С

Сім романів, що допоможуть цікаво провести вечір

Часто ми не читаємо книжки з причини банальної – не вистачає часу. Щоденні клопоти відволікають та не дають зосередитися. А коли приходять вихідні, ми не завжди прагнемо приділити час пошуку тієї книжки, що допоможе нам скоротати суботній вечір та відволіктися від буденності. Щоб допомогти таким читачам, ми робимо короткий огляд літератури, що ідеально підходить для читання на вихідні. В нашу добірку потрапили книжки з заплутаними сюжетами, динамічними пригодами, які можна класифікувати як пригодницькі трилери чи детективи. Всі вони були опубліковані в 2015 році та представлені на полицях книгарень.

Читав: Микола Петращук

Андрій Кокотюха. Автомобіль із Пекарської

. – Харків: Фоліо, 2015. – 283 с.

Андрій Кокотюха - один із найвідоміших сучасних українських письменників. Нещодавно видавництво «Фоліо» опублікувало «Автомобіль із Пекарської» – черговий роман Кокотюхи про пригоди Климентія Кошового.

Цього разу Кошовий розслідує вбивство львівської світської левиці Агнелі Радомської. Заарештований поліцією за підозрою у скоєнні злочину ватажок кримінальних злочинців Густав Сілезький провини не визнає та просить його знайти справжнього вбивцю. Допоможе головному герою незмінний друг Йозеф Шацький, який чудово знає, що і де відбувається в місті.

Роман «Автомобіль із Пекарської», в першу чергу, зацікавить шанувальників класичного детективного жанру.

Тведт Кріс. Небезпека рецидиву

/Пер. З норвезької Наталії Іваничук. – К.: Нора-Друк, 2015. – 294 с. – Морок

Кріс Тведт – норвезький автор, колишній адвокат, що спеціалізується на написанні кримінальних романів. Зокрема, він створив серію романів про адвоката Мікаеля Бренне. У 2012 році видавництвом «Нора-друк» в серії «Морок» був опублікований перший роман циклу – «Коло смерті». І ось нещодавно вийшов друком наступний – «Небезпеку рецидиву».

Цього разу адвокат Бренне захищає підозрюваного у вбивстві чотирнадцятирічної дівчинки. Та вигравши справу адвокат починає розуміти, що потрапив у пастку і врятував від кари справді винну людину. Все ще більше заплутується, коли через деякий час після виправдання підозрюваного знаходять мертвим. Справа виявляється надзвичайно складною, відповідно, адвокату знадобиться прикласти багато зусиль, щоб розібратися, що ж відбувається насправді.

Роман Тведта «Небезпека рецидиву» безумовно припаде до душі всім шанувальникам кримінального трилера.

Ухачевський Сергій. Карпатський капкан

. – Львів: Кальварія, 2015. – 216 с.

Сергій Ухачевський – воїн АТО та автор нещодавно опублікованого пригодницько-шпигунського роману «Карпатський капкан». Згідно з сюжетом «Карпатський капкан» - це назва каральної операції, яку московські агенти запланували провести на Західній Україні після того, як виявилося, що з району, де діє група УПА «Говерла», вийшов в ефір радіопередавач та передав зашифровану радіограму.

Полковник Крижень, який офіційно працює директором сиротинця, а насправді є керівником місцевої резидентури головного управління Держбезпеки СРСР, нічого про це не знає. Окрім того, до нього прямують замасковані під журналістів західні шпигуни, що хочуть врятувати власного агента. Та полковник сподівається, що дасть собі раду з усім, адже він не один – йому завжди прийдуть на допомогу веселий білорус Трохимович, безногий голова райвиконкому Микита Миронович та начальник місцевої міліції капітан Микола Івченко. Звичайно, у багатьох з них є власні таємниці, якими вони не поспішають ділитися. Відповідно, наслідки цих подій можуть бути доволі дивні та непередбачувані.

Головні герої роману надзвичайно колоритні, а сюжет динамічний та сповнений несподіванок. Роман «Карпатський капкан» можна рекомендувати для читання всім хто полюбляє шпигунські романи та екшени.

Криштопа Олег. Жах на вулиці В’язнів

. – Брустурів: Дискурсус, 2015. – 232 с.

Олег Криштопа – відомий український журналіст та автор публіцистичних книжок. Нещодавно видавництво «Дискурсус» опублікувало його новий художній роман «Жах на вулиці В’язнів», назва якого натякає на культовий жахівчик уже таких далеких 80-х.

Розповідь у романі йде від імені київського журналіста, якому випадає нагода відвідати провінцію для розслідування неоднозначного вбивства кандидата в депутати. Після приїзду йому довелося зустрітися з місцевими жителями, долі яких сплелися в тісний клубок та вникнути в містечкові чутки про які, замість подробиць убивства, йому розповідає Віктор – співробітник місцевої газети. Завдяки йому журналіст починає все глибше занурюватися в гнітючу атмосферу провінційної безвихідності, бруду та жаху і невідомо куди його заведе розслідування.

Роман Криштопи «Жах на вулиці В’язнів», у першу чергу, зацікавить шанувальників трилерів та кримінальних детективів.

Кононенко Євгенія. Останнє бажання

. – Львів: Видавництво Анетти Антоненко, 2015. – 136 с.

Євгенія Кононенко - доволі відома українська перекладачка та письменниця. Нещодавно був опублікований її новий роман «Останнє бажання».

Роман, розповідає про те, як до рук Валерія Івака потрапляє рукопис неопублікованого роману-сповіді його батька, який у радянські часи був не тільки знаним письменником, але й колишнім чекістом, що страчував засуджених на смерть. У зошиті з цуциком на обкладинці, подарованому внуком, Іван Івак розкриває всі таємниці власного минулого. Паралельно розповідається про долю його дітей та внуків.

Письменниця на сторінках книжки багато уваги приділяє не тільки недолікам радянської системи, але й розкриває взаємовідносини між батьками та дітьми і звертає увагу на те, що в житті людини завжди знайдеться місце не тільки для містики та незбагненного, але й для спокути і покаяння.

Книжка буде цікава всім, хто не боїться знайти несподіваного скелета в старій, затягнутій павутиною шафі.

Єшкілєв Володимир. Ефект Ярковського. Те, котре – холод, те, яке – смерть…

– Харків: Фоліо, 2015. – 282 с.

Володимир Єшкілєв, відомий письменник-ерудит, представник так званого «станіславського феномену». Його новий містичний детектив «Те, котре – холод, те, яке – смерть…» розпочинає серію романів головним героєм яких буде Олександр Ярковський який володіє специфічною властивістю – він «реконструктор» здатний проникати в «запетльований час». Заняття це небезпечне – з «впійманим часом» гратися не рекомендують, як наслідок можна втрати розум.

Події роману відбуваються в наш час. Ярковського, як фахівця з паранормальних явищ широкого профілю, запрошують розслідувати масове отруєння людей, що відбулось на святкуванні за рік до описаних подій. Допомагає йому напарниця Sаня. Та тільки розпочинається слідство починають гинути інші свідки торішніх подій. Чи вдасться головним героям завершити слідство?

Сюжет роману динамічний, насичений незвичайними заплутаними подіями і прийдеться до душі всім любителям містичної фантастики і детективу.

Зоря Марія. Гра з вогнем: диявол не бреше

. – Львів: Кальварія, 2015. – 176 с.

Автор цієї книжки вирішив приховати своє справжнє ім’я за псевдонімом Марія Зоря. Таким чином читач має всі можливості краще зосередитися на самому творі.

За сюжетом, головна героїня роману – Катерина Маврин пише роман «Гра з вогнем», який планує подати на конкурс «Ніч з Вельзевулом», що є українською адаптацією міжнародного літературного конкурсу «Clever Devil» під псевдонімом Марія Зоря.

Роман «Гра з вогнем» - це суцільна містифікація та пародія не тільки на безліч адаптацій міжнародних конкурсів, що захопили увагу українців, але й відомих авторів, чиї імена вже давно посіли чільне місце на українському літературному Олімпі.

Книжка буде цікава тим читачам, яких приваблюють не тільки заплутані сюжетні колізії, але й розшифрування натяків закодованих автором поміж рядків.

література рецензія книги

Знак гривні
Знак гривні