Г

Гарячі теми російської дези: “Україна не готова до коронавірусу, російськомовні постраждають найбільше”. Випуск №22

Минулий тиждень для дезінформаторів видався дуже активним. Коронавірус використали для просування тези про нікчемність медреформи і навіть для фейків про війну. Пропозиція депутата продати собаку для оплати комунальних послуг ідеально ілюструвала “тарифний геноцид” і “тотальне зубожіння”. Крім того, Зеленського звинуватили в тому, що він “плюнув в обличчя ветеранам”, відмовившись трактувати історію в радянському стилі. Держсекретар Майк Помпео показав, де “правильна церква”, та спробував підкупити Лукашенка. А “птенцу Сороса” Гончаруку продовжують шукати заміну. Стабільно лякають українців зубожінням і накопичувальною пенсією.

Період: 27 січня – 2 лютого 2020 року.

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 27 січня — 2 лютого 2020 року

"Оболтусы" в Верховній раді: нічого не вміють і пропонують продавати собак

Дезінформатори не оминули нагоди використати цілком природній хайп з приводу поради депутата “Слуги народу” пенсіонерці продати елітну дворову собаку, аби заплатити за комунальні послуги. Крім сотень безневинних мемів, що ширилися соціальними мережами, сайти-клікбейти і російські видання поширювали емоційні коментарі на кшталт “После всех этих телодвижений народной партии Зеленского украинцам не то что собак, мышей придется скоро продавать” чи “Много тупых заявлений льется сейчас из уст членов СН. Ну так ведь иначе и быть не может. Мало того, что набрали в команду абсолютных нулей. Так еще и позволили "нулям" медийно тешить свое самолюбие.

Крім домашніх тварин і комуналки, сайти-клікбейти також писали про компенсації партіям за передвиборчі кампанії (“Нищие украинцы умылись слезами: в ЦИК ошарашили - партиям компенсировали огромные суммы”), вкотре нагадували про відсутність у депутатів досвіду та знань (“в Верховной Раде находится половина оболтусов, которые попросту издеваются над украинцами и ничего не умеют”) та завищений рейтинг партії “Слуга народу” (“С кем бы я ни разговаривал, все будто сговорились между собой, сказав, что эти цифры, которые опубликовала социологическая организация, чересчур завышены”).

Слабкий Зеленський підіграє полякам і ображає ветеранів

Триває обговорення стосунків України, Росії та Польщі в контексті цитат Зеленського на річниці звільнення Освенцима - в своєму виступі Зеленський акцентував, що до Другої світової війни призвела змова двох тоталітарних режимів. І українські маніпулятивні сайти, і російські сайти, спрямовані на українську тематику, писали, що “Зеленский просто плюнул в лицо тем оставшимся в живых ветеранам ВОВ, обвиняя их в самоотверженной борьбе с нацизмом”. А “в Госдуме РФ слова Зеленского о вине СССР за Вторую мировую войну назвали кощунством”. Російські мейнстрімні сайти на цитату Зеленського відреагували порівнянням із Порошенком: “Подобного кощунственного бреда даже Порошенко себе не позволял”.

Українські сайти-клікбейти також порівнювали Зеленського і Порошенка, спираючись на експертну думку персидського провидця, і продовжували нагнітати емоції, обговорюючи стосунки Зеленського і Коломойського (“ЕС хочет голову Игоря Коломойского. Однако возникает вопрос - решится ли Владимир Зеленский привлечь к ответственности этого бизнесмена”).

Персидський провидець: “жажда власти любой ценой – это еще одно страшное зло. По его словам, она уже съела изнутри Хиллари Клинтон и Терезу Мэй и по-прежнему гложет Марину Порошенко

Символично, особенно если учесть, что никто не резал евреев во время Второй мировой войны (да и после неё) с большим азартом, чем поляки и бандеровцы.

Помпео в Києві "подає сигнали" ПЦУ і намагається підкупити Лукашенка

Візит Держсекретаря Сполучених Штатів Майка Помпео привернув чимало уваги дезінформаторів. Вони пропонували пояснити “ИСТИННЫЕ ПРИЧИНЫ ВИЗИТА ПОМПЕО В КИЕВ”. Звісно ж, головна причина — Росія, яку Помпео чомусь не відвідав. “Цель очевидна — зондирование почвы, попытка понять, как на постсоветском пространстве оценивают политические процессы в России”.

Сайти-клікбейти багато уваги присвятили візиту Помпео в Білорусь. Вони пишуть про "зовнішнє управління", що американці “Уже определили преемника” для Лукашенко. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали в схожому ключі. “Фетишизация суверенитета” — так, ішла мова про небажання Білорусі тісніше інтегруватися з Росією. Натомість “американцы, тем временем, уже похотливо потирают лапки” і начебто намагаються відірвати Лукашенка від Росії “кредитованной нефтью”.

В Україну Помпео начебто приїхав, щоб “розрулити” скандал: “В разговоре с журналисткой – внимание, с журналисткой! – госсекретарь США сказал, что судьба Украины никого в США не волнует”. Американський держсекретар, окрім політиків, зустрівся з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм: “госсекретарь дал сигнал, кого в Украине США считают правильной и своей церковью, и политические элиты должны сделать вывод”. Підсумовуючи, візит Помпео повернув вже знайомі нам пропагандистські коментарі про байдужість Заходу та зовнішнє управління.

Гончарук "птенец Сороса", і йому вже підбирають заміну. США платять за піар Рябошапки

Вже третій тиждень триває атака дезінфораматорів на прем'єр-міністра України. Сайти-клікбейти закидають: “Гончарук не понимает, как работает законодательное поле Украины”. Уряду також пригадують меморандум з Deutsche Bahn: “В Кабмине происходят настоящие соревнования по идиотизму”.

Кабінет Міністрів звинувачують у тому, що “Такого еще не было, чтобы целую подотрасль страны, имеющую стратегическое значение, передали в управление иностранной компании”. Насправді, про жодне управління мова не йшла, й УЗ підписали з Deutsche Bahn меморандум про партнерство і консультації.

Деякі сайти обговорюють можливих “наступників” Гончарука: “Люди Порошенко против Квартал 95: кто может заменить Гончарука и Нефедова”. Варто відзначити, що кампанія дезінформації проти прем’єр-міністра починає працювати. Згідно з опитуваннями групи Рейтинг, за кінець січня у Гончарука – найнижчий рівень довіри серед високопосадовців, і він зменшується найшвидше.

Окрім критики Гончарука, російські сайти, орієнтовані на українську тематику, несподівано згадують Рябошапку: “Через Facebook и гранты. Как посольство США тратит десятки тысяч долларов на пиар Рябошапки”. Генерального прокурора України називають “Яркий представитель фонда Сороса”. І пишуть, що він “начал сливать дело Шеремета”. Нібито його мета — прибрати Авакова й очолити МВС.

Провідні російські ЗМІ називають прем’єра та “подобных Гончаруку чиновников«птенцами гнезда Джорджа Сороса»”. В Україні цією термінологією послуговуються ОПЗЖ й наближені до Коломойського "слуги народу".

Коронавірус — у всьому винна медреформа

Минулого тижня було дуже багато панічних новин про новий коронавірус, що поширюється з Китаю. Українські сайти-клікбейти попереджають, що російськомовні – в зоні ризику: “Соратник Порошенко сделал странное заявление: пригрозил русскоязычным коронавирусом”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, не втрачають нагоди вкотре накинутися на медичну реформу в Україні. В матеріалі під назвою “Смертельна реформа” пишуть про те, що в Україні масово закривають лікарні, а українські лікарі “массово выезжают за границу”.

Ведь если подобное заболевание начнет распространяться не в высокоразвитом красном Китае, а в декоммунизированной Украине, где не хватает вакцин, не строят новые клиники, а медицинская система развалена усилиями ультрарыночных реформаторов, это действительно приведет к реальной трагедии”. Комунізм проти коронавірусу? Вакцини проти нового коронавірусу nCoV-2019, до речі, не вистачає в усіх країнах світу — її ще навіть не розробили.

Дезінформатори використовують вірус як привід критикувати систему охорони здоров’я в Україні та її здатність протистояти загрозі. Лунають закиди й Прем’єр-міністру “Все прекрасно знают, что Гончарук – специалист по вирусам и профан в экономике”. Тим не менш, в Україні поки немає офіційно підтверджених випадків зараження вірусом. Небезпека від сезонного грипу чи захворювань, які легко попередити щепленнями, поки що значно більша, ніж від вуханського вірусу.

Коронавірус, як все нове і яскраве, вже використали для грубого фейку від російських сайтів, орієнтованих на українську тематику. Чергова брехня про "Азов" та біологічну зброю: “Украинские нацики привезли в Донбасс опасный вирус из Китая”.

Тотальне зубожіння: економічна криза, діра в бюджеті, а на старість українцям треба накопичувати самостійно

Вже традиційну зраду розганяють, підіймаючи економічні теми. Цього разу маніпулятивні українські видання продовжували обговорювати валютні коливання, “пирамиду ОВГЗ”, державну кредитну програму для розвитку малого та середнього бізнесу називали “новим фейком” (цитата Дубінського) .

А разом з російськими виданнями, орієнтованими на українську тематику, сайти-клікбейти тиражували перекручені слова міністерки соцполітики щодо неможливості в найближчий час впровадити накопичувальну пенсійну систему. В їхніх заголовках вона “упрекнула украинцев в нежелании копить на старость”.

Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

3) з усіх новин провідних українських видань

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Приклади Заголовків


Тотальне зубожіння: економічна криза, діра в бюджеті, а на старість українцям треба накопичувати самостійно

Министр Соколовская, у которой зарплата 200 тыс.грн, упрекнула украинцев в нежелании копить на старость | ua24ua.net

Иностранцы перестали заводить доллар под наши ОВГЗ из-за коронавируса, гривна катится вниз | ua24ua.net

Когда Сорос обрушит пирамиду ОВГЗ на Украине | naspravdi.info

Зияющая дыра: в январе украинский бюджет недополучил 17 миллиардов гривен. Дальше будет хуже | e-news.su

Долговая яма: как спекуляции и кредиты Запада заставили украинцев жить «по-европейски» | nahnews.org


"Оболтусы" в Верховній раді: нічого не вміють і пропонують продавати собак

Украинский политолог жестоко смешал с грязью нардепов Зеленского: "Циники, обслуги, нули и мелкие крысы" | znaj.ua

Нищие украинцы умылись слезами: в ЦИК ошарашили - партиям компенсировали огромные суммы | newsmir.info

Зачем Зеленский тащит на себе всю эту сволочь? | ua24ua.net

«Продай собаку — оплати коммуналку», — советы украинцам от «слуг народа» (ВИДЕО) | rusvesna.su


Слабкий Зеленський підіграє полякам і ображає ветеранів

Иранский провидец объяснил разницу между Зеленским и Порошенко: "Получая власть, люди становятся..." | znaj.ua

Дуда и Зеленский: сговор двух тоталитарных режимов. Ростислав Ищенко | e-news.su

Украина и Запад проявили цинизм в День памяти жертв холокоста | nahnews.org

Между Соросом и Коломойским. В политической жизни Украины началось броуновское движение | ukraina.ru


Коронавірус — у всьому винна медреформа

Эпидемия коронавируса в Украине: людей напугали столичные медики в специальных защитных костюмах. Фото | hyser.com.ua

«Ура-патриоты» заявили, что китайский коронавирус поражает только русских | nahnews.org

Националисты привезли коронавирус в Донбасс? | e-news.su

Эксперт рассказал, как давно циркулирует на Украине обнаруженный в Киеве коронавирус | ukraina.ru


Помпео в Києві ""подає сигнали"" ПЦУ і намагається підкупити Лукашенка

Помпео хочет заставить Зеленского выполнить «Минск» и помочь президенту США Трампу | ua24ua.net

Встреча с Помпео — роковая ошибка Лукашенко, попытавшегося подразнить Путина | rusvesna.su

Сколько продержится Украина, интриги Йованович и нарко-катапульты | naspravdi.info

Брутер назвал целью приезда Помпео в Казахстан «совершение мелкого вредительства» для РФ | riafan.ru


Гончарук — "птенец Сороса", йому вже підбирають заміну. США платять за піар Рябошапка

Люди Коломойского хотят увеличить свой пакет министров и прихватить пару губернаторов – Слободчук | ukraina.ru

Бывший министр Украины назвал премьера Гончарука "сознательным идиотом" | kp.ru

В украинском Кабмине бушует свой КОРОНАвирус. Хватит платить налоги этим проходимцам! ВИДЕО | ua24ua.net

Люди Порошенко против Квартал 95: кто может заменить Гончарука и Нефедова | from-ua.com


Методологія

Ми шукали теми у 9823 матеріалах російською мовою з:

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.org, anna-news.info, comitet.su, crisis.in.ua, e-news.su, glavk.info, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newsland.com, nk.org.ua, odnarodyna.org, rusvesna.su, ukraina.ru, voenkor.info

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.com.ua, antikor.com.ua, argumentua.com, argumentua.life, baza-pravda.in.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, dialog.ua, dneprcity.net, expres.life, for-ua.life, from-ua.com, glavcom.life, glavred.life, golos.ua, goruzont.blogspot.com, grom-ua.org, hyser.com.ua, inform-ua.info, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kompromat1.news, kordon.org.ua, most-dnepr.info, most.ks.ua, newnews.in.ua, newsmir.info, odessamedia.net, onpress.info, osp-ua.info, person.org.ua, politjournal.com, politobzor.net, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, skelet-info.org, sobytiya.info, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, tochkazoru.pp.ua, u-news.com.ua, ua-vestnik.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.life, verhovenstvo.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, xn--j1aidcn.org, znaj.ua

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, gordonua.com, interfax.com.ua, news.liga.net, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, ukrinform.ua, unian.net

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Проект профінансовано National Democratic Institute

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні