П

Перший тур: провал ідейних, не було битви добра і зла, Тігіпко-аватар...

П'яті в історії сучасної України президентські вибори багато в чому відрізнялися від чотирьох попередніх. ZaUA.org підбиває підсумки першого туру - якими були особливості цієї кампанії.

Уклав: Павло СОЛОДЬКО з допомогою Сергія ЛУК'ЯНЧУКА і Романа КУЛЬЧИНСЬКОГО

1. Не було битви добра і зла. Всі попередні рази українці приходили на вибори, як на останній і рішучий бій - то між збереженням СРСР і незалежною Україною, то між реформаторами і комуністами, то між "європейським" і "кремлівським" кандидатом. Зараз запал значно стих - багато хто навіть вважає (хоч і з нецензурщиною), що зараз й обирати нема з кого.

2. Технічні кандидати — дуже малоефективні. Василь Противсіх (невже він не поверне собі старе прізвище Гуменюк?), Олександр Пабат із черговим технологічним проектом “Армія Народного Спасіння”, “антиТимошенко” Інна Богословська — всіх їх пересічний виборець поставив на місце.

3. Людей не цікавлять “нафталінові” політичні сили. Низький результат Олександра Мороза (0,38%), Юрія Костенка (0.32%) і Людмили Супрун (0,19%) показує, що колись потужні Соцпартія, Рух і НДП (пригадуєте таку партію? :)) остаточно відійшли в історію.

4. На цих виборах не було “ідейних”. Виявилося, що радикальний націоналізм і комунізм — близнюки-брати. Обидва вимирають. Тягнибок із його 1,43% і Симоненко із 2,5% - свідчення того, що українське суспільство не довіряє радикалам-базікалам.

5. Невелика явка. Цей пункт безпосередньо пов'язаний із пунктом 1. Якщо немає світоглядного конфлікту, то виборець не дуже поспішає на дільницю. В минулу неділю до урн дійшло 66,8% виборців.

Для порівняння: у 2004 році явка була 80,9% (другий тур) і 77,3% (переголосування 26 грудня 2004-го); на виборах 1999 року загальна явка склала 73,8% виборців.

Є й інше пояснення низької явки — погана погода і ще гірша робота комунальних служб.

6. До речі, про роботу комунальних та інших служб. Виявилося, що люди й досі не співставляють свої проблеми з владою. Те, що урядові структури відповідають за чистку наших автотрас, не заважає обурним засніженими дорогами виборцям виборцям голосувати за цей же уряд.

Це може бути й тому, що громадяни досі не знають, що у прем'єра повноваження більші ніж у президента. Приклад відрижки медведчуківської політреформи — знайомий відставний полковник міліції з надривом доводив, що треба голосувати за Тимошенко, бо “призначений Ющенком Луценко бере хабарі за посади в структурі МВС".

7. Секрет успіху Тігіпка — він чи не єдиний невладний кандидат, хто будував кампанію не на критиці, а казав конкретні речі про те, як вирішити конкретні проблеми. Крім цього, Сергій Леонідович діяв через власні “аватари” - його самого і його коментарів було дуже багато на екрані, в інеті, всюди. І хто з виборців хотів висловити своє "фе" парі лідерів Тимошенко-Янукович, обирав цей аватар :)

Замість огульного критиканства Сергій Тігіпко міг дати відповідь на будь-які питання виборців. І це оцінили - є два округи, де він посів ПЕРШЕ місце. Вгадайте, де ))

8. Янукович втратив частину рейтингу в порівнянні з 2004-им роком. На Південному Сході його дуже потіснив Тігіпко, який майже всюди посів друге місце. Це свідчить, що навіть на нібито проросійському Сході люди хочуть адекватного вирішення наявних проблем, а не старого пережовування тем НАТО і мови.

9. Всі кандидати з першої десятки намагалися використовувати інтернет-технології. І переважно всі провалилися. Тому що інет-формат передбачає щирість, а не мертву трансляцію заголовків з росзилки прес-служби у твіттер. Притчею во язицех став конфуз із Яценюком, який клявся, що вів свій блог сам, а виявилося, що замість нього це робив якийсь юнак-багатостаночник.

10. Ющенко перебрав на себе націонал-демократичний електорат. За нього голосувала в основному Західна Україна — ті, хто раніше голосував за Рух.

Лідери першого туру по округах. Електоральна мапа від Сергія Васильченка. Клікніть для збільшення

Показово, що ті виборці, про націоналістичність яких так люблять поговорити кремлівські телеканали, віддали перевагу Ющенку над Тягнибоком. Власне, ці виборці - те невеличке ядро, з яким він може будувати нову політичну силу (якщо це його цікавить, звичайно).

11. Завдяки Ратушняку ми отримали точну відповідь на ще одне скандальне питання — скільки ж українців є антисемітами. Виявилося — 29,8 тисяч, з яких більша частина живе на Закарпатті :)

12. Жодних дебатів — суцільні ток-шоу. На цих виборах ми не почули справжніх діалогів провідних лідерів. Кандидати з задоволенням лізли в телеекрани, але тільки на самоті.

Зате їхні програми були більш конкретними — і у преса навіь потроху аналізувала програми кандидатів, зокрема порівнювалися їхні принципи щодо реформування вищої освіти.

13. Ющенко встановив антирекорд діючого президента на виборах, набравши усього 5,5%. Досі такий рекорд належав словацькому президенту Рудольфу Шустеру, який набрав 7,4% — стверджує соціальний географ із США Алєксандр Кірєєв.

14. Не сталося перемоги одного клану — це мінус (знову продовжиться політична гризня) і плюс (ніхто не зможе "закручувати гайки") водночас.

Друге місце по округах. Електоральна мапа від Сергія Васильченка. Клікніть для збільшення

15. Вибори-2010 (хоча б перший тур) — це були чесні вибори, що визнано найприскіпливішими спостерігачами. Ані фальсифікації, ані адмінресурс, ані всіляки транзитні сервери не були застосовані в повному обсязі.

Ми можемо бути незадоволені вибором наших співгромадян, але всі правила гри були дотримані. Тепер головне, щоб нам вдалося провести такі ж чесні вибори через 5 років. І неважливо, хто при цьому буде президентом.

вибори президент суспільство

Знак гривні
Знак гривні