Ш

Шляхетні вечорниці: Олег Скрипка, Ніна Матвієнко та бомонд у готелі Хаятт (ФОТО)

ZaUAorg поїхав на вечірку, щоб зафіксувати появу "модного шляхетського бароко".

Учора в готелі "Хаятт" - між Михайлівським і Софіївським соборами - відбулися "Українські шляхетні вечорниці". Це новий проект фестивалю "Країна Мрій" (читай - Олега Скрипки) і галереї Тетяни Миронової - "Високий стиль".

ФОТО: Сергій Жильченко

Заявлена мета проекту - "ознайомлення з кращими взірцями високого українського стилю в мистецтві з минулих часів до сучасності".

Олег Скрипка з дружиною

Те, що ми - не тільки селянки в запасках і козаки у вишмарованих дьогтем сорочках, а ще й шляхтичі і княжата, донедавна усвідомлювало небагато людей, зате сьогодні маємо щастя бачити створення нового мейнстриму. Такого собі "шляхетського бароко" ХХІ-го сторіччя. Інтелігенти читають Наталю Яковенко, яка реанімує українську шляхту з забуття, і переказують її тусовщикам.

"Хорея козацька" виконує середньовічний духовний кант

Так галерея українських образів доповнюється шикарними кунтушами, поясами, сукнями - шляхетськими і міщанськими міськими. Фірма "Шляхетний одяг", яка вловила тенденцію ще торік, уже продала кілька дорогих і автентично пошитих (аж до кованих защібок) "панських костюмів".

"Високі гості, просимо до господи..."

Одягнув такий - і вже не просто працівник, скажімо, Генеральної прокуратури, а генеральний обозний чи старший лавник гродського суду.

Ніна Матвієнко у шляхетному одязі - от цій жінці він справді личить

В "Хаяті" учора зібралася цікава мішанина люду - бомонд у вигляді переважно родичів держслужбовців і музиканти з, умовно кажучи, "кола Скрипки" - від Ніни Матвієнко до "Хореї козацької". Гості слухали канти і романси, дивилися шляхетні костюми і аксесуари, а потім усі дружно вдарили по коктейлям.

Автентичні помідори і перчики

"В Україні, як і в усій Європі, шляхетні зібрання були започатковані ще з XVI-XVII століття, - більш чітко окреслила суть зацікавлення дворянським шляхетським минулим Тетяна Миронова. - У XIX столітті в київських аристократичних салонах Галаганом, Ханенками,Тарновськими було започатковане колекціонування творів національного мистецтва і закладені високі традиції меценатства та благодійності, які є невід’ємною частиною поняття «шляхетність»”.

Представники бомонду. На передньому плані праворуч - шляхетні панни Тетяна Ківалова (батько працює польним писарем при дворі одного з магнатів) і Христина Черновецька (батько є головним райцею Київського магістрату)

Меценатство прозвучало не просто так. Відродити традиції благодійництва - одна з головних цілей "Високого стилю". І центральною подією заходу став аукціон, картини для якого презентували сучасні художники України - Анатолій Криволап, Віктор Сидоренко, Олександр Животков, Владислав Шерешевський, Сергій Гай, Іван Пилипенко, Ганна Криволап.

50 тисяч - раз...

Виручені з продажу картин кошти передадуть у Міжнародний благодійний фонд підтримки студентства та молодих учених України. Мета якнайшляхетніша.

На концерті Скрипка у шляхетне не вбирався, був одягнутий контркультурно - як спудей Київської братської школи.

скрипка культура суспільство музика бомонд

Знак гривні
Знак гривні