У

Україна має купити в США протитанкові засоби та установки ПВО - і в Росії не буде шансів

Замість зброї США надало українській армії бутерброди. Якщо союзники не хочуть нам допомогти зброєю, ми маємо її купити в них. Лише $450 млн. (одна «вишка Бойка») і зможемо гордо святкувати «другий Конотоп». Навіть беушне американське озброєння дозволить українській армії знищити угрупування агресора зібране на кордоні.

Автор: Олександр Пінчук

Озброєння нам потрібні зараз – протягом найближчих днів чи тижнів. Ніщо окрім поставок вже наявного на складах або на озброєнні армії США нам цього забезпечити не зможе.

Американська зброя за 2 – 3 тижні дозволить різко підвищити обороноздатність наших Збройних Сил. Чим вища наша обороноздатність, тим нижча ймовірність російського вторгнення. Адже анексія Криму вдалась Росії суто через мінімальну обороноздатність частин ЗСУ, дислокованих на півострові. Нову зброю можна освоїти за тиждень-два.

Та наші західні союзники чітко заявили: допомога Україні озброєннями зараз не на часі.

Ця позиція може змінитись якщо Росія діятиме за „кримським сценарієм” та Сході. І зміниться майже напевно якщо почнеться повномасштабна війна між Україною та Росією.

Біда в тім, що сподіватись на „може” принаймні безвідповідально, а затримка з наданням допомоги в разі початку війни обійдеться нам дуже дорого – в багато життів як мінімум та коштуватиме Батьківщини як максимум.

Передавати безкоштовно озброєння союзники нам не готові. В такому випадку єдиний спосіб це озброєння отримати – купити його. Жодних юридичних обмежень для цього не існує.

Схема сплати могла б бути такою:

- 50% вартості нового озброєння зараз;

- 50 % в розтрочку на 2 – 3 роки.

Для вживаного озброєння могла б бути визначена суттєва скидка від залишкової вартості. Наприклад, залишковий ресурс озброєння 75 %. На практиці це цілком справне сучасне озброєння, гарантійний ресурс якого вичерпаний десь на чверть. Таке озброєння могло б бути оцінене в 50 % повної вартості. Тож особливо вигідною могла ба бути купівля вживаного озброєння. На його ефективність це мало вплине але сума буде рази в 2 меншою.

Звичайно, вказана вартість є орієнтовною. При цьому цілком реалістичною. Але така, нехай приблизна оцінка необхідна, оскільки дозволяє хоча б орієнтовно оцінити наші можливості.

США цілком могли б погодитись, адже більшість з необхідного озброєння є надлишковою і армії США не дуже потрібна. США наш гарант безпеки та союзник і хоче нам допомогти, чи не так?

Проти танків

В ЗСУ критичний брак сучасних протитанкових засобів. Наші ПТУР повністю вичерпали свої терміни експлуатації та морально застаріли. Ситуація настільки погана, що в ЗСУ досі тримають на озброєнні 100 мм протитанкові гармати МТ-12. Пам’ятаєте відомий вислів «Прощай Родина …» щодо розрахунків радянських «сорокоп’яток» в ДСВ? Бійці з МТ-12 будуть в точно такому ж становищі.

Наш ледь не єдиний боєздатний протитанковий засіб – древній РПГ-7. З ефективною дальністю стрільби по рухомим цілям в 100 – 150 м.

В ворога до тисячі одиниць бронетехніки на кордоні. ЗСУ доведеться вступати в бій з використанням штатного озброєння танків, БМП та ручних протитанкових засобів проти більш чисельного, краще озброєного, ліпше навченого супротивника. Що діятиме за напування в повітрі в прикордонних областях та вільно обиратиме напрямки наступу.

В той же час на озброєнні армії США стоїть більше 2-х тисяч сучасних ПТРК «Джавелін».

Комплекс:

- належить до останнього покоління ПТРК;

- має ефективну дальність до 2,5 км;

- ймовірність ураження цілі до 90 %;

- діє за принципом «вистрелив та забувся» - слід дочекатись поки ІЧ головка самонаведення ракети захопить ціль і натиснути на «пуск», все;

- завдяки самонаведенню забезпечує хороші шанси на виживання розрахунку на полі бою, адже немає потреби тривалий час супроводжувати ціль;

- здатен знищувати гелікоптери в режимі зависання та укріплені оборонні точки;

- ефективно вражає найсучасніші танки, атакуючи з верхньої півсфери;

- завдяки високоефективному ІЧ прицілу здатен знаходити та знищувати цілі вночі на великих дистанціях.

-

Вартість нового комплексу становить біля 2 млн. дол. В комплексі приціл та біля 10 ракет. Обслуговується розрахунком з 2-х бійців (1 споряджений прицільно-пусковий комплекс та 1 – 2 додаткові ракети) .

Вартість б/в для нас могла б становити 0,5 млн. дол. сплачених зараз (оцінка в 50 % вартості через частково відпрацьований ресурс та сплата 50 % від залишкової вартості відразу). 300 комплексів – 150 млн. дол.

Зброя що діє за принципом «вистрілив та забувся» не вимагає особливих витрат часу на навчання. В критичній ситуації підготовлений інструктор міг би довести розрахунки до прийнятного рівня боєздатності за кілька днів. Перекидання зброї в Україну авіатраспортом ще одна доба. Всі юридичні формальності за згоди сторін – один тиждень. Отже за 2 тижні ми могли б різко підвищити можливості ЗСУ в боротьбі з броньованими цілями ворога за межами ефективної дальності їх озброєння.

Протиповітряна оборона

Засоби ППО це ахілесова п’ята ЗСУ. Біда не в кількості засобів ППО, а в їх технічному стані. Ресурс всіх ракет вичерпано. Комплекси ППО великого та середнього радіусу дії також вичерпали свій ресурс і переважно є небоєздатними. З ЗРК малого радіусу дії все також не дуже добре.

В той же час, на озброєнні США стоїть біля 700 ЗРК малого радіусу дії «Авенжер».

Комплекс:

- оснащений 8-ма ТПК зенітних ракет «Стінгер» сучасних модифікацій та 12,7 мм кулеметом;

- є ефективним засобом знищення всіх типів повітряних цілей на висотах до 3,5 км та дальностях до 7 км;

- може ефективно діяти повністю автономно в пасивному режимі;

- має повністю автоматичну систему супроводження цілей – оператор має лише захопити ціль;

- здатен ефективно діяти вночі та поганих погодних умовах;

- може ефективно діяти на марші;

- базується на автомобілі підвищеної прохідності «Хамер» та може бути швидко демонтований з колісної бази та використовуватись автономно;

- обслуговується розрахунком з 2-х бійців.

Вартість нової ПУ в базовій модифікації з боєзапасом складе біля 4-х млн. дол. Комплексу з озброєння армії – біля 2-х млн. дол., 1 млн. дол.. з яких слід буде спратити одразу. 150 ПУ ЗРК «Авенжер» - 150 млн. дол.

За критичних обмежень в часі, підготовлені інструктори могли б довести розрахунок до прийнятного рівня боєздатності за 1 тиждень інтенсивних тренувань. Отже загальний термін на те щоб різко підвищити протиповітряні можливості ППО ЗСУ – до 3-х тижнів.

При цьому ще біля 2-х років тому компанія «Боінг» запропонувала замовникам програму кардинальної модернізації та розширення можливостей комплексу.

Суть модернізації полягає в модульному застосуванні озброєнні та оновленні апаратного забезпечення комплексу.

Як наслідок, ЗРК «Авенжер» має отримати можливості:

- застосування ракет «Сайдвіндер» з досяжністю по висоті до 7 км та по дальності більше 10 км (встановляється ПУ з однією ракетою замість блоку з 4-х ПУ «Стінгер»);

- застосування сучасних протитанкових та протикорабельних ракет «Хелфайр» останніх модифікацій з дальністю до 7 км (встановлюється ПУ з однією ракетою замість блоку з 4-х ПУ «Стінгер»);

- застосування лазерної гармати малої потужності для боротьби з БПЛА (встановлюється замість блоку з 4-х ПУ «Стінгер»);

- заміни 12,7 мм кулемету на 25 мм гармату «Чейн Ган» (забезпечення можливостей боротьби з легко броньованою технікою та гелікоптерами на середніх дистанція).

Додаткове озброєння та оснащення встановлюється на ПУ за модульним принципом.

Здійснивши данний етап модернізації, ЗСУ могли б отримати:

1. єдиний універсальний комплекс ППО малого / середнього радіусу дії, відмовившись від ВСІХ нині наявних – далі нарощувати лише повітряну компоненту ППО;

2. отримати універсальний гарматно-ракетний комплекс, що окрім задач ППО міг би виконувати, за потреби, задачі боротьби з сучасними танками на великих дистанціях, протидію висадці морських десантів та боротьбу з надводними цілями в прибережній зоні.

Автомобілі

90 % транспорту ЗСУ виготовлена до 1991 року. Можливості, витрати на обслуговування та рівень технічної справності відповідний.

На озброєнні США наявні:

1. більше 100 тис. автомобілів «Хамер» різних модифікацій, які поступово замінюються на більш нові транспортні засоби;

2. десятки тисяч вантажних автомобілів, частина яких армії після закінчення кампаній в Іраку та Афганістані просто не потрібна;

3. кілька тисяч захищених транспортних засобів типу MRAP, які зараз Пентагон не знає куди подіти.

Ці транспортні засоби не нові але переважно справні (або потребують незначного ремонту), мають великий залишковий ресурс та за можливостями є передовими порівняно наявними в ЗСУ.

Спробуємо оцінити вартість за запропонованою схемою:

1. новий «Хамер» без додаткового обладнання біля 120 тис. дол. – отже вживаний біля 60 тис. дол., з яких 30 тис. дол. платимо одразу;

2. нова вантажівка середнього класу біля 300 тис. дол. – вживана 150 тис. дол., з яких 75 тис. дол. платимо одразу;

3. новий MRAP обходився біля 1 млн. дол., вживаного американці раді будуть позбутись за 400 тис. дол., з них 200 тис. дол. одразу.

Дамо хоча б приблизну оцінку:

- 1,5 тис. автомобілів «Хамер» (на 15 - 20 аеромобільних батальйонів);

- 600 вантажівок (на 10 - 12 автомобільних батальйонів);

- 250 сучасних MRAP (на 5 – 6 механізованих батальйонів)

Оціночна вартість 150 млн. дол.

Все це можна перекинути літаками «Руслан» державної компанії «Антонов» зі Сполучених Штатів за пару тижнів.

Отже, за 3 – 4 тижні отримаємо техніки на масу нових (або доукомплектування старих) частин. Опанування автомобільної техніки особливих проблем не складе.

Поки нарахували на 450 млн. дол. Уявляєте, що можна зробити за 1,5млрд. дол? При чому, в найкоротші терміни.

Можна рахувати далі:

- амуніція та засоби захисту зі складів НАТО в Європі;

- тактичні та оперативно-тактичні розвідувальні БПЛА з озброєння армії США;

- прилади нічного бачення та засоби радіоелектронної розвідки;

І ще один момент – люди, що отримають цю зброю мають бути відповідними. Тобто готовими боротись до останнього. Адже зброя все ж коштуватиме для нас занадто дорого, щоб просто здати її на склад та віддати ворогу, як в Криму.

******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

армія зброя війна сша

Знак гривні
Знак гривні