П

Податок на дрібних

Уряд латає бюджетні дірки за рахунок малого бізнесу. Перші тривожні сигнали з'явилися в середині березня. Тоді Юлія Тимошенко заявила, що уряд не планує підвищувати податки для підприємців в часи економічної кризи. "Ох, не на добре це", - запанікували песимісти.


Автор: Антон Зікора

Погана прикмета збулася вже через місяць. У квітні Кабмін збільшив відрахування до пенсійного фонду для малих підприємців, що працюють на єдиному податку. Відповідна постанова уряду передбачає, що з травня «спрощенці» платитимуть не 84 гривні, як раніше - а 207,5 гривні.

Цей метод латання дірок у бюджеті має своїх прихильників - мовляв, для бізнесменів це не такі вже й великі кошти. Користуючись нагодою, ZaUA.org вирішив дізнатися, як живеться дрібним підприємцям в Україні.

Криза давить, податки збільшуються, хоч вішайся.


"І без того нема з чого зарплату платити"

Андрій Біньковський, Хмельницький:

- У мене підприємство з виготовлення металопластикових вікон. Останнім часом у нас катастрофічно зменшилась кількість замовлень, сьогодні випускаємо не більше сорока вікон на місяць. Це дуже мало! Я не в змозі людям платити зарплату – просто немає з чого. У мене п'ятнадцять чоловік, і вони виходять на роботу, коли є замовлення. Але ми ще знаходимося в непоганих умовах, оскільки працюємо на власних виробничих площах. Знаю, що в Хмельницькому закрилося відсотків шістдесят фірм, які виготовляють вікна - в основному ті, хто працював на орендованих площах. Підраховуючи збитки, підприємці думають над тим, чи не припинити взагалі свою діяльність. А тут ще цей податок!

"Можемо втратити хороших підприємців"

Інна Гагауз, директор Центру «Харківські технології», Харків:

- Я представляю технологічний бізнес-інкубатор, який працює в системі Національної Академії Наук України. Ми займаємося розвитком технологічного малого бізнесу. Наш профіль – високотехнологічні та інноваційні малі та середні підприємства Харкова. У нас працює досить багато людей: програмісти, комп'ютерники, розробники навчальних програм, перекладачі, учені. Слід сказати, що це люди дуже небагаті. І новий податок у час економічного безладу може поставити хрест на їх діяльності. Боюся, в результаті ми втратимо багато хороших, перспективних підприємців. Це перш за все вчені, викладачі, студенти старших курсів...

"Підприємці-пенсіонери заробляють 300-500 грн на місяць"

Олена Герасимчук, голова Миколаївської профспілки малого і середнього бізнесу, приватний підприємець:

- В першу чергу, підвищення податку вдарило по підприємцях-пенсіонерах. Адже у пенсіонерів, як правило, дуже маленький бізнес. Також у нас дуже багато підприємців-інвалідів. Вони також, у повній мірі, відчують «турботу» про малого підприємця, у багатьох дохід всього 300-500 гривень на місяць. Адже не можна порівнювати підприємців, які торгують на околиці Херсона, з тими, які торгують на центральних ринках великих міст або у столиці. У мене чоловік теж приватний підприємець. У нього кондитерське виробництво, і йому теж доведеться платити підвищений податок. А об'єми виробництва та продажів значно впали. До чого призведе нова ініціатива уряду? До тінізації бізнесу! Ми, підприємці Миколаєва, звернулися до Президента України, Кабміну, органів місцевого самоврядування з вимогою відмінити незаконне підвищення податку, але відповіді досі не дочекалися.

"Незважаючи на підступи чиновників, будемо працювати"

Остап Чайківський, керівник фірми «У-Кан» Дрогобич:

- На нашому підприємстві працює близько 150 чоловік. Фірма займається проектуванням та будівництвом малоповерхових каркасних будинків. Вкотре я переконуюсь, що в нашій країні й надалі дуже важко вести виробничий бізнес – занадто багато штучно створених чиновницьких перешкод. Зокрема, надзвичайно заплутане ведення бухгалтерської документації, дозвільна система у будівництві це суцільні корупційні схеми. Я жив і мав невеликий бізнес у Канаді, не бачив у себе на підприємстві жодного податківця за п'ять років. В Україні податки знищують будь-яку приватну ініціативу. Сьогодні нам нічим платити ні кредити, ні зарплати. Але, не зважаючи на труднощі та підступи чиновників, українське виробниче підприємництво продовжує працювати, знаходить нові бізнес-ідеї, втілює нові проекти.

Коментар експерта

"Урядова постанова суперечить статті 8 Конституції України"

Володимир ЯРЕМІЙ,

виконавчий директор Асоціації бізнес-інкубаторів та іноваційних центрів України:

- Ми розуміємо важке становище всіх фондів, у тому числі Пенсійного, але, на жаль, його наповнення знову намагаються перекласти на плечі малого підприємництва. Вважаємо за неприпустиме посилення податкового навантаження в часи скорочення робочих місць та закриття підприємств.

14 квітня 2009 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова № 366 «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами-суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування», що набрала чинності з 1 травня 2009 року. Зазначу одразу - постанова не відповідає чинному законодавству України та порушує права підприємців.

В боротьбі із дрібними підприємцями Тимошенко поки що перемагає

Прийнята постанова суперечить нормам Конституції України, зокрема статті 8, відповідно до якої в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі. А тому порушено право фізичних осіб, як суб`єкта малого підприємництва, на сплату єдиного податку замість сплати визначених податків та зборів. Конституцією також визначено, що система оподаткування, податки і збори встановлюється виключно законами України. Постанова №366 є актом Кабінету Міністрів України і не є Законом, тому встановлювати додаткові відрахування до Пенсійного фонду України Кабмін не мав права.

Та й не тільки норми Конституції порушує цей документ. Позиція УАБІІЦ та юридичний висновок викладено на нашому порталі. Від себе хочу додати, що більш безвідповідальних кроків держави, спрямованих на фактичне знищення малого підприємництва, годі й придумати.

Ми звернулися до Ради підприємців при Кабміні, у Держкомпідприємництво, до Президента України щодо припинення податкового свавілля і скасування незаконної постанови. Маємо велику надію, що припинимо податкову вакханалію.

ДО РЕЧІ:

Громадський рух «За Україну!" проводить всеукраїнську кампанію на захист малого бізнесу проти підвищення цього податку. А депутатська група «За Україну!» заявила, що оскаржить постанову уряду в судовому порядку.

тимошенко малий бізнес

Знак гривні
Знак гривні