Г

Гітлер і Сталін: різниця у формі вусів. Інтерв’ю з Віктором Суворовим

Віктора Суворова називають російським істориком, хоча він давно вже живе у Британії - після того, як перебіг на Захід під час служби в резидентурі ГРУ СРСР у Женеві - aле сам він часто називає себе українцем; його справжнє ім'я - Володимир Різун. Він чудово розуміє українську, якою я ставлю йому запитання для інтерв’ю в рамках серіалу Української служби Бі-Бі-Сі про 1939 рік, хоч і відповідає російською.

Його дід Василь Андрійович, каже він, - з Дніпропетровщини, батько - Богдан, також українець.

Світлана Пиркало, Бі-Бі-Сі, Лондон

"Всю війну він воював, а після війни його відправили служити на Далекий Схід, і я народився на Далекому Сході у військовому гарнізоні, там дитинство пройшло, а ви знаєте, якою мовою там говорять.Тому в мене не було практики української мови", - каже він.

"Коли батька перевели з Далекого Сходу, мені було 10 років. Його перевели в Конотоп, і я там один рік провчився в Конотопській середній школі номер 8 – може, колись меморіальну дошку повісять!» - сміється.

Потім батька перевели в Черкаси, а Володимир вступив у Калінінське суворівське військове училище в Воронежі. «Отож я тільки рік прожив на Україні... в Україні», - поправляється Різун. Але пізніше він навчався також у Києві, служив у Чернівцях.

На початку 90-х, коли Сталіна можна було не любити навіть тим, хто виструнчувався при слові «Москва», книги Суворова здобули шалену популярність в СРСР, а потім і в Україні.

Володимир Різун, він же Viktor Suvorov

У книгах "Акваріум", "Криголам", "День М" та інших він обгрунтовує теорію, що СРСР сам готувався напасти на Німеччину, і що війну розв'язали спільно Німеччина та СРСР, підписавши Пакт Молотова-Рібентроппа.

Далеко не всі історики згодні з його теорією - особливо в Росії, але й на Заході також.

Зайшовши в офіс, він потиснув мені руку зі словами «Дуже приємно, ворог народу».

Він давно звик бути зрадником – але зрадником СРСР. У раніших інтерв’ю я читала його слова про те, що Україну він нічим не зрадив.

Віктору Суворову, як він сам каже, за СРСР винесено смертний вирок, який поки що не скасовано.

Він не те що особливо ховається від нинішніх спецслужб – за Єльцина його книги цілком офіційно видавалися в незалежній Росії – але й не дуже афішує свою присутність.

Україна, за його словами, не гарантує йому безпеку, тому він не може відвідати там своїх рідних. Батько його помер, але мама та інші рідні досі живуть у центральній Україні.

Він сам з родиною живе на заході Британії, де викладає в одному з військових навчальних закладів, і продовжує популяризувати свої ідеї. Чи замислювався б Суворов над тими самими питаннями, якби він не був українцем?

«Я думаю, що на мій світогляд дуже сильно вплинуло моє українське коріння, - відповідає він. – Моя дружина, до речі, з Полтавщини, з Карлівки. Те, що моє коріння – українське, дуже сильно вплинуло. Мій батько в дитинстві на українській землі пережив Голодомор. Йому було 12-13 років. Це найстрашніше в його житті.

Те, що батько розповідав, було жахливо. Мені дуже шкода, що Україна не хоче мене приймати, зрадника такого... Того, хто зрадив Москву, в Україні не дуже люблять.

Я ж найперший хохол, який перебіг на Захід, а вся Україна за мною пішла! Я з Радянського Союзу вийшов, а потім Україна вийшла! Я перший хохол, хто в НАТО вступив!" - без зайвої скромності, але зі сміхом каже він, і вже без сміху додає: "Верховна Рада вирішила, що мені не можна навіть приїхати на похорон мого батька. Ну нічого. Ми це переживемо».

Багато хто з його критиків - серед яких і представники Академії Наук РФ, і багато західних істориків, зокрема британських - каже, що він не має досить фактів для доведення своїх тверджень. Він сам твердить, що багато даних іще досі засекречено, а його теорія пояснює те, що інакше пояснити не можна.

Правий Суворов чи ні - з'ясує час. Він уже давно, таке враження, відпрацював манеру, в якій подавати журналістам свою теорію, і здається, що часом перед тим, як відповісти на запитання, говорить те, що йому «за сценарієм» треба сказати.

Володимир Різун сипле фактами, датами, перераховує зброю, постачання, цитує учасників подій. Наскільки точні його факти й дати, я судити не можу. Та й не всі історики змогли б: багато архівів, пов’язаних із тими часами, ще не розкрито. Але висновки Суворова – дуже цікаві, якщо не як постулат, то як альтернативна версія розвитку драматичних подій початку війни – де, каже він, діяв не один кривавий і хворий тиран, а два.

Віктор Суворов: Давайте я вам от що розкажу. Ось у Гітлера - червоний прапор, і у Сталіна червоний прапор. Гітлер будував соціалізм, і Сталін будував соціалізм. У Гітлера - чотирирічні плани, у Сталіна - п'ятирічні плани. У Гітлера - одна партія у влади, решта в тюрмі. І у Сталіна - одна партія у влади, решта в тюрмі.

У Гітлера гестапо, у нас - НКВД. Там Гітлерюгенд, там комсомол. Сталіна називали вождем, Гітлера фюрером. Гітлер ходив у напіввійськовій формі, і Сталін теж. У Гітлера не було бороди, і у Сталіна не було бороди. Я питаю: в чому ж різниця? Я її знайшов. Різниця у формі вусів.

Бі-Бі-Сі: Але ставлення до німецького фюрера і радянського вождя до й під час війни було дуже різним, у тому числі і з боку західних країн, чи не так? Тобто різниця ще і в тому, як на їхні дії дивилися та ж сама Британія та США?

Віктор Суворов: Гітлер захопив половину Європи, і весь світ оголосив йому війну. Світ був проти Гітлера. Сталін захопив половину Європи, і весь світ аплодує йому! Гітлер влаштував в Європі концтабори, і Сталін влаштував в Європі концтабори, і нічого. Так, Сталін геніальний. Злий геній. Тут геній і злодійство поєдналися в одній особі.

Бі-Бі-Сі: Тобто ми можемо говорити про те, що була певна самоцензура на Заході, викликана тим фактом, що Сталін був їхнім союзником у війні? Наприклад, інформацію про розстріл службовцями НКВД десятків тисяч поляків під Хатинню у Британії довго замовчували.

Віктор Суворов: Звичайно. От Гітлер погана людина, а Сталін - ну дурник. От він боявся війни. Він боявся спровокувати...

Бі-Бі-Сі: А до речі, справді часто пишуть, що Сталін боявся будь-яких дій чи рухів, які Гітлер міг би розцінити як провокацію. Чому він так боявся провокацій?

Віктор Суворов: Нічого він не боявся провокацій. Якщо ми сидимо вночі і боїмося, що на нас нападуть вовки, то як тільки ми побачили вовчі очі, ми починаємо кричати і так далі. А якщо ми полюємо на вовків, то ми поводимося тихенько, щоб їх не злякати. Це позиція Сталіна: не злякати Гітлера.

Бі-Бі-Сі: Вторгнення Німеччини в Польщу 1 вересня 1939 року стало наслідком пакту Молотова-Рібентроппа, який розділив так звані сфери впливу між Німеччиною та СРСР. Ваш погляд на цю угоду?

Віктор Суворов: Часто порівнюють: ось була Мюнхенська змова в 1938 році, Великобританія і Франція віддали шматок Чехословачини Гітлеру. А наступного року був пакт Молотова-Рібентроппа.

Але різниця ось яка: Великобританія і Франція прагнули миру. Вони хотіли укласти мир. А пакт Молотова-Рібентроппа - це пакт для того, щоб розв'язати війну. І це була пастка для Гітлера.

Бі-Бі-Сi: Кажуть, що це це була ініціатива Гітлера, що він надіслав свого міністра закордонних справ до Москви, не будучи впевненим у реакції Сталіна на його пропозиції, а Сталін просто погодився на них.

Віктор Суворов: Так, так, це, звичайно, ходова версія, так пояснюють, однак! Сталін зробив усе так, щоб Гітлер попросив його. Німеччина не мала ресурсів. Велика Британія і Франція з одного боку, з заходу, можуть блокувати Німеччину. З півдня Німеччина також блокована, бо Альпи, потім Середземне море, в якому британський флот, у Північному морі також.

З трьох боків Німеччина оточена. А на Сході стоїть Сталін. І Сталін запрошує Велику Британію і Францію на переговори в Москву.

Бі-Бі-Сі: Тобто ви кажете, що це запрошення двох західних сил до переговорів показало Гітлеру, що йому краще поспішити і самому запропонувати угоду?

Віктор Суворов: Так. Тобто Сталін загнав Гітлера в кут. І Гітлеру нічого не лишалося робити, як прийти до Сталіна і сказати: ой, будь ласка, не домовляйся з Великобританією і Францією, давай з тобою будемо друзями.

Сталін постачав Гітлеру залізну руду, бавовну - без неї не можна порох робити; свинець, вольфрам, молібден, хром, нікель. Без них воювати не можна. У Сталіна це все було, і він дав Гітлеру.

Не можна було воювати без каучука. Сталін каже: я дам тобі каучук. А в Союзі немає його, так Сталін купував далеко-далеко, платив величезні гроші, а Гітлеру давав майже безкоштовно: ти тільки воюй.

Бі-Бі-Сі: Тобто Сталін, за вашою версією, підтримував війну Гітлера в Німеччині, плануючи пізніше сам атакувати ослаблену війною Європу?

Віктор Суворов: Правильно, і вся ідея у мене висловлена одним словом: криголам. Гітлер - криголам для Сталіна. По-польськи це буде "льодоламач". В Польщі, в Варшаві я заходжу в будь-який ресторан - мені там шампанське одразу ставлять. Там мене знають. Це дуже приємно.

Бі-Бі-Сі: Згадавши Польщу, логічно поговорити і про Україну. Внаслідок пакту Молотова-Рібентроппа СРСР анексував частини Східної Польщі, які зараз належать Україні. Тобто Україну в її сучасних кордонах ми бачимо завдяки угоді між двома диктаторами. Ви вважаєте себе українцем - як ви ставитеся до цього факту?

Віктор Суворов: Коли ми говоримо, що Україна існує в цих кордонах завдяки Сталіну, я з цим згоден.

Проте ми повинні пам'ятати і про те, що завдяки Сталіну було знищено таку кількість українців, підірвано генофонд України, було знищено селянство - я вже не кажу про інтелігенцію, про українську релігію, знищення всіх церков і таке інше.

Отож те, що злочинець Сталін зробив з Україною і те, що він зрештою там дав їй, це не може спокутувати тих страшних злочинів, які Сталін зробив проти України.

Бі-Бі-Сі: Останніми днями з'явилася інформація про те, що нібито існував такий Український легіон, кілька сотень націоналістів з ОУН Мельника, які в 39 році в вересні перейшли словацький кордон у другому ешелоні німецького війська і йшли в напрямку до львова. Є думка, що Абвер мав план: якщо Польща чинила б спротив, а СРСР не зайшов у Польщу, то Німеччина могла б організувати українське повстання з допомогою цих диверсантів і оголосила б про маріонеткову укр державу в 1939 році. За такого сценарію Сталін начебто мусив увійти в Польщу, щоб не допустити маріонеткової укранської держави під протекторатом Німеччини.

Віктор Суворов: Справа в тому, що дії Сталіна тепер можна випрадовувати як завгодно. Проте давайте не забувати його стратегічну мету, давайте здагаємо ту пастку, яку він влаштував Гітлеру.

Все, що ви кажете зараз, - це пояснення. Але глибинна мета Сталіна була зовсім інша. Був підписаний пакт Молотова-Рібентроппа, 23 серпня 1939 року. Пакт "про ненапад". І після цього був напад на Польщу.

Це був пакт про початок Другої світової війни, тому що вони напали на Польщу, і одразу Великобританія і Франція оголосили Німеччині війну. Раз вони оголосили війну Німеччині, то це вже виходить європейська війна, а за Британією і Францією стоїть Америка. Тобто вже виходить світова війна.

Так от давайте не забувати, що цей пакт було підписано не в Берліні, а в Москві. Гітлера там не було, там був Сталін. І Сталін обдурив Гітлера. В Москві розділили Польщу: ось, Гітлере, половина Польщі тобі - половина мені. Першого вересня починаємо. Добре! Гітлер починає першого вересня, третього вересня Великобританія і Франція оголошують йому війну. Опа! І все. Він уже виграти не може, бо за Британією і Францією стоїть Америка. Він уже програв війну.

А Сталін каже - а я не готовий. Я боюсь. Гітлер розгромив Польщу, а після цього, 17 числа, Сталін каже - ой, тепер я готовий. І вступає в Польщу. Зразу почали шукати буржуазних націоналістів, одразу їх почали везти в Гулаг.

Бі-Бі-Сі: Кажуть, що в 1939 році тікали з обох боків, і з територій, захоплених Німеччиною, і СРСР. І, зустрічаючись на кордоні, дивувалися: куди ви йдете?

Віктор Суворов: Так-так. Я приводив оце порівняння, що в цього вуса, і в того вуса. Так от Гітлер, якщо так розібратися, нічого подібного до того, що зробив товариш Сталін, Голодомор, - нічого подібного Гітлер в Німеччині не влаштовував проти своїх людей.

Гітлер вчинив страшні злочини проти тих, кого він вважав ворогами. Він знищував їх. А Сталін так: це вороги, їх знищуємо. А це - свої люди, їх також знищуємо. Ось що страшно.

Наша розмова відбувалася наприкінці серпня – місяця, в якому заново почали лунати закиди з боку Росії на адресу України в переписуванні історії. Регулярно лунають такі закиди і з боку одних українців на адресу інших. Суворова також звинувачують у переписуванні історії, і я запитала в нього, що саме він переписує, котру з історій. Як він відповідає, переписувати нічого: історії Другої Світової війни в СРСР фактично й не було.

«Це гарне питання – я тут найголовніший ворог, мене звинувачують, що я переписую історію. А я кажу: братці, ой, а яку історію я переписую?

Дивіться: при Сталіні жодної історії Другої світової не було. Сталін 3 липня 1941 року виступив по радіо, сказав: брати і сестри, до вас звертаюся: коротка була промова, треба було проти німців воювати. Потім 6 листопада 1941 року на станції Маяковська він виступив перед бійцями армії і сказав, що Гітлера треба розбити.

Оці дві промови разом з’єднали і випустили в 1941 році 28 разів тільки російською мовою і понад 40 – на всіх інших мовах.

Сталін говорив мало, і тільки загальні речі. І оці виступи туди додавали. І оцю книгу випустили - про Велику Вітчизняну війну радянського народу. Більше жодної історії не було. Помер Сталін – чи йому допомогли померти, - і раптом усвідомили, що треба пам’ятники йому знищити, книги його спалити – добре, спалюємо... була велика війна, а історії немає.

Було двовладдя Хрущова і Жукова, почали писати п’ятитомник. Потім Жукова скинули, п’ятитомник зупинили. Потім почали писати 6 томів при Хрущові.

Щойно Хрущова скинули, то одразу ці томи заховали, бо там уся ідея – що Хрущов виграв війну. Тоді написали 12 томів при Брежнєві: ось Мала земля, ось там Брежнєв воював...

При Горбачові почали писати 10 томів, і нічого не написали. Переписувати нічого. Істориків у нас величезні отари, як олені по Чукотці, по Москві історики ходять. Всі вони в погонах, генерали, академіки... жоден зі мною сперечатися не хоче».

інтерв'ю сталінізм срср війна історія Друга світова

Знак гривні
Знак гривні