Г

Гарячі теми російської дези. Випуск№18. Ти задовбала — росіяни фантазують про Сребреницю

Нормандський саміт все ще в центрі уваги всіх ЗМІ. За його результатами обговорювали можливість автономії для Донбасу, продовження газових переговорів та санкцій проти “Північного потоку-2”. Повернення Україні контролю над окупованою ділянкою кордону може призвести до Сребрениці, а розслідування вбивства Шеремета — чудовий привід для нагнітання істерії навколо теми насильства та ветеранів. В газовому конфлікті Україна сама винна, а замість виплати Газпромом боргу Нафтогазу нагадують про борг Януковича (вже з відсотками).

Період: 9—15 грудня 2019

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 9—15 грудня 2019 року

Реакція на саміт у Парижі. Саботаж, Сребрениця і погрози

Російські дезінформаційні видання, що націлені на Україну, інтерпретують виконання мінських домовленостей: “Говоря об автономии для Донбасса, Москва выступает за приднестровский вариант”. Вони також транслюють обіцянку Суркова, що “что сливать Донбасс никто не будет”. Про підготовку до саміту та перші реакції читайте в попередньому випуску.

Особливо активно вони обговорюють вимогу Зеленського про те, що Україна має отримати контроль над окупованою ділянкою кордону. Серед іншого, вони цитують слова Путіна: “Украинская сторона все время ставит вопрос: дайте нам возможность закрыть границу войсками. Ну я представляю, что дальше начнется. Сребреница будет, вот и все”. Нагадаємо, Сребрениця — це Боснійське містечко, де відбулося масове вбивство місцевих мусульман боснійськими сербами. У 2015 році Росія ветувала резолюцію радбезу ООН щодо визнання масового вбивства боснійських мусульман геноцидом.

Наполегливість української сторони щодо питання контролю над власним кордоном вони описують просто: “Отпираются и гадят, как могут”. Тим часом українскі сайти-клікбейти, роблячи вигляд, що це смішно, поширюють агресивні заяви російського політика Володимира Жиріновського: “Если Украина не пойдёт навстречу, нам придётся войти в Киев и покончить там с анархией”.

“В Кремле дали совет Зеленскому, как прекратить войну на Донбассе”

“Украина не знает, что делать с Донбассом. России нужна заморозка – немецкий эксперт Рар”

Донбас: стіна чи особливий статус

Українські сайти-клікбейти жваво коментували слова проросійських опозиціонерів в Україні про начебто “Планы по искусственному отсечению Донбасса”. Так політики ОПЗЖ прокоментували заявлений командою Президента України план ізолювати окуповані території у випадку провалу мирних перемовин. В той же час, вони поширили заяву російського політолога: “«Нужно решать другую задачу»: бывший советник Горбачева считает, что Украина на время должна забыть о Донбассе”.

Російські ж дезінформаційні видання публікують заклики до нових атак території України. “Эритрея обрела независимость, взяв столицу Эфиопии” (явна алюзія на Україну і плани російських гібридних військ “дійти до Києва” — Тексти).

Криза по всіх фронтах: борг Януковича, долар по 40 і премії міністрам

Маніпулятори продовжують атакувати НБУ. Цього разу показники для стрес-тестування банків перетворили на прогноз падіння гривні та зростання курсу долара. І якщо мейнстрімні ЗМІ утримались від прогнозів і публікували коментарі від НБУ, українські маніпулятивні видання лише розмножували публікації в форматі теорій змови. “Выходит, что банковскую систему чиновники готовят к стихийному обесцениванию нацвалюты, а сам НБУ готовиться и прорабатывать механизмы противодействия возможному валютному кризису — отказывается. Тому кризису, в который сам тайно верит”.

Російські мейнстрімні видання та російські дезінформаційні видання, що націлені на Україну, тиражували новину про борг Януковича та про те, що через його невиплату Україна тепер має сплачувати відсотки. “В Киеве возвращать ничего не собираются. Но эксперты уверены: суд встанет на сторону Москвы, так как никаких юридических оснований отказаться от платежей у Украины нет”. При цьому, українські сайти-клікбейти і російські дезінформаційні видання, спрямовані на Україну, в заголовках казали про “долг Януковича”, а видання Росії використовували лише словосполучення “долг Украины перед Россией”.

Також всіх, за винятком мейнстрімних українських ЗМІ, не залишила байдужими тема низьких заробітних плат міністрів та премії Мілованову. З цього приводу множили критику, популістичні заяви та коментарі на кшталт “Украинские министры правительства продолжают жаловаться на маленькую зарплату, несмотря на то, что получают в 15 раз больше, чем рядовые граждане страны.

Розслідування вбивства Павла Шеремета: привід згадати страшних націоналістів

Українські сайти-клікбейти нагнітають істерію навколо теми насильства та ветеранів: "Это не первое убийство, которое совершили ветераны. И не последнее". Таким чином вони коментують звинувачення Андрію Антоненко, Яні Дугар та Юлії Кузьменко — ветеранам та волонтерам. Клікбейтні сайти вже роблять висновки, наприклад: “Взорвал не Путин, а банда националистов”.

Російські дезінформаційні сайти, спрямовані на Україну, пишуть про інтерес Авакова у справі щодо ветеранів: “Аваков принес сакральную жертву перед «коронацией» себя на пост премьера”. Та охрещують звинувачених “нациками”, зараженими “Бандеровскими идеями”.

“Какой мотив нужен в стране, где бандитов сменили бывшие солдаты»: соцсети о деле Павла Шеремета”

Санкції проти Росії та “Північного потоку - 2” й звинувачення США у політичному шантажі європейців

Російські дезінформаційні видання, що пишуть про Україну, та мейнстрімні російські сайти однаково переконують, що санкції проти Північного потоку — це поразка Німеччини, і закликають ввести “контрсанкции”.

Сопротивление «политике шантажа» растёт: Contra Magazin призвал Европу покончить с трансатлантическим партнёрством”.

“Западные санкции против России – фарс во всех отношениях”

Ищенко: настало время, когда США вынуждены считаться с мнением России”

И Украина, и стоящие за ней США добиваются не столько сохранения транзита газа через нэзалежную, сколько срыва поставок в Европу. И, как следствие, подрыва репутации надёжного поставщика топлива ― «Газпрома».

Газові війни. "На газовом фронте без пэрэмог"

Російсько-українські газові переговори також продовжують обговорювати всі ЗМІ. Маніпулятивні видання не припиняють “нагадувати”, що Медведчук вже домовився про знижку на російський газ. Таким чином, вони фактично перетворюють російсько-український газовий конфлікт на конфлікт виключно український внутрішньополітичний.

Російські дезінформаційні видання, що пишуть про Україну, також повторюють слова Путіна щодо можливості надання знижки на газ. А ще звинувачують Україну в невдалій газовій політиці. “С конца 90-х годов прошлого столетия "Газпром" постепенно снижал вес украинского транзита, принимая во внимание непредсказуемость Киева.

“Поняв, что, как бы ни камлали доморощенные пропагандисты и мольфары-предсказатели, а потокам в обход Украины быть, в Киеве решили пойти по изведанной, хотя и далеко не всегда гладкой дорожке. А именно — затеять судебные тяжбы.”

“«Турецкий поток» и «Северный поток - 2» строились в расчёте на то, что уже будут действовать на тот момент, когда закончится транзитное соглашение с Украиной. И тогда без головной боли, неизбежно возникающей при попытке договориться о чём-либо с невменяемыми майданными скакуасами, можно будет просто перенаправить газовые потоки из одного русла в другое.”

Російські журналісти в Україні, недовга радість від "закриття" "Миротворця"

Російські дезинформаційні видання та сайти-клікбейти обговорювали відвідини Києва журналісткою російського каналу “Звезда”. Російські дезінформаційні видання пишуть про те, що журналістка начебто прибула в Україну за запрошенням Володимира Зеленського. В той же час, вони пишуть: “Особый маршрут: украинцы заманивают российских журналистов в ловушку”. Так коментують ідею спілки журналістів України (її частина українських журналістів звинувачує в дуже прихильному ставленні до проросійських медіа в Україні) впускати російських журналістів та дозволяти їм пересуватись завчасно узгодженими маршрутами.

Ці сайти також поширили заяву сайту “Миротворець” про припинення діяльності: “Сайт-убийцу «Миротворец» решили закрыть, испугавшись возмездия”. Пізніше Миротворець повідомив, що закриватися не планує.

Російські мейнстрімні видання в цей час обговорювали “інтерв’ю” Володимира Зеленського з російськими журналістами. Їх розмова тривала близько двох хвилин.

“Приехавших в Киев журналистов добавили в базу сайта-убийцы «Миротворец»”

“Экс-солист «Грибов» попал в базу сайта-убийцы «Миротворец» из-за любви к жителям Донбасса”


Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику для населення окупованих територій

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

3) з усіх новин провідних українських видань

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Приклади заголовків

Російська реакція на нормандський саміт в Парижі. Порівнюють із масовими вбивствами в Боснії, які раніше самі не засудили

Зеленский сдаст Путину Украину без подписания «капитуляции» в Париже — политолог | antikor.com.ua

У Киева один план: зарабатывать посредством продолжения войны в Донбассе | nahnews.org

Зеленский вступил с Порошенко в сговор, который приведет к бунтам и развалу Украины | nahnews.org

Меркель поняла, что требования Зеленского неприемлемы – член Совфеда РФ | regnum.ru

ДНР требует от Киева опубликовать точный текст коммюнике нормандского саммита | tass.ru

Медведчук: "Пока рано говорить о победе Зеленского на переговорах "нормандской четверки" | akcenty.com.ua


Нападки на НБУ та передбачення росту курсу долара, кредитна голка МВФ, державні компанії

Нацбанк тайно готовит украинские банки к курсу 40 грн/$ — нардеп | antikor.com.ua

На Украине мечтают догнать Россию по средней пенсии за пять лет | alternatio.org

Министр самой нищей страны Европы пожаловался Зеленскому на маленькую зарплату | nahnews.org

«Украине придется это сделать»: В России напомнили о многомиллиардных долгах Януковича | replyua.net


Розслідування вбивства Павла Шеремета

Министр Аваков откровенно подставил президента Зеленского, и тот с удовольствием подставился | ua24ua.net

След СБУ и Порошенко. Что стало понятно из признаний Авакова по делу Шеремета | nk.org.ua

«Пощёчина всему украинскому обществу» — подозреваемые в убийстве Шеремета за последние годы сказочно разбогатели (ФОТО) | rusvesna.su

Организатором убийства Шеремета следствие считает участника силовой операции Антоненко | tass.ru

С нациками, объявленными убийцами Шеремета, якшались Сенцов и Порошенко | e-news.su


Санкції проти Росії і “Північного потоку - 2” та звинувачення США у політичному шантажі європейців

Украина: Мышь, которая должна зарычать | onpress.info

В Бундестаге Украине посоветовали забыть о Крыме: он не вернется, как Косово никогда не вернется к Сербии | e-news.su

"Атака на Евросоюз": В Германии осудили санкции США против "Северного потока-2" | kp.ru

Эксперт назвал смешной и несерьезной сумму, выделенную США на оборону Украины | golos.ua

В России оценили готовность Европы вступиться за «Северный поток - 2» | for-ua.life


Російські журналісти в Україні, недовга радість від "закриття" "Миротворця"

Соловьев счел неудачной шутку Зеленского на слова Путина о газе | nation-news.ru

«Пустой трёп» — в России и ДНР резко прокомментировали приглашение Зеленского для российских журналистов | rusvesna.su

Коцаба раскрыл правду, почему в Донбасс никогда не пустят российских журналистов | nahnews.org

Сайт "Миротворец" возобновил публичный доступ к базе "врагов Украины" | tass.ru

Приглашение Зеленского российским журналистам не изменит антисистему на Украине | naspravdi.info


Донбас: стіна чи особливий статус

Киселев: Путину уже готовы простить Украину | replyua.net

Планы по искусственному отсечению Донбасса противоречат Конституции Украины и вредят мирному урегулированию, — «Оппозиционная платформа – За жизнь» | most-dnepr.info

«Повалим и зеленого болвана»: Тягнибок намекнул Зеленскому на революционный вариант отстранения от власти | replyua.net

Россия не должна допустить интеграции ДНР с националистическим Киевом, заявил эксперт | nation-news.ru


Методологія

Ми шукали теми у 9862 матеріалах російською мовою з:

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.org, anna-news.info, comitet.su, crisis.in.ua, e-news.su, glavk.info, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newsland.com, nk.org.ua, odnarodyna.org, rusvesna.su, ukraina.ru, voenkor.info

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.com.ua, antikor.com.ua, argumentua.com, argumentua.life, baza-pravda.in.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, dialog.ua, dneprcity.net, expres.life, for-ua.life, from-ua.com, glavcom.life, glavred.life, golos.ua, goruzont.blogspot.com, grom-ua.org, hyser.com.ua, inform-ua.info, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kompromat1.news, kordon.org.ua, most-dnepr.info, most.ks.ua, newnews.in.ua, newsmir.info, odessamedia.net, onpress.info, osp-ua.info, person.org.ua, politjournal.com, politobzor.net, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, skelet-info.org, sobytiya.info, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, tochkazoru.pp.ua, u-news.com.ua, ua-vestnik.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.life, verhovenstvo.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, xn--j1aidcn.org, znaj.ua

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, gordonua.com, interfax.com.ua, news.liga.net, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, ukrinform.ua, unian.net

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Проект профінансовано National Democratic Institute

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні