Д

Дві з половиною доби після нападу на Катерину Гандзюк: (не)успіхи слідства й копнякова демократія

Після нападу на працівницю міськради Херсону Катерину Гандзюк слідство доводиться активізовувати громадським розголосом. Фоторобот та оголошення про винагороду за інформацію про нападника оприлюднили друзі постраждалої. А місцева поліція продовжує вживати для опису події евфемізм про "облите обличчя", хоча наслідки нападу куди серйозніші.

Автор: Ольга Худецька

Фоторобот, складений за допомогою спеціаліста зі слів свідків. Цю дію організували друзі Катерини, не слідство

Що сталось

Приблизно о 8:40 ранку 31 липня, коли херсонська чиновниця і громадський діяч Катерина Гандзюк вийшла з під’їзду свого будинку, невідомий вилив на неї літр сірчаної кислоти і втік.

Кількість і склад речовини стали відомі лише наступного дня, проте масштаби пошкоджень були відомі майже одразу: 30-40% тіла уражено опіками III-II ступеня.

Катерина Гандзюк

Реєстр досудових розслідувань(ЄРДР), в який було внесено дані про відкриття кримінального провадження о 13:59, через кілька годин після події вже містив у фабулі інформацію про ці значні ушкодження, як і про те, що постраждали обличчя, шия, тулуб, верхні кінцівки.

Втім, це не завадило прес-службі Херсонської поліції ще деякий час використовувати у комунікації формулювання «громадянин повідомив, що невідомий облив жінці обличчя невідомою речовиною», без уточнень наслідків. Це виглядало як суттєве применшення масштабу подій.

Катерина Гандзюк після нападу, фото - Антон Ходза

За словами водія, від кислоти волосся Катерини диміло. Перехожі кинулись змивати речовину, як могли, водою, а невдовзі постраждалу було доправлено до лікарні у Херсоні. Наступного дня, першого серпня, Гандзюк було перевезено до опікового центру у Києві літаком ДСНС.

Станом на 2 серпня жодного підозрюваного не затримано, а поліція не інформувала ЗМІ про вагомі зрушення у справі.

Адвокат Катерини написала заяву про надання Гандзюк держохорони. Увечері 1 серпня приятель Катерини, юрист Масі Найем, який виїхав до Херсона одразу після нападу і перебував на місці, повідомив, що держохорону надано. 2 серпня це підтвердила Національна Поліція.

В якому стані Катерина

За повідомлення мера Херсона Володимира Миколаєнка, а також друзів Катерини, які до її перельоту перебували в Херсонській лікарні, стан Катерини – важкий, але стабільний. За різними оцінками, від 30 до 40% тіла Каті зазнали опіків. Також кислота потрапила в око. Через токсичність речовини та велику площу опіків у постраждалої в якийсь момент почали відмовляти нирки. На щастя, її вдалось стабілізувати.

На брифінгу у міськраді 31 серпня мер Херсона також говорив про можливе застосування штучної шкіри для пришвидшення загоєння. Він також подякував за пропозиції допомоги від небайдужих і повідомив, що на момент проведення брифінгу все необхідне придбане.

Увечері першого серпня літак ДСНС з постраждалою приземлився у Києві. Біля трапу вже стояли швидкі, які забрали Катерину до профільного медзакладу. Гандзюк прийняв опіковий центр (Київська міська лікарня №2).

До Києва Катерину доправляли бортом ДСНС

Після її перельоту увечері 1 серпня черговий реанімації опікового центру повідомив ТЕКСТАМ, що Катерина долетіла добре, обстеження та лікування йде за протоколом, проте стан залишається важким.

Відомий блогер Антон Ходза відвідав Катерину вже увечері у опіковому центрі, про що повідомив на своїй сторінці у Facebook. Він розповів, що Каті важко розмовляти, і вона практично не відповідає на повідомлення, оскільки її руки уражені опіками і забинтовані. Ходза пише, що, незважаючи на це, Гандзюк «тримається молотком», передає подяки усім небайдужим. Блогер підтвердив, що її вже охороняють.

Вдень 2 серпня ТЕКСТАМ вдалось дуже коротко поспілкуватись з Катею. Вона знаходиться в боксі опікового центру, в якому створено ізольований мікроклімат з максимально урізаним відвідуванням. Це зроблено для того, щоб ушкодження краще загоювались. Її стан продовжує лишатись тяжким, проте є стабільним.

З урахуванням тривалого лікування та реабілітації попереду, було прийнято рішення опублікувати картку чоловіка Гандзюк. Її ви можете знайти тут.

Чим займається Катерина Гандзюк

Катерина Гандзюк зараз виконує обов’язки керуючої справами виконкому міськради Херсона. Учасниця команди, яка виграла вибори чинного мера міста Володимира Миколаєнка, була його радницею. Раніше і Гандзюк, і Миколаєнко входили до ВО Батьківщина, проте у 2015 році міський голова і його команда з партії вийшли через обставини, що виглядають, як ідеологічні суперечності.

Катерина займає послідовну проукраїнську позицію, провадить політику нетерпимості щодо місцевих сепаратистів та дружніх до них структур.

Вона також займає критичну позицію щодо місцевої поліції, обласної влади, представників корупційних кланів та представників владних структур, яких підозрювала в незаконному збагаченні та хабарництві.

Конфлікти: поліція, сепаратисти та інші

Відомим у ЗМІ є конфлікт Катерини з місцевим поліцейським управлінням захисту економіки. Свого часу вона опублікувала пост, в якому заявила, що представник управління Антощук вимагає 3% з бюджету закупівель міста. Вона також заявляла, що задля «зговірливості» на чиновників міськради і саму Гандзюк були відкриті абсурдні кримінальні справи.

Як приклад вона наводила справу про «зниклі» блоки для фундаменту, які, власне, стали фундаментом і зариті в землю, «але ти, чиновник, доводь!». Також, за словами Катерини, перед написанням посту її допитували у кримінальній справі про порушення рішення пленуму неіснуючого зараз профспілкового органу радянських часів щодо суміщення посад.

Уривок з відомого посту Катерини Гандзюк

Вона також написала заяву про злочин на Антощука, а сам поліцейський подав на неї в суд. Оскільки результати розслідування поліції щодо поліцейського Антощука були сприятливі для нього, суд частково задовільнив позов, заборонивши Катерині вживати на адресу поліцейського деякі яскраві епітети і деякі з тверджень, озвучених раніше у пості. Проте щодо низки інших тверджень звинувачувального та описового характеру суд заборони не висловив, чим Катерина з задоволенням користується.

Окрім того, Гандзюк послідовно вимагає від силових структур розслідувати діяльність місцевих проросійських активістів та організацій, зокрема, Кіріла Стрємоусова. Останнього помітно на відео серед осіб, які, за словами Бориса Бабіна, представника Президента у Криму, здійснили спробу відбити від працівників СБУ затриманого ''депутата'' окупаційної фейкової Євпаторійської міськради.

Цікаво, що за даними херсонських ЗМІ, Стрємоусов очолив місцевий осередок Соціалістичної партії Іллі Киви. У соцмережах Стрємоусова є спільні з Кивою відео, в тому числі з заходів партії.

Офіційне слідство

За словами Юрія Луценка, справу розслідують спільно місцева поліція, прокуратура та СБУ. Проте, у витягу з ЄРДР вказані лише групи слідчих поліції та прокурорів.

Витяг з реєстру, опублікував Масі Найем

Поки Гандзюк була в лікарні Херсона, вона не давала свідчень місцевій поліції – в першу чергу через стан, але і через недовіру також. Її друг Сергій Нікітенко написав 1 серпня, що Катерина забороняє поліцейським проводити брифінги у її справі, «оскільки вони винні в тому, що сталось, і не мають права розкривати будь-які подробиці».

Незважаючи на це, херсонська поліція таки провела брифінг 1 серпня.

На ньому було повідомлено, що справу вже втретє кваліфікували, і тепер розслідують як замах на вбивство з особливою жорстокістю (початково було «хуліганство», потім «тяжкі тілесні ушкодження»). Речовину встановлено, це виявилась концентрована сірчана кислота.

Заступник керівника поліції Херсонщини Микола Вербицький також повідомив про здійснені заходи:

• Загальне відпрацювання місця події;

• Побудинковий та поквартиний обхід (250 квартир та 10 будинків);

• Встановлено 14 камер, з 10 вже «зняте» (лексика посадовця – Авт) відео;

• Розіслане орієнтування з прикметами екіпажам патрульної поліції, поліції охорони тощо;

Всупереч забороні Гандзюк, поліція дає брифінг у її справі. Фото прес-служби Нацполіції Херсонськох області

Вербицький висловив припущення, що у нападника могли бути спільники та авто, яке його очікувало. Він озвучив версії причин нападу: службова діяльність, активна громадська позиція, конфлікти.

Цікаво, що навіть у цьому повідомленні з брифінгу, на якому йшлось про замах на вбивство і особливу жорстокість, прес-служба поліції продовжує вживати формулювання про «облив обличчя кислотою» з посиланням на перший дзвінок на 102, і жодного разу не вказує на серйозні наслідки нападу, хоча слідству вже достеменно про них відомо.

Станом на 2 серпня жодного підозрюваного не затримано. Поліція розповсюдила відео втікаючого нападника, відзняте з монітору камерою мобільного, а також зроблені з нього скріншоти такої якості, яка не дозволяє розгледіти обличчя цієї людини, лише одяг та статуру.

За цими фото поліція Херсонщини попросила громадян впізнати нападника. Колаж - ТЕКСТИ, фото - поліція Херсонської області

Можна зрозуміти неякісний скрін відео, знятого мобільником з екрану, коли йдеться про розкриття по гарячих слідах у перші години, але станом на третій день після події оновлення фотоданих від поліції так і не надійшло. Цю задачу також взяли на себе близькі і друзі Катерини. Складений за результатами роботи спеціаліста зі свідками фоторобот зараз є основним орієнтиром щодо зовнішності нападника, але при цьому є неофіційним, і це теж проблема.

За 2 серпня від поліції Херсонщини у справі не надійшло жодного оновлення інформації по ходу слідства та пошуку нападника.

Національна ж поліція в особі В’ячеслава Аброськіна повідомила про направлення підсилення до херсонських слідчих - представників Головного слідчого управління та Департаменту стратегічних розслідувань (ДСР) Нацполіції. Він також висловив впевненість у скорому розкритті злочину.

2 серпня Генпрокурор Юрій Луценко також анонсував нараду силовиків щодо концентрації зусиль з розслідування нападів на проукраїнських активістів на Півдні України. Посадовець заявив, що вбачає у цьому план дестабілізації регіону, повідомляє Новинарня.

Після нападу на Гандзюк у той же день у Бердянську застрелили ветерана АТО Віталія «Сармата» Олешка, який займався громадською діяльністю у своєму місті. Через день, 2 серпня, в Одесі вантажівка з невідомими пішла на цілеспрямований таран автівки з місцевим активістом Михайлом Кузаконем та журналістом-розслідувачем Григорієм Козьмою, а у Кам’янському вибихнуло авто, в якому знаходився депутат міськради. До нападу на Катерину також відбулась низка нападів на активістів, неповний список яких наводить Ольга Решетилова

Копнякова демократія

Після нападу на Катерину її колеги, друзі та просто небайдужі люди вдались до низки публічних дій, які волонтер і журналіст Родіон Шовкошитний жартома називає «копняковою демократією». Низка акцій протестів, візитів до правоохоронних органів, публікацій, запитів, дзвінків та громадського тиску були покликані «запустити з штовхача» слідство та пошук нападників. Деякі з акцій викликали суперечливі відгуки. Наприклад, акція, під час якої активісти зайшли до прокуратури Херсонщини, минаючи турнікет і з використанням димових шашок.

Варто зазначити, що на відео з прокуратури, втім, видимих пошкоджень немає, а очільник прокуратури в результаті провів зустріч з візитерами в актовій залі, де розповів про хід слідства.

Відвідини активістами прокуратури у Херсоні. Фото: Ілля Зелінський

Претензії друзів та небайдужих громадян мали свої підстави.

Увечері 31 липня, через приблизно 12 годин після нападу, з Херсону написали волонтер та активіст Роман Сініцин та юрист Масі Найем, які виїхали туди одразу після події. На місці вони з’ясували, що станом на першу добу слідства до більшості закладів з камерами спостереження, звідки відкривається хороший ракурс на маршрут втікача, поліція ще не дійшла.

Там же, де поліція побувала, відео були лише зняті на власні мобільні слідчих, але не вилучені офіційно, і відтак не були матеріалами справи. З невилученим відео у будь-який момент могло статись що завгодно – від перезапису поверх нових даних до свідомого знищення. Тоді оригінали відео ніколи б не потрапили у справу і не стали би доказом у суді.

За весь день після нападу також не було встановлено речовину, хоч це було важливо для лікарів. Про це говорив не лише Масі Найем, а й мер Володимир Миколаєнко на брифінгу 31 липня о 17 годині.

У приватних розмовах активісти також повідомляли про випадки, коли свідки події самі звертались до поліції, але були проігноровані і не допитані на початку. Контакти таких свідків надали ТЕКСТАМ, аби підтвердити достовірність цієї інформації. Редакція має ці дані, але не вважає за можливе їх оприлюднити на цьому етапі у зв’язку з можливою шкодою для пошуку нападника та його спільників.

Надвечір 31 липня після валу критичних публікацій та громадського тиску, а також приїзду друзів Гандзюк з різноманітних громадських та політичних організацій до Херсону, почався рух у сторону серйознішої кваліфікації.

Приблизно за добу кваліфікація справи змінювалась двічі, пройшовши від початкового "хуліганства" та "тяжких тілесних ушкоджень" до "замаху на вбивство з особливою жорстокістю".

Перша кваліфікація: вказано про 40% опіків та кваліфіковано як "хуліганство"

На другу добу слідства присутня в Херсоні громадськість і справді помітила, як поліція дійсно почала проводити низку слідчих дій. Пізніше удень це й дозволило херсонським силовикам відзвітуватись на брифінгу.

Хоча навіть озвучені на ньому дані викликають запитання. Наприклад, що означає термін заступника керівника обласної поліції Вербицького «зняті» по відношення до відео з камер спостереження? Знов на камеру смартфону з монітору - чи таки вилучені?

Станом на 2 серпня громадські активісти, близькі та друзі Гандзюк озвучують необхідність передати справу до СБУ. Для цього, щоправда, підійде не кожна кваліфікація. Але якщо врахувати, що Катя – чиновниця та громадський діяч, а напад цілком виглядає як залякування і спроба впливу по відношенню до неї та державних структур, в яких вона працює, то подію можна було би розглядати як теракт. Тоді підслідність СБУ тут доречна. Так само це доречно у випадку, якщо напади на Катерину та інших активістів мають ознаки плану дестабілізації на Півдні, як про це заявляв Юрій Луценко.

Оголошено винагороду

Друзі Катерини вирішили, що за інформацію, яка допоможе знайти нападника, буде виплачена винагорода 100 000 гривень.

Повідомляти просять на редакційну пошту most.ks.ua@gmail.com все, що ви вважаєте важливим по цій справі (фото, посилання)

Читайте далі: Рік терору. Як Росія впливатиме на вибори президента в Україні

херсон cлідство гандзюк поліція злочин напад

Знак гривні
Знак гривні