М

Музика на експорт. Вісім українських гуртів, які роблять кар’єру на Заході

Звісно, тут не йде мова про великий успіх та популярність національного масштабу - такого з нашими ще не траплялося. Зразу варто відкинути тих, хто їздить до Європи та США заради концертів для діаспори, а в Україні є ціла когорта подібних артистів. Значно цікавіше, коли музикант привертає увагу місцевої публіки.

Автор: Сергій Зимогляд

Stoned Jesus

Київський стоунер гурт Stoned Jesus може стати справжнім відкриттям для багатьох українських поціновувачів року, але поки вони користуються більшим попитом на Заході. Цього року команда зіграла в Україні значно менше концертів, ніж закордоном. Тури Європою вже стали регулярними, а зараз все частішими стають ще й виступи на фестивалях.

Про любов європейської публіки свідчить і їхня офіційна Facebook-сторінка, де більшість коментарів англійською.

Команда має два повноцінні альбоми, вони видані в Україні, Росії та Німеччині. Другий альбом «Seven Thunders Roar» був повністю розпроданий та перевидавався.

Зараз гурт вирушив в черговий тур європейськими столицями, паралельно вони працюють над третім альбомом.

Drudkh

Drudkh - це студійний проект харківських музикантів, його було створено ще в 2002-му році. Команда не виступає, не робить фотосесій, не знімає кліпів, навіть сайту у них немає.

Втім це не завадило їм здобути популярність серед фанів блек-металу по всьому світу.

До важкої музики Drudkh додають український фолк, а тексти великої кількості пісень це вірші класиків нашої літератури.

Альбоми гурту виходили в США, Великобританії, Німеччині, Франції, Фінляндії. Крім того гурт видавав спільні записи з британськими та французькими артистами.

ДахаБраха

З усіх згаданих гуртів ДахаБраха потребує найменшого представлення. Це гурт який люблять і в Україні, і за її межами. За 10 років існування на батьківщині вони отримали статус культового гурту, а у світі стали найбільш впізнаваним українським колективом.

Нестандартний підхід до створення музики це те, через, що одні їх не розуміють, а інші обожнюють. Свій стиль вони називають «етно-хаос», тобто мішанкою різних етнічних складових, зокрема й українських народних пісень.

Тури Європою, Азією, США, Канадою, виступи на великих міжнародних фестивалях – все це за плечима учасників ДахаБраха.

Kazaky

Kazaky це танцювальний поп-проект, який привернув до себе увагу світу. Про них писали New York Times, Los Angeles Times та GQ, їх обговорювали найвідоміші стилісти та дизайнери, а Madonna зняла «казаків» у своєму відеокліпі.

Команду часто сприймають неоднозначно. Звісно, не кожного дня зустрінеш хлопців на високих підборах. В Киргизії їх навіть звинуватили в гей-пропаганді та зірвали концерт.

Kazaky мають величезну, як для українського гурту, кількість фанів на Facebook – майже 200 тисяч. А їхні кліпи на Youtube збирають сотні тисяч переглядів і десятки сторінок коментарів з бурхливими обговореннями.

Гурт є частим гостем вечірок в Азії та Європі, крім того музиканти гастролювали Північною і Південною Америками.

Make Me Famous

Український гурт Make Me Famous, який вже розпався на проекти Oceans Red та Down & Dirty, кілька років тому здійснив те, про що мріють тисячі молодих музикантів.

Українські хлопці переїхали до США, підписали контакт з відомим лейблом та почали там гастролювати.

Музиканти відіграли кілька турів по США, зіграли на багатьох великих фестивалях, проїхались по Європі, але згодом між ними виникли непорозуміння, в результаті яких гурт розділився, частина продовжила існування вже під іншою назвою Oceans Red, а лідер зібрав нову команду Down & Dirty. В результаті обидва гурти зараз мають фан-базу по всьому світу, втім самі вони перебувають у деякому затишші і готують нові записи.

Kozak System

Kozak System поки не підкорили всю Європу, а активно сконцентрувалися на Польщі. Музиканти ще перебуваючи в складі «Гайдамаків» часто їздили до наших західних сусідів, але тепер вони там зовсім як свої. І якщо на початку велику кількість їхніх концертів складали різноманітні українські вечірки та акції, то зараз вони привертають все більше уваги з боку місцевого населення. Здається, що в Польщі Kozak System можна зустріти частіше ніж в Україні, у них десятки сольних концертів, участь у великих фестивалях та телешоу, релізи на місцевих лейблах. Етно-рок, тобто жанр у якому працює гурт, дуже популярний в Польщі, отже команда має гарні перспективи.

Jinjer

Метал гурт з Горлівки привертає до себе увагу потужністю голосу вокалістки. Завдяки інтернету їм вдалось стати помітними і для інших країн, їхні відеороботи набрали кілька сотень тисяч переглядів на YouTube, а серед коментуючих більшою мірою іноземці.

Гурт співпрацює з європейським лейблом, де видає свої релізи. Jinjer ще на шляху до широкого визнання, але за їхніма плечима вже турне країнами ЄС та міжнародні фестивалі важкої музики.

Переглянути на Ютубі (вставка відео заборонена правовласником)

Zapaska

Цей інді-поп дует надзвичайно багато концертує, як по Україні, так і за її межами. Тільки за минулий рік вони мали 98 виступів.

Міста Австрії, Словаччини, Чехії, Польщі, Німеччини неодноразово приймали команду. Крім того місцева преса теж неодноразово звертала на них увагу. Їх з великим задоволенням запрошують на численні, не лише музичні, арт-події.

В травні цього року відомий словацький лейбл «Slnko Records» видав перший повноформатний альбом Запаски «Kontur». Платівка була записана в Україні та Чехії.

Матеріал підготовлено за сприяння фонду National Endowment for Democracy (NED)

мистецтво краса музика україна

Знак гривні
Знак гривні