У

У війні загинуло понад 1200 українських бійців. Коли і з яких підрозділів (ІНФОГРАФІКА)

Від часу виходу нашої минулої інфографіки про втрати українських силових структур у війні на Донбасі минуло два місяці. За цей час кількість загиблих українських військових зросла майже у два з половиною рази і продовжує зростати, незважаючи на оголошене 5 вересня перемир’я.

Збір даних та інфографіка: Олександр Оксимець

3 жовтня 2014 року президент України Петро Порошенко озвучив цифру у 946 загиблих «українських військових і добровольців», однак вона суперечить даним, що їх збирають волонтери на спеціальній сторінці української Вікіпедії з публічних джерел.

Ми проаналізували зібрані волонтерами дані станом на 7 жовтня. Варто зазначити, що кількість загиблих на сторінці у Вікіпедії постійно зростає, але вже не стільки за рахунок загиблих у жовтні, скільки через віднайдення тіл раніше зниклих безвісти.

Найбільше жертв за весь час війни — серед військових Міністерства оборони — 895, Нацгвардія та добровольчі батальйони, що підпорядковані Міністерству внутрішніх справ, — 182 загиблих. Найбільших втрат зазнали: 25-а окрема Дніпропетровська повітряно-десантна бригада — 98 осіб, Нацгвардія з батальйоном «Донбас» — 86, батальйон «Айдар» — 77, а також 51-а окрема механізована бригада (Володимир-Волинський) — 74.

Найдраматичнішою подією за час війни можна вважати так званий «Іловайський котел», коли внаслідок вторгнення російських військ наприкінці серпня, наші солдати опинились в оточенні під Іловайськом (Донецька область). Внаслідок цього загинуло понад 100 бійців, ще кількасот потрапили в полон чи зникли безвісти.

Окремо втрати серед цивільного населення не підраховують, проте за даними Організації Об’єднаних Націй станом на 3 вересня від початку АТО на сході України загалом загинуло як мінімум 2905 осіб (з них 28 дітей), зокрема ця цифра включає також і 944 українських військових. При цьому зазначається, що це «вкрай грубий підрахунок, проведений Управлінням верховного комісара з прав людини та Всесвітньою організацією охорони здоров’я».

За даними Інституту масової інформації, що відстежує порушення прав журналістів, в зоні АТО під час виконання професійних обов’язків загинуло 6 журналістів (п’ятеро росіян та італієць).

(Клікніть на картинку для збільшення)

Матеріал підготовлено за підтримки фонду National Endowment for Democracy (NED)

інфографіка війна герої жертви

Знак гривні
Знак гривні