Г

Гарячі теми російської дези. Випуск №17. Нормандія, Новый клоун и старый мародер

Тексти продовжують моніторинги тем, які поширює російська дезінформація. Цього разу ми додали до порівняння провідні українські сайти новин, щоб співставити рівень висвітлення теми різними групами сайтів. Також у моніторингу з'явились російські сайти.

Період: 2 грудня — 12:00 10 грудня 2019

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 2 — 12:00 10 грудня 2019 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 2 — 12:00 10 грудня 2019 року

Нормандська зустріч

Найбільша новина тижня — зустріч лідерів України, Росії, Франції і Німеччини у Парижі. Перед самітом у медіа панувала збуджена атмосфера. Російські дезінформаційні видання, що націлені на Україну, й українські сайти-клікбейти активно обговорювали ствоення “Стіни” на Донбасі, тобто, заморожування конфлікту. Такий варіант розвитку подій вони всіляко критикували і посилися на коментар російського політика: “Строить стену — это замораживать конфликт на многие годы. Причем я не уверен, что [это] будет в пользу Киева. Потому что Донбасс все-таки очень крупный промышленный регион… И вряд ли он будет жить в состоянии некоей изоляции”. Мейнстрімні українські медіа найбільше обговорювали сценарії реінтеграції Донбасу та наслідки війни.

Після Нормандського саміту провідні українські ЗМІ переважно писали про пріоритети Зеленського на переговорах: повернення полонених і припинення вогню. А сайти-клікбейти — про перебіг особистої розмови українського президента з російським. Ту саму тему тиражували й ключові російські ЗМІ.

Російські дезінформаційні видання, що націлені на Україну, звично маніпулюють і звинувачують Україну в агресивних планах. Причому, повторюють тезу, котра роздмухується всі шість років війни, про начебто підготовку наступу Україною: “ВСУ готовят артиллерийский удар по границе, чтобы перейти к активной фазе боевых действий”.

Нормандський саміт не завадив вкотре повідомляти про зовнішньополітичний провал України. Ця теза в період моніторингу поширювалась переважно російськими дезінформаціним виданнями, що націлені на Україну. Наприклад, “Хроники украинской «угандизации»: Госдеп и НАТО похвалили уровень коррупции”. Зустріч Дубінського й Джуліані оживила тему ролі України в імпічменті Трампа. Українські сайти-клікбейти висвітлювали цю зустріч як черговий доказ злодійкуватості української влади та жахливих розкрадань зрадливих топ-чиновників: “Возврату Украине $10 млрд препятствуют Гончарук, Смолий, Рожкова и Рашкован”, “А. Золотарев: «Мегаграбеж Украины на миллиарды угрожает национальной безопасности страны»”. Корупція дійсно є проблемою українського суспільства, водночас її існування й нагнітання довкола неї російська дезінформація використовує для підтвердження тези про “провальну країну”.

Капитуляция Нормандского формата? Зеленский был во фраке, сшитом для Порошенко

“Владимиру Зеленскому, если он все-таки президент Украины, следует разобраться, кто именно выставляет его «клоуном», не определившимся в международных отношениях”

“Ні капітуляції” та пам’ять Майдану

Сайти-клікбейти обговорювали мітинги на Майдані Незалежності перед Нормандським самітом і те, хто може “фінансувати” новий “Майдан”: “Конечно, для поддержания видимости Майдана могут выделять некоторые средства Сорос или Демократическая партия, которая желала бы дестабилизации ситуации, но, в то же время, я думаю, что вряд ли это будут серьезные вливания”. В той же час, російські медіа писали про ультраправих молодиків з України, які прибули в Гонконг “подсобить китайскому Майдану”.

Серед інших міжродних новин вони також згадали таку: “Парижане закидали яйцами акцию бандеровцев в Париже”.

Традиційно і російські сайти, і клібтейт-сайти з України не оминули увагою “Путч Порошенка”. “Порошенко, вместо того чтобы сидеть за махинации, коррупцию и раздербанивание им Украины под лжепатриотические лозунги, пытается не только поднять хвост, но ещё и напрыгивать”.

Газ

Тема газового конфлікту набирає обертів. Серед головних причин — можливі санкції США проти будівництва Росією газопровода “Північний потік-2”, закінчення строку договору між Росією та Україною стосовно транзиту газу та запуск газопроводу між Росією та Китаєм, який “означает крах надежд Запада и Украины”.

Санкції з боку США невигідні всій Європі: “Санкционная война США и Европы вокруг «СП-2» может окончательно рассорить этих двух партнеров (...) Европа может взбунтоваться и еще сильнее подсесть на более дешевый российский газ”. Результат — Україна неодмінно втратить допомогу ЄС через підтримку санкцій США. Таку позицію розповсюджували російські видання, а з ними і видання ОРДЛО та українські сайти-клікбейти.

Всіх три типи видань також поширювали цитату Мєдвєдєва стосовно перепідписання договору про транзит газу територією України. Хоч Росія не виплачує гроші згідно судовому рішенню, маніпулятори будують речення так, ніби винна Україна: “По его [Дмитрия Медведева — від Текстів] словам, Киев и Москва не договорятся по газу, если украинская сторона продолжит требовать выплаты по судебным решениям.

Мейнстрімні українські медіа так само, як і всі інші, згадували про можливість переговорів стосовно газового конфлікту під час Нормандської зустрічі й казали про ризики затягування підписання нового договору. “Авторы исследования считают, что Россия и Украина столкнутся еще и с репутационными потерями, в зависимости от того, кто будет считаться ответственным за прекращение контракта”. А російські сайти, провідні й ті що поширюють дезінформацію на Україну, звинувачували саме Україну. Сайти-клікбейти разом з ними поширювали маніпулятивні вислови Медведчука з цього приводу “Украина попала в тупик. Выйдет ли она из тупика – неизвестно, но виновны в этом тупике прежняя власть и виновны в этом уже сегодня господин Зеленский и его команда”.

Супроводжували цю тему російські дезінформаційні видання, що націлені на Україну, публікаціями про “холодомор”, зростання тарифів та проблеми з початком опалювального сезону. “Путин делает акцент на том, что нужно обсудить газовый вопрос, это волнует всех. Президент Украины же снова хочет поговорить о нехватке розеток, боеприпасов и унитазов на возвращенных кораблях. Хотя в это время тысячи украинцев сидят без отопления. Это холодомор, говорят замерзающие украинцы. Они перекрывают улицы и штурмуют мэрии по всей стране

Также Белый дом продолжает обвинять РФ в затянувшемся украинском конфликте, хотя у него нет никаких доказательств, да и Москва вообще не является участником данного конфликта”.

Економіка: "Аргентинизация Украины", голка МВФ і “розпродаж чорноземів”

Поки в мейнстрімних ЗМІ пишуть про посилення позицій гривні та негативну оцінку Радою НБУ валютно-курсової політики Нацбанку, маніпулятори розмірковують стосовно “Аргентинізації України” та того, як політика регулятора “ведет Украину к обвалу гривны и падению экономики”.

Фіналізація переговорів з МВФ обговорювалась усіма ЗМІ. І лише російські дезінформаційні видання, що націлені на Україну, супроводжували це емоційними словосполученнями типу “кредитна голка МВФ”, “фінансова міна” та цитатами екс-прем'єра Миколи Азарова, котрий зараз живе у Москві: “Когда я возглавлял правительство, Украина никаких кредитов у МВФ не брала”. Також подавали як факт розчарування МВФ стосовно земельної реформи – “МВФ также не в восторге от ограничения доступа иностранцев к украинскому рынку земли”.

Російські дезінформаційні видання, що націлені на Україну, вишукували яскраві образи в темі траншу від МВФ. А сайти-клікбейти поширювали кричущі заголовки з проросійськими політиками Віктором Медведчуком, Вадимом Рабіновичем та лівою популісткою Юлією Тимошенко стосовно земельної реформи. Їх суть зводиться до наступного: вимоги референдуму щодо запровадження ринку землі, дозвіл купівлі-продажу сільгоспземлі — це державна зрада та повне знищення України. Слідом за маніпуляторами, ці цитати поширювали й сайти ОРДЛО, але в їхньому виконанні це вже не просто критика владу з точки зору опозиції, а звинувачення всіх громадян Україн: “Избрание Зеленского — апофеоз охватившей страну шизофрении”, “При этом ни одному лоху, который хотел кружевные трусики и ЕС, даже в голову не пришло, что пресловутая «евроинтеграция» неминуемо закончится и потерей земли под ногами.

Крим

Цього тижня тему Кримського півострова обговорювали більше, ніж зазвичай, через планування маршу Меджлісу від Києва до Криму, а також через висловлювання колишнього голови адміністрації часів Єльцина.

Деякі українські сайти-клікбейти посилались на російські видання щодо заяв Криму під час розпаду СРСР, надаючи цитати, які відверто виправдовують війну на Донбасі, анексію Криму й закликають проти територіальної цілісності України:

«Конечно, это исконно наши земли были, просто их отдали Киеву. Они [Крим і Донбас — від Текстів] понимали, что находятся в неравных условиях с украинцами, на Украине очень сильно развивался национализм. Война до сих пор идет по поводу этих областей и не только этих. Теперь вот заговорили о том, что мы заберем и другие области к себе в Россию»” (архів).

Так само на маніпулятивних сайтах були помічені передруки матеріалів з Росії з критикою маршу на Крим. Провідні українські видання згадували Крим в контексті санкцій до Росії та засудження анексії.

ОПЗЖ. Маніпулятивні сайти пишуть про цькування, решті все одно

Серед усіх сайтів, які ми моніторимо, лише сайти-клікбейти писали про обшуки в офісах ОПЗЖ. Неформальний лідер цієї політичної сили Віктор Медведчук описав свою партію, яка, на його думку, мужньо протистоїть політичним бурям:

"Монолитная сила с неудобной для власти идеологией" (лінк на архів). За адресою, де відбувався обшук, знаходиться офіс охоронної фірми, яка працює на Медведчука. Фірму звинувачують у незаконному стеженні та рейдерстві.

Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості

3) з усіх новин провідних українських видань

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали

Приклади Заголовків


Нормандська зустріч

Экс-советник Путина: Кремль готовится уничтожить Украину с помощью Зеленского | xn--j1aidcn.org

Украинцы требуют возобновить наступление на Донбасс из-за гибели снайперов СБУ | nahnews.org

Если Украина не договорится с Россией, Киев обнесет Донбасс колючей проволокой | nahnews.org

В Совфеде раскритиковали желание Киева отгородиться от Донбасса стеной | spichka.news

Пока Зеленский с Путиным решают судьбу Донбасса, Жириновский планирует нападение на Киев: "Покончим с анархией" | znaj.ua


“Ні капітуляції” та пам’ять Майдану

Помогут ли американцы Порошенко «вернуться» с помощью Майдана | from-ua.com

В ответ на экспорт Майдана. Почему украинцев не пускают в Гонконг | ukraina.ru

В Гонконге обнаружился целый десант украинских националистов | nk.org.ua

На Украине развенчали мифы о погибших «небесной сотни» во время Евромайдана | nahnews.org

Все эти "ястребы", которые сегодня находятся в оппозиции, точно так же будут выпрашивать у Путина мир и дешевый газ, пожимая ему ручку при встрече - Касьянов • Портал АНТИКОР | antikor.com.ua


Газ

«После фантастических реформ Порошенко»: Азаров назвал реальную стоимость ГТС Украины | goruzont.blogspot.com

В Бундестаге грозят Украине лишением помощи ЕС из-за поддержки санкций США против «Северного потока-2» | golos.ua

Куликов констатировал разрушенные надежды Запада и Украины после открытия "Силы Сибири" | nation-news.ru

«Холодомор»: пока Зеленский обсуждает унитазы, тысячи украинцев мёрзнут без отопления (ВИДЕО) | rusvesna.su

Сближение с Москвой — единственный вариант для Киева в газовом споре, заявил эксперт | riafan.ru


Економіка: "Аргентинизация Украины", голка МВФ і “розпродаж чорноземів”

Эксперт рассказал, как НБУ «убивает» экономику Украины | ukr.life

Мошенническая афера бывших владельцев «Приватбанка» может быть оплачена несколько раз | for-ua.life

Новый кредит МВФ лишит Украину земли и суверенитета | nk.org.ua

На Украине заявили, что новый кредит МВФ просто поддержит коматоз страны | riafan.ru

Транспортный коллапс убивает промышленность. У железных дорог Украины иссяк советский запас прочности | naspravdi.info


Крим

Украинский марш на Крым назвали провокацией | argumentua.life

В Крыму заявили, что Киев де-факто признал полуостров российским | alternatio.org

Пушков высмеял "фантазии" Украины о возвращении Крыма с помощью США | nation-news.ru

Вассерман назвал "марш" Чубарова на Крым местью за невозможность рэкета на полуострове | nation-news.ru

Глава ФСБ назвал угрозой попытки украинских радикалов дестабилизировать обстановку в Крыму | tass.ru


ОПЗЖ. Маніпулятивні сайти пишуть про цькування, решті все одно

Рабинович: «Свора шариковых» ворвалась в страну и объявила свой режим | kievpravda.com

Обыски в офисе Медведчука - это пример того, как власть использует правоохранительные органы в политических целях, - Лозовский | golos.ua

Медведчук считает, что все инициативы действующей власти Украины курируется США и МВФ | tass.ru

Шуфрич об обысках в офисе Медведчука: Зеленский применяет репрессии, поскольку у него нет аргументов для общения с оппозицией | glavk.info

Медведчук объяснил, почему НАТО невыгодно, чтобы Украина стала полноправным членом Альянса | akcenty.com.ua


Методологія

Ми шукали теми у 11354 матеріалах російською мовою з:

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.org, anna-news.info, comitet.su, crisis.in.ua, e-news.su, glavk.info, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newsland.com, nk.org.ua, odnarodyna.org, rusvesna.su, ukraina.ru, voenkor.info

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.com.ua, antikor.com.ua, argumentua.com, argumentua.life, baza-pravda.in.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, dialog.ua, dneprcity.net, expres.life, for-ua.life, from-ua.com, glavcom.life, glavred.life, golos.ua, goruzont.blogspot.com, grom-ua.org, hyser.com.ua, inform-ua.info, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kompromat1.news, kordon.org.ua, most-dnepr.info, most.ks.ua, newnews.in.ua, newsmir.info, odessamedia.net, onpress.info, osp-ua.info, person.org.ua, politjournal.com, politobzor.net, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, skelet-info.org, sobytiya.info, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, tochkazoru.pp.ua, u-news.com.ua, ua-vestnik.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.life, verhovenstvo.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, xn--j1aidcn.org, znaj.ua

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, gordonua.com, interfax.com.ua, news.liga.net, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, ukrinform.ua, unian.net

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Проект профінансовано National Democratic Institute

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні