Р

Роботи на війні - спасіння прийде? Армія США термінаторизується (+ВІДЕО)

Модель термінатора Т-600 має зріст 2 метри, вона озброєна до зубів і загорнута в гумову шкіру. Т-600 використовує людську подобу, щоб підібратися на відстань, достатню для використання крупнокаліберної зброї. Термінатори - машини знищення, керовані штучним інтелектом – мають єдину місію: повністю знищити людство.

Але останній фільм «Термінатор: Спасіння прийде» показує машину у новому образі. Маркус Райт - чужинець, останнім спогадом якого є людина в камері смертників. Термінатор з людською пам'яттю є ключем до порятунку людства.

Чи виправдані наші побоювання щодо повстань роботів-зомбі, на зразок T-600? Які реальні моральні наслідки використання роботів у «справедливій війні»? Чи можуть роботи бути запрограмовані на моральну відповідальність за прийняті на війні рішення? Про це розмірковує журнал "Н+".

Підготував: Сергій КЛИМКО

Журналістка Емі Гудман повідомляла, що три дні після того, як президент Обама обійняв посаду президента, безпілотні дрони-винищувачі обстріляли ракетами декілька будинків на території Зони племен у Пакистані. Двадцять дві людини були вбиті, в тому числі троє дітей.

Згідно з даними Reuters, з літа минулого року армія США провела тридцять таких безпілотних нападів на «можливі» позиції Аль-Каїди на території Пакистану, під час яких загинули близько 250 чоловік.

Коли американські війська увійшли до Іраку в 2003 році, вони не мали у розпорядженні жодного робота. Тепер їх більше, ніж 12 тисяч.

Деякі роботи використовуються для ліквідації протипіхотних мін і фугасів, але нове покоління ботів розроблене у якості бойових машин. Один з роботів, відомий як SWORDS, може стріляти з гвинтівки М-16 та ракетниці.

Це "Ерлікон" - автоматизована зенітка, яка нещодавно вбила 9 і поранила 14 солдат армії ПАР

У новому фільмі «Термінаторі» повсталий проти людей супер-кмоп'ютер Міноборони США Skynet управляє мережею роботів-мисливців: літаючими і сухопутними дронами, мотоциклами типу Mototerminators, змієподібними Hydrobots, а також гігантськими комбайнами.

Викликає тривогу той факт, що ці роботи існують в тій чи іншій формі вже сьогодні - літаки-дрони Predator ("Хижак") і Reaper ("Жнець"), наземні TALON, PacBots, IRobot і BigDogs.

Пітер Сінгер, автор книги «Автоматизована війна», який консультував президента Обаму з питань науки під час виборчої кампанії 2008 року, вважає, що ми є свідками світанку ери бойових роботів:

«Достатньо поглянути на цифри. Ми увійшли до Іраку в 2003 році без роботів, тепер їх 12 тисяч».

Вони бувають різних форм і розмірів - від маленьких машинок до роботів розміром з 18-колісну вантажівку. Є такі, що вмістились би на мізинці, а є гіганти з розмахом крил у футбольне поле.

Познайомимось із ними ближче.

BigDog - має вбудований комп'ютер, який контролює його пересування, оснащений датчиками, що допомагають в адаптації до різних зовнішніх умов.

Датчики забезпечують стереобачення, контроль поверхні та можливість безперервного руху. Найголовніше, цей робот оснащений лазерним гіроскопом, що допомагає балансувати в екстремальних умовах з вантажем.

BigDog, який поки що у фазі прототипу, здатен зберігати рівновагу при корисному навантаженні до 150 кілограмів на будь-якій місцевості.

PacBot - робот-розвідник розміром з газонокосарку, має камери та датчики, а також гнучку руку з чотирма суглобами.

Він пересувається за допомогою набору гусениць, які також можуть обертатися на власній осі, що дозволяє йому рухатись вгору і вниз, підніматися по сходах і навіть плавати під водою.

Talon – розроблений у Foster-Miller, офіс якої знаходиться у кількох милях від більш відомої робототехнічної компанії IRobot's, був перебудований у «вбивцю» під назвою SWORDS.

Новий дизайн дозволяє користувачам монтувати різні види зброї на цей бот, в тому числі М-16, кулемети, гранати, реактивний гранатомет і легко замінювати їх.

MARCbot (багатофункціональний гнучкий дистанційно пілотований робот) - один з найменших, але найбільш часто застосовуваних роботів в Іраку, виглядає як іграшка-вантажівка із вмонтованою відеокамерою.

Ціна його всього $5 тисяч, він використовується для розвідки і пошуку вибухових речовин під автомобілями.

Predator ("Хижак") – 9 метрів в довжину, цей гвинтовий безпілотний дрон лише трохи менше, ніж літак Cessna. Можливо, найкориснішою його особливістю є те, що він може провести до 24 годин у повітрі, на висоті до 9000 метрів.

Відео з камери спостереження беспілотника - першою ракетою знищують вантажівку, другою - водія. В армії США доступ до такого відео може мати навіть пересічний програміст. Є навіть фанати, які обмінюються записаними з безпілотників смертями - це називається "хижацьке порно". "Хижацьке"- від слова "хижак" - Predator

Коли безпілотник вилітає з бази в зону військових дій, пілот може керувати ним з відстані більше 10 тисяч кілометрів.

Raven - трохи більший за метр у довжину (є навіть менша версія під назвою Wasp, що несе камеру розміром з арахіс), запускається у повітря солдатами і летить прямо над дахами будинків, передаючи відеозображення того, що відбувається на вулиці, або на іншій стороні пагорбу.

Середні за розміром моделі курсують цілими кварталами, на висоті понад 500 метрів, щоб відстежувати підозрілих осіб.

Армія США є найбільшим інвестором у роботів-солдатів. На програму «Майбутні бойові системи» у бюджеті було передбачено протягом наступних 20 років витратити 240 мільярдів доларів, але Роберт Гейтс нещодавно скоротив бюджет на 160 мільярдів.

Зінгер стурбований тим, що в поспіху і намаганні просунути більшу кількість роботизованих систем багато роботів-убивць надійдуть до армії до того, як вони будуть готові на 100 відсотків.

Це є жахливою перспективою.

«Уявіть собі ноутбук, озброєний M16», - говорить Ноел Шаркі, професор департаменту робототехніки і штучного інтелекту в Університеті Шеффілда.

Одною з найбільших проблем є те, що ця зростаюча армія роботів може випадково подолати межу дальності зв’язку.

«Уявіть загубленого робота, який поїхав з поля бою в довколишні селa, - каже Шаркі. - Без експертів, які б знешкодили його, результати можуть бути катастрофічними».

Що відбувається, коли роботи самі вирішують, що робити? Про один реальний інцидент у 2007 році повідомили з Південноафриканської республіки.

«Було нікуди сховатися, - каже один із свідків. - Робот почав стріляти з гармати з швидкістю 550 снарядів на хвилину, обертаючись при цьому на 360 градусів».

До того часу, коли робот спустошив обійму, дев'ять солдатів лежали мертвими. Ще 14 отримали серйозні поранення. Урядова доповідь пізніше визначила кровопролиття як «збій програмного забезпечення».

Цим роботом була зенітна система "Ерлікон MK5" з комп'ютерним управлінням і двома величезними 35-міліметровими гарматами.

Складність координації атак з використанням передових технологій автономної робототехніки на кшталт потребує складної комп'ютерної мережі.

У «Термінаторі» зображено вигадану корпорацію Cyberdyn, яка розробляє мережу Skynet. Skynet спочатку замінює людей-пілотів, а потім бере на себе управління всіма іншими військовими системами озброєнь, включаючи ядерні ракети і термінаторів.

Це призводить до ядерного "Судного дня", коли самосвідомий Skynet вирішив, що люди є перепоною.

Саме зараз американські військові зараз розробляють мережу суперкомп'ютерів в межах програми «Майбутні бойові системи» (FCS).

Провідним системним інтегратором в цій програмі є компанія «Боїнг».

General Dynamics і BAE Systems були обрані армією для розробки наземних роботів, а «Боїнг» отримав контракт на розвиток комп'ютерної мережі програми FCS.

Міністерство оборони також фінансує дослідження автономних або «самокерованих» озброєних роботів, які змогли б знаходити і знищувати цілі самі по собі.

Бортові комп’ютери, а не люди, будуть вирішувати, чи слід застосовувати зброю.

«Тенденція зрозуміла - війна буде тривати, і автономні роботи у підсумку будуть дозволені», - говорить Рон Аркін, експерт з робототехніки Технологічного інституту Джорджії в Атланті. Аркін виступає за розвиток «етичної складової» робота.

Згідно з припущеннями Джона Пайка, експерта з питань оборони і розвідувальних питань та директора з безпеки веб-сайту GlobalSecurity.org, автономні озброєні робототехнічні системи, ймовірно, будуть функціонувати вже з 2020 року.

Ноел Шаркі з Шеффілдського університету говорить: «Ми прямуємо у прекрасний світ, де роботи вирішуватимуть, хто, де і коли буде убитий».

Шаркі, критик автономних роботів, каже, що «етична складова» Аркіна є «гарною ідеєю, але, на жаль, вона приречена на провал, оскільки в даний час немає роботів із системою штучного інтелекту, яка могла б відрізняти бойовиків від мирних жителів - такої можливості зондування просто не існує».

Філософ Пітер Азаро також хвилюється з приводу етичності робота на війні. Bін справедливо зазначає, що це буде «важко продати», так само як і переконати військових створювати роботів, які можуть не підкорятися наказам. «Я не думаю, що ми побачимо таку можливість найближчим часом», - підсумовує він.

Є очевидним, що Пентагон просувається у напрямку автоматизації війни - включаючи мережі суперкомп'ютерів на зразок Skynet.

Можливо, Рон Аркін правий, коли стверджує, що ми можемо зробити роботів моральними, і цим зменшити жертви серед цивільного населення. Можливо - тільки можливо - вигаданий робот Маркус Райт в новому Термінаторі, з людською пам'яттю і співчуттям, пропонує шлях для просування вперед.

Але для цього ще зарано. З такими угодами, як 16,8 мільйонний контракт з IRobot для створення PackBot 510 серії, ми, ймовірно, побачимо ще не один «збій програмного забезпечення».

Все ж сподіваємось, що шанси на збій у програмі масштабу «Термінатор: судний день» у програмі «Майбутні бойові системи» дорівнюють нулю. А ще наполягаємо на створенні «етичної інстанції» для роботів до того, як більш складні системи штучного інтелекту вступлять у бій.

Бо порятунок людини у майбутньому може одного разу залежати від термінатора. Акторка Мун Бладгуд говорить Крістіану Бейлу в у «Термінатор: Спасіння прийде»: «Він врятував моє життя. Я побачила людину, а не машину».

зброя інозмі армія сша наука технології етика роботи

Знак гривні
Знак гривні