Т

Топ-5 короткометражок, гідних великого екрану (огляд відео у жанрі фантастики)

Цього літа світ побачили ”9” і “Дев’ятий округ” – два фільми, які виросли з короткометражних фільмів у жанрі фантастики. Чи будуть іще такі? Лорен Девіс зробив для io9 - блогу, присвяченому науковій фантастиці — огляд фантастичного короткого метру, який він хотів би побачити на великому екрані у повнометражному вигляді.

Переклали: Оксана Дутчак і Артем Чапай

Ми бачили багато видатних фільмів: деякі з них прості й чудові, як мимолітна подорож у дивні світи, а інші вже адаптовано як повнометражні картини. Наприклад, переможець фестивалю Sundance фільм «Томо», а також, можливо, «Музичний блог доктора Жахливого».

І це лише деякі з тих короткометражок, які можуть стати чудовими, веселими чи дивними повнометражними стрічками.

”Загадкові географічні дослідження Джаспера Морелло”

Примітки: цей мульт отримав найвищі нагороди Австралійського інституту кінематографії, австралійського ж фестивалю короткометражок “Флікерфест” і американського конвенту фантастів Dragon Con, а також був номінований на “Оскара” за найкращий короткий анімаційний фільм.

Сюжет: Пілот Джаспер Морелло живе у масті, в яке приходить страшна і невиліковна хвороба. Його просять попрацювати навігатором під час однієї місії, супроводжуючи незвичайного пасижира – лікаря Клода Бельгона, який нібито “вивчає пілотів у надії розробити ліки”. Поки Морелло подорожує, його дружина-медсестра захворює, але команда місії знаходить дивну тварину, м'ясо якої може лікувати хворобу. На жаль, тварина не байдужа до людської крові.

Як можна розширити стрічку: Стрічка вже має 26 хвилин. Залишається трохи заглибитись у минуле Джаспера й характери учасників місії. В розширеній версії Клод Бельгон міг би виконувати доручення Королівської академії, шукаючи загадковий скарб, який, згідно з давніми чутками, знаходиться на дальньому острові, який колись був під контролем повітряних піратів.

Джаспер Морелло із командою шамашедчого лікаря Бельгона

Бельгону відомо про те, чим насправді є скарб – смертельно небезпечним створінням, яке потенційно може лікувати хворобу.

Коли повітряне судно долітає до острова, дослідникам стають на заваді повітряні пірати.

Але Морелло з колективом долає суперників, і бере одного непритомного пірата в заручники.

Вони знаходять кілька коконів монстра та завантажують їх на борт, але тут члени команди починають зникати.

Коли пірат приходить до тями, стає відомо, що Бельгон згодовує членів команди монстрам. Тим, хто вцілів, потрібно буде втекти від Бельгона і монстрів.

У фінальному протистоянні стане відомо, що Бельгон вибрав Морелло для цієї місії не просто так. Йому було відомо про високу ймовірність того, що його дружина підхопить хворобу, а тому він вірив, що Морелло буде легко маніпулювати.

В кінці фільму Морелло не потрапить у пастку і не стане поживою чудовиська.

Вбивши Бельгона, він полетить на кораблі з монстрами додому, цілком усвідомлюючи, що намагаючись врятувати свою дружину, він можливо прирікає на загибель все місто.

Що могло б убити стрічку: Значна частина шарму короткометражок виникає через контурну анімацію, яку важко адекватно перевести в повнометражне кіно.

"Темпбот — робот на час"

Примітки: на додачу до “Дев'ятого округу”, Ніл Бломкамп був режисером кількох короткометражок, включно з Yellow – фільму для компанії “Адідас” про втеклого робота, який заввиграшки видає себе за людину, а також Tetral Vaal – стрічки про робота-поліцейського, який патрулює вулиці в Південній Африці. “Темпбот” – більш сюжетна короткометражка Бломпампа.

”Загадкові дослідження Джаспера Морелло”

Сюжет: Темпбота посилають до офісу корпорації на кілька тижнів - щоб дослідити, наскільки ефективно роботи могли б функціонувати в цьому офісі. Як єдиний «темп» - тимчасовий працівник – і єдиний робот в офісі, Темпбот не знаходить спільної мови з колегами по роботі. Він лише спостерігає за ними і фіксує те, як вони взаємодіють між собою. Єдиний зв’язок, який йому вдається встановити – ще з одним тимчасовим працівником, який живе в тому ж мотелі, що й він.

Але коли в офіс приходить жінка — новий менеджер з кадрів, вона намагається поставитися до Темпбота більш ніж як до простого офісного робота, котрий виконує тимчасове завдання. Він закохується в неї, але коли намагається незграбно залицятися – його переводять до офіса, де працюють самі лише роботи.

Як можна розширити стрічку: Так само, як “Дев’ятий округ” використовує сегрегацію прибульців як алегорію апартеїду, розширена версія “Темпбота” могла б дослідити, як компанії ставляться до своїх співробітників, наче до роботів.

Повноформатний “Робот на час” у дусі інді-комедії міг би розповісти, як наш працьовитий герой виявляє, що й решта співробітників офісу схожі на нього: одноманітні, працьовиті, й теж майже не бачать життя поза роботою.

Коли приходить новий менеджер з кадрів, вона намагається заохотити їх виявляти більше індивідуальності. Темпбот також відчуває, що він більш, ніж офісний планктон – але живі представники цього самого планктону й далі ставляться до нього як до робота.

Що могло б убити стрічку: Головний герой, який не розмовляє.

”2081”

Примітки:

Трейлер до цього 25-хвилинного фільму, знятого за мотивами оповідання Курта Воннеґута «Гаррісон Бержерон», привернув значну увагу в інтернеті. Фільм дебютував на Міжнародному кінофестивалі в Сіетлі.

Сюжет: Дуже схожий на оповідання Воннеґута (за винятком дещо старшого героя). Дія фільму “2081” відбувається в Америці майбутнього, де всіх силою роблять рівними за допомогою штучних фізичних і розумових «обмежень».

Сильних змушують носити велику вагу, розумні носять пристрої, що видають голосні звуки для відволікання уваги; гарні ходять у масках.

Гаррісон Бержерон – розумний, гарний і сильний чоловік – постає проти уряду, штовхаючи промову в прямому ефірі, в який показує свої можливості. В результаті його страчують, а його батьки, які не пам’ятають, хто він, дивляться на це.

Як можна розширити стрічку: Повноформатна стрічка могла б зосередитися на стосунках між Гаррісоном і Генеральним Обмежувачем – одним із небагатьох людей в Америці, який сам не використовує розумові обмеження в повсякденному житті.

Гаррісон, як і інші винятково розумні юнаки, відвідує спеціальну школу, де за ними стежить Генеральний Обмежувач. А ГенОб - це жінка. Зазвичай їй соромно від того, що вона «краща» за інших – але водночас ГенОб відчуває збочену насолоду, розробляючи обмеження для Гаррісона, який весь час ці обмеження долає.

Трейлер ”2081”

Зосередившись на Бержероні, Генеральний Обмежувач звертає менше уваги на інших – і Гаррісон помічає, що одна з однокурсниць надзвичайно красива. Він намагається зав’язати з нею стосунки. Ця дівчина спершу відволікається на свої обмеження, а коли навчається їх долати – боїться влади.

Генеральний Обмежувач вирішує провести трансляцію в прямому ефірі, щоб показати, наскільки однаковими всіх можна зробити. Гаррісон у прямому ефірі робить свою видатну промову і в ході неї також знімає маску з надзвичайно гарної дівчини, яка йому подобається.

Генеральний Обмежувач захоплюється Гаррісоном – але одразу розуміє, що його треба стратити, інакше вся ідеальна система полетить під три чорти. Вона наказує друзям Гаррісона стратити вискочку – і ті слухаються.

Що могло б убити фільм: Короткометражку спонсорував один дуже консервативний аналітичний центр. Тому варто замислитися над тим, якою вийде адаптація в повний метр.

”Газоперемикачі” (Gas Zappers)

Примітки: Початково промо-фільм для комп’ютерної гри, “Газоперемикачі” врешті були профінансовані Кіноінститутом Tribeca і проторували свій шлях на кінофестиваль Sundance.

Білий ведмедик партизанить проти світових потуг - американського Орла, китайського Дракона, кремлівського Міши та іншої монстрятини

Сюжет: Полярний ведмідь, дім якого руйнується через глобальне потепління, вирішує завдати удару у відповідь.

Його вороги — ті, хто підвищує рівень моря, збільшує газові викиди і бурить свердловини в полярних регіонах (останнє символізує нафтова бурильна вишка з обличчям Джорджа Буша).

Як можна розширити стрічку: Альберт Ґор (активний учасник екологічного руху, основний конкурент Буша на виборах 2000 року, коли все вирішили кілька голосів із Флориди) вирішує використати гроші, отримані як додаток до Нобелівської премії, щоб за допомогою генної інженерії створити полярного ведмедя, який буде нищівною зброєю Зеленого Руху.

Цей ведмідь по цілому світу боротиметься проти ворогів Кіотського Протоколу – і буде використовувати, звичайно, тільки екологічно чисті виді озброєння.

Коли Ал Ґор дізнається про урядову змову з метою почати видобуток нафти в Арктичному Заповіднику на Алясці – він посилає свого кудлатого суперагента з метою провести розслідування.

Що могло б убити фільм: Дуже сумнівно, що стрічка з акторами могла б зберегти дивовижність, властиву короткометражці. Краще зробити мультсеріал.

”Викрадення”

Примітки: Короткометражка від Піксар, яку показали ще до мультфільму «Рататуй». «Викрадення» було номіноване на Оскара-2007 як найкращий анімований короткометражний фільм.

Сюжет: У летючій тарілці над фермою на Землі, юний інопланетянин складає випускний іспит з викрадення землян. Він повинен натискати правильні перемикач із сотень подібних, непідписаних: спочатку підняти сонного фермера з ліжка, потім вивести його з будинку, а тоді підняти на корабель.

"Викрадення"

Молодий інопланетянин постійно помиляється. То він стукне сплячого чоловіка об стелю, то об стіну. Врешті решт, викладач повертає фермера назад в ліжко, але, жаліючи молодого невдаху, довіряє йому запустити летючу тарілку назад у космос. Звичайно, навіть це має для фермера катастрофічні наслідки.

Як можна розширити стрічку: Не наважуся радити нічого таким оповідачам, як «Піксар». Але, будь ласка, можна зробити інопланетянина інопланетянкою?

Що могло б убити фільм: Те, що «Піксар» довго після «Воллі» не захоче повертатися до космосу. Шкода.

***

Звичайно ж, є багато фільмів, які лише чекають на адаптацію для великого екрану. Деякі з них захоплюють уже трейлерами. Нові короткометражки з’являються щотижня – на те вони й короткометражки.

Іноді навіть думаєш — а, може, більшість хай такими й залишаться? Адже повний метр ще не означає, що кіно залишиться таким же захоплюючим...

світ кіно культура

Знак гривні
Знак гривні