Ч

Через Грецію євро опинилося на грані краху. Для стабільності потрібно 30 млрд

Хай йому Грець, цьому євро! Після двох місяців блефу і порожніх погроз Європейський союз, нарешті розкрив подробиці фінансового порятунку Греції. Проект був оприлюднений на прес-конференції в неділю у Брюсселі - після телефонних переговорів між урядами 16 країн, що використовують єдину валюту, оприлюднює деталі журнал The Economist.

Підготував: Сергій КЛИМКО

Греції запропоновано кредит до 30 мільярдів євро, з можливістю отримати ще у 2011- 2012 роках. Процентні ставки буде встановлено на рівні 5% строком на три роки.

Цей показник знаходиться приблизно посередині між високою ставкою, яку останніми днями від Греції вимагають ринки, і процентною ставкою, яку сплачують найслабші члени єврозони - скажімо, Португалія.

Процентна ставка відображає необхідність запропонувати Греції перепочинок від ринків, і трохи послабити тиск Німеччини, яка вимагає уникнути будь-якого натяку на «субсидування» заблудлого і марнотратного члена Євроклубу.

Якщо Греція прагне активувати додатковий механізм порятунку, кредити від 15 країн-членів єврозони будуть доповнені сумою не менше 15 мільярдів від Міжнародного валютного фонду.

МВФ буде встановлювати свої власні процентні ставки і умови кредитів, перший з яких може бути доступний протягом кількох годин після запиту Греції.

Жан-Клод Юнкер, прем'єр-міністр Люксембургу - який є також головою групи міністрів фінансів зони євро - наполягав на тому, щоб цей механізм засновувався на тій підставі, що «всі надані кредити підлягають погашенню і не містять елементу субсидування».

Монета в 1 євро грецького карбування. Афінська сова -

античний символ мудрості, якої не вистачило нинішньому

мінфіну Греції

Найбільша економіка ЄС, Німеччина зробить найбільший внесок у порятунок грецької економіки (німецькі банки тримають великий обсяг грецьких державних облігацій і, отже, постраждають у разі невиконання зобов'язань Греції).

У ці кризові часи, німецька громадськість рішуче виступає проти подачок Греції й Ангела Меркель зайняла жорстку позицію, напередодні важливих регіональних виборів, де її коаліція боротиметься за голоси.

За підтримки Австрії та Нідерландів, пані Меркель неодноразово вимагала, щоб Греція платила за свій порятунок за ринковими цінами.

Німецький уряд також зазначив, що федеральна конституція країни забороняє будь-яку допомогу, яка може підірвати правила, створені з метою забезпечення стабільності єдиної валюти.

Рішення Брюсселю стало третьою і найпослідовнішою спробою керівництва ЄС дати зрозуміти фінансовим ринкам і виборцям: Греції не дадуть стати жертвою кредитної кризи, але зона євро також не відступиться від свого основного принципу, згідно з яким марнотратні її члени не мають отримувати безкоштовну допомогу.

Лідери країн ЄС ще в лютому заявляли, що не дозволять членам єврозони впасти жертвою кризи. Але вони так і не змогли пояснити, яким чином будуть виконувати цю обіцянку, ніби сподіваючись, що їхнє рішення і без того зможе залякати ринки.

У березні, в ході напружених переговорів під керівництвом двох найбільших країн євро - Франції та Німеччини - ЄС сформулював другу обіцянку, надаючи істотну роль в кредитуванні МВФ і роблячи при цьому гарну міну, нібито цей рятувальний механізм ніколи не знадобиться.

Як це бувало і раніше, грецький міністр фінансів Джордж Папаконстантіну, нещодавно заявив журналістам, що Греція не зверталася за допомогою, і сподівається продовжити практику позик на фінансових ринках.

Однак прем'єр-міністр Георгіос Папандреу, проявив небачену відвертість, заявивши про чергові позики: «Залишається питання, чи цей механізм буде так само переконливим для ринків, як пістолет на столі».

Чи це переконало ринки, незабаром стане ясно: найближчим часом Греція спробує через аукціон продати частку короткострокових заборгованостей.

Уряду потрібно позичити близько 11 мільярдів євро до кінця травня, щоб покрити зростаючі борги і сплатити відсотки. Всього країні може знадобитись більш ніж 50 мільярдів у 2010 році.

Протягом останніх днів невизначеність ринків штовхнула грецькі облігації до найнижчого рівня довіри з того часу, як країна вступила в простір єдиної валюти - почасти завдяки затягуванню ЄС з наданням допомоги.

Під тиском того, що багато заможних клієнтів знімають депозити у національних банках - а також різкого падіння активності грецького фондового ринку - кредитно-рейтингове агентство Fitch знизило показник країни на два пункти до ВВВ-, фактично найнижчого інвестиційного рівня.

У своєму звіті від 9 квітня Fitch поставив під сумнів обіцянку грецького уряду скоротити дефіцит державного бюджету на третину - 4% від ВВП, у світлі поглиблення рецесії та зростання витрат на обслуговування 300-мільярдного державного боргу.

Комбінований пакет Європейського Союзу і Міжнародного Валютного Фонду є суттєвим, але важко уявити, що він стане єдиним: у неділю один із грецьких чільників заявив, що країна, ймовірно, потребуватиме кредитування у розмірі 80 мільярдів євро протягом трьох років.

Якщо це й справді так, то порятунок Греції стане найдорожчим багатостороннім порятунком країни за історію Європи.

«Порятунок Греції відкриває двері у незвіданий для Євросоюзу світ, - каже Сільвіо Перуцо, економіст Королівського банку Шотландії. - Оскільки на кону євро, це безперечно дуже важливе рішення. Але ставши на цей шлях, державам-членам Союзу в майбутньому доведеться частково відмовитися від суверенітету національних фінансів».

єс валюта фінанси греція економіка світ криза

Знак гривні
Знак гривні