К

Кремлівські мислевіруси: які меседжи йдуть на експорт з Росії на Захід та Україну

Найголовніші мислевіруси цього місяця: сепаратист – українець з альтернативною, ніж у Києві, думкою; Пентагон не має доказів причетності РФ до катастрофи Boeing 777, отже, винувата Україна.

Відрізнити пропутінську позицію звичайної людини від реклами цінностей РФ, як транслюється бот-екаунтами або тролями, можна двома шляхами.

Перший – це працемісткий труд, про який розповідає talking head «Правого сектору» Борислав Береза.

«Невеличкий портрет ватного троля: аватарка «ліва» або відсутня», видумані ніки у стилі Іван Пєтров або Сєргєй Сідоров…», – пише він про своє знайомство з російської пропагандою.

Другий шлях – оскільки слідувати за кожним коментатором справа складна – стеження у соціальних мережах за діями фанатів РФ по антиукраїнських хештегах на кшталт #хунта, #Антимайдан, #ДНР, #ЛНР і так далі.

Подивіться, і ви побачите, як сплановано про кремлівські маги інформаційних війн формують думку легковірних громадян.

Що не приховує Москва

Простіше за все зрозуміти «мислевіруси» на прикладі коментарів до статей авторства англомовних ЗМІ. На оцінкою експертів, саме вони стали плацдармом для діяльності численних батальйонів ботів, які часом роблять граматичні помилки і тим самим «здають себе». Візьмемо, наприклад, тему доказів США стосовно причетності РФ до катастрофи Boeing 777. Оскільки звинувачення країни, що має ядерний потенціал, - справа відповідальна, Америка не поспішає і тим самим дає про кремлівським ботам шанс грати на різниці між рішучістю промов американських урядовців та відсутністю доказової бази. «Україна стверджувала, що має знімки, що доводять участь «сепаратистів» у збитті Боїнгу. США кажуть те саме. ДЕ докази?», – запитує коментатор Munir Katib.

Звісно, він лише крапля в океані аналогічних думок, які ставлять собі за мету завдання шкоди українській стороні. Цей процес пливе паралельно з повідомленнями, що сепаратисти заважають роботі авіаційних спеціалістів. Цікаво, що цю ситуацію порівнюють з війною в Іраці, до початку якої Джордж Буш-молодший переконував націю у наявності на Близькому Сході зброї масового ураження. Пізніше, після війни, публічний загал дійшов висновку, що зброї-таки нема. Думка про кремлівських ботів проста: як раніше, так і зараз США роблять з невинуватого (РФ) жертву.

Що більше світова спільнота схиляється у бік засудження дій прихильників т. зв. ДНР і ЛНР, то яскравіше прокремлівські боти намагаються переконати англомовну публіку, що східні сепаратисти – це ті ж самі українці, просто з альтернативною точкою зору. «Неважливо, київська армія чи бунтівники збили літак – це все Україна, що означає, що Україна збила літак», – переконує все менш легковірних англомовних читачів CNN автор Rusky, що написав вже 2550 коментарів.

Звісно, ця думка не нова. І раніше, за часи анексії Росією Криму і захоплення Слов`янська і Донецька північний сусід України всіляко відхрещувався від зв`язку з сепаратистами. Але збиття Boeing 777 підвищило світові ставки, і тепер це справа виживання.

Отже, як вже зрозуміло, непричетність Росії до катастрофи рейсу «Амстердам – Куала-Лумпур» доводиться двома шляхами: наполяганням, що в США немає специфічних доказів і що, хто б не збив Боїнг, це все одно Україна.

Далі, «переконавши» англомовних читачів новин у «святості» Росії та «гріховності» України (і, точніше, київської хунти), проплачені Білокам`яною коментатори намагаються перекласти відповідальність за авіакатастрофу… на США! «Америка з легкістю могла вплинути на Порошенка, щоб той закрив ту область для цивільної авіації. […]

Знаючи, як небезпечно літати тими місцями, чому посадовці Європи або США заздалегідь не закрили ту зону», – запитує персонаж на ім`я Martin Luther King. До речі, «Кінгу» на сайті CNN не вірять.

«Від тебе сморід російського троля, а від твоєї англійської нудить», – пише йому один з читачів, а інший додає, що у його письмо проникла якась особлива російська інфекція. Цікаво, що ці два абзаци про провину Європи і США Martin Luther King вважає настільки важливими, що копіює їх у повідомлення з різницею у… менш ніж годину!

Зроблено для України

Складно довести, що для України у кремлівських ботів наявний специфічний ракурс. Скоріш за все, пускаючи «мислевіруси», експортери змістів враховують те, що західні аудиторії більш поінформовані. На відміну, звісно, від українців.

Рівень фейків та шкідливих припущень, приготовлений для них, набагато нижчий за зарубіжні аналоги.

Ефективність кремлівської медіа-пропаганди виявляється і у тому, що вона часом використовує тези українських посадовців, але на свій лад. Наприклад, «Українська правда» у п’ятницю сповістила, що генпрокурор України Віталій Ярема доповів Президенту: сепаратисти не мають українських ракетних комплексів Бук та С-300.

Оскільки це спростовує популярні у вітчизняних колах версію, що літак малайзійських авіаліній збито через захоплену в українських частин зброю, цю новину старанно скопіювали, зокрема, LifeNews та НТВ.

Але у російській свідомості це повідомлення частково курсує з зовсім іншим акцентом: «Генпрокурор Украины заявил, что у ополченцев #ДНР нет ракет, которые смогли бы сбить боинг».

Звісно, це індуктивна похибка. «Запозичення» української зброї – це не єдиний шлях отримання інструменту для збиття цивільних літаків.

Але версія, що бойовики ДНР і ЛНР не мають жодного стосунку до подій поширюється у кириличному сегменті соцмереж централізовано.

Іспанський тореадор

Фейковий екаунт «іспанського авіадиспетчера» @spainbuca, який постив повідомлення навіть після катастрофи і який на даний момент вже видалений, є первинним джерелом версії, що Боїнг 777 був збитий українським літаком Су-25.

Учора інтернет-портал РИА-Новости з посиланням на «керівництво ДНР» жваво обговорювало цю версію. Крім того що диспетчер Карлос щедро ретранслює меседжі іспаномовного каналу Russia Today, переклад його твітів, до «доводять» «каральні дії київської хунти», миттєво розповсюдились у рунеті. Також повідомляється, що його життю загрожують «каратели».

Це один з найбільш ефективних мемів, бо авторитет диспетчера разом з тим, що більшість людей не знає, що бойова стеля Су-25 становить 5 км (Боїнг 777 збитий на висоті 10 км), – схиляє шальки терезів не в бік Києва.

Ви ж казали

Ще один цікавий хід – це, ймовірно, створення фейкових квазиукраїнських груп, від імені яких потім розповсюджуються провокативні тези.

Наприклад, у відкритій групі «Україна – зведення від Петра Порошенка» (сюди входить усього 32 людини) було оприлюднене повідомлення про те, що 17.07 «українська армія збила літак терористів над Шахтарськом».

Звісно, таке повідомлення було з радістю сприйняте проросійськими групами. Паблік «Вежливые люди» додав до скріншоту цього повідомлення своє трактування: «У свидомых своя точка зрения».

Таким чином, проросійська пропаганда досягає серйозного ефекту: по-перше, створюється уявлення, що начебто проукраїнські групи, прикриваючись авторитетом Порошенка, визнають свою провину. По-друге, це органічно доповнюється даними «іспанського авіадиспетчера».

Тула, у нас проблемы

Оскільки думка про українське походження смертоносної ракети вважається на території Митного Союзу певною річчю, тамошня пропаганда не залишила і питання мотивації української сторони. Навіщо українцям збивати цивільний літак? «RT на русском» відповідає:

можливою ціллю ракети був борт №1, літак Владіміра Путіна. Мовляв, в них схожі контури та розцвітка (на висоті 10 км).

Цю версію вже більше доби намагається встановити як стандартну армія прихильників т. зв. ДНР та ЛНР незважаючи на те, що присутність президентського літака над зоною конфлікту виглядає майже неймовірною.

Відеоігри

Намагання українських держструктур протидіяти кремлівській пропаганді стикається з ще більшою кількістю фейків. Наприклад, відоме відео СБУ, у якому міститься визнання «ополченців» у збитті цивільного судна, дехто вважає фейком, бо воно «створене 16.07.2014 о 19:10:24».

Посилаються російські пропагандисти при цьому на веб-архів, де, як їм здається, викладений оригінал запису. Незважаючи на абсурдність цього звинувачення, у Twitter з’явились численні спроби підтримати цю версію.

кремль пропаганда

Знак гривні
Знак гривні