П

Про що домовляються українці з американськими Сенаторами. Інформаційна боротьба діаспори в США

«Основне – давати інформацію про Україну, щоб бачили, щоб помітили», – впевнена українка Наталія з американського міста Рочестер. Поки Москва намагається впливати на Вашингтон через високооплачуваних лобістів, у Києва є інше ефективніше лобі – українська громада у США. Активні діаспоряни Штатів не лише пересилають в Україну гроші, але й просувають інтереси України в Конгресі та в урядах місцевих рівнів.

Рочестер підтримує Україну

У північноамериканському місті Рочестер, що розташоване неподалік Ніагарського водоспаду, проживає близько 20 000 українців. Це – 10% від загальної кількості населення міста. Перші українські емігранти приїхали сюди більше 100 років тому. На честь століття української еміграції біля мерії міста встановлено скульптурну композицію, основа якої – лелеки, що летять додому. Саме біля цього пам’ятника українські діаспоряни влаштовують благодійні ярмарки-продажі українських сувенірів і їжі. Виручені гроші йдуть на потреби АТО. Але найбільше вони працюють на інформаційному фронті – дають правдиві факти про події в Україні місцевим і федеральним політикам США, протидіючи російській пропаганді.

У Рочестері українці створили організацію «ROCMaidan» («Rochester-Maidan»). Частина її членів взяла на себе гуманітарну допомогу Україні, а інша – інформування громадян і політиків США про події в Україні.

Спільно з громадами інших міст, їм вдається підтримувати тему України в топі новин для Конгресменів, Сенаторів і Президента США.

РОЗМОВИ З КОНГРЕСМЕНАМИ

Організованість і дружність української діаспори зробили її впливовою політичною силою. Згуртованість допомагає їм тиснути на владу США.

Особливо наполегливо діаспора працює з Конгресменами федерального рівня. Олег Лебедько, активіст «ROCMaidan», розповідає: «Декілька разів ми ходили до Конгресу і Сенату, щоб говорити з політиками. Насправді, вони чекають від нас інформації. Американські політики дійсно добре інформовані. Вони розбираються в ситуації. Але ми казали їм більше деталей, ніж вони звикли чути. Ми говоримо, що конфлікт на Донбасі заморожений, але не вичерпаний, і що треба далі тиснути на Росію і продовжувати санкції проти держави-агресора».

Для членів Конгресу діаспоряни особливо наголошували на військовій агресії Російської Федерації в Україні. Те, про що в Україні довгий час говорилося з обережністю на офіційному рівні, для українців США було чи не найкращим інструментом впливу на владу. Живучи серед американців, вони усвідомлювали історичну неприязнь США до РФ, яка займає діапазон між «опонентом» і «ворогом». Олег поділився своїм дипломатичним досвідом: «Росію вони знають більше, й історично не в позитивному руслі. Тому ми почали говорити, що з Кримом і з Донбасом сталося горе через Росію. І для більшості американців було зрозумілим те, що агресію спричинила саме РФ».

Для впливу на політиків місцевого рівня застосовувалась ще й інша стратегія. Діаспора підкреслювала, що українці є виборцями цих політиків. Для чиновників США люди – це перш за все виборці, а отже, є чітке усвідомлення необхідності представляти і захищати їхні інтереси. Саме таке спілкування диктує політична культура США, даючи згуртованій українській громаді ще один інструмент впливу на владу.

Тому спілкування з політиками штату відбувалось легко. Так, «ROCMaidan» провів ряд зустрічей у самому Рочестері – із регіональними представниками депутатів Конгресу. Зокрема, з помічниками Луї Слотер, Конгресменкою від штату Нью-Йорк, і Чарльза Шумера, Сенатора від штату Нью-Йорк, який лобіює інтереси України в Конгресі.

Важлива частина інформаційної роботи – символічні подарунки з України, що покликані вплинути на емоції. Так, у лютому 2014 року Луї Слотер «ROCMaidan» подарували фотографію барикад і мітингувальників на вулиці Грушевського.

Результати зустрічей показали: американські урядовці – на боці України. І коли 18 вересня 2015 року Президент Петро Порошенко виступав у Сенаті США, його підтримували. У Сенаті панувала думка, що Порошенко – незалежний Президент незалежної держави, а не якась маріонетка Росії. І було розуміння, що в європейській державі Україна йде війна, розв’язана Росією, і ця держава потребує допомоги. Цей сприятливий ґрунт підготувала українська діаспора Америки.

ОТРИМАННЯ ДОПОМОГИ

Хоча інформаційна кампанія українців доволі динамічна, очікувати офіційних заяв від Парламенту й Уряду доводиться доволі довго. А от прохання про сприяння у волонтерській діяльності вдовольняються політиками й неприбутковими організаціями США набагато швидше.

Так, «ROCMaidan» звернувся до чиновників із проханням допомогти у закупівлі й перевезенні до України таких необхідних на фронті медичних препаратів. Адже вивезти медицину закордон складно – потрібні спеціальні дозволи. Вже на другий день українські активісти мали реакцію: за сприяння американських політиків організація «Medical Teams International» безкоштовно передала 40 тонн медичного обладнання для військових госпіталів України. Через 2 місяці організація «Mercy corps» виділила $2,5 млн. на закупівлю медичних препаратів. А в жовтні 2015 року вона відкрила свої представництва у Києві та Старобільську.

Вдалося налагодити співпрацю з «InterVol». Їхні медичні інструменти були вкрай необхідні для хірургічних операцій. Володимир Павлюк, активіст «ROCMaidan», процитував реакцію хірургів дніпропетровського військового госпіталю: «У нас просто трусились руки, коли ми побачили степлери для зшивання важких поранень у польових умовах. Нам так не вистачало їх!».

Стосовно оборонної продукції офіційних обіцянок допомогти не давалося. Але Олег розказує: «У Рочестері є компанія, яка виробляє військові рації і радари, захищені від перехвату даних. Це секретне виробництво, але ми чули, що такі рації дійсно почали з’являтися в АТО».

АМЕРИКАНСЬКІ МАЙДАНИ

Українська громада працює і в «полі». Вуличні акції, пікети, ярмарки, майдани сповіщали пересічних американців про події в Україні. «Ми розуміли, що є нестача інформації. І намагалися подати більше тої інформації як до Уряду США, так і до простих людей», – розповідають члени інформаційного комітету «ROCMaidan».

Благодійний розпродаж під час Українського Фестивалю в Рочестері

Після розстрілу Майдану студентка Ольга організувала великий український симпозіум в університеті міста Баффоло (адміністративна одиниця Рочестеру). Там надавалась інформація про перебіг подій в Україні, а кожен охочий міг отримати українську символіку. Тими ж днями українці Америки пройшли пішою ходою навколо міста Ірондеквойт (адміністративна одиниця Рочестеру). З прапорами, фотографіями загиблих, з гімном України і піснею «Плине кача» декілька тисяч людей обходили місто, сповіщаючи всіх, що трапилося на їхній Батьківщині. Автомайдан Рочестеру налічував більше 50 машин. Місцеві мешканці часто питали, що означають синьо-жовті прапори на їхніх машинах. Так інформація про розстріл мирних мітингувальників поширювалась.

Зараз українські родини в США приймають у себе і лікують поранених на Майдані й на Донбасі. Регулярно проводяться ярмарки-продажі українських сувенірів, традиційної їжі, концерти української музики.

УКРАЇНЦІ У ВЛАДІ США

Чимало українців працює у владних структурах США. Від них американські політики теж дізнаються про ситуацію в Україні. Так, помічниця Сенатора штату Нью-Йорк Джозефа Робака – Софія Кремінська. Її мати Жанна – з Івано-Франківської області, а вітчим Славко Вірло – власник унікальної колекції старовинної козацької зброї. Сусід Сенатора – теж з України, і пан Робак чесно зізнався, що українське весілля було першим у його житті святом, на якому він так весело гуляв два дні без упину.

Я особисто була присутня на зустрічі української делегації із Сенатором штату Нью-Йорк Джозефом Робаком. Він винаймає кабінет в офісній будівлі, поруч з офісами інших компаній. Його кімната просто вмебльована, на поличках розставлені різноманітні сувеніри: чашки, футболки, лопати, написані від руки плакати, дитячі малюнки. Ми сиділи в колі, невимушено спілкувались, жартували, питали, чому в робочий час пан Робак сидить у Фейсбуці. Він сміявся і відповідав, що не бачить нічого поганого, адже Фейсбук – хороший інструмент для спілкування з виборцями.

У розмовах про геополітику Сенатор не підбирав слів для характеристики відносин між Україною і Росією. «Путин – дурак», – сказав він російською, а англійською додав, що причиною війни в Україні безперечно є військова агресія Росії.

помічниці Сенаторів Луї Слотер і Чарльза Шумера, які займають активну проукраїнську позицію

ГРУПА СПРИЯННЯ УКРАЇНІ В КОНГРЕСІ США

У Конгресі США діє окрема група сприяння Україні – так званий «Український кокус». Його створено у 1997 році. Члени кокусу забезпечують всебічну підтримку законопроектів щодо допомоги Україні.

Український кокус є одним із найбільших подібних об'єднань у Конгресі США. До того ж, організація є надійним джерелом інформації про останні події в Україні для всіх зацікавлених осіб. Ініціатива створення належала українській діаспорі та була реалізована за сприяння членів Конгресу.

Очолює групу Конгресменка Марсі Каптур. Вона має польське походження, а її родина проживала на території України. Понад 30 років у фокусі її роботи – українське питання. Окрім Марсі Каптур на сьогодні до Українського кокусу входять ще 33 члени: Сендер Левін, Роск Бартлет, Джим Герлах, Еліот Енгель, Кендіс Міллер та інші. Вони є членами як Демократичної, так і Республіканської партій США.

Пані Каптур підкреслює, що інформаційна робота української діаспори критично важлива для просування проукраїнських законопроектів. «Чому світ не допомагає Україні? Вони просто не знають, що таке Україна. Її страждання були більшими, ніж будь-якої країни Європи. Але світ не знав про це. Америка залишається наївною і сьогодні. Вона не відчуває страждань, які вже пережила Україна і які переживає зараз», – сказала Каптур в інтерв’ю Мирославі Гонгадзе.

Загалом Верхня і Нижня палати Конгресу США (Сенат і Палата представників) солідарні у тому, що США мають займати активну проукраїнську позицію, надавати не лише дипломатичну і фінансову, але й військову підтримку.

Конгресменка Луї Слотер з фотографією Майдану, подарунком діаспорян

Але президентська адміністрація на чолі з Бараком Обамою дотримується стриманіших поглядів на рахунок агресії Росії в Україні. Олег Лебедько ділиться здогадами: «Президентська адміністрація на чолі з Обамою – це те поле, де треба більше працювати. Там трохи стриманіші погляди на рахунок агресії Росії в Україні. Важко називати причини, але є підстави говорити про певні непублічні домовленості між Росією і США в минулому. Під час першого терміну президентства Обама обіцяв тодішньому президенту РФ Мєдвєдєву гнучкішу політику у стосунках між їхніми державами. В адміністрації Обами є певні політичні проросійські кола. До того ж, і в Капітолії є лобісти, які захищають інтереси російського уряду і російських компаній».

Головним завданням на сьогоднішній день українська діаспора називає зменшення впливу російської пропаганди на федеральних і місцевих політиків. І хоча російське лобі є надпотужним і одним з найдорожчих, діаспора тримає баланс сил в інформаційному полі. Вчергове вони озвучили поточні проблеми України 7 листопада у Вашингтоні, на відкритті меморіалу жертвам Голодомору 1932-1933 років. Присутнім на заході американським політикам ще раз нагадали про злочини режиму Москви як у 20-му, так і у 21-му століттях.

Меморіал на честь 100-ліття української еміграції - у сквері біля офісу Сенатора

Стаття підготована за частковою фінансовою підтримкою програми «Відкритий світ», що адмініструється American Councils. Думки, що висловлюються у цій статті, належать авторові, і необов’язково співпадають з офіційною точкою зору Центру лідерства «Відкритий Світ» та організації American Councils."

сша україна росія майдан війна діаспора

Знак гривні
Знак гривні