Л

Львівський форум видавців під час війни. Куди піти

Ще з весни любителі літератури міркували: чи відбудеться, з огляду на війну, традиційний Форум видавців у Львові? Час, на щастя, дає позитивну відповідь. 10-14 вересня у Львові на вас знову чекає море книжок, літературних і навкололітературних подій. Як і завжди, в усіх цих подіях не так просто зорієнтуватися, програма величезна, повністю її можна подивитися тут. Ми ж пропонуємо нашим читачам невеличкий суб'єктивний "путівник" подіями, що здалися нам вартими уваги в першу чергу.

"Путівник" вибраними акціями головної літературної події країни підготував Олег Коцарев

Хоч Львівський форум, як уже зазначалося, відбуватиметься попри війну, він, само собою, не може бути цілковито осторонь від неї. Чимало подій матимуть гіркий присмак актуальності. Наприклад, один із важливих заходів не так книжкового, як загального культурного й політичного характеру – дискусія і спільне засідання представників українського, польського, литовського, білоруського та російського ПЕН-клубів. Зветься цей захід "Гідність і солідарність", серед його учасникі заявлені, зокрема, Андрій Курков, Андрій Павлишин, Мирослав Маринович, Ростислав Семків, Тарас Возняк, а також Адам Поморський із Польщі та Людмила Уліцька з Росії (письменниця, яка публічно протестує проти путінської політики). Варто очікувати чергового міжнародного голосу інтелектуалів проти російської агресії. А відбудеться "Гідність і солідарність" 10 вересня о 13 годині у Львівській обласній науковій бібліотеці на проспекті Шевченка, 13.

Безумовно, пов'язаним із політичним контекстом буде й майстер-клас від знаного письменника й есеїста родом з Чернівців Ігоря Померанцева "Мистецтво радіо" та презентація його ж книжки "Вільний простір" у конференц-залі богословського факультету Українського католицького університету на вул. Хуторівка, 35а о 15-30 10 вересня. Адже розповідатиме Померанцев про радіо "Свобода", на якому пропрацював багато років.

Того ж дня о 16 годині в кав'ярні Леваковського (Катедральна площа, 3) Шевдський інститут запросить на дискусію "Площа", присвячену висвітленню суспільних протестів у літературі.

А о 18-й у книгарні "Є" на проспекті Свободи, 7 відбудеться знакова презентація міжнародного масштабу: в українському перекладі виходить нова книжка всесвітньо відомого і контраверсійного історика та публіциста Віктора Суворова "Облом", присвячена останнім рокам правління Микити Хрущова.

Починаючи від 11 вересня, на цокольному поверсі Палацу Мистецтв (Коперника, 17), кожен зможе взяти участь у благодійному продажі графічних творів митців із різних країн. Гроші з розпродажу підуть на підтримку українського війська.

Любителям літературних фестивалів варто також буде зазирнути 11 вересня об 11 годині в антикафе "CoMMuna" на Галицькій, 1 – там відбудеться прес-ланч із нагоди презентації нової літературної події на карті України – вінницького Міжнародного літературного фестивалю Intermezzo.

А о 12-й у книгарні Є – презентація авантюрного роману Антона Копниці "Іван Сила на прізвисько "Кротон", присвяченого герою, що дуже полюбився українцям в однойменному фільмі.

О 14 годині в корпусі національного університету імені Франка на Січових Стрільців, 19 – презентація книги знаменитого сучасного українського поета Василя Герасим'юка "Кров і легіт", про яку вже писали "Тексти", та книги Інги Кейван "Тінь базальту. Тіло базальту".

У той самий час у Науковій бібліотеці ЛНМУ ім. Данила Галицького (Січових Стрілців, 6 – а отже, можна спробувати поєднати відвідини цього й попереднього заходу) любителі поезії північних країн можуть відвідати зустріч із ісландським поетом Емілем Хьорваром Петерсеном. Знайомитимуть українців із його творчістю Юрій Завадський та Галина Крук.

І ще дві знакові медіа-події о тій-таки 14 годині: в Конференц-залі Палацу мистецтв – презентація другої хвилі дослідження читання українців, проведеного компанією «Київстар» та GFK, а в Палаці Потоцьких (Коперника, 17) – презентація книжки Мустафи Найєма та Юрія Луценка "По обидва боки колючого дроту", присвячена проблемам української пенітенціарної системи.

О 16 годині в Театрі Курбаса (на вулиці Леся Курбаса, 3) – зустріч із відомим українським поетом, "бубабістом" Віктором Небораком. Назва трохи провокативна: "Галичанин на Донбасі".

А о 18 годині в Першому українському театрі для дітей та юнацтва на Гнатюка, 11 – вечір спеціальної гості фестивалю, вже згаданої росіянки Людмили Уліцької.

Альтернативна подія на цю годину – дискусія в Музеї історії релігії (пл. Музейна, 2) на тему "Жіноча література в Центрально-Східній Європі". Серед учасниць – чешка Катержина Тучкова, авторка книжки "Житковські богині", що здобула в Україні чималу прихильність і розголос.

І – головний "військово-поетичний" захід Форуму: презентація книжки поета і заступника командира добровольчого батальйону ОУН Бориса Гуменюка "Вірші з війни". Дещо з його фронтових текстів уже з'являлося в інтернеті, на Фейсбуці – вірші виявилися дуже популярними, дещо з них уже навіть перекладається іншими мовами як перше і яскраве поетичне свідчення про трагічні події на Сході. Початок о 18 у пабі "Купіца" на вулиці Братів Рогатинців, 18).

Багато для кого відверто несподіваним виявляться наступні читання. Але – тим цікавіше. Це – презентація віршів російськомовних поетів Львова, що друкувались у журналі "Воздух". Модеруватиме читання видавець журналу, російський поет Дмітрій Кузьмін, котрий у зв'язку з останніми подіями виїхав з Росії. Початок о 19 у Кав'ярні Леваковського (Катедральна площа, 3).

Ті ж, хто надають перевагу кінематографу, тоді ж у львівському Кінопалаці на Театральній, 22 зможуть подивитись українську прем'єру фільму "Плем'я" Мирослава Слабошпицького, що отримав Гран-прі Тижня критики в Каннах.

12 вересня о 12 годині – презентація книжок із серії "Сучасна балканська поезія": збірок двох болгарок - Анжели Димчевої «Сезони душі» та Бойки Драгомірецької «Animal Planet». Відбудеться вона у конференц-залі філологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка (Університетська, 1).

А о 13, у Першому українському театрі для дітей та юнацтва (Гнатюка, 11) – зустріч із представником легендарної Київської поетичної школи, видатним українським поетом і біженцем із Луганська Василем Голобородьком. Він залишив Донбас практично в останній момент, коли це ще було відносно безпечно, та нині живе під Києвом.

О 15 годині в "Дзизі" (Вірменська, 35) ВВС-Україна оголосить старт чергової щорічної премії "Книга Року ВВС" та проведе круглий стіл "Патріотизм та література: точки перетину".

А о 15-45 на балконі Палацу мистецтв – презентація чергової книжки перекладів класика німецькомовної поезії ХХ століття, уродженця Чернівців, Пауля Целана "Стілотиск". Презентуватиме її перекладач – Сергій Жадан.

О 16 у магазині "Антошка" (площа Міцкевича, 5) – майстер-клас і зустріч для наймолодших читачів із письменницею Лесею Ворониною та художницею Катериною Штанко.

О 19 у Першому українському театрі для дітей та юнацтва – презентація книжки «Український палімпсест. Оксана Забужко у розмові з Ізою Хруслінською». Книжка-інтерв'ю є ніби розповіддю польським читачам про вузлові моменти української історії та культури, але, коли читаєш її український переклад, розумієш, що книжка актуальна і для нашого читача.

У той же час у "Дзизі" вечір "Поезія та гумор" – поети з України, Швеції та Білорусі презентуватимуть свої вірші, в яких гумор не є самодостатньою домінантою (тобто не власне "гумористичну поезію"), а радше однією з поетичних стратегій.

О 20-30 там само відбудуться поетичні читання "ВіршоCROSSING" – присутні зможуть почути не лише декламації віршів Юлії Стахівської, Михайла Жаржайла, Вано Крюґера, Мирослава Лаюка, Оксани Гаджій та інших, але й отримати їхні вірші, написані від руки, в обмін на принесені подарунки.

21 година, заклад "Фредра, 61" за однойменною адресою. Тут лунатиме музично-поетичний діалог поетки Любові Якимчук та музиканта Марка Токаря "Абрикоси Донбасу".

Тоді ж – зустріч із Сергієм Жаданом та російським поетом Львом Рубінштейном у театрі "Воскресіння" на площі Генерала Григоренка, 5.

Щасливого дня о щасливій годині – тобто 13-го о 13-й в актовому залі Української академії друкарства на вулиці Підвальній – презентація трьох поетичних книжок "Української поетичної серії": "Полювання на тишу" Юлії Мусаковськоі, "Колядки і вальси" Дмитра Лазуткіна та "Я хочу бути джазом і рок-н-ролом" Василя Махна.

Годиною раніше, о 12 у Королівській трапезній Львівського історичного музею на площі Ринок, 6 – зустріч із письменницею Софією Андрухович. Її новий роман "Фелікс Австрія" лише щойно з'явився, а вже встиг отримати масу позитивних відгуків.

О 14-30 у театрі "Воскресіння" – зустріч із популярним письменником Василем Шклярем.

О 15 годині можна відвідати зустріч із новою зіркою української літератури Надійкою Гербіш і презентацію її книжки для дітей "Найважливіша зустріч" у Львівській обласній бібліотеці для дітей (вулиця Винниченка, 1), а можна – зустріч із яскравим і талановитим поетичним подружжям: українською поеткою Оленою Степаненко та білоруським поетом і перекладачем Сергієм Прилуцьким ("Пістончиком") у "Дзизі".

І тоді ж іще дві події. У Львівському драматичному театрі імені Лесі Українки – зустріч із легендарним прозаїком Валерієм Шевчуком. А в книгарні Є – "Століття авангарду": презентація щойно виданої антології "Українська авангардна поезія (1910-1930)". Вірші українських футуристів, конструктивістів та інших експериментаторів ХХ століття читатимуть сьогоднішні молоді поети – Юлія Стахівська, Любов Якимчук, Мирослав Лаюк та інші.

О 17 годині в Палаці Потоцьких (Коперника, 15) відбудеться вручення щорічної Міжнародної літературної премії імені Олеся Ульяненка. Її дають тим письменникам, які, на думку журі, відзначились у своїй творчості нонконформізмом.

А о 18-30 у Музеї Ідей (вул. Валова, 18а) – гала-концерт фестивалю "Молода республіка поетів".

І традиційно чи не найвелелюдніший захід Форуму видавців – це, звісно, Ніч поезії. 20 відомих поетів з різних країн плюс музичні гурти: Tu v dome (Словаччина), Галина Крук з проектом Опір Матерії (Україна), ГИЧ-Оркестр (Україна). Відбудеться це все в Першому українському театрі для дітей та юнацтва на Гнатюка, 11. Початок о 22, а закінчиться музика і поезія аж під ранок.

Останній день Форуму, 14 вересня, розпочне цікава подія з регіональним колоритом. Це – проект "Житомирська школа поезії". У сучасній українській поезії 2000-2010-х років давно спостерігалася потужна концентрація поетів родом із Житомира. Можна також дошукатися й деяких ознак спільної естетики. І ось о 12 годині в "Дзизі" разом виступить "цвіт Житомирської школи" – поети Ілля Стронґовський, Юлія Стахівська, Богдан-Олег Горобчук, Євген Лущиков, Оксана Гаджій, Лесик Панасюк, Володимир Ковальчук, Марія Хімич, Павло Данілевич, Юлія Кручак. Модераторка – Настасія Євдокимова.

О 13-30 у Державному природознавчому музеї на вулиці Театральній, 18 буде зустріч із фотографом Михайлом Богомазом. Він – фотограф-анімаліст, екологічний активіст, його фотографії регулярно з'являються в журналі "National Geographic".

Зустріч із відомим американським істориком і спеціальним гостем фестивалю Тімоті Снайдером, а також презентація його книжки "Трансформація націй" відбудеться о 17 годині в готелі "Жорж" (пл. Міцкевича, 1). Тоді ж у пабі "Купіца" – творчий вечір білоруського поета Андрія Хадановича під назвою "Пісні білоруських жидобандерівців". А о 20 у театрі "Воскресіння" – вечір російськомовних поетів України: Аркадій Штипель, Марія Галіна, Борис Херсонський, Андрій Поляков, Володимир Рафєєнко, Наталя Бєльченко, Олександр Кабанов, Олексій Зарахович. Модерує їх Маріанна Кіяновська, поетка україномовна.

Це – лише частина подій Львівського форуму. Заликаємо відвідати осінній літературний Львів, попри все, адже й у найскладніші часи література допомагає зберігати силу духу.

література Львів

Знак гривні
Знак гривні