Г

Гарячі теми російської дези: “Чума і холера на вашу голову”. Випуск №23

Дезінформатори знову поширюють зраду по всіх фронтах. В країні – тотальне зубожіння, про що свідчить невиконання доходної частини бюджету за січень 2020, спад промисловості та спроби влади продати все, що є в Україні. На зовнішньополітичній арені Україна залишається маріонеткою: Ердоган “развел Зеленского, как пацана”, а Помпео підтвердив, що Крим уже не повернути, і загалом “рассматривал Украину как Бобика, который должен только лаять, на кого укажут”. Навіть історію зі словами керівника фракції "Слуги народу" про відновлення постачання води в Крим і подальшим їх спростуванням використали для того, щоб поговорити про “людоедские методы Киева”, і що взагалі Херсонською областю через закриття каналу скоро поширяться чума та холера. Все це призводить до падіння рейтингу Зеленського, який вже давно перетворився на цинічного Порошенка, а в деяких моментах (наприклад, влаштувавши обшуки на 1+1) навіть його перевершив.

Період: 3–9 лютого 2020 року.

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 3—9 лютого 2020 року

Зовнішня політика: Помпео, Трамп, Ердоган та "зона отчуждения" Україна

Щотижня дезінформатори продукують тексти, присвячені зовнішній політиці. Цього разу інфоприводами стали візити до Києва держсекретаря США Майка Помпео та президента Туреччини Ердогана. І українські маніпулятивні видання, і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, вкотре підкреслювали маріонетковість України: “Геополитика – явно не сильная сторона Украины и ее малоопытных властей. Два визита в Киев – два пролета украинских властей и самого президента Зеленского: ни ума, ни стратегии, ни даже тактики”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, більше акцентували на вирваних з контексту і маніпульованих словах Помпео про неможливість повернути Крим (“Жесткое заявление, сделанное вторым лицом в Америке, по сути, подвело черту под дискуссиями на тему «Как нам вернуть Крым?»”) та втраті Україною репутації в стосунках зі США (“Очевидно, теперь слово «Украина» у американских политиков до конца жизни будет вызывать неприятные ассоциации. Схватка Трампа и Байдена нанесла Незалежной непоправимый вред и превратила ее в «зону отчуждения» для США”)

Російські ж мейнстрімні видання писали про мінливість позиції Ердогана, який у Києві засуджував анексію Криму, а на борту свого літака заявив, що “сейчас Анкаре не нужно вступать в конфликт с Москвой”.

“Украина сегодня в западной геополитике играет примерно ту же роль, что Грета Тунберг в экологии. Она вносит невротизм и расшатывает систему. Если влиятельные игроки захотят радикально ускорить распад ЕС, Украину вполне могут туда запустить”

“Госсекретарь США Майк Помпео рассматривал Украину как Бобика, который должен только лаять, на кого укажут. За проплату небольшую и обещания огромные”

“И Эрдоган, повторяю, развел Зеленского, как пацана, которого берут в гарем, но не предупреждают, что с ним при этом сделают, чтобы на жен чужих не зарился”

Росія відчайдушно хоче води в Крим

Вкотре одна фраза голови фракції "Слуги народу" перетворилась на інформаційно-маніпулятивну хвилю. Цього разу обговорювали гіпотетичну можливість постачання води в Крим. Сайти-клікбейти та російські сайти, орієнтовані на українську тематику, активно цитували російських політиків, що це “заявление здравое”. Посилались на твіттер Андрія Білецького, де той роздмухував цей скандал. А ще просували тезу, що постачання води в Крим насправді вигідне Україні, оскільки “перекрытие Большого Крымского канала привело к заболочиванию Херсонской области”. Єдиною відмінністю в українських та російських текстах став рівень емоційності. Так, російські видання, орієнтовані на українську тематику, до цитат Білецького додавали емоційні реакції з соцмереж, а до пасажів про ніби-то екологічну шкоду в Херсонській області додавали, що “если власти не возьмутся за ум, то в приграничных украинских селах уже в ближайшее время начнутся эпидемии страшных инфекционных и кишечных заболеваний, в том числе, чумы и холеры”.

Падіння рейтингу Зеленського та перетворення на цинічного Порошенка

Сайти-клікбейти минулого тижня жартували стосовно зустрічі Зеленського та Папи Римського Франциска I, обговорювали сукню першої леді та критикували оприлюднені соціологічні дані стосовно рейтингу довіри до партій та президента. Останнє спровокувало неабияку дискусію. Українські маніпулятивні видання намагались відокремити Зеленського від партії "Слуга народу" – “Зашквары «Слуги народа» и правительства Гончарука абсолютно никак не отражаются на персональном рейтинге Владимира Зеленского, потому что в глазах избирателей «то они», а «то – Он»”. Писали, що основна проблема Зеленського – кадрова політика. “Возможно, нужно разогнать этот сброд, который сейчас называется ВР. Провести новые выборы и призвать в исполнительную власть профессионалов-государственников. Они еще есть, нужно просто немного ознакомиться с этим слоем”. Вочевидь, таким чином непрямо рекламують “міцних господарників” із ОПЗЖ та інших цінних кадрів епохи Януковича.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також підкреслювали, що Зеленський “допускал детские ошибки” в кадровій політиці. Але серед інших причин падіння рейтингу додавали вже класичні тези про “в экономике полная ж…па, правительство «молодых реформаторов» уверенно приучает всех к мысли, что надо продавать собак элитных пород и платить за газ”. Нагадаємо, економічної кризи у нас зараз немає: ВВП зростає, а інфляція помірна.

На передній план аргументації дезінформаторів знов вийшло порівняння Зеленського та Порошенка. “Публичное превращение Зеленского в Порошенко, причем в наиболее циничном его варианте – это серьезный удар по тем, кто голосовал за Вову на выборах”. При цьому не забували пропіарити проросійські партії і безпідставно сіяти недовіру до авторитетних соціологів: “Даже манипулятивные результаты социсследований выводят ОПЗЖ на второе место. А разве есть альтернатива?”.

“Арест Порошенко – это лакмусовая бумажка для власти Зеленского. Даже пару суток Порошенко на цугундере опять поднимет стремительным домкратом падающий рейтинг «мальчика Зе», ибо создаст иллюзию выполнения предвыборных обещаний”.

Плітки про відставку Гончарука та обшук на 1+1

Українські сайти-клікбейти пишуть про стосунки всередині "Слуги народу": “«Мы четко понимаем, что идет война в треугольнике условных кланов: условный клан «соросят», условный клан олигархов и условный клан «95 квартала», из которых (из этих трех кланов) и состоит «Слуга народа»”. Ця “війна” ніби-то призведе до “размытия структуры Кабинета” і того, що Гончарук стане “свадебным генералом”.

Також вони емоційно описали обшуки на 1+1: “ЭТУ МЕРЗОСТЬ... Зеленский освятил ЛИЧНО!”. Причину обшуку пояснили не наявністю доказів про доступ до незаконно отриманих записів розмов топ-посадовців, а як “пиар-ход, направленный на отвлечение внимания общества от провалов в экономике”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, поширили повідомлення депутата від “Слуги народу” Дубінського: “Обыски в СМИ стеснялся организовывать даже Порошенко. Но лейтенант Баканов, видимо, совсем идиот”. Вони висловлюють думку, що обшук на 1+1 – це ніщо інше, як спроба натиснути на Коломойського, щоб депутати групи Коломойського "сделали правильный выбор”.

Провідні російські видання нервово відреагували на розділення міністерства у справах ветеранів і окупованих територій. Розділення міністерства стало приводом до критики прем’єр-міністра: “Я не думаю, что Гончарук понимает то, о чём он говорит. У него даже высшего образования нет”.

Борги ростуть, промисловість падає, країна “расползается по швам”

Цього тижня і українські сайти-клікбейти, і російські сайти звертають багато уваги на невиконання доходної частини бюджету за січень 2020 року. Деякі сайти пишуть, що закривати дірку в бюджеті будуть за рахунок “пирамиды ОВГЗ”. На їхню думку, страждати від нестачі грошей в бюджеті будуть місцеві ради: “в регионах опасаются недополученная денег по образовательной и медицинской субвенции”.

Паралельно дезінформатори пишуть про нещастя, які приносить ще не ухвалений закон про ринок землі: “уже падает поголовье скота и производство молока – животноводы прекратили закупать новых коров”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, вкотре підвели підсумки: “майданной евроинтеграции” України. Висновки зводяться до того, що влада збирається продати все, що є в Україні. “А простым украинцам, тем, которые не в состоянии оплачивать космические коммунальные тарифы, «Слуги народа» предложили продавать собак. Собаки. Страна в смартфоне…”. Одне з провідних російських медіа випустило матеріал із заголовком: “На Украине сложилась одна из худших ситуаций в бюджете за всю историю независимости”.

Про спад промислового виробництва російські медіа написали: “уничтожение производств и отраслей промышленности Украины, способных составлять конкуренцию Западу, не являлось тайной и до майдана, но было одной из его задач”. Тут продовжує розгортатись одна з головних тем російської пропаганди останніх років про те, яким поганим для країни був Майдан.

Загалом результати діяльності президента Зеленського та його уряду дезінформатори оцінюють фаталістично: “Ткань страны расползается по швам. Народ безмолвствует и копит ненависть. Мыльный пузырь лопнет”.

Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику для населення окупованих територій

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості

3) з усіх новин провідних українських видань

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Приклади Заголовків


Зовнішня політика: Помпео, Трамп, Ердоган та "зона отчуждения" Україна

Эрдоган использовал Зеленского в своих геополитических играх | rnbee.com.ua

Украина превратилась в «зону отчуждения» для политиков США | e-news.su

Это не политика - это "неприкрытая срамота" | ua24ua.net

Тариф-«лох»: новая цена западной «пидтрымкы» | alternatio.org


Постачання води в Крим та водне перемир'я з Путіним

Крым сливают - Украина запускает воду на полуостров: Билецкий объявил мобилизацию | ukrainianwall.com

Людоедские методы Киева | naspravdi.info

Надежда только на небо, Украина не поможет | naspravdi.info

«Мы заставим их платить». Группа по оценке ущерба Крыма от Украины посчитает ущерб от блокад и диверсий | alternatio.org


Падіння рейтингу Зеленського та перетворення на цинічного Порошенка

Украинские социологи орально удовлетворяют грантодателей. Александр Зубченко | e-news.su

Украина-2020: лакмус имени Порошенко для Зеленского | naspravdi.info

«Весна придет». Кто ответит за невыполненое обещание президента | news247.com.ua

Казна пуста. Пустеет и Украина. Вот это и есть настоящие рейтинги ЗЕ-команды проходимцев | ua24ua.net

ЛЮДИ НИКОГДА НЕ МЕНЯЮТСЯ! Это организованная банда, управляемая извне и ведет она себя четко, как предписано | ua24ua.net


Борги ростуть, промисловість падає країна “расползается по швам”

В Украине жестко возьмутся за должников за коммуналку | kordon.org.ua

Кузьмин подвел позорные итоги «майданной евроинтеграции» для Украины | nk.org.ua

Зеленский и его стая взяли курс на ликвидацию Украины | e-news.su

На Украине сложилась одна из худших ситуаций в бюджете за всю историю независимости | life.ru


Плітки про відставку Гончарука та обшук на 1+1

Выступление Гончарука закончилось потасовкой: «Твари, вы оху…» | proua.com.ua

Справедливость от Зеленского: человеку Ахметова – должность вице-премьера, Пинчуку – «Укрзализныця», а Коломойскому – обыски | replyua.net

Лукаш: СБУ прессуя «1+1» совершает политический суицид | ukraina.ru

Не понимает, что говорит: Гончаруку напомнили об уровне его образования | regnum.ru


Методологія

Ми шукали теми у 11798 матеріалах російською мовою з:

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.org, anna-news.info, comitet.su, crisis.in.ua, e-news.su, glavk.info, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newsland.com, nk.org.ua, odnarodyna.org, rusvesna.su, ukraina.ru, voenkor.info

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.com.ua, antikor.com.ua, argumentua.com, argumentua.life, baza-pravda.in.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, dialog.ua, dneprcity.net, expres.life, for-ua.life, from-ua.com, glavcom.life, glavred.life, golos.ua, goruzont.blogspot.com, grom-ua.org, hyser.com.ua, inform-ua.info, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kompromat1.news, kordon.org.ua, most-dnepr.info, most.ks.ua, newnews.in.ua, newsmir.info, odessamedia.net, onpress.info, osp-ua.info, person.org.ua, politjournal.com, politobzor.net, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, skelet-info.org, sobytiya.info, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, tochkazoru.pp.ua, u-news.com.ua, ua-vestnik.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.life, verhovenstvo.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, xn--j1aidcn.org, znaj.ua

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, gordonua.com, interfax.com.ua, news.liga.net, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, ukrinform.ua, unian.net

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Проект профінансовано National Democratic Institute

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні