Н

Наступною супердержавою стане не Китай і не США. Нею стане... Корея

"Це ж абсурд, - скажете ви, - Корея не наддержава, а здригання карлика між Китаєм та Японією!". Але факти свідчать про інше: єдина Корея (або навіть Південна самотужки) зможе виступати в ролі світового лідера. Вона вже досягла успіху у ключових галузях суспільного життя. Республіка Корея технізована, розумна, сексуальна і працює більше, ніж будь-яка інша країна на землі. У випадку об’єднання «братніх народів» Сеул безперечно зможе претендувати на статус одного з центрів планети, аргументує часопис "H-плюс".

Підготував: Сергій КЛИМКО

Електронна демократія. Південна Корея на 15 років випереджає США за широкосмуговим інтернетом. Це "найбільш інтернетифікована нація" у світі - 95% корейських сімей підключені до швидкісної мережі.

Швидкому зв’язку сприяє щільність населення на цьому крихітному клаптику землі – уявіть собі 50 мільйонів людей на території розміром у три середньостатистичні області України. Південна Корея живе у футуристичному світі нав'язливого чат-спілкування, азартних ігор, порнографії, комп’ютерних розваг і соціальних мереж.

Політичний плюс цього "цифрового популізму" в тому, що він спровокував хвилю блогінгу та громадської журналістики.

Інтернет-жителі Кореї трощать корпоративні ЗМІ так само хвацько, як і поліцію під час організованих вуличних протестів у реалі.

Політики тепер набагато уважніші. Республіка Корея з року в рік виборює звання "Кращої електоронно керованої нації", тому що громадська думка прискіпливо досліджується урядом через електронну пошту, онлайн-опитування і кібер-форуми.

Квітуча економіка. У 1960 році Південна Корея була голодним жебраком - річний дохід на душу населення складав 100 американських доларів. З того часу "Чудо на річці Хан" має найбільш енергійну економіку в світі: 8,7% щорічного зростання з 1960-1990 перетворило селюка у техно-метро-збоченця.

Корейці на першому місці у цифрових технологіях, у суднобудуванні та інших галузях: вони побудували найвищий будинок у світі (Бурдж-Халіфа), найбільший торговий центр, найбільший у світі корабель "Оаза морів" і мають таких гігантів як Samsung, LG Electronics, Hyundai-Kia, Cyworld та Posco.

Прапор Міноборони Кореї. Південної Кореї

Як їм це вдалося?

Жорстка система освіти, довгі години праці (2390 годин на людину на рік, тобто 34% більше, ніж в американців) і відважність у творчості - корейці на третьому місці по числу патентів і є "Найбільш інноваційною країною" відповідно до глобального інноваційного індексу.

Goldman-Sachs вважають, що уніфікована корейська економіки зможе зрівнятись з Японією до середини століття.

Майбутнє роботів. Південна Корея запрограмована стати столицею кіборгів. В даний час вона займає 6 місце в світі, інвестуючи у розвиток галузі 750 мільйонів доларів на рік, намагаючись посісти світове лідерство до 2018 року.

Ось їхні останні робопроекти: в Кореї були розроблені Mahru-Z (хлопчик) і Mahru-M (дівчинка) - побутові помічники, що розрекламовані як найбільш просунуті у відтворенні людської міміки; корейці будують Robot Land - суміш університету, центру з розвитку роботехніки, а також парку з 340 роботів; розробляють роботів-викладачів англійської мови, щоб замінити до 30000 викладачів в університетах.

Мета уряду полягає в тому, щоб робот-прислуга з’явився у кожному домі до 2020 року.

Основним претендентом є Sil-bot, який може бути помічником для літніх людей, вміє грати в настільні ігри та підтримує нескладну розмову.

Sil-bot грає в карти

Демілітаризована зона надихнула корейців на створення "Робота для нагляду i охорони", який виявляє зловмисників, має звукову сигналізацію, і може стріляти з кулемета Daewoo К-3. Зараз продажі роботів в країні зростають по висхідній - і Корея обіцяє їм велике майбутнє.

Військова міць. Вважаєте Корею тендітною та крихітною? Зверніть увагу на таку просту арифметику - складіть всі військові резерви двох Корей (Південної та Північної), і ви отримаєте найбільшу армію в світі.

Все правильно: у Кореї 10,2 млн солдатів - потрійна військова потуга США (3,3 млн), яка переважає навіть Китай (7,02 млн).

Об’єднаний півострів буде володіти як ядерною зброєю Півночі, так і навичками Півдня в суднобудуванні.

Це не означає, що об’єднана Корея буде насправді першою армією у світі, але Японія і Китай не будуть почувати вести себе так вільно, як вони звикли протягом довгої історії непростих азійських стосунків.

"Оаза морів" - найбільший у світі лайнер. Корейський

Globalfirepower.com визнає за південнокорейськими військовими силами 12-те місце в світі, а за північнокорейськими – 20-те. Багато експертів вважають - корейська спільна військова сила є головною причиною, чому Японія і Китай виступають проти їх об'єднання.

Багатющі надра. Rand Corporation оцінює витрати на можливе возз'єднання Кореї у 50 мільярдів доларів, Credit Suisse наполягає на цифрі в 1,5 трильйона, а Стенфордський професор Петер Бек вважає реалістичною ціну у 2 трильйони.

Запитання: Звідки у Кореї стільки грошей? Відповідь: з північнокорейських шахт. 360 іменувань мінералів приховують Королівські печери Північної Кореї, багато з яких з затоплено повенями і занедбано через жахливу інфраструктуру. Мільярди тонн вугілля, заліза, цинку, нікелю, урану, вольфраму, фосфатів, графіту, золота, срібла, ртуті, сірки, вапняку, міді, марганцю, молібдену...

Ці поклади оцінюються в цифру від 2 до 6 трильйонів доларів (Goldman Sach’s говорить про 2,5 трильйона). Возз'єднання може бути повністю сплачено за рахунок цієї купи каміння, а можливо, ще й залишиться.

Освіта та рівень IQ. Серйозна шкільна підготовка вважається основним інгредієнтом у підйомі Південної Кореї. 97% корейців у віці між 25-34 років в даний час мають середню освіту, це більше ніж будь-де в світі, вони також на першому місці у читанні і на четвертому з математики.

У 2005 році до Гарварду і Йєлю було прийнято більше південнокорейських студентів, ніж китайців та індусів.

Не випадково ж жителі Південної Кореї також мають найвищий рівень IQ порівняно з усіма іншими націями, а Кім Ун Ен є всесвітнім чемпіоном – його IQ складає 210. Він читав корейською, японською, німецькою та англійською, коли йому було три роки.

Зелені горизонти. Президент Південної Кореї Лі Мен Бак - один з основних доповідачів на конференції з питань зміни клімату в Копенгагені - сприяє амбітному 20-річному плану «менше вуглецю, більше зелені», який виведе націю на новий еко-щабель.

Останні опитування показують, що для 53% жителів екологія важливіша за економічне зростання. Приголомшує також еко-дизайн Сеула: вертикальні овочеві ферми, 50-поверхова башта, побудована з гео-текстилю і фотоелектричного скла (Seoul Commune 2026) і гігантські парникові еко-куполи проекту заповідника Ecorium.

Hyundai намагається стати першим в сфері паливної ефективності завдяки своїм гібридам Blue Drive.

Президент Лі був обраний на посаду після того, як набув шаленої популярності як мер Сеула, відновивши струмок Чхонгечхон, який був похований під цементом з 1970 року й заклав Сеульський ліс.

Кібервоїни. "Це війна майбутнього ... кібер-напад може мати такі ж самі наслідки, як застосування ядерної зброї", - стверджує колишній директор національної розвідки США Майкл Макконнелл.

Північна Корея готова до цього бою: її елітні сили, близько 1000 кібер-солдат вже порушували роботу мереж США і Південної Кореї.

Північнокорейські хакери є кваліфікованими не гірше за ЦРУ, стверджує Бін Дже Юнг, співробітник агентства з оборонного розвитку Південної Кореї. Щоб протидіяти вірусним вторгненням з півночі, Південь зібрав свій власний загін із 3000 фахівців.

У результаті кібер-протистояння зайшло в глухий кут. Завдяки взаємному залякуванню, Північна і Південна Корея розвивають свої мережеві бойові навички швидше за інші народи.

Спокуслива K-культура. Підвищений інтерес до південнокорейської культурної продукції - “hallyu”, вона ж "корейська лихоманка", вона ж "корейська хвиля" - цунамі, яке охопило весь світ.

23-річний камбоджійський хлопець, в якого брав інтерв’ю The Economist, засудив американську та японську культури як "прісні реліквії", які були завойовані hallyu”.

Південнокорейські мильні опери, відеоігри, K-Pop, мода, зірки кіно є популярними одночасно по всій Азії, і навіть в таких віддалених місцях, як Чилі, Угорщина, Мексика, Норвегія та Аргентина.

Зірок південнокорейського кіно переслідують в аеропортах, на вулицях і ресторанах. Південнокорейскі піратські DVD продаються в Північній Кореї в десять разів дорожче за ціну американських ( 3,75 долара проти 35 центів). Південна Корея продає Китаю в десять разів більше культурної продукції, ніж навпаки.

Зібрання фан-клубу скромного корейського бойз-бенду Tong Vfang Xien Qi

Молодь повністю поглинута цією лихоманкою. Культурний експорт Сеулу подвоюється й потроюється кожні три роки, встановлюючи нові тренди і з успіхом продаючи супутні товари від шампуню до светрів. Hallyu також сприяє туризму і колишній президент Ру Му Хен не раз пророкував, що hallyu возз'єднає півострів.

Незабаром Ви зможете купити квартиру у «зеленій» комунально спроектованій вежі і дивитись на зірки, коли ваші корейські роботи прибиратимуть будинок i готуватимуть вечерю. Життя прискорюється, і корейці, схоже, рухаються швидше за всіх.

Республіка Корея є джерелом натхнення: за останні п'ятдесят років вона перевищила всі очікування і її наполегливість вже розкрила нації двері в світле майбутнє.

корея азія інозмі армія інший бік технології світ

Знак гривні
Знак гривні