Г

Гарячі теми російської дези: Зеленський слабак, у Раді “детсад”, чиновники жирують, народ закріпачують. Випуск №20

“Плівки Гончарука” та глибока економічна криза, якої немає. Єдиний доказ, який спромоглися знайти — аварія водопроводу в Києві. Багато критики дістається Зеленському, його називають слабким і нерішучим. Міністрів та чиновників називають шкідниками та критикують за високі зарплати. За останній тиждень дуже багато негативу вилилося на депутатів, Раду порівнюють з дитсадком, а про нові закони пишуть в термінах “кріпаків” і “панів”.

Період: 13—19 січня 2020 року.

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 13—19 січня 2020 року

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 13—19 січня 2020 року

Гончарук — некомпетентний “профан”: скандал з прослушкою на нараді Кабміну

Одним із основних інфоприводів минулого тижня стала публікація аудіофайлів, на яких ніби-то чутно розмову під час наради в кабінеті прем'єра Гончарука. Крім того, що всі цитували слова з записів, закріплюючи за Гончаруком меми про “олів’є” та “профана”, українські маніпулятивні сайти та російські сайти, спрямовані на українську тематику, активно поширювали цитати ОПЗЖ, діячі якої вкотре закликали Кабмін піти у відставку (“поскольку каждый день его пребывания во власти усугубляет экономический кризис в стране”). Обидва типи сайтів поширювали ідею, що весь скандал здійснюється в інтересах Коломойського — “за всей этой акцией торчат уши известного олигарха”.

Українські сайти-клікбейти пишуть, що члени Кабінету міністрів обманюють Президента, і їх потрібно звільнити, “лидер государства сделал одну большую ошибку, когда не уволил тех, кто работал при Порошенко … которые загнали экономику в полную ж*** [слово приховали Тексти]”. Варто нагадати, що з уряду Гройсмана залишилися на посаді одіозний голова МВС Арсен Аваков та мінстерка фінансів Оксана Маркарова. Щодо економіки, у 2019 році Україна продемонструвала рекордні темпи зростання ВВП, зниження інфляції і зростання реальних зарплат. Рішення Зеленського залишити Гончарука на посаді і не вимагати від фракції СН його відставки коментують просто: “президент нерешителен, им можно манипулировать”.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, натякали на синхронність процесів в Україні та Росії: “практически одновременно состоялась отставка правительств. Ну как состоялась… Если у вас [в Росії — Тексти] произошла плановая ротация, то у нас начался интересный цирк”. І прогнозували призначення Авакова на пост прем’єра після відставки Гончарука: “Как отмечают инсайдеры, именно министр внутренних дел больше всех хочет занять пост главы правительства Украины, не зря же он столько раз летал в Соединенные Штаты”. Дезінформація з цієї теми акцентувала «зовнішнє управління» у формі затвердження Кабміну десь в нетрях західних інституцій.

Премьер не внял «совету» доброго и заботливого олигарха. Он развел у себя в правительстве настоящую «соросятню», когда от выкормышей гнезда Сороса было просто не протолкнуться. Куда ни плюнь – либо агент Госдепа, либо выпускник BRDO

Зарплати чиновників: вони жирують, народ бідує

Українські маніпулятивні сайти очікувано багато писали про підвищення зарплат чиновників та міністрів. Порівнювали зарплату голови Укрпошти з зарплатою Дональда Трампа чи голови пошти США: “в бедной стране ему совесть позволяет требовать зарплату намного выше, чем могла бы быть в богатых США”. Навіть намагались “присоромити”, порівнюючи зарплати чиновників із зарплатою президента України. “Зарплата президента Украины сегодня составляет 20 тысяч гривен. Поэтому людям, которые выписывают себе премии в размере 250 тысяч гривен, должно быть элементарно стыдно. Неужели они действительно верят, что делают для страны больше, чем глава государства?”. Нагадаємо, середня зарплата у Києві становить 15 тис., а 18% киян отримують понад 20 тис. на місяць, більше за самого Президента.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, копіювали тези маніпуляторів, намагались дискредитувати нову владу (“Однако пока никакого результата работы новой власти, кроме как повышения зарплат чиновникам, мы не видим”) та за будь-якої можливості маніпулювати цифрами (“Две цифры: 2 млрд грн на развитие предпринимательства в масштабах всей страны и 700 млн грн «на развитие» нескольких человек в Нафтогазе”).

Країна розваленої інфраструктури — прорив труби на Либідській

Прорив у Києві труби з гарячою водою спровокував хвилю критики не тільки Віталія Кличка, але й влади країни загалом. Кличка сайти-клікбейти називали "найскаженишим мэром в истории Украины", а владу звинувачували в тому, що “на фоне громких заявлений президента и Кабмина власти плевать на состояние физической инфраструктуры и инженерных сетей украинских городов”. Особливо активно як маніпулятивні сайти, так і російські сайти, спрямовані на українську тематику, звинувачували українську владу в тому, що у неї немає системного рішення проблем застарілої інфраструктури. В цьому контексті піарили Медведчука як “міцного господарника”. От тільки логіка лишається незрозумілою: “Тогда специалисты в разных сферах разработали целый перечень мероприятий, позволявших обезопасить наши города от катастроф”. Але в публікаціях не пояснюють, чому ця ініціатива не стала успішною та не подолала сьогоднішні проблеми.

Президенту, Кабмину и «слугам» всё так же плевать на состояние физической инфраструктуры и инженерных сетей наших городов. Ни стратегии, ни госпрограмм, ни квалифицированных кадров в команде

Зазначимо, що, крім проблем, Київ має і успішно здійснені нові інфраструктурні проекти.

Зеленський в нестабільному оточенні, “Президента лохуют”. Він хоче миру, але боїться заколоту військових

Цього тижня українські та російські медіа продовжують обговорювати наслідки катастрофи літака МАУ в Ірані. Українські сайти-клікбейти продовжують писати про мляву реакцію Зеленського на події та припускають: “Если бы не «чистосердечное» Ирана, Зеленский бы спихнул все на пилотов МАУ”. Провідні російські видання продовжують натякати на конспірологію зі США на чолі: “Лавров: Шесть истребителей США летали возле границ Ирана перед крушением «Боинга-737»”.

На тлі загального негативу до глави держави, деякі маніпулятивні сайти продовжують вперто репрезентувати одного з лідерів фракції ОПЗЖ як “головного опонента” Зеленського. Російські сайти, спрямовані на українську тематику, розвивали тему слабкості Зеленського. Також вони акцентують увагу на примирливому ставленні Президента до Росії: “Также эксперт обратил внимание на тот факт, что Зеленский редко использует фразу «Россия – страна агрессор»”.

Делегітимізація Ради: депутати сплять, їдять у залі, споживають еротичний контент та шмарклі. Земельну реформу й трудовий кодекс зводять до казок про панів і кріпаків

Окрім хвилі знецінення Президента, цей тиждень відзначився різноманітними спробами делегітимізувати Верховну Раду. Її описують як гротескне місце, де депутати не працюють, а епатують. Використовують незначні епізоди. Наприклад, сайти-клікбейти присвятили цілі матеріали депутатові від "Голосу" і пальцю в його носі. Депутата порівнюють з “малышем из детсада” та вичитують у зневажливому тоні.

“Позорище” — під таким заголовком вийшла інша новина, що депутат їсть горішки в залі ВР. Не менш скандально зреагували сайти-клікбейти і на депутата СН, що задрімав на засіданні Ради: “Такая себе мамина радость — хорошо поел, тепло оделся, тихенько составил на живот пухленькие долонечки и мирно спит”. У багатьох із цих новин є спільна риса: про депутатів говорять як про маленьких дітей, і постійно проводять паралелі між Радою і дитячим садочком. Аудиторії, вочевидь, подобається читати такі сміховинки про своїх депутатів, але російські сайти використовують їх насамперед для делегітимізації законодавчого органу нашої країни, а не просто для розваг.

Якраз в цей час у Верховній Раді обговорювали дуже важливі законопроекти щодо ринку землі, трудового кодексу та децентралізації. Всі ці теми привабили увагу маніпуляторів із ОПЗЖ, слова яких висвітлювали сайти-клікбейти. Наприклад, про ринок землі: “украинской власти не имеют никакого права принимать закон об открытии рынка земель сельскохозяйственного назначения без проведения всеукраинского референдума”. Це маніпуляція, оскільки не існує жодної законодавчої причини проводити референдум з цього питання і ВР має повноваження приймати таке рішення самостійно.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, пішли навіть далі: “«Это страшно». Политолог предрек Украине восстание крепостных против феодалов”. Спільною рисою багатьох їхніх повідомлень є використання такої архаїчної лексики як: пани, кріпаки, “восстание”. Схожі алюзії до кріпацтва є і в новинах про проект Трудового кодексу. Пояснення, чому зміни до кодексу призведуть до «закріпачення»: “их цель — развязать себе руки для беспрепятственного массового увольнения бюджетников и работников предприятий, которые планируется приватизировать”.


Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

3) з усіх новин провідних українських видань

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.


Приклади Заголовків

Українська влада нерішуча, а за падінням боїнга стоять американці

"Кухарки и шуты не могут управлять государством": Ляшко раскритиковал власть за бездействие в деле сбитого самолета в Иране | newsmir.info

Если бы не «чистосердечное» Ирана, Зеленский бы спихнул все на пилотов МАУ | newnews.in.ua

«Эвакуация сотрудников США»: Украина раскрыла тайные версии крушения «Боинга» в Иране | nahnews.org

В крушении украинского «Боинга» виновны США — ещё не конец истории | rusvesna.su

Лавров: Шесть истребителей США летали возле границ Ирана перед крушением «Боинга-737» | riafan.ru


Гончарук — некомпетентний “профан”: скандал з прослушкою на нараді Кабміну

На Украине испугались, что куратор нацистов Аваков может стать новым премьером | naspravdi.info

Восстание «сорососов» | naspravdi.info

Журналист: началась артподготовка к «перетряхиванию» правительства президентом в стиле батьки Лукашенко | replyua.net

«Как обмануть тупого президента»: полный текст скандальной записи премьер-министра Гончарука | ua24ua.net


Країна розваленої інфраструктури — прорив труби на Либідській

Стадо баранов, именующее себя «правительством технократов», провалило кампанию по снижению коммунальных тарифов - Скубченко | replyua.net

Медведчук предлагал, как решать проблему инфраструктуры, еще 20 лет назад - Скубченко | golos.ua

Азаров об аварии в Киеве: «Кличко, наверное, невдомек, что сети нужно перекладывать» | ukraina.ru

Джангиров: решить инфраструктурные проблемы может только хозяйственник, а не шоумэн | ukrainianwall.com

Скубченко: «В Киеве очередной прорыв теплотрассы, но в «стране в смартфоне» — полный порядок» | ukraina.ru


Зарплати чиновників: вони жирують, народ бідує

«Руководители Нафтогаза и Укрпочты зарабатывают больше, чем президент США»: Верещук раскритиковала высокие зарплаты и большие премии на госпредприятиях | replyua.net

Эксперт: зарплата начальника почты США – 300 тыс долларов в год, зарплата директора «Укрпочты» Смилянского – около 1 млн в год | replyua.net

Скубченко: «Грантоеды выписали себе вульгарно неприличные зарплаты» | ukraina.ru

Кущ о зарплатах чиновников: «Абсолютное дно «команды мародеров» | ukraina.ru

В украинском правительстве закончилась эпоха бедности. Как разбогатели министры | ukraina.ru


Зеленський в нестабільному оточенні, "Президента лохуют!". Він хоче миру, але боїться заколоту військових

Романенко раскрыл Зеленскому глаза на правду о правительстве: "Разводят, как лоха" | znaj.ua

Долгачев: Зеленский считает своим главным оппонентом Медведчука | akcenty.com.ua

Нардеп: Москва подключила к операции прикрытия по Оману Медведчука | replyua.net

Слабость команды Зеленского ведет Украину к полной потере суверенитета | nahnews.org


Делегітимізація Ради: депутати сплять, їдять у залі, споживають еротичний контент та шмарклі. Ківа говорить про "зелену чуму"

Украинцам показали, как работают слуги народа в Раде: "Депутат спит, зарплата капает" | znaj.ua

«А что я могу сделать?»: Арахамия объяснил, почему депутат-насильник до сих пор не сложил мандат | rupor.info

Тимошенко: Начался процесс ликвидации Украины | naspravdi.info


Методологія

Ми шукали теми у 11376 матеріалах російською мовою з:

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.org, anna-news.info, comitet.su, crisis.in.ua, e-news.su, glavk.info, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newsland.com, nk.org.ua, odnarodyna.org, rusvesna.su, ukraina.ru, voenkor.info

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.com.ua, antikor.com.ua, argumentua.com, argumentua.life, baza-pravda.in.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, dialog.ua, dneprcity.net, expres.life, for-ua.life, from-ua.com, glavcom.life, glavred.life, golos.ua, goruzont.blogspot.com, grom-ua.org, hyser.com.ua, inform-ua.info, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kompromat1.news, kordon.org.ua, most-dnepr.info, most.ks.ua, newnews.in.ua, newsmir.info, odessamedia.net, onpress.info, osp-ua.info, person.org.ua, politjournal.com, politobzor.net, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, skelet-info.org, sobytiya.info, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, tochkazoru.pp.ua, u-news.com.ua, ua-vestnik.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.life, verhovenstvo.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, xn--j1aidcn.org, znaj.ua

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, gordonua.com, interfax.com.ua, news.liga.net, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, ukrinform.ua, unian.net

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Проект профінансовано National Democratic Institute

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні