П

Першого підозрюваного у справі Гандзюк випустили. Каже, що примусили підписати неправдиві свідчення про присутність на місці злочину

Першого підозрюваного у справі замаху на вбивство Катерини Гандзюк - Миколу Новікова - відпустили прямо з ізолятору. У слідства - нова група затриманих, більшість з яких визнає участь у нападі і дає свідчення. Геращенко вибачається перед Новіковим. Прокуратура та поліція говорять, що Новіков хоч і вийшов, та його алібі не підтвердилось і він таки був біля Гандзюк у день нападу. Новіков же під відео розповів, що папір про знаходження на місці події його змусили підписати - як умову виходу з ізолятора. За це обіцяли закрити інші його кримінальні справи.

Автор: Ольга Худецька

Новіков на свободі після 19 діб в ізоляторі. Кадр з відео Івана Антипенка

22 серпня, у середу, Миколу Новікова з ізолятору повезли до відділку поліції, а звідти - відпустили після підписання паперів, які "страхували" поліцію.

Про це повідомляють друзі Катерини Гандзюк і підтверджує за допомогою відео журналіст видання "День" Іван Антипенко.

Чому затримали Новікова

Всього в ізоляторі Новіков провів 19 діб. Він був затриманий 3 серпня, через кілька годин після того, як Генпрокурор Юрій Луценко, відвідавши Катерину Гандзюк у лікарні, заявив про рішення передати справу СБУ.

Пізніше в інтерв'ю Луценко підтвердив, що саме затримання Новікова стало підставою не забирати справу у херсонської поліції.

"Я буквально вийшов від Катерини, їхав машиною на Полтаву, бо представляв нового прокурора. Я доїхав, натиснув на клавішу, воно стало справою СБУ. В цей момент у Херсоні затримали одного з підозрюваних і, як ви розумієте, передавати в такій ситуації цю справу в руки іншого органу — це просто розірвати ймовірний слід.", - повідомив Генпрокурор Українській правді

На суді з обрання запобіжного заходу щодо підозрюваного були озвучені наступні аргументи слідства у причетності до злочину - вимкнений телефон у дату нападу і один з жителів будинку Гандзюк начебто впізнав у ньому людину, яку бачив у день нападу на Гандзюк у під'їзді.

Новіков та його сестра на суді стверджували, що у цей період були на морі у Херсонській області, і це можуть підтвердити не тільки свідки з їх компанії, а й сусіди по наметовому табору, працівники кафе тощо.

Алібі пробували спростувати показами сусіда Новікова - він нібито чув голоси у його дворі у той період, коли той начебто був на морі. Новіков з сестрою заперечили - з сусідом в давньому конфлікті, дім на сигналізації у поліції охорони, при виїзді її ввімкнули і до приїзду з моря не знімали.

Очевидці нападу у підозрюваному нападника не впізнали. Не схожий він був також і на фоторобот, складання якого спеціалістом організували друзі постраждалої.

Як перевіряли алібі

За кілька днів після суду стало відомо, що алібі Новікова слідчі поліції досі не перевірили. Журналісти Мар'яна П'єцух та Денис Казанський провели опитування свідків у Херсоні та Львові під відеозапис. З'ясувалось, що свідчень, які підтверджують алібі і справді багато.

"З великою долею ймовірності можна стверджувати, що поліція справді арештувала "ліву" людину", - підсумував Казанський у своєму блозі.

Кадр з відеосвідчень свідків алібі зі Львова

За день до виходу Новікова вийшло інтерв'ю Луценка, в якому він продовжив піддавати сумнівам алібі Новікова.

"Ця людина вже була судимою, причому на останній злочин, не пам'ятаю, грабіж чи крадіжку, він також через 20 хвилин зробив собі алібі — пішов до стоматолога і вирвав собі зуба. Людина досвідчена в таких справах. Це не значить, що він точно винен. Але поки що ми ставимо під сумнів алібі, надане його сестрою і її подругою.", - повідомив Луценко.

Нові затримані

У п'ятницю, 17 серпня поліція повідомила про затримання двох нових підозрюваних. Одним з них виявився Віктор Горбунов, суд по запобіжному заходу щодо якого проводився у понеділок, 20 серпня, у закритому режимі на прохання його захисту.

Підозрюваний Віктор Горбунов на суді по запобіжному. Фото: Інна Зелена

Щодо другого затриманого 17 серпня - ще тоді поліцейські висловлювались туманно, з одного боку називаючи затриманим, але з іншого боку вказуючи, що "по 208 статті КПК його не затримали, проводимо бесіди, вивчаючи його причетність". Станом на сьогодні невідома його особа та процесуальний статус. Невідомо, чи був він серед тих чотирьох осіб, яким, починаючи з 20 серпня по сьогодні, обирали запобіжні заходи у Херсоні.

20 серпня низка спікерів та джерел у поліції повідомила про затримання ще однієї групи підозрюваних. Цифри різнились - джерела спочатку неофіційно говорили про двох затриманих, пізніше Князєв сказав про чотирьох. Станом на 21 серпня джерела говорили про 5 затриманих на вихідних - додатково до п'ятничного Горбунова.

Вранці 22 серпня Князев уточнив - всього зараз у справі 6 підозрюваних. Невідомо, чи він рахував Новікова на той момент. Неясно, чи входить в їх число затриманий разом з Горбуновим 17 серпня невідомий.

Станом на 22 серпня серед новоприбулих затриманих завдяки судовим засіданням з розгляду запобіжних заходів вдалось ідентифікувати прізвища та заявлену слідством роль у нападі наступних:

Віктор Горбунов - затриманий на базі "Правого Сектору". Ймовірний покупець кислоти. Призначено утримання під вартою 20 серпня. Дає свідчення.

Володимир Васянович - ймовірно, брав участь у нападі спостерігачем, подавав знаки про переміщення Гандзюк нападнику. Боєць УДА. Призначено утримання під вартою 21 серпня.

Сергій "Опер" Торбін - ймовірний організатор групи. Боєць УДА. З слідством не співпрацює. Призначено утримання під вартою 21 серпня.

Вишневський - ймовірно, водій авто, привіз групу на задачу, забезпечував відступ частині з них. Дає свідчення, визнає свою участь. Призначено домашній арешт 22 серпня.

Підозрюваний Вишневський під час обрання запобіжного заходу 22 серпня. Фото: Інна Зелена

Анонсовані також розгляд запобіжних заходів по підозрюваним Данилову та Грабчуку (ймовірний нападник), які відбудуться, швидше за все, 23 серпня.

ТЕКСТИ готують детальний матеріал по новій групі підозрюваних. Їх поява у справі зумовила драматичний поворот у долі першого затриманого - Новікова, який мав алібі.

З якою умовою відпустили Новікова

Новіков сильно вибивався з компанії нової групи підозрюваних. Всі вони - учасники "Правого сектора", більшість мають досвід бойових дій та нагороди, у тому числі державні. Вже 20 серпня (у день затримання нової групи підозрюваних) його адвокат повідомив Новікова, що він вийде на свободу.

22 серпня слідчий на машині відвіз його до управління поліції, де перед ним вибачились, пояснили причину помилки, та під тиском примусили підписати свідчення, що він таки знаходився у день нападу біля будинку Гандзюк. За це обіцяли "вирішити" питання з іншими справами. Натякали, що інакше не вийде опинитись на волі.

Про це йдеться у прямій мові Новікова на відео, яке записав журналіст Іван Антипенко одразу після того як він вийшов з управління поліції.

"Не били, але морально так [тиснули], що це я. Кепку натягнули - вилитий [нападник]. Я дав свідчення, що я був на морі. Мене незаконно закрили в ізолятор", - розповідає Новіков

22 серпня мало відбутись апеляційне слухання щодо запобіжного заходу для Новікова, але його випустили, навіть не чекаючи на засідання.

"Приїхав слідчий, відвіз в головне управління, поговорив з начальником. Той сказав - "Іди з Богом, не попадайся". Підполковник Коваленко чи то Ковальов вибачився. Пояснив начальник наступне: трапилось таке співпадіння - я був на Центральному ринку, коли там купували телефони ці люди, які вчинили. Десь числа 23-го десь це було. Тим більше я там поруч живу, і раніше судимий", - передає слова поліцейський екс-підозрюваний.

"Підписав, що закривається моя справа. Всі справи мої закриваються, [тільки] підпиши папір. Папір, що я проходив там повз в день замаху. Але ні, мене не там було. Підписав, що там проходив, але не визнавав вину. Я не винен." - каже Новіков.

Журналіст уточнив, чи правильно розуміє: Новікову пообіцяли неформальну угоду, що проти нього закриваються всі його справи [зараз він підсудний в одній справі, та підозрюваний в іншій. Йдеться про хуліганство та зберігання зброї - авт.], і він виходить у справі Гандзюк, але має підписати папір, що він проходив там поруч.

"Так, так. Все правильно", - підтверджує Новіков. Він також пізніше додає, що не повинен був підписувати такий документ.

"Так, я під кінець уже здався, мене закрили одного, тиснули. Я підписав цей папір, який не повинен був підписувати. Мені сказали: "у тебе ще справа по Антоновці, ми вирішим питання, якщо ти підпишеш, бо тебе виходить як незаконно закрили"

Він також звернув увагу, що в його кримінальних справах та затриманнях завжди фігурували одні і ті самі двоє оперуповажених. В деяких випадках не дотримувалась територіальна підслідність: "Справа по Дніпровському району - забирає [головне] управління". Ймовірно, фігурантом у справі Гандзюк він став по принципу першого-ліпшого кандидата з відомого місцевим "операм" контингенту.

Новіков також відмічає, що під час затримання знаходився з двома племінниками 8 і 4 років. "Нарвали яблук, тут вибігають з машини, наручники надягнули, в машину кинули. Я питаю - а діти? "Самі дійдуть", кажуть".

Новіков також передав привіт нардепу Антону Геращенку. "Я не знаю, чому він вирішив, що це я. У них просто не було вибору, у них резонансна справа, і вони вирішили повісити все на мене".

Вибачення Антона Геращенка: винен суддя

Раніше, одразу після затримання Новікова, Геращенко написав пост, в якому називав затриманого "покидьком" та "мерзотником", говорив, що поліція розкрила справу за кілька діб та вимагав вибачень від громадськості, яка ставила під сумнів слідство поліції.

Пізніше, в ефірі каналу 112, Геращенко продовжував стверджувати провину Новікова:

"Факт у тому, що Новіков – це безпосередньо ця людина, яка здійснила цей злочин (…) Відомо, що Новіков придбав сірчану кислоту й очікував Катерину біля її дому, і здійснив даний злочин (…) Новіков задокументований повністю. Шансів викрутитися, що це був не він, жодних", - казав він.

Після того, як Новіков вийшов на свободу, Геращенко написав пост, у якому вибачився перед Новіковим, а також поклав відповідальність на суддю, який "не знайшов у собі сил відмовити правоохоронцям". Він також анонсував неприємності для судді, який ухвалив тримання під вартою для Новікова після його затримання.

Основна частина посту Антона Геращенка

"Депутатське звернення готується мною стосовно оцінки дій судді, який виніс рішення про утримання М. Новікова під вартою, у Вищу раду правосуддя", - зазначив Геращенко.

За "покидька" та "мерзотника" на адресу Новікова, нардеп, однак, не вибачився, зате у цій же публікації назвав "покидьками" нову групу затриманих і заявив, що вони "справжні злочинці".

Він також порадив звернутись екс-підозрюваному за компенсацією через незаконне утримання у СІЗО [яка виплачується з бюджетних коштів - авт.].

У приватних розмовах джерела в МВС, а також деякі коментатори з оточення силовиків звинувачують у затриманні Новікова активістів, мовляв, поліцейські були змушені до таких дій через тиск на слідство.

Прокуратура наполягає: був на місці події

Ймовірно не знаючи про те, що журналісти записали відео з свідченнями Новікова про умови виходу на волю, прокуратура почала розповюджувати серед ЗМІ свою версію.

Зокрема, на Українській правді ситуацію прокоментував речник прокуратури Микола Лисенко, а виданню Insider дало інформацію неназване джерело в прокуратурі Херсону.

Меседжі збігаються: Новіков був на місці події, він це приховував, але потім признався. Його затримали, бо він там був, але участь в злочині не брав, і тому його відпустили.

Наприклад, ось що сказав Лисенко "Українській правді": "Він казав, що начебто перебував на морському узбережжі, але потім він зізнався, що дійсно перебував неподалік місця злочину, але злочин не вчиняв. Збирали докази і дійшли до того, що дійсно він цей злочин не вчиняв, хоча знаходився неподалік місця злочину".

А от коментар джерела в прокуратурі Інсайдеру: "Усі попередні покази Новікова, щодо місця його перебування слідством та ним особисто – спростовані. Новіков у час вчинення злочину дійсно перебував неподалік місця його скоєння, і його там могли бачити свідки, а не на морському узбережжі, як він стверджував раніше, але злочин не вчиняв".

Новікову заборонили спілкуватись з пресою

На момент появи цих коментарів у ЗМІ в Інтернет вже завантажувалось відео пояснень Новікова, про яке, очевидно в прокуратурі не зналb.

Журналістка Мар'яна П'єцух встигла телефоном отримати від Новікова підтвердження того, що він сказав на відео, але розмова перервалась, коли чоловік, який представився Ігором, вирвав трубку у Новікова та повідомив, що йому заборонено спілкуватись з журналістами.

"Каже, що цю “бумажку” сам не писав, йому дали вже готовий текст на підпис. Я уточнила "Це був ультиматум?" - він сказав "Ультиматум, да". Коли ми спілкувалися телефоном, трубку взяв інший чоловік, представився депутатом Ігорем (прізвище я не розчула) і сказав, що Новікову і його рідним Нацполіція заборонила спілкуватися з журналістами. Потім зв"язок розірвався.", - написала П'єцух.

гандзюк поліція підозрювані суд новіков напад геращенко

Знак гривні
Знак гривні