С

Свіжа деза з Росії. Випуск №16. Повалення Зеленського, клепто-армія України і атака нацистів

В Україні панує неонацизм, а при владі сексуальні збоченці. Такі висновки роблять дезінформатори, тиражуючи скандали навколо українських депутатів. Одна цитата Лукаш перетворилась на цілу серію статей про можливість повалення Зеленського. А тему розведення військ "прикрашають" відвертими фейками про обстріли, дискредитацією ЗСУ та страшними історіями про озброєних націоналістів. Поширювали й результати скандального соціологічного опитування на Донбасі: "Украина в шоке: опрос показал…"

Період: 28 жовтня — 10 листопада 2019

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 28 жовтня — 10 листопада 2019 року

"Свержение" Зеленського та "Зеленский ведёт Украину туда же, куда и Порошенко"

Фразу Олени Лукаш в ефірі 112 каналу підхопили й тиражували як маніпулятори, так і дезінформатори. Заголовок "В Украине готовится свержение Зеленского — экс-министр" чудово працює і як клікбейт, і як підкріплення улюбленої тези російських дезінформаторів про нацистів-терористів.

Видання терористів не припиняють нагадувати, що команда Зеленського "окончательно скатывается к национализму". Не припиняючи перебільшено демонізувати самих націоналістів. Чого лише варті "Нечисть шагает по стране", та "Пугало с фонариками" (про концепт меморіалу Небесній сотні).

"После поездки Зеленского в АТО, все хотят знать, кто он — хам или лох"

"На этой неделе кто только не каламбурил со словом "развод". В жаргонном смысле. Вместо обещанного Киевом отхода войск от линии соприкосновения — опять аферистический спектакль. То, что уголовники разводом и называют. В роли лохов не только европейские лидеры, ждущие обещанного Зе исполнения минских соглашений. А и вся Украина! Где потихоньку готовится замена Зеленскому."

Скандали в ВР. "Войнушки" та "блудные слуги"

Продовжується розкол та "войнушки" в партії Слуга народу. "КВН", "Дядя Беня", "Гомункулы Сороса" — лише деякі з вигаданих назв для гіпотетичних груп впливу всередині партії.

Дезінформатори чіпляються до всіх скандалів, що відбуваються у Верховній раді, миттєво їх поширюючи. Спілкування Тищенка з пранкером, листування Яременка й навіть вибрики Ківи — все працює їм на руку та підкріплює проросійські тези. Ось лише деякі їхні "логічні" висновки:

"Эксперт заявил о неуправляемости Украины из-за неонацизма и сексуальных извращений"

"Если у нас премьер-министр — неонацист (он идет на концерты неонацистов), а руководитель международного комитета — сексуальный извращенец, то… у нас что-то не в порядке с властью"

"Украинские власти погрязли в вечных скандалах, неонацизме и сексуальных извращениях".

Зазначимо, що велика частка матеріалів з цієї теми на території України обумовлена не лише поширенням дезінформації, а й бажанням низькопробних видань урвати частку аудиторії за допомогою клікбейтних заголовків та скандалів на кшталт листування Яременка. Алгоритм виявлення дезінформації реагує на такі емоційні матеріали, проте їх не завжди поширюють з метою дезінформувати.

Інший приклад — сайти Znaj Media Holdings, які в досліджуваний період почали активно піарити Андрія Пальчевського, даючи його коментарі стосовно всіх можливих подій в українській політиці, в тому числі й у ВР. У його твердженнях ми помітили повторення тез російської дезінформації.

"Слуга народа" — это классический пример якобы "внеидеологической" партии, которая на самом деле является лайт-версией БПП и Порошенко. Но на самом деле нельзя быть немного неонацистом.

Розведення військ, нацисти атакують

Дезінформація продовжує сіяти хаос та критикувати все українське, при цьому використовуючи суперечливі тези. Так, наприклад, розведення військ — це початок кінця для Зеленського. Ніби розведення військ ігнорує громадську думку та призведе до падіння рейтингу президента. Одночасно дезінформатори вважають, що більшість українців хоче миру та розведення військ.

Поширюють тезу про потенційну втрату безвізу через дії націоналістів та продукують відверті фейки. Наприклад: "Украинские националисты, прибывающие в поселок Золотое под видом волонтёров, ведут провокационные обстрелы позиций ВСУ и Народной милиции ЛНР с использованием оружия из тайников".

"Жители ДНР призвали РФ остановить армию Украины из-за резкого обострения в Донбассе"

Наклепи на ЗСУ. "Клептоармия Украины"

Витоки інформації, харчування в ЗСУ, "скотские условия" служби на кордоні, підготовка фейкового підриву складів (архів) з боєприпасами — ось неповний список тем, які розганяли навколо ЗСУ.

Крім того, дезінформатори готували підґрунтя для арешту Марченка ("ставленника патентованного мошенника Бирюкова"). Який продовжує старі махінації, "цинично подставляя нового министра обороны".

Ни Крыму, ни Донбассу, не место в такой стране

Дезінформатори вже почали тиражувати скандальне опитування на Донбасі: "Украина в шоке: опрос показал, кому больше всего доверяют жители Донбасса". Очікувано радіють рівню довіри до Путіна. Дослідження називають сенсаційним, а респондентів описують як "жителей непокоренного Донбасса".

Описуючи продовження конфлікту в Керченській протоці та протистояння російського та українського МЗС, висміюють українську сторону.

"Грозный писк: МИД Украины потребовал..."

"Украина уже всем осточертела и должна быть ликвидирована"

"Все идет к тому, что Жириновский опять окажется прав по Донбассу"


Це останній матеріал із цієї серії моніторингів російської дезінформації. Дані за весь період дослідження можна подивитись на інтерактивній візуалізації.


Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо лише з наступних груп сайтів:

1) з інтернет-видань, які пишуть для населення окупованих територій (для зручності ми називатимемо їх «видання з окупованих територій, ОРДЛО»)

2) з українських сайтів, на яких виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.


Приклади тем

Зеленский ведёт Украину туда же, куда и Порошенко

"Весь мир услышал!" Россия влезла в скандал Зеленского с "Азовом". Заявление | newnews.in.ua

Зеленский получит реальную власть после отставки Авакова: политолог | naspravdi.info (видання терористів)

Небоженко: "После поездки Зеленского в АТО, все хотят знать, кто он — хам или лох" | ukraina.ru (видання терористів)

Хороший министр должен иметь 10-15 лет опыта, но до Зеленского это не доходит — Азаров | ukraina.ru (видання терористів)

Скованные одной НАТО: Зеленский ведёт Украину туда же, куда и Порошенко | nk.org.ua (видання терористів)

Зеленского в Тернополе встретили криками "Позор!" | antifashist.com (видання терористів)


Розведення військ, нацисти атакують

Сергей Левочкин: Разведение сил в Петровском и Богдановке станет еще одним шагом к миру | dneprcity.net

Военный эксперт: Если говорить о вчерашнем факте госизмены, то варианта у меня всего два | from-ua.com

Украинские националисты набросились на Зеленского и пообещали взорвать президента Украины | nahnews.org (видання терористів)

Глава МИД ДНР Никонорова: Разведение в Петровском может произойти в любую согласованную с нами дату | e-news.su (видання терористів)

Отвод сил в Донбассе, НАТО экзаменует Зеленского, олигархи беднеют | naspravdi.info (видання терористів)

ЕС должен лишить Украину безвиза из-за мощного сопротивления радикалов в Донбассе | nahnews.org (видання терористів)

Военный корреспондент НА "Харьков" попал под шквальный обстрел ВСУ | nahnews.org (видання терористів)

"Безоружные волонтёры" прибывают на Донбасс: нацисты начали атаковать позиции ВСУ и ЛНР | rusvesna.su(видання терористів)

Жители ДНР призвали РФ остановить армию Украины из-за резкого обострения в Донбассе | nahnews.org (видання терористів)


"Запятнавшие себя нацизмом" і скандальне знищення барельєфа Жукову

В ОПЗЖ раскритиковали политику Зеленского: это героизация фашизма | znaj.ua

Труханов разгневан на Минобороны: снос барельефа Жукова — плевок в лицо одесситам | timer-odessa.net

Одесский нардеп выступил против замены барельефа Жукова доской "атошникам" | timer-odessa.net

Нечисть шагает по стране. Украинская неделя в фотографиях | ukraina.ru (видання терористів)

"Пугало с фонариками": утвержден концепт "памятника Небесной сотне" | rusnext.ru (видання терористів)

Нардеп Бужанский пообещал разработать и внести законопроект о запрете чествования лиц, запятнавших себя нацизмом | e-news.su (видання терористів)

Радикалы, демонтировавшие барельеф Жукову, отправляли защищавщих его одесситов в Россию | antifashist.com(видання терористів)

На Западной Украине торжественно открыли памятник прихвостню Гитлера капитану SS Дмитрию Палиеву | e-news.su (видання терористів)

Как националисты воюют с маршалом Победы по всей Украине | naspravdi.info (видання терористів)


Наклепи на ЗСУ. "Клептоармия Украины"

Ставленник "патентованного мошенника" Бирюкова Марченко продолжает старые махинации, цинично подставляя нового министра обороны | ukranews.life

Киевские чиновники Минобороны, несмотря на колоссальный перерасход, продолжают продвигать каталожное питание | verhovenstvo.com

Клептоармия Украины: воровство не остановить | nk.org.ua (видання терористів)

Офицер армии Украины рассказал о масштабной утечке информации в ВСУ | nahnews.org (видання терористів)

ВСУ готовят подрывы складов с боеприпасами: сводка с Донбасса | rusvesna.su (видання терористів)

Украинские морпехи пожаловались на "скотские условия" службы на границе с Крымом | nahnews.org (видання терористів)

Военный ВСУ из ревности подстрелил командира танка: сводка о военной ситуации в ДНР | rusvesna.su (видання терористів)

В Совбезе Украины предложили готовить в школах разведчиков, связистов и партизан | naspravdi.info (видання терористів)

Забористая у Климкина дурь: ВСУ окружили под Дебальцево российские войска | e-news.su (видання терористів)


Методологія

Ми шукали теми у 7309 маніпулятивних новинах російською мовою з 18 пропагандистських сайтів та 61 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від всіх новин про Україну, усього — 81 сайт. Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”.

Список сайтів, які потрапили у випуск моніторингу:

112.ua, 1news.com.ua, akcenty.com.ua, alternatio.org, anna-news.info, antifashist.com, argumentua.com, bbc-ccnn, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, comitet.su, crime-ua.com, crisis.in.ua, dialog.ua, dneprcity.net, donbass.ua, dosie.su, e-news.pro, e-news.su, from-ua.com, glavk.info, golos.ua, hyser.com.ua, inform-ua.info, ipukr.com, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kordon.org.ua, mir-lug.info, most-dnepr.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newnews.in.ua, newsland.com, newsmir.info, newsonline24.com.ua, nk.org.ua, odessamedia.net, odnarodyna.org, onpress.info, patrioty.org.ua, person.org.ua, pl.com.ua, politeka.net, politica.com.ua, prioritet.org, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, rusvesna.su, skelet-info.org, sobytiya.info, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, taras-ua.com, timer-odessa.net, u-news.com.ua, ua-reporter.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukraina.ru, ukrainianwall.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, укроп.org, znaj.ua, zrada.today

Проект профінансовано National Democratic Institute

інфографіка дезінформація дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні