Б

Битва матріархів - Забужко проти Костенко: Топ-10 продажів сучукрліту за березень

Трохи з затримкою (свята, все таке), але ми порахували рейтинг за березень. Смаки українських читачів не надто змінилися протягом місяця. Приємно, що до списку книгарень, на матеріалі яких відбувається наш підрахунок, додався такий потужний гравець, як „Клуб Сімейного Дозвілля”.

Не можна сказати, щоб сучукрліт був головною окрасою крамниць "КСД", але від того факту, що це одна з найбільших в Україні мереж книгарень, нікуди не дітися. Відтак, зростає ступінь об’єктивності нашого рейтингу, хоча, повторимося, це не значить, що він уже досягнув ідеальної математичної точності.

Продажі рахував: Олег КОЦАРЕВ

Рейтинг вирахувано на підставі даних продажів, які ми одержали від мереж книгарень „Книжковий Супермаркет” і „Клуб Сімейного Дозвілля”, київських книгарень „Смолоскип”, „Могилянська книгарня” і „Книгарня №1 Фоліо”, харківської книгарні „Books”, дніпропетровського клуьтурного центру „АртВертеп”.

Дані продажів мережі книгарень „Є” взято з їхнього офіційного сайту.

Головна тенденція:

якщо в лютому беззаперечним лідером була Оксана Забужко, то в березні її „Музеєві покинутих секретів” у потилицю почав дихати новий потенційний лідер. І хто! „Берестечко” Ліни Костенко!

Саме про цих двох яскравих письменниць злі язики говорять, що вони ледь не ненавидять одна одну чи, принаймні, ніколи не пропускають можливості поіронізувати з приводу колеги. Що ж, тим ефектніше виглядає кількісна „битва матріархів” за перше місце.

Рейтинг продажу книжок за лютий дивіться тут

Враховуючи те, що роман Оксани Забужко найбільш „прозвучав” узимку, а „Берестечко” Ліни Костенко презентувалося зовсім нещодавно, ризикну зробити припущення, що в квітні лідер нашого „Топ-10” таки зміниться.

А якщо ближчим часом вийде ще й обіцяна проза Костенко, то вона, вірогідно, надовго стане лідером „читацьких симпатій”.

Тим паче, „її” читач, очевидно, не переведеться, якщо навіть серед молоді знаходяться люди, які так коментують перевидане „Берестечко”:

Ірина, студентка:

„Берестечко” я сама собі подарувала на День народження, а цього дня я завжди купую щось особливе. Хоч це й перевидання, його, як на мене, можна назвати проривом в українському книговиданні. Гарна концепція – поєднати таке багате художнє оформлення з такими влучними словами Ліни Костенко, які йдуть прямо до серця читачу. А ще ця книга сьогодні надзвичайно актуальна в історичному плані.

Продовжують упевнено тримають позиції Василь Шкляр і Марія Матіос.

Ба більше, якщо врахувати, що "Залишенець" і "Чорний Ворон" Шкляра - одна і та ж книга (просто видана двома різними видавництвами), то Василь Миколайович може впевнено претендувати мінімум на друге призове місце.

Отож, зовсім не згасає і вже констатована минулого місяця тенденція любові українського читача до історичної тематики. З усієї десятки лідерів лише чотири книги не пов’язані з історією.

Є над чим замислитися. І ще одне: перемагають далеко не найдешевші книжки.

Ну, і сама десятка.

На першому місці„Музей покинутих секретів” Оксани Забужко.

На другому – перевидане „Берестечко” Ліни Костенко.

„Бронза” відходить „Залишенцю” Василя Шкляра.

Четверте місце – „Солодка Даруся” Марії Матіос.

П’яте – “Чорний ворон”, Василь Шкляр.

Шосте – „Ґудзик” Ірен Роздобудько.

Сьоме-восьме посіли Іздрик з книжкою „Таке” та Олесь Ільченко і його „Місто з химерами”.

І дев’яте-десяте – „Молоко з кров’ю” Люко Дашвар і „Гра в пацьорки” знов-таки Ірен Роздобудько.

Такими були читацькі вподобання сучукрліту в березні. А нам лишається чекати даних за квітень і подякувати нашим книгарням-партнерам.

Ну й іще раз закликати інші книжкові магазини та мережі долучатися до підрахунків. Адже об’єктивна картина буде цікава всім.

НАШІ ПАРТНЕРИ:

література книги бестселер

Знак гривні
Знак гривні