С

Свіжа деза із Росії: авіакатастрофа в Ірані та “дежурная по стране девочка-одуванчик Юлия Мендель”. Випуск №19

Маніпулятори багато писали про збитий в Ірані український літак, вкотре доходячи висновку, що в усьому винні США, а Україна лишається маріонеткою. Не забули підбити економічні підсумки року, зробити декілька страшних економічних прогнозів, обговорити місця та тривалість відпочинку українських політиків, продовжити дискредитувати ЗСУ та поширити декілька нових страшилок про націоналістів, які продають “канібалістичні консерви”, а з вогнеметом у нацистській формі хочуть реінтегрувати Донбас.

У 2020 році ми щодня у четвер, о 16.00 за винятком святкових періодів, випускатимемо огляд російсьої дезінформації. Він включає в себе чотири групи сайтів: російські мейнстрімні, російські спрямовані на Україну, українські маніпулятивні та українські мейнстрімні (не дезінформаційні, для порівняння порядку денного). Англомовну версію ми публікуватимемо у п'ятницю о 13.00, та розсилатимемо її в розсилці наступного понеділка.

Період: 8—12 січня 2020 року.

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 8—12 січня 2020 року

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 8—12 січня 2020 року

Збитий український Боїнг: МАУ і США в усьому винні

Найбільшим інфоприводом стало збиття іранцями літака МАУ над Тегераном. Емоційність текстів українські маніпулятивні сайти посилювали коментарями “незалежних авіаекспертів”. В них Зеленський, як завжди, “сошел с ума”, “сеть в гневе”, а порівняння цієї трагедії зі збитим МН-17 підводить до висновків: “в двух случаях странным образом присутствует украинский фактор. В первом случае борт был сбит над территорией Украины. Во втором уже сам самолет принадлежит нашей стране”. Плюс (зненацька!) виробник обох літаків – США, а на борту не було жодного американця.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, так само вирішили провести паралелі з МН-17, звинувачуючи МАУ і виправдовуючи Іран, який, як і Київ у 2014, не заборонив перельоти (“официальный Киев не закрыл воздушное пространство над Донбассом в 2014 году”).

Російські мейнстрімні сайти були більше зосереджені на геополітичних аспектах, вони звинувачували в трагедії США: “США планировали сбить правительственный самолет Ирана с чиновниками, которые руководили ракетным ударом по американским базам в Ираке, но вместо этого случайно сбили украинский «Боинг-737»”. Росію в цій історії змальовували співчуваючою: “Иран заявил о готовности отправить черные ящики украинского самолета в Россию”.

“Фальшивое позорище” – Зеленського критикують за реакцію на події в Ірані і сміються з "Канадії" в його твітері

Українські сайти-клікбейти звинувачували команду Президента в непрофесіоналізмі: “Непрофессионализм зелёной команды угрожает национальной безопасности страны”. Вони також кпинили з Зеленського за те, що у своєму зверненні щодо катастрофи українського літака в Ірані він назвав Канаду — “Канадією” (“Canadia”).

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, пишуть про шоу “95 Квартал”, яке вийшло в ефір після звернення Президента щодо авіакатастрофи: “Тут поплакали, а тут поржали”. Вони також згадали главі держави довгу мовчанку після трагічних подій: “Что значит, если дежурной по стране остается девочка-одуванчик Юлия Мендель”.

Мейнстрімні російські інтернет-медіа наголошували, що під час кризи Зеленський був в Омані, і навіть припускають, що “Путин эвакуировал Зеленского с Омана”. Вони пишуть: “Представители украинской власти, несмотря на тяжелейшую ситуацию в стране, спокойно отдыхают по всем островам”. Автори також не забули надати “ширшого контексту” про становище в країні: “Страна больна. Внутри — коллапс и ужас, а они еще находят время заниматься выискиванием блох: кто, где, как отдыхал, а потом это все публикуют. Это позор”.

Економіка: валютна голка, “ценовое безумие” і Джордж Сорос, який хоче "вернуть как минимум два миллиарда"

События в Иране ударят по украинской гривне”, Україна потерпає від знищення малого і середнього бізнесу, зниження купівельної спроможності та промислового виробництва, а в ДНР зарплати та пенсії піднімуть до рівня Росії — так вважають російські сайти, спрямовані на українську тематику.

Проте українські сайти-клікбейти в темі безперервної економічної кризи (якої насправді не існує, ВВП України у ІІІ кварталі 2019 року збільшився на 4,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 роком) були ще активніші. До вже класичних розмірковувань стосовно довготривалого знищення української економіки вони додавали тези про “ценовое безумие”, дефолт в 2020, рецесію економіки, проблемні кредити, “банкротство предприятий, сокращение рабочих мест, рост безработицы, недополучение налогов в бюджет, наконец, наращивание трудовой иммиграции”. Особливо популярними ставали обговорення підвищення зарплат політиків та чиновників і спроби порівняння цін на продовольчі товари в Києві та Донецьку, Україні та Польщі, або просто демонстрація фото цінників чеських супермаркетів.

А російські мейнстрімні сайти опублікували яскраві цитати Сороса про Україну: “Финансист рассказал, что вложил в Украину около миллиарда долларов и планирует вернуть как минимум два миллиарда”. Щоправда, це інтерв’ю він давав ще у 2015 році.

“Теперь сепаратистам впору крутить дули нам, поскольку цены на целый ряд продуктов у них теперь значительно ниже, чем в Украине”

“Такая бюджетная политика, само украинское правительство спровоцировало рецессию украинской экономики, а правительство работает у нас в турборежиме «на самокате с кружкой кофе в руках премьера»”

“Набрали во властные кабинеты преданных и послушных министров, а результатов ждем, как от компетентных и опытных”

“Вместо создания благоприятного инвестиционного климата, снижения налоговой нагрузки, повышения зарплат и пенсий власти выставляют страну на распродажу.”

“Грабежи и пьянство” – дезінформаційні сайти про ЗСУ

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, продовжують поширювати фейки про ЗСУ. Традиційно пишуть про втрати з боку української армії, обстріли, пограбування, суїцидальні настрої серед бійців та випадки дезертирства.

Російські ж мейнстрімні сайти передруковують цю інформацію та продовжують маніпулювати про необхідність для української сторони виконувати мінські домовленості. Також вони цитують ОРДЛО, що це саме ЗСУ “пытаются обострить ситуацию в Донбассе”.

ВСУ пытаются спровоцировать ответный огонь, чтобы затем обвинить власти самопровозглашенной республики в нарушении режима прекращения огня. В ведомстве призвали Киев отказаться от планов по дестабилизации обстановки в регионе

Украина уже шестой год изворачивается и ищет, как уклониться от выполнения «Минска»

“Лужа с коричневой пеной (нацистською)” та Президент “єврей-полукровка”.

Російські медіа малюють в Україні панування “нацистських” настроїв: “«Ja-ja» – украинские нацисты в форме Вермахта грозят Донбассу огнемётом”. Окрім України, дісталося і Польщі: “Слуцкий: сейм Польши пытается прикрыть заигрывания своих политиков с нацистами в прошлом”. Але, судячи із росзмі, полякам поки важко зрівнятися з українськими націоналістами.

Мейнстрімні російські сайти новин поширили неправдиве повідомлення “Украинцы с ножами и палками напали на евреев у могилы раввина”. Його заперечили як представники поліції та місцевої влади в Умані, так і газета Jerusalem Post.

Один із російських сайтів, спрямованих на українську тематику, випустив матеріал з красномовною назвою: “Ненаказуемые. Почему в Украине разлилась лужа с коричневой пеной”. В цьому матеріалі Уляну Супрун та інших українських політиків назвали “прямыми потомками тех, кто служил под знамёнами Третьего рейха”, а Президента України — “евреем-полукровкой”. Текст завершується висновком: “Бездействие на украинском направлении предоставляет киевскому режиму главные ресурсы — уверенность и время, необходимые для разворачивания полномасштабной пропагандистской, разведывательной и террористической деятельности против Российской Федерации”.

“Расстрел, огнемет, нацистская форма. Националисты из С14 показали, как будут «реинтегрировать Донбасс»”

“«Сожрать сепаров»: Украина встала на путь каннибализма (ФОТО)”

“«Людоедские» консервы на Украине вызвали возмущение экс-депутата Рады”,

Росія як “империя на обочине”, майданизація проросійської Абхазії, Прибалтика боїться санкцій США

Геополітичні інтриги цього разу супроводжувались аналізом подій в Абхазії та цитатами латвійського політика про тиск США на Прибалтику.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, розмірковували, що хоч обидва кандидати в “президенти” Абхазії (окупована Росією частина Грузії) проросійські, “Россию должна напрягать майданизация ее союзника. Технологии цветных революций в Москве считаются абсолютным злом. А в Сухуме они имеют шанс укорениться”. Вони також слідом за російськими мейнстрімними сайтами передруковували цитати одного латвійського політика, що “если страны Балтики будут сотрудничать с Москвой, то их немедленно задавят американскими санкциями”.

Позиції обох типів ЗМІ збігались і стосовно необхідності боротьби проти деструктивного впливу іноземних ЗМІ на Росію. “иностранные СМИ искажают любую ситуацию в России, преподнося ее читателям в нужном Западу свете”. Як приклад наводять відмову називати Крим російським. “Так они отражают позицию Лондона и Киева. Хотя всем понятно, что это субъект Российской Федерации

“Как ветераны «ДНР» в Сухуми «Майдан» устроили”

“В будущем, когда Евросоюз развалится, Латвии и другим государствам придется выбирать, с кем «дружить». А пока в регионе царствует доллар, США будут использовать его как эффективный рычаг давления.”

“Да, Россия по-прежнему не активна на Украине и ограничивается газопроводом, но это тоже вопрос времени. Стоит Москве только возродить политику русского мира, начать формулировать общие ценности — как всё это лживое единство Коломойского вмиг будет сметено из голов как мусор. Да, из каши в головах сразу что-то пророссийское не слепишь, но раскрыть глаза на преступления Запада и начать формировать пророссийские взгляды на Украине вполне можно и нужно.”


Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

3) з усіх новин провідних українських видань

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Приклади Заголовків


Збитий український Боїнг: МАУ і США в усьому винні

Украинский «Боинг» вылетел из Ирана, несмотря на запрет на полеты из-за атаки на базы США | nahnews.org

«Тонкий, холодный расчет Киева». Эксперт рассказал, зачем Зеленский ищет «русский след» в иранской трагедии | ukraina.ru

Соловейчик: Причиной крушения украинского лайнера в Иране стала агрессивная политика США | nation-news.ru

Косачев указал на разницу в подходах западных разведок к катастрофе в Иране и МН-17 | ukraina.ru

Хатылев убежден, что к крушению украинского «Боинга» в Иране причастны США | riafan.ru

Что общего в крушениях рейсов MH-17 и PS-752? | ua24ua.net


“Фальшивое позорище” — Зеленського критикують за реакцію на події в Ірані

Ляшенко: «Майданное быдло – главный политический оберег Зеленского» | ukraina.ru

Соратник Порошенко заявил, что султан Омана своей смертью «разоблачил ложь Зеленского» | riafan.ru

Зеленский и трусы. Веселая Сага о том, как Вова Оманский не снимая крестика показал нам из Омана #$@#^ | xn--j1aidcn.org

«Вова! Езжай в Москву!» В зарубежных визитах Зеленского подметили роковые моменты | begemot.media

Несколько экспертов высказали мнение, что Зеленский молчит, потому что согласовывает заявление по сбитому Боингу с Кремлем | crisis.in.ua


США й Іран розв'яжуть Третю Світову, майданизація проросійської Абхазії, Захід проти Росії

Украинские разжигатели русофобии продают в Россию кинофильмы и сериалы | e-news.su

Политолог Ганжара призвал россиян "понимать тон" распространяющих фейки западных изданий | nation-news.ru

Антироссийский курс Прибалтики продиктован США – Чепа | nation-news.ru

Политика иностранных СМИ ставит целью деструктивное воздействие на Россию | slovodel.com


Валютна голка, “ценовое безумие”, Сорос хоче "вернуть два миллиарда", трудовий кодекс

Остановится ли ценовое безумие? | from-ua.com

«Валютная» игла: кто заинтересован в обвале гривны и как этого избежать | prioritet.org

Набрали преданных министров, а результатов ждем как от компетентных и опытных. Это разные вещи | ua24ua.net

Прокормить семью в нищем Херсоне в два раза дороже, чем в Европе | naspravdi.info

Гончаров: «Даже украинским националистам не спрятаться от мирового кризиса» | ukraina.ru

Сорос рассказал, как он и весь мир относятся к Украине | pravda.ru


Українські націоналісти розгулюють з вогнеметами та продають “«человечину» в сметане”

Мертвый Бандера продолжает ссорить «украинцев» с поляками и евреями | naspravdi.info

«Сепар в сметане»: проигравший выборы соратник Порошенко и «АТОшник» продаёт консервы (ФОТО) | rusvesna.su

Почему команда Зе не урезонит национал-радикалов | odnarodyna.org

Карасев объяснил, почему на Украине стали говорить о Майдане как о перевороте | ukraina.ru

Неверов назвал ужасающей попыткой переписать историю резолюцию польского Сейма о Второй мировой | life.ru

Ненаказуемые. Почему в Украине разлилась лужа с коричневой пеной | nk.org.ua


Методологія

Ми шукали теми у 7668 матеріалах російською мовою з:

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.org, anna-news.info, comitet.su, crisis.in.ua, e-news.su, glavk.info, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newsland.com, nk.org.ua, odnarodyna.org, rusvesna.su, ukraina.ru, voenkor.info

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.com.ua, antikor.com.ua, argumentua.com, argumentua.life, baza-pravda.in.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, dialog.ua, dneprcity.net, expres.life, for-ua.life, from-ua.com, glavcom.life, glavred.life, golos.ua, goruzont.blogspot.com, grom-ua.org, hyser.com.ua, inform-ua.info, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kompromat1.news, kordon.org.ua, most-dnepr.info, most.ks.ua, newnews.in.ua, newsmir.info, odessamedia.net, onpress.info, osp-ua.info, person.org.ua, politjournal.com, politobzor.net, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, skelet-info.org, sobytiya.info, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, tochkazoru.pp.ua, u-news.com.ua, ua-vestnik.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.life, verhovenstvo.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, xn--j1aidcn.org, znaj.ua

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, gordonua.com, interfax.com.ua, news.liga.net, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, ukrinform.ua, unian.net

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Проект профінансовано National Democratic Institute

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні