П

Попий водички! Всі ціни та пропозиції українських мінеральних курортів

Мінеральні курорти - прекрасна можливість продовжити відпочинок, коли сезон відпусток начебто закінчився. Якраз з середини жовтня тут починається низький сезон, і є нагода купити путівку дешевше. От тільки треба пам`ятати, що це наші рідні курорти - в більшості санаторіїв сервіс залишився на радянському рівні, а меню, навіть дієтичне, буде рясніти котлетами та відбивними.

Автор: Антоніна МАЛЄЙ

Овочів особливо не чекайте, про фрукти можете забути взагалі, навіть придбавши путівку в санаторій, де день проживання коштує сто доларів. Ліжка та підлога в номерах можуть безбожно рипіти, а чай – ледь тепла світла рідина без запаху - буде мало схожа на благородний напій, що полюбляли героїні Агати Крісті.

Але час перейти до конкретики та дослідити, чим дихають українські мінеральні курорти, що в рекламі так впевнено прирівнюють себе до європейських аналогів.

Трускавець: кришталеві палаци з суворим персоналом

Профіль: різноманітні урологічні патології (аномалії та хронічні захворювання нирок нирок та сечовидних шляхів, хронічні простатит, цистит та пієлонефрит), захворювання ендокринної системи та органів травлення (хронічні гепатити, коліти та панкреатити, жовчнокам'яна хвороба). Також тут ефективно лікують захворювання серцево-судинної системи, периферійної нервової системи та опірно-рухового апарату.

Трускавець, один із найпопулярніших в Україні прикарпатських курортів, відомий своєю цілющою водою вже з XIX сторіччя. Курорт сміливо тулиться до найкращих європейських колег – німецького Баден-Бадена та чеських Карлових Вар, заявляючи в рекламі, що нічим не гірший.

Хвалиться курорт в першу чергу мінеральною водою та лікувальними грязями. Найпопулярніша - просунута в народ галицьким хіміком Теодoром Торосевичем мінеральна вода «Нафтуся» - зміцнює імунітет. Вона має тільки легкий запах сірководню, так що пити її не так огидно, як деякі цілющі води.

В Трускавці відкрито більше двох десятків санаторіїв, більше десятка готелів, вілли та панісоінати, так що вибір багатий. Обираємо собі в якості місця під сонцем один з найвідоміших санаторіїв міста - «Рубін».

Задекларований в рекламі «яскравий зразок модерної курортної архітектури» виявляється типовим радянським будинком-книжкою. Високий сезон закінчується 15 жовтня, тож з цього моменту аж до 18 грудня можна пожити найдешевше. На фотографіях санаторійних кімнат око «радують» пусті стіни, штучні квіти, поставлені пірамідками подушки та поліровані шафки а-ля кабінет завуча.

Готель "Карпати" у Трускавці. "Рубін" виглядає схоже, тільки ближче до центру

Покращений «люкс» (тобто дві кімнати, телевізор, холодильник, і, звичайно, євроремонт та імпортна сантехніки, куди ж без них?) обійдеться в 406 грн з людини і 568 грн за двох на добу.

Сім`ї з дитиною потрібно доплатити ще 236 грн за проживання в номері свого чада (діти до 4 років живуть з батьками безкоштовно).

У вартість такого «люксу» входить і харчування типу «шведський стіл».

Стандартний однокімнатний це - зручності, телевізор і холодильник в номері, правда, номер з ремонтом «середньої якості» – здається таке формулювання існує тільки на наших курортах. Такий варіант коштує значно дешевше – 272 грн з однієї людини і 456 грн за двох на добу (190 грн за дитину).

В ціну путівки включено не тільки проживання і триразове дієтичне харчування, але й огляд лікаря, лікування мінеральними водами та згідно призначення лікаря. Обіцяють також культурну програму та цілодобовий догляд медсестри.

Приблизно такі ж ціни в санаторії «Дніпро-Бескид», де за одномісний стандартний номер хочуть 270 грн на добу, а за двомісний 450 грн. Сюди зазивають не тільки лікуванням і комфортом, а затишним холом з італійським мармуром та шведськими швидкісними ліфтами, що очевидно має стати неабиякою родзинкою відпочинку.

Трохи більше грошей просять в санаторії «Кришталевий палац», який обирають за басейн, один з небагатьох на курорті - 510 грн з людини на добу в двомісному номері, 525 грн за одномісний номер, а доба у «люксі» продається за 600 грн. Додаткове місце коштує від 365 до 400 грн - залежно від типу номера.

От тільки відпочиваючі нарікають на щербату сантехніку та неприємний персонал. Один із колишніх клієнтів «палацу» образився на санаторій за те, що двері в туалет треба було тримати за мотузочку, щоб вона випадково не відкрилась в невідповідний момент. Так що, замовляючи путівку, треба уточнювати по телефону найдрібніші деталі.

Трускавецькі вілли та готелі: життя в «Шоколаді»

Вілли привабили мене своїми романтичними назвами – «Камелія», «Жасмін», «Шоколад». Затишний вигляд має вілла «Вікторія» - двоповерховий будиночок в німецькому стилі з фахверками. Тут власний бойлер та автономне опалення.

Ціни видаються не такими затишними - двокімнатний люкс коштує 722 грн за двох і 451 грн з людини на добу. Однокімнатний номер обійдеться в 383 грн з людини та 636 грн за двох. Підселення дитини коштує від 265 до 300 грн. Зате в ціну входить триразове харчування («шведський стіл») та курс лікування на базі санаторію «Каштан», що можна знайти далеко не на всіх віллах.

Вілла «Шоколад» - зовсім нова, відкрилась лише цього року, тож можна розраховувати на чемний персонал. Знаходиться вона в самісінькому центрі міста, одномісний номер тут коштує 200 грн за добу. двомісний – 350 грн (додаткове місце для дорослого - 100 грн, для дитини від 4 років – 50 грн ).

Харчування можна замовити за 100-120 грн (тільки доведеться мандрувати за ним у трускавецькі готелі «Оскар» чи «Набі»).

Симпатичним виглядає і готель «Старий Відень», розташований в центрі курорту біля Бювету №1. Це вдала реконструкція старовинного будинку початку XX сторіччя із елегантною дерев`яною галереєю балкончиків.

На сайті "Старого Відня" можна подивитися вигляд кожного з номерів

Сніданок коштує 25 грн, можна замовити триразове харчування та трансфер. За номер першої категорії (із двоспальним ліжком) просять 260 грн, за такий же номер тільки з балконом, на якому стоять ротангові столики, треба доплатити 10 грн на добу. Номер «люкс» коштує 500 грн, суперлюкс на 100 грн дорожчий. Додаткове місце обійдеться в 50 грн.

Є в Трускавці і пафосні місця, наприклад готель з дивовижною назвою «Шале Грааль». Апартамент-студіо з двоспальним ліжком та диваном коштує 770 грн на добу (в ціну входить паркінг, первинна та заключна консультації лікаря-терапевта).

Доплативши 100 грн, зможете ще й поснідати, а ще за 300 грн отримаєте дозвіл на СПА-процедури (басейн, джакузі, контрастні ванни для ніг, душ-відро, руська та турецька лазні, фінська та інфрачервона сауна, тренажерний зал).

Пошикувати у дворівневих апартаментах на три спальні можна за 1750 грн (за 2470 на добу отримаєте «все включено» із сніданком і СПА). От тільки мінімальний термін проживання тут тиждень. Хоч і за системою «все включено» не дешево жити і в готелі «Ріксос-Пракрпаття», де з 1 жовтня найдешевший двомісний номер коштує 1100 грн, напівлюкс 3100 грн, а апартаменти 7550 грн на добу (доплата за проживання додаткової особи від 600 грн).

Вілли та готелі не мають своєї лікувальної бази, тож за діагностикою та процедурами пропонують звертатись до міського СПА-центру «Мед палас». Що ж, давайте зазирнемо в прайс-лист цього центру.

Консультація терапевта чи гастроентеролога – 50 грн, кардіолога, невропатолога, гінеколога чи ендокринолога – 55 грн, уролога – 60 грн, проктолога – 75 грн. Масажі та УЗІ від 45 грн, загальний аналіз крові – 45 грн. Вуглекисла ванна коштує 93 грн, перлинна чи мінеральна – 85 грн.

За гідроколонотерапію заплатите 120 грн, душ «Шарко» - 57 грн, на 2 грн дорожчий циркулярний душ. Грязелікування обійдеться в 58 грн за сеанс, інгаляція – 42 грн. Найдешевші – кисневі пінки, вони коштують всього 9 грн.

Коротше, на діагностику та лікування прийдеться витратити солідну суму. Якщо ж фінанси ще не потанули в численних ваннах та пінках, можна потішити себе в спа-центрі, де парова сауна з гідротерапією і ароматерапією коштує 51 грн за півгодини, морське обгортання для схуднення 330 грн, а поживне моделююче обгортання для тіла – 272 грн.

Суттєво зекономити можна, лише знявши кімнату в центрі міста. Такі пропонують в середньому за 50 грн, хоча мені вдалось домовитись за 40 грн і це всього за 5 хв пішої ходи до центра. За ці гроші пообіцяли цілодобово гарячу і холодну воду, зручне ліжко і телевізор в кімнаті. Окремі однокімнатні квартири в центрі здають від 140 грн. В них можуть розташовуватись від 2 до 4 людей.

Як добиратись: потягом до Львову, звідти прямою електричкою чи маршруткою. Також в Трускавець ходять автобуси.

Чим зацікавитись: на околицях Трускавця є «Галицьке ранчо» - придорожній гостиний двір і страусова ферма, місто Самбір, бальнеологічний курорт Східниця, місто Дрогобич та рідне село Івана Франка Нагуєвичі.

Моршин: самовари та серванти шукайте в номерах «люкс»

Профіль: захворювання шлунково-кишкового тракту, захворювання кістково-м’язової системи, гінекологічні та урологічні захворювання, хронічні інфекційно-алергічні захворюваннях верхніх дихальних шляхів, неврози, реабілітація для дорослих та дітей, потерпілих від вибуху на ЧАЕС.

В цьому невеличкому курортному містечку активно використовують мінеральні води з трьох основних джерел, озокерит та торф’яну грязь. Галицький Карлсбад, як люблять називати свій курорт місцеві, хвалиться також екологічно чистою місцевістю.

Оцінити моршинську екологію можна в готелі «Перлина Прикарпаття» за 2772 на особу в двомісному номері та за 3234 грн в одномісному (путівки продаються не менше, ніж на 21 день). Двомісний люкс потягне на 3612, одномісний – 3696 грн.

Всі номери із зручностями та холодильниками, телевізори починаються з «напівлюксів», а «люкси» ще й з сервантом та самоваром. Гаряча вода за графіком. Натомість обіцяють продіагностувати, напоїти цілющими водами, зробити підводний душ-масаж, психо- та фітотерапію, інгаляції та інші процедури.

Харчування триразове стандартне дієтичне, за додаткову платню пропонують його «покращити».

Елеґанцький вестибюль санаторію "Мармуровий палац"

Любите запах сосен – пряма дорога в санаторій «Черемош», що складається з п’яти окремих спальних корпусів та їдальні. Одномісний стандартний номер тут коштує 309 грн, двомісний – 249 грн з людини на добу (додаткове дитяче місце – 169 грн, для дорослого ціна складає 212 грн).

Реклама радує «ізобілієм»: всі номери обладнані не тільки умивальниками, душами та туалетами, а ще й, виявляється, радіоточками, стільцями, ліжками, графінами та навіть приліжковими килимками.

Не зумів уникнути жахливих малинових кольорів та тоненьких радянських ковдр новий санаторій «Мармуровий палац», хоча ціни тут немалі (однокімнатний двомісний тягне на 600 грн). Хоча чим дорожчі номери, тим пристойніший інтер’єр. Непогано виглядає однокімнатний двомісний напівкруглий люкс за 1100 грн на добу. Правда, тут ліжка окремі, зате є ще диван і розкладні крісла.

Найдорожчий номер – президентський (трикімнатний двомісний із дитячою спальнею, кухнею, підігріванням підлоги, 2 санвузлами), за нього просять 2000 грн на добу. На території санаторію б’є джерело «Мармуровий палац».

Як заявляють готельні працівники, вода тут унікальна – за складом вона дуже нагадує воду з людського організму. Вона очищає від шлаків, нормалізує обмін речовин, рівень цукру в крові, процес виділення жовчі.

Медичні послуги надаються за окрему платню, ціни тут значно нижчі за трускавецькі. Підводний душ-масаж коштує 50 грн, душ «Шарко» - 21 грн, циркулярний душ – 20 грн, глинолікування – 15 грн, гідроколонотерапія – 80 грн, точковий масаж – 50 грн, киснева пінка – 5 грн, мінеральна ванна – 20 грн, інгаляція – 15 грн.

Затишні номери без совкового присмаку можна знайти в приватних готельних комплексах. Правда, ціни вищі. Наприклад, «Оберіг» пропонує однокімнатний двомісний номер за 390 грн, однокімнатний одномісний на сто грн менше. Дешевше можна зупинитись в двомісному номері із загальним санвузлом на коридорі за 250 грн. сімейні апартаменти з кухнею та балконом тут коштують 1200 грн.

Ще за такі гроші обіцяють щоденне прибирання, зміну постільної білизни раз в три дні, а в усіх номерах - наявність ортопедичних матраців, телевізорів з кабельним та супутниковим телебаченням, холодильник, чайник та посуд. От тільки паркування автомобілів біля готелю заборонене, так що ще вдома подумайте, де залишити свого залізного коня.

Неважко зняти в Моршині квартиру, що стає суттєвою економією. За 160 грн нам запропонували однокімнатну на вулиці 50-ї річниці УПА в самісінькому центрі поруч із головним бюветом. В квартирі можуть розміститись три людини – на двоспальному ліжку та дивані. Гарний ремонт, добре обладнана кухня, цілодобово гаряча вода. От тільки за лікування треба, звичайно, платити окремо. Воду з бювета можна пити вільно, але обережно.

Як добиратись: від Львову автобусом чи маршруткою

Чим зацікавитись: в місцевих екскурсійних бюро пропонуються подорожі до Львова, в Яремче, Чернівці, древній Галич. Також можна вирушити до скель Довбуша, в долину Святослава.

Миргород: палати та котеджі

Профіль: гастроентерологічний, захворювання опорно-рухового апарату та периферійної нервової системи

Популярний курорт Миргород це, власне, чотири санаторії – «Миргород», «Хорол», «Полтава» та «Березовий гай» (два відомчі санаторії МВД та МСО не враховуємо), розташовані на березі річки Хорол.

Про своїх пацієнтів тут піклуються лікувальним харчуванням, ваннами з місцевою водою, торфогрязелікуванням та процедурами.

Санаторій «Миргород» спочатку нагадує радянську «гостінку» - сірувата багатоповерхівка. Насправді тут пропонують одно та двомісні номери, які тут за старою традицією називають палатами і «люкси» підвищеного комфорту та покращеного планування.

Затишніше виглядає санаторій «Хорол», розташований в центрі міста посеред березового гаю. Ціни в усіх чотирьох санаторіях приблизно однакові – від 230 грн з людини за двухмісний стандартний номер, від 330 грн за «люкс». Але номери відрізняються – на фоні рябеньких килимків «Полтави», «Миргорода» та «Хорола» приємно виділяються справді сучасні інтер’єри санаторію «Березовий гай».

Ще є санаторій ім. Гоголя (колишній «Южний») з басейном та відремонтованими номерами, тільки не простими, а «люксами» та «суперлюксами». Він стоїть окремо від інших санаторіїв Миргорода, зате в нього є власна набережна.

Бенкетний зал санаторію імені Гоголя

За однокімнатний двомісний номер «люкс» тут просять 225 грн на добу з людини (в номері обіцяють євроремонт, телевізор, холодильник, туалет, душ, умивальник та нову сантехніку).

Такий же люкс, але одномісний коштує 340 грн.

Однокімнатний двомісний «суперлюкс» коштує 570 грн на добу з людини і за це ви отримаєте те ж саме, що в «люксі» плюс сучасний дизайн, супутникове телебачення, кондиціонер та харчування в VIP залі.

У вартість путівки, звичайно. входить триразове харчування, проживання та базове лікування.

Від 600 до 950 грн на добу можна купити проживання в котеджі. По телефону мені розписали вигоди такого варіанту - виявляється, тим, хто живе в котеджі доступні такі блага відпочинку, як басейн, тренажерна зала, більярд, через день підводний душ-масаж, 1 раз на тиждень сауна (2 години), це все вже входить у вартість путівки. Але за бронювання «люксів», «супрлюксів» та котеджів тут беруть від 100 до 150 грн.

Оренда однокімнатної квартири в Миргороді коштує від 150 грн (з телевізором, холодильником та гарчою водою. до курорту 50 м.), за 300-400 грн на добу можна орендувати цілий будинок, розрахований на шість чоловік.

Як добиратись: потягом чи автобусом до Миргорода

Чим зацікавитись: екскурсії в Полтаву, с. Гоголеве, с. Великі Сорочинці

Санаторій «Карпати»: лікування на березі озера

Профіль: дистонія. хвороби серця, неврози, гіпертонічна хвороба, наслідки перенесених мозкових інсультів, супутні захворювання органів травлення, сечовиділення, опору та руху і обміну речовин.

Санаторій «Карпати» (не плутати із однойменним санаторієм в Трускавці!), що стоїть на лісистому пагорбі біля старовинного замку Шенборнів по той бік Карпатського хребта, колись полонив мою уяву назавжди.

Це ж треба - в такому красивому місці ще й лікуватись! Виглядає санаторій доволі охайно – корпус на сім поверхів, що складається з 1-2 місних номерів з вигодами, гаряча вода постійно.

За одномісний номер «люкс» з одною кімнатою просять 270 грн на добу з одної особи, двокімнатний двомісний люкс - 308 грн. «Напівлюкс» на одного обійдеться в 246 грн, двомісний підвищеної комфортності коштує 240 грн з людини. Пожити у VIP-номерах можна за 408 грн в одномісному і 558 грн в двомісному двокімнатному (підселити людину можна за 270 грн на добу).

Номери – найкращі зразки старої радянської розкоші, включаючи колір шпалер, килимів та ковдри. Путівки купуються не менше ніж на три дні, у вартість входить триразове харчування – обіцяють збалансоване, повноцінне і дієтичне. за додаткову платню можна замовляти індивідуальні страви.

Лікуються клієнти санаторію в окремому корпусі, де розташовано також солярій, фітнес-клуб, інфра-червона та кріосауна, тренажерний зал, басейн та інші прибамбаси, щоб якісно насолоджуватись життям (звичайно, за додаткову платню).

Замок графа Шенборна - зараз бібліотека санаторію "Карпати" в Закарпатті

Звичайно, водолікування тут на першому місці.

Відпочиваючі п`ють мінеральну водичку «Поляна Купіль» з санаторного бювету і приймають ванни з природньою мінеральною кремнистою водою.

Є й комбіновані: мінерально–хвойні, мінерально–перлинні...

Підводний душ–масаж тут також поважають. Окрім того, пропонують теплолікування (озокеритотерапія), електротерапію, світлолікування.

Поруч з санаторієм знаходиться не тільки замок (в якому міститься бібліотека), а й дендропарк із декоративним озером. Cудячи з вигляду доволі вгодованих лебедів, риби вистачає.

Власникам автомобілів пропонують власний паркінг за додаткову платню (зате з екзотичними рослинами). Неподалік є магазин і пошта. В лісі є Джерело Краси - принаймні так заявляють місцеві. Мовляв, варто вмиватись тією водою щоранку і шкіра буде як у дитини. Вмивалась, не скаржусь.

Як добиратись: всього за 300 м від санаторію блищать на сонці залізничні колії, тут розташована станція «Карпати», так що можна елементарно і бюджетно доїхати потягом (наприклад Київ-Чоп, 130 грн за купе) .

Чим зацікавитись: Мукачів і замок Паланок за 16 км, поруч село Чинадієве із руїнами старовинного замку.

здоров'я туризм відпочинок

Знак гривні
Знак гривні