П

Перші результати використання Фейкогриза (нашого інструменту для боротьби з маніпуляціями в новинах)

Тексти створили Фейкогриза — розширення для браузерів Firefox та Chrome, а також Телеграм-бота. Його основна функція — попереджати користувачів про маніпуляції або дезінформацію в новинах.

Позначки отримуємо від користувачів та нейромережі, яку «Тексти» тренували на тисячах маніпулятивних новин.

Навіщо створили Фейкогриза

Ідея Фейкогриза з’явилась разом з одним із перших матеріалів Текстів на тему маніпуляцій у медіа. На презентації нас запитали, чи можна попереджати про сайти-маніпулятори прямо в браузері? Крім аналітичних матеріалів, потрібні більш оперативні способи захиститись від неякісних новин. Попередження про маніпуляції та дезінформацію мають бути не лише в статтях та аналітичних матеріалах, а поруч із самими новинами. Тому ми створили “Фейкогриз” у вигляді розширення для браузерів та Телеграм-бота: він попереджає про маніпулятивні матеріали на новинних сайтах і дає змогу повідомити про маніпуляції.

Про дезінформацію та маніпуляції треба повідомляти просто та вчасно. Класичним прикладом боротьби за якісні новини є фактчекінг: брехню спростовують логічними аргументами, часто пишуть розлогий спростувальний матеріал. З одного боку, це дуже правильно. А з іншого — одиниці людей мають час і натхнення писати детальні спростування. Крім того, до публікації спростування фейк уже встигне розлетітись і запам’ятатись. Спростування часто бачить менше людей, ніж фейк.

Натомість, Фейкогриз дозволяє оперативно попереджати про емоційні маніпуляції, матеріали з ознаками замовності та про ненадійні сайти. Також користувачі можуть зареєструватись та самі надсилати повідомлення про підозрілі матеріали, навіть якщо їх ще немає у базі Фейкогриза.

Ми зробили це для того, щоб користувачі були не просто пасивними отримувачами попереджень. Можливість самим надіслати повідомлення про виявлену маніпуляцію спонукає поміркувати про зміст матеріалу, про те, чи відповідає він стандартам інформаційної журналістики, можливо, провести перевірку фактів чи піти в пошуковик шукати “стандарти BBC”. На одній із презентацій Фейкогриза нас запитали, чи не руйнує він критичне мислення готовими відповідями — сповіщеннями? Ні, адже надсилаючи повідомлення про маніпуляцію, користувачі вправляються у критичному мисленні та підвищують рівень своєї медіаграмотності.

Крім відміток користувачів, як ми вже зазначили, Фейкогриз попереджає про маніпулятивні сайти та “підозрілі матеріали”. Ці позначки ми отримуємо від класифікатора маніпулятивних новин, який обробляє тисячі новин і щодня знаходить близько 300 маніпулятивних матеріалів. Контенту в інтернеті багато, тож людської перевірки недостатньо. Автоматизація представляє не стільки альтернативу, скільки підсилення “людської” перевірки новин. Наприклад, ми створювали свій алгоритм пошуку маніпулятивних новин на основі кількох тисяч матеріалів, які перевірили та оцінили професійні журналісти.

Чим "годують" Фейкогриза

На час публікації матеріалу Фейкогриз у браузері постійно використовують 450 людей (362 на Chrome та 88 — на Firefox), ще 280 користувачів спілкувалися з Телеграм-ботом. Понад 200 користувачів додатку зареєструвались, аби повідомляти про маніпуляції. Від 22 листопада ми отримали більше двох сотень повідомлень про маніпуляції від користувачів, більшість із них підтвердились під час модерації.

Велика кількість позначок стосувалась матеріалів з україномовних сайтів, де під гучними оманливими заголовками приховували брак сенсаційності та шоку в новинах: “страшний сон бариг і корупціонерів” (зняття депутатської недоторканності), “У центр Києва стягнули полчища силовиків” (типові заходи безпеки під час масових заходів), “Через Порошенка і Зеленського: під Києвом застрелили ветерана АТО” (випадково, у побутовій сварці через політику). Зараз із технічних причин ми автоматично визначаємо маніпуляції лише в російськомовних матеріалах, але ці приклади нагадують, що українською теж пишуть неякісні новини.

Часто відправляли повідомлення про матеріали з ознаками замовності. Це була й політична “джинса” (що думає певна політична фігура щодо будь-чого, без інфоприводу), і цілі серії “чорнухи” (псевдо-викривальні матеріали про осіб, від яких, ймовірно, очікують плати за зняття матеріалу з сайту; докази і джерела не переконливі).

Запускаючи Фейкогриз, ми остерігались недостовірних повідомлень від упереджених або недобросовісних користувачів. Цього не сталось, і модеруючи, ми бачимо переважно позначення про маніпулятивні матеріали, багато з них на сайтах, які ми ще не досліджували або на тих, де не шукаємо маніпуляції автоматично.

Для Текстів Фейкогриз став цілком новим форматом: не стаття, не інтерактивна графіка, а продукт для користувача. Ми будемо підтримувати Фейкогриз і надалі, додавати нові можливості та знаходити ще більше маніпуляцій, щоб про них попереджати. Чим більше людей будуть ним користуватися, тим ефективнішим він ставатиме.



Розробка "Фейкогриза" стала можливою завдяки підтримці проекту USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.

Зміст цього матеріалу є виключно відповідальністю Текстів та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

фейкогриз дезінформація

Знак гривні
Знак гривні