С

Свіжа деза із Росії. Випуск №15. Слуги стають БПП, бацила націоналізму та “соросята” оточили Зеленського

Дезінформатори продовжують нав'язувати свою викривлену інтерпретацію і перекручувати події, що відбуваються в Україні. Партія Слуга Народу знову потерпає від кризи, Дубінський скоро очолить нову політичну силу, а Зеленський перебуває в змові з націоналістами. Видання терористів ґрунтують свої висновки як на коментарях псевдоекспертів, так і на влучних цитатах. Цього разу їм на руку зіграли занадто агресивна критика Зеленського націоналістами, образи з вуст Коломойського, чергова цитата ОПЗЖ, що збігається з риторикою дезінформаторів, та коментарі Євгена Шевченка на російському телебаченні.

Період: 14—27 жовтня 2019

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 14—27 жовтня 2019 року

Донбас та геополітика

Як і в попередніх випусках, дезінформатори зосередили увагу на спекуляціях про мир та Мінський протокол. Проросійські видання та сайти з ОРДЛО традиційно писали про “невиконання Україною Мінських домовленостей”. При цьому стверджували, що Росія впевнено почувається на міжнародній арені, а Україну ніхто не підтримує. Це доповнювали геополітичні спекуляції про визнання Росії на міжнародній арені.

«Курс партии» особенно не изменился после выборов президента. К сожалению, Киев по-прежнему не заинтересован в завершении войны на Донбассе.

Трусливые бандеровцы, коих на Украине никак не хотят искоренять то из-за мягкотелости власти, то из-за приверженности руководства страны к национализму, продолжают строить теории возможной победы над Россией.

Слуга народу перетворюється на БПП

Історія з поліграфом надихнула дезінформаторів на безліч матеріалів. Статті про “поліграф-шоу” супроводжувались яскравими цитатами Антона Яценка та все частішими згадками Дубінського. Деякі автори прогнозували розкручування Дубінського як лідера нової політичної сили після (неминучого) розколу фракції.

Якщо вірити дезінформаторам, новим політичним лідером стане також Олег Сенцов, на якого зроблять ставку Сорос та Пінчук, розчарувавшись у Святославі Вакарчуку.

Інфоприводом також стала участь Євгена Шевченка (депутата від партії Слуги народу) в програмі на російському телебаченні. Окремо обговорювали фразу Шевченка про заборону депутатам правлячої партії ходити на канали 112 Україна, Newsone і Zik (і відсутність такої чіткої позиції стосовно російських телеканалів). Проте основна увага була навіть не на влучних цитатах Шевченка, а на “цькуванні” після них всередині партії та від інших колег із ВР.

Все це разом із інформацією про поширення корупційних схем та зарплат в конвертах для “слуг” підкріплює висновок, що «Слуга народу» “превращается в «Блок Петра Порошенко»”

“Не следственная процедура, а полиграф-шоу.”

“Американский финансист Джордж Сорос и олигарх Виктор Пинчук разочаровались в лидере партии «Голос» Святославе Вакарчуке и готовы сделать ставку на Олега Сенцова.”

“По его [Євгена Шевченка — Тексти] словам, украинцы хотят закончить конфликт в Донбассе и на территории всей Украины, против — лишь «радикально настроенные националисты, которые выступают против «формулы Штайнмайера». Но «правоохранительные органы разберутся, кто это вбросил в массы» и организовывал протесты «Нет капитуляции».”

“Впереди фаза жесткой борьбы между Ко и Зе, которая неизбежно приведет к распаду фракции "Слуги народа". В преддверии этого Дубинский уже вернулся на канал "1+1", где будет мочить Зеленского и раскручивать себя как лидера новой политической силы.”

Зеленський заразився бацилою націоналізму і зближується з “соросятами”

Продовжується критика Зеленського. Обговорюють усе — від невдалих спроб звільнити Кличка з посади голови КМДА до погіршення стосунків з Коломойським і, як наслідок, вимушеної необхідності “сближаться с соросятами”.

Знову порівнюють Зеленського з Порошенком та знаходять усе більше спільного. Це й загравання з націоналістами, і відсутність успіхів (“посадок”) в корупційних розслідуваннях, так званий утиск “свободи слова”, під яким мають на увазі право маніпулювати на користь Росії, українізація шкіл, і, звичайно, кадрова політика. Посади отримують люди, що ніяк себе не зарекомендували (нові обличчя) та “порохоботи” (наприклад, Давид Арахамія).

Окремим пунктом іде призначення Сергія Сівохо радником в СНБО. І хоч його “антимайдановські погляди” та донецьке походження російська дезінформація оцінила як плюс, але прийшли до висновку, що “такое назначение показывает, что Зеленский не особенно серьёзно относится к реинтеграции и восстановлению Донбасса”, не забувши підкріпити свою думку коментарем засновника КВН Олександра Маслякова, чим натякнули на несерйозність кадрової політики Зеленського. І додають: “Трагедию Донбаса будут разруливать актеры комического жанра.

“Попав на Банковую, украинские президенты вдруг заражаются бациллой национализма”

“Владимир Зеленский разочаровывает украинцев. Нынешний президент демонстрирует полнейшую недееспособность. Он не может взять властные рычаги в свои руки, подчинённые шпыняют его, как школьника, а пиар-акции неизменно проваливаются.”

“Если верить конспирологическим теориям, которые высказывают и некоторые очень уважаемые учёные в России, есть определённый план капитуляции после 1991 года, который предусматривает построение на Украине государства буржуазного национализма, государства с компрадорской буржуазией, задача которой — обеспечить эксплуатацию украинцев в интересах иностранных корпораций. По сути это колониальная администрация.”

“Президент Зеленский продолжает эксплуатировать шоу-группу "Квартал 95" в качестве кадрового ресурса: залежи государственно мыслящих личностей там, похоже, неисчерпаемы.”

Візит Зеленського в Золоте

Багато емоцій і текстів породив візит Володимира Зеленського в Золоте та його спілкування з представником Нацкорпусу. Крім аналізу кожної репліки з обох сторін, дезінформатори ретельно коментували всі надто емоційні публікації в соціальних мережах “табору прихильників” Порошенка. Нецензурна лексика з боку фесйбук-коментраторів, обурених Зеленським, яких поголовно записали до націоналістів, фактично грала на руку дезінформаторам, підкріплюючи їхні тези про неонацистів, що дорвались до зброї та не слухаються навіть президента-головнокомандувача.

Одночасно просувають протилежну тезу: мовляв, усі дії націоналістів насправді узгоджені з Банковою. А Зеленський, як досвідчений шоумен, розігрує велике шоу для українців, протиставляючи радикалів і владу.

“Все угрозы и ультиматумы лидера Нацкорпуса Билецкого в адрес президента, которые прозвучали вчера во время марша «Нет капитуляции», согласованы с Банковой. «Детали могут меняться по ходу кампании, но самый главный драфт остаётся, все действия согласовываются и потом под них формируют иллюзию. Для украинского общества разыгрывают шоу с противостоянием радикалов и власти», — отмечают наблюдатели”.

“Боевики националистической группировки «Азов» готовят ряд провокаций, направленных на свержение нынешнего президента Украины Владимира Зеленского.”

Націоналістична загроза: Азов в списку терористів, закриття сайту "Миротворець", Гончарук на концерті

Лист американських конгресменів з вимогою внести Азов до списку терористів у США та вимоги ООН закрити сайт Миротворець стали приємними подіями для дезінформаторів.

Під удар потрапив і (названий “порохоботом”) Олексій Гончарук, який необачно відвідав концерт гурту “Сокира Перуна”, яка дійсно сповідує крайньоправу ідеологію. (“где выступала группа неонацистского толка”). Риторика кремлівських дезінформаторів стосовно цієї події збігалась з заявами ОПЗЖ, які у своєму зверненні з вимогою звільнення Гончарука з посади прем’єр-міністра також називали групу "Сокира Перуна" нацистською, а її слухачів “отбросами общества, открыто демонстрирующими фашистскую символику и исповедующими человеконенавистнические идеи”. Необережність прем’єра стала справжнім подарунком для дезінформаторів, адже навіщо вигадувати фейки, якщо є справжній привід.

“Украинская власть заявляет, что не может закрыть скандальный сайт «Миротворец», однако при этом она в состоянии преследовать неугодные телеканалы.”

"Гуру экономики, который никогда не был в политике. Независимый, сильный человек, с профессиональным образованием, которого уважают в Украине и на Западе", — говорил Зеленский до назначения. А потом взял и посадил в кресло главы Кабмина Алексея Гончарука”

Скандал за участі Хору Верьовки в 95 кварталі

І маніпулятори, і дезінформатори тиражували інтерв’ю з Коломойським стосовно його ставлення до пісні у виконанні хору Верьовки, Гонтарєвої та Мілованова зокрема. Цитували Медведчука і його співзвучне з російськими дезінформаторами порівняння нової влади з “режимом Порошенка”. Видання з окупованих територій, згадуючи цей випадок, називали його “раздутый грантоедскими СМИ скандал вокруг шуточного номера”. Продовжуючи цей скандал “роздувати”.

“Циничная способность злорадствовать над жизненными бедами своих оппонентов и инакомыслящих, радоваться пожарам и смертям была визитной карточкой сторонников режима Порошенко. (Медведчук)”

“Для того же, кто прошел и Крым, и Рим (как минимум, во время гастролей), совершенно ясно: без мыла в веревку нельзя — натрет. Вот полезли некоторые со сцены в экран — теперь из Ютуба вылезти не могут.”


Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо лише з наступних груп сайтів:

1) з інтернет-видань, які пишуть для населення окупованих територій (для зручності ми називатимемо їх «видання з окупованих територій, ОРДЛО»)

2) з українських сайтів, на яких виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.


Приклади тем

Донбас та геополітика

Песков подтвердил опасения Медведчука о срыве минского процесса | akcenty.com.ua

Кузьмин заявил о необходимости объединения парламентариев разных стран в минском процессе | dneprcity.net

«Отвлекают от реализации Минских соглашений»: Клинцевич прокомментировал заявление МИД Украины о переговорах по Крыму | replyua.net

Война на Донбассе: Савченко рассказала, как Порошенко обманывал украинцев | kordon.org.ua

Путин добивается капитуляции Украины | censoru.net

Украинская власть ведёт с неонацистами одну общую партию | naspravdi.info (видання терористів)

Украина-2019: Зеленский и Пристайко хоронят наследие Климкина | naspravdi.info (видання терористів)

Бизнесмены из США, ЕС и Азии примут участие в Донецком международном инвестиционном форуме | nahnews.org (видання терористів)

Нужна война: почему Киеву нужна война? | newsland.com (видання терористів)

Добить «Минск». Зачем Киев заговорил о роспуске ЛНР и ДНР | ukraina.ru (видання терористів)

«АнтиРоссия»: почему с Украиной невозможно будет договориться при любой власти? | naspravdi.info (видання терористів)

Самоликвидация невозможна. Команда Зеленского не может выбрать сценарий для Донбасса — соцсети 16 октября | ukraina.ru (видання терористів)

По ком плачет виселица | naspravdi.info (видання терористів)


Криза в партії Слуга народу. Історія з поліграфом

Пятерка. Десятка. Пятнашка. Депутаты от "Слуги народа" начали получать зарплату в конвертах | newsmir.info

Дубинский выступил с громким обвиненим в адрес Рябошапки и готов покинуть "Слугу народа" | prioritet.org

«Слуги народа» хотят понравиться людям, поэтому придумывают сомнительные законы, не думая о последствиях | dneprcity.net

"Это неуважение": Дубинский сделал неоднозначное заявление | akcenty.com.ua

Как "Слуга народа" быстро превращается в "БПП" | ua24ua.net

Кузьмин: «Слуга народа» превращается в «Блок Петра Порошенко» | ukraina.ru (видання терористів)

Громкий скандал в Раде: «младореформаторы» из «Слуги народа» берут многотысячные взятки | rusvesna.su(видання терористів)

Зеленая гвардия Коломойского | naspravdi.info (видання терористів)

Если и проводить полиграф-процедуру, то только в рамках следственных действий — Фесенко | ukraina.ru (видання терористів)

«Слуги народа» предложили однопартийцу нарядиться матрешкой после выступления на российском ТВ | ukraina.ru (видання терористів)

«Слуга народа» Шевченко подвергся травле из-за выступления на российском ТВ | e-news.su (видання терористів)


Зеленський заразився бацилою націоналізму і зближується з “соросятами”

Спивак — Зеленскому: Где вы взяли всех этих мальчиков на самокатах | dneprcity.net

Андрей Пальчевский жестко прошелся по Гончаруку: «Алеша, вы уху ели?» | politeka.net

«Может, проще обойтись без пакостей и подлостей, а, Владимир Зеленский и Дмитрий Разумков?» | for-ua.life

Двойное унижение: «АТОшник» и Кличко выставили Зеленского полным лохом (ВИДЕО) | rusvesna.su (видання терористів)

Почему у Зеленского не получится спасти Украину | naspravdi.info (видання терористів)

Эпопея с президентством — прямая дорога в Голливуд | naspravdi.info (видання терористів)

Андрей Гожый: Попав на Банковую, украинские президенты вдруг заражаются бациллой национализма | ukraina.ru (видання терористів)

Рокировки в регионах: Зеленский назначает губернаторами людей, близких к Оппо-платформе и регионалам | antifashist.com (видання терористів)

«Завышенные данные»: Соскин назвал реальный рейтинг Зеленского | ukraina.ru (видання терористів)

Ни мира, ни посадок | naspravdi.info (видання терористів)


Візит Зеленського в Золоте. Розведення сил

«Спасибо зрителям квартала за президента-у€б@на»: Влащенко высказалась о Зеленском и вызвала шквал эмоций | glavcom.life

«О каком успехе речь?» Захарова молниеносно ответила Зеленскому на Золотое-4 | begemot.media

Формула Штайнмайера: новая дата разведения сил в Донбассе так и не назначена | e-news.su (видання терористів)

Массовое побоище на фронте, толпа «ВСУшников» в тяжёлом состоянии: сводка с Донбасса (ВИДЕО) | rusvesna.su (видання терористів)

Радикалы «Азова» готовят вооруженные восстание на Украине | nahnews.org (видання терористів)

"План П — поговорить". Что означает перебранка Зеленского с националистами в Золотом | nk.org.ua (видання терористів)

Ходаковский: Мы знали, что разведения не будет, а Украина повесит ответственность на нас | ukraina.ru (видання терористів)

Зеленский — «хороший полицейский»? | anna-news.info (видання терористів)


Провокації від "нацистів-терористів"

Цензура Facebook: от поддержки террористов до русофобии | rnbee.com.ua

Медведчук: Зеленский и Разумков не будут закрывать сайт "Миротворец" по договоренности с национал-радикалами | 112.ua

В ООН потребовали закрыть «Миротворец», призывавший к гонениям на УПЦ | spzh.news

«Преступный сайт»: депутат Бундестага призвал президента Зеленского осудить и удалить «Миротворец» | timer-odessa.net

Листая старенький планшет с архивом мерзкого карбата: полк «Азов» отправляют в утиль? | e-news.su (видання терористів)

Нацисты «Азова» готовят провокацию во время посещения Зеленским форума в Мариуполе | rusnext.ru (видання терористів)

Почему газета украинских националистов США выступает против «Нацкорпуса»? | naspravdi.info (видання терористів)

Администраторы «Миротворца» перешли черту, добавив в базу сайта представителей ЕСПЧ | nahnews.org (видання терористів)

Очевидное - невероятно. В ООН вдруг обнаружили несоблюдение прав человека на Украине | ukraina.ru (видання терористів)

«Инструмент террора». Неуязвимый «Миротворец» и другие СМИ | ukraina.ru (видання терористів)


Скандал за участі Хору Верьовки в 95 кварталі і травля Милованова

Медведчук о скандале с хором Верёвки: Все, что есть в Украине красивого и талантливого будет на подпевке у Зеленского и Коломойского | dneprcity.net

"Раз Коломойский сказал, министр ослушаться не может". Сеть обсуждает заявление Милованова о том, что он - дебил | strana.ua

Милованов надумал привлекать Верку Сердючку для рекламы земельной реформы | replyua.net

Коломойский: министр экономики дебил, а министр культуры подонок (видео) | alternatio.org (видання терористів)

«Их в Лондоне до хрена»: Коломойский послал «дебилку» Гонтареву к психиатру | rusnext.ru (видання терористів)

Юрий Кот: «В клоунаду превратить академический хор — это уже не хор, а хоррор» | ukraina.ru (видання терористів)

Медведчук: «Новая власть так же цинично радуется пожарам и смертям своих оппонентов» | ukraina.ru (видання терористів)

Хор Веревки и ансамбль Мыла: культурная гигиена Украины | ukraina.ru (видання терористів)

Министру Милованову нужен не только полиграф, но и хороший психиатр – Лукаш | nk.org.ua (видання терористів)

Беда Украины-2019: «дебилы» и «подонки» против «хамов-олигархов» | naspravdi.info (видання терористів)

Два дебила – это сила или здравствуй, Ляшко | naspravdi.info (видання терористів)

«Милованов - это диагноз»: министр предложил рекламировать земельную реформу с помощью «украинской Леди Гаги» | ukraina.ru (видання терористів)


Методологія

Ми шукали теми у 6509 маніпулятивних новинах російською мовою з 18 пропагандистських сайтів та 61 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від всіх новин про Україну, усього — 81 сайт. Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”.

Список сайтів, які потрапили у випуск моніторингу:

112.ua, 1news.com.ua, akcenty.com.ua, alternatio.org, anna-news.info, antifashist.com, argumentua.com, bbc-ccnn, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, comitet.su, crime-ua.com, crisis.in.ua, dialog.ua, dneprcity.net, donbass.ua, dosie.su, e-news.pro, e-news.su, from-ua.com, glavk.info, golos.ua, hyser.com.ua, inform-ua.info, ipukr.com, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kordon.org.ua, mir-lug.info, most-dnepr.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newnews.in.ua, newsland.com, newsmir.info, newsonline24.com.ua, nk.org.ua, odessamedia.net, odnarodyna.org, onpress.info, patrioty.org.ua, person.org.ua, pl.com.ua, politeka.net, politica.com.ua, prioritet.org, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, rusvesna.su, skelet-info.org, sobytiya.info, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, taras-ua.com, timer-odessa.net, u-news.com.ua, ua-reporter.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukraina.ru, ukrainianwall.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, укроп.org, znaj.ua, zrada.today

Проект профінансовано National Democratic Institute

інфографіка дезінформація дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні