М

Маленька перемога: прокуратурі відкрили можливість у майбутньому обвинуватити Крисіна у вбивстві Веремія - замість хуліганства

У середу, 23 травня в Апеляційному суді Києва було оголошено та долучено до матеріалів судового розгляду рішення суду, яке у подальшому за певних умов відкриває можливість для перекваліфікації дій Юрія Крисіна у справі про загибель журналіста В'ячеслава Веремія.

Автор: Ольга Худецька

Чому хуліганка, якщо є загиблий

Раніше, передаючи справу загибелі журналіста до суду, прокуратура не мала можливості обвинуватити Крисіна у вбивстві (за відповідню статтею 115 Кримінального кодексу України) через процесуальну диверсію:

У 2014 році прокурор з центрального апарату Генпрокуратури Євген Красножон, який тоді вів справу загибелі В'ячеслава Веремія, з невідомих причин виніс у справі постанову, що закривала провадження по вбивству (ст. 115) щодо Юрія Крисіна.

Це унеможливлювало його звинувачення у вбивстві в подальшому і змушувало прокурорів та слідчих притримуватись іншої кваліфікації. Таким чином, у справі про загибель В'ячеслава Веремія Юрій Крисін парадоксально обвинувачувався лише у хуліганстві, а не у вбивстві.

Суддя першої інстанції Лінник відтак виніс Крисіну за "хуліганство" умовний термін, незважаючи на загибель потерпілого.

Що змінилось

Зараз справа перебуває на Апеляційному розгляді. Саме під час нього сьогодні було долучено до матеріалів справи ухвалу, що скасовує постанову прокурора Красножона про закриття провадження за статтею 115 "Вбивство".

Це відкриває можливість для прокуратури для перекваліфікації справи у подальшому.

Як і на якому етапі процесу обвинувачення щодо Крисіна можна буде перекваліфікувати - залежить від рішення Апеляційного суду щодо подальшої долі розгляду справи загибелі журналіста Веремія.

Як це вдалось зробити

Ініціювала скасування постанови слідчого Красножона адвокат Євгенія Закревська, діючи в інтересах дружини загиблого журналіста Веремія Світлани Кирилаш.

Ухвалив задовольнити цю скаргу слідчий суддя Печерського суду Олег Білоцерківець. Документ датований 7-м травня і вже доступний у реєстрі.

Закревська аргументувала про невідповідність висновків прокурора про "відсутність складу злочину" фактичним обставинам справи, які чітко видно на синхронізованому відео. В ході розгляду скарги з’ясувалось також, що постанова закривала провадження за статтями, розслідування за якими велось в іншому провадженні.

З тексту ухвали судді Білоцерківця також зрозуміло, що прокурор Красножон спочатку у 2014 виокремив провадження по Крисіну, кваліфікувавши як "хуліганство", а потім закрив це провадження як провадження по "вбивству" та за низкою інших статтей, хоча воно і далі лишалось провадженням по "хуліганству".

В ухвалі також ідеться, що у своїй постанові про закриття провадження щодо Крисіна прокурор Красножон посилався на те, що у діях Крисіна склад злочину відсутній.

Ухвала про скасування постанови прокурора Красножона не підлягає оскарженню, відтак є остаточною.

Однак, сама Євгенія Закревська каже, що на етапі апеляції, який триває зараз, зміна кваліфікації прокуратурою чи судом вже неможлива. І лише в разі скасування вироку це питання може бути піднято при повторному розгляді в суді першої інстанції. Однак сама по собі така ухвала підставою для скасування вироку не є.

Де зараз прокурор Красножон

Сам прокурор Євген Красножон зараз працює на посаді начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих органів прокуратури Херсонської області. Це означає, що він і далі може виносити подібні постанови про закриття проваджень "за відсутністю складу злочину" у справах, в яких він є процесуальним керівником.

Судячи з його декларації, у 2017 році він придбав квартиру в Херсоні. Їздить на Ауді А5 2013 року випуску. Зараз ціна таких авто, що вже були у вжитку, коливається від 25 до 32 тисяч доларів, згідно з українськими агрегаторами автооголошень.

Загибель Веремія

В'ячеслав Веремій, журналіст газети "Вєсті", у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року на перехресті вулиць Володимирська та Велика Житомирська намагався через вікно машини відзняти безлади і побиття, які влаштували озброєні тітушки.

Група Юрія Крисіна витягнула його з автівки, один з тітушок вистрелив, чим спричинив вогнепальне поранення в тулуб і внутрішню кровотечу. Поранений Веремій спробував втекти від нападників, але його збили з ніг і добивали палицями вже лежачого.

Журналіст зміг в певний момент вирватись і добігти до швидкої, але поранення, яке було ускладнене подальшим добиванням, не залишило йому шансів: він помер від втрати крові вже під час надання медичної допомоги.

Відео інциденту доступне на каналі Youtube Міністерства внутрішніх справ.

Його відзняв випадковий свідок подій.

Стопкадр з відео

У суді Крисін визнав, що бив Веремія, а також те, що організував тітушок у той вечір. Суддя Лінник Шевченківського суду визнав його винним у хуліганстві і присудив умовний термін.

веремій закревська справимайдану суд крисін

Знак гривні
Знак гривні