Н

Новий суд Крисіна: пособництво жилінському Оплоту у викраденні та катуванні людей

У понеділок, 5 березня, Дарницький районний суд міста Києва розпочне підготовче засідання у справі, де одним з підсудних є сумнозвісний кримінальник-"тітушковод" Юрій Крисін.

Другим обвинуваченим є його підлеглий, Сергій Чемес. Станом на 5 березня він утримується під вартою, на відміну від Крисіна. Сьогодні суд також має розглянути питання запобіжного заходу для обох. Справу слухає суддя Леонтюк.

Автор: Ольга Худецька

Напис біля будинку Крисіна, який 4 березня відвідали активісти

Обвинувачення у справі, як повідомили ТЕКСТАМ в Департаменті спецрозслідувань, стосується трьох епізодів:

1. Викрадення та катування протестувальників з метро "Петрівка" 21 січня 2014 року, вчинене тітушками Крисіна разом з "Оплотом" Євгена Жиліна.

2. Напад на барикади 18 лютого 2014 року з використанням саморобних вибухових пристроїв.

3. Загибель журналіста В'ячеслава Веремія 18 лютого на Великій Житомирській. У Дарницькому суді розглядається лише участь Сергія Чемеса у цій події. Дії Крисіна під час групового нападу на Веремія оцінював Шевченківський суд, який в особі судді Лінника присудив Крисіну умовний термін за добивання вже пораненого лежачого на землі Веремія палицею.

Епізод 1. Здав своїх тітушок в оренду "Оплоту"

За даними слідства, у середині січня 2014 Юрій Крисін поїхав відпочивати на Мальдиви. Однак у ще одного тітушковода й кримінальника топ-рівня, Олексія Чеботарьова, з'явилась потреба у послугах "братків" з групи Крисіна, тож останній великодушно (і за хорошу ціну) передав їх у розпорядження Чеботарьова. У результаті "орендованими" тітушками підсилили жилінський "Оплот", який саме займався викраденнями і катуванням майданівців.

"Крисіну телефонували підлеглі йому "братки" й казали, що їх будуть залучати до викрадень людей, і що Жилін викрадених катує. Але Крисін сказав своїм людям виконувати вказівки Жиліна і пообіцяв щедру винагороду після повернення. Коли він приїхав, за триденну оренду групи "тітушок" Крисіну заплатили 200 тисяч доларів. Частину з цих грошей він віддав своїм підлеглим. Зокрема, 15 тисяч дісталось Сергію Чемесу", - каже джерело у Департаменті спецрозслідувань.

У цьому судовому розгляді мова піде про викрадення Владислава Іваненка 21 січня. У слідства є дані й свідчення про те, що за кілька днів "Оплотом" були викрадені й інші люди, не тільки Владислав (є навіть окремі деталі по транспорту та людям, які в цьому брали участь). Але, не зважаючи на пошуки, досі не вдалось встановити ймовірних потерпілих.

Для викрадення Владислава використали таку саму схему, як при засідці на "Автомайдан" біля 17-ї лікарні 23 січня.

21 січня біля метро "Петрівка" з'явились два великих автобуси та один мікроавтобус з оплотівськими найманцями. Прибулі тітушки почали грубо чіплятись до перехожих, провокувати на конфлікт та усіляким чином демонструвати присутність і навіть влаштовувати бійки.

"Оплотівців" з метро Петрівка досить швидко ідентифікували. Фото свідка

Розрахунок був на те, що інформація про напади швидко дійде до "Автомайдану", а далі "братки" мали на меті захопити когось з автомайданівців не нижче середньої ланки. Адже подальша задача - привезти до себе на базу і і вибити всю можливу інформацію про те, як організований та ким фінансується "Автомайдан". У цій частині задач операція дуже схожа ще й на справу Вербицького і Луценка, яких після викрадення також розпитували про організацію і фінансування протестного руху.

"Автомайдан" після дзвінків людей та галасу в соцмережах про безчинства тітушок на Петрівці і справді прибув. Майданівці заблокували один з автобусів автівкою, а далі сторони зійшлись у рукопаші. В хаосі, тікаючи, тітушки таки змогли викрасти і забрати з собою одну людину, яка насправді виявилась... випадковим перехожим Владиславом Іваненком.

Стопкадр з відео Владислава Дулапчія. Петрівка, 21 січня 2014

Викраденого вивезли в наметовий табір "тітушок" на виїзді з Києва поблизу метро "Бориспільська". Там його катували, в тому числі, за свідченнями присутніх, катував і особисто Жилін.

В якийсь момент навіть кримінальникам стало зрозуміло, що Владислав - справді випадкова людина і нічого про Автомайдан розповісти не зможе. Тоді його просто почали примушувати сказати під відеозапис потрібний їм текст, переважний меседж якого - видати себе за автомайданівця і "признатись" в тому, що участь в акціях протесту бере за грошову винагороду. Владислав відмовився це робити незважаючи на те, що психологічний та фізичний тиск на нього продовжували. Згодом йому дали гроші на таксі та вивели за межі свого наметового табору на "Бориспільській". Владислав дійшов до метро "Харківська" і звідти вже добирався на таксі додому.

До речі, серед тих, хто охороняв Владислава в наметовому таборі, був і антимайданівець "Топаз".

Цікаво, що перед тим, як вирушити на операцію з викрадення на "Петрівку", оплотівські тітушки мали задачу контролювати в'їзди до Києва, ідентифіковувати транспорт, який потенційно може масово перевозити протестувальників. По можливості вони повинні були його зупиняти або вчиняти інші "недружні дії". Спорудження наметового табору тітушок поблизу "Бориспільської", в якому катували Владислава, з’явився саме для цієї задачі.

Юрію Крисіну інкримінують пособництво у викраденні та катуванні на Петрівці - через те, що він надав своїх людей на ці задачі та обіцяв їм винагороду. Сергію Чемесу інкримінують те саме - оскільки він охороняв викраденого Владислава та тримав контакт з своїм патроном, узгоджуючи з ним виконання задач "орендованими" братками Крисіна, яких передали на підсилення "Оплоту".

Епізод 2. З гранатами на барикаду

Другий епізод, який розглядатиме суд, стосується 18 лютого 2014 року. У цей день після обіду група тітушок, використовуючи модифіковані світлошумові гранати з примотаними вражаючими елементами (за іншими даними - саморобні вибухові пристрої), вчинила атаку на барикаду на Прорізній.

Оскільки до слідства досі не звернувся ніхто з потерпілих від цього нападу, а лише свідки, то Чемесу і Крисіну по цьому епізоду інкримінують "хуліганство" та "незаконне перешкоджання проведенню мітингу".

Слідство вважає Крисіна організатором цієї акції, а Чемеса - рядовим учасником.

Епізод 3. В'ячеслав Веремій

Увечері 18 лютого В'ячеслав Веремій, їдучи на таксі на перехресті Великої Житомирської й Володимирської, помітив скупчення людей. Це були тітушки Крисіна. Він спробував зняти їх в русі на відео, але його помітили.

Автівку зупинили. В'ячеслава витягли з машини, він намагався втекти, але у нього вистрелили, потім збили з ніг і забивали кийками. В'ячеслав таки зміг вирватись і потрапити до швидкої, але пізніше в лікарні помер від крововтрати, на збільшення якої, очевидно, сильно вплинуло добивання кийками.

На цьому відео Сергій Чемес - той, хто ловить втікаючого В'ячеслава та збиває його з ніг, і в перші секунди утримує на землі. Найбільша фігура з кийком - це Крисін.

Стопкадр з відезапису. На землі - Веремій

Не з'являється на суди

У лютому Крисін не з'явився в судове засідання у справі нападу на автозаправку і стрільби під час цього нападу, де є обвинуваченим. Пізніше активісти й волонтери знайшли його й облили зеленкою в дитячому відділенні Інституту серця. Крисін під час цих відвідувань кілька разів сказав, що прийде на наступний суд, і що не хворіє, а просто проходить "обстеження".

Скріншот з відео Богдана Кутєпова

Але 1 березня на апеляційне засідання у справі Веремія він не з'явився. Суд постановив застосувати примусовий привід на наступне засідання апеляції у другій половині березня.

Після цього активісти провідали його вдома у неділю, 4 березня. Крисін до них не вийшов, тож, залишивши написи на снігу та паркані, вони поїхали. Але пізніше волонтер Роман Сініцин, який брав участь в акції, повідомив, що Крисін дзвонив з погрозами комусь з учасників.

Станом на 13:30 5 березня під Дарницьким судом, де має розпочатись підготовче засідання у справі викрадення і катувань, перебуває і сам Крисін, і "50 чоловік відбірної тітушні", повідомляє Сініцин з місця подій.

Оновлено. Про судове засідання 5 березня та події довкола нього читайте у нашій наступній публікації:

Засідання по обвинуваченню Крисіна у катуваннях перенесли. Активісти під судом розігнали тітушок і провели Крисіна до маршрутки

справимайдану суд викрадення чемес крисін катування

Знак гривні
Знак гривні