С

Свіжа деза із Росії. Випуск №14. “Неонацисти готують Третій майдан”, “у Зеленського немає реальної влади”

Впродовж двох тижнів дезінформатори концентрували увагу навколо формули Штайнмаєра. Протести проти капітуляції подавалися як черговий “третій майдан”, що його збирають "неонацисти" на чолі з Білецьким. Паралельно говорять про обвал позицій України на міжнародній арені, який тягне за собою втрату спонсорів для цього майдану, а отже, його неможливість. Дезінформатори пишуть, що Зеленський втрачає владу, а в його партії криза. Вони також твердять, що представники попередньої влади під загрозою, бо Зеленський контролює суди, і справа Пашинського — це тільки початок "хвилі посадок".

Період: 30 вересня — 13 жовтня 2019

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 7 — 13 жовтня 2019 року


Порівняйте цей тиждень з попередніми за допомогою інтерактивної візуалізації

Формула Штайнмаєра, озброєні “неонацисти” та загроза Майдану через капітуляцію

Після підписання формули Штайнмаєра Україна, згідно з російською дезінформацією, “катится к очередному майдану”. Всіляко дискредитуються дії противників формули. Нібито вони не можуть аргументувати свою позицію та загалом формулу Штайнмаєра використовують як зручний привід для підняття опозиції, відновлення своєї репутації (особливо у випадку Порошенка) та для зниження підтримки Зеленського в Україні.

Роздмухують ідею про відмінність нового майдану від двох попередніх: “На майдан в этот раз выведут хорошо подготовленных злых вооружённых нацистов. И мало не покажется никому!” (кеш). Але в інших публікаціях можливість майдану піддається сумнівам, оскільки “майдан — это государственный переворот, организованный иностранными спецслужбами, использовавшими местных националистов”, а інші країни зараз зацікавлені саме у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

При цьому, активно залякують Білецьким та озброєними націоналістичними формуваннями. Білецький, згідно з риторикою дезінформаторів — це “неонацистський козир Авакова”. Він, за їхньою версією, єдина перешкода для розведення військ в Золотому: “нацисты со стрельбой прорвались на Донбасс”.

“Волну недовольства сразу же попытались оседлать политики — Юлия Тимошенко и, естественно, Петр Порошенко, перед которым маячит тюрьма и который хочет фактически превратить будущий судебный процесс против него из «процесса против коррупционера» в «процесс против лидера оппозиции, выступившего против сдачи Украины Путину»”

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 30 вересня — 6 жовтня 2019 року

Геополітика: відносини з Росією, обвал позицій України, демарш в ПАРЄ

Дезінформатори з ОРДЛО переконують читачів, що за останні півроку відбувся обвал зовнішньополітичних позицій України. Демарш української делегації в ПАРЄ назвали політичним самогубством, аргументуючи, в тому числі, цитатою Макрона із привітанням російської делегації. До того ж, Україна, кажуть вони, “изрядно утомила большую часть евродепутатов”. Серед основних причин — корупція (одна з наймасштабніших у світі), невдала критика “партії війни” та напади на попередню владу, вигода від війни (логіка наступна: за Крим не воювали, значить війна за Донбас має когось збагатити) та слова й дії “ультрапатриотов, ветеранов АТО и лидеров оставшихся добровольческих отрядов”. Крім того, з’явилась нова дезінформація про катастрофу MH17: Нідерланди нібито збираються розслідувати роль України в ній.

“Новый глава делегации Украины в ПАСЕ Ясько заявила: «Мы не можем игнорировать Россию». Мысль очевидная, но для украинского депутата — чуть ли не революционная”

Рада: розкол Слуг народу та чергова викривальна правда від Дубінського

Тезу про зменшення влади Зеленського підкріплюють текстами про кризу в партії “Слуга народу”. Фракція “Слуга народу” аморфна, непрофесійна, розбита на групи, майже некерована та взагалі це лише фікція й імітація політсили. Найчастіше цитували критику партії Дубінським та, як результат, виокремлювали “людей Коломойського” всередині партії та їх критику українського “прогиба под МВФ”.

“Премьера Алексея Гончарука вообще никто не любит. Иногда складывается такое ощущение, что его поставили ради того, чтобы снять через полгода и повесить на него все грехи. Место премьера кому только уже не обещали”

“Дубинский считает, что огромное влияние МВФ, с одной стороны, это результат колоссальной долговой нагрузки, с другой — удобная ширма для решений по распродаже Украины”

Зеленський на фудкорті

Не оминули увагою й прес-марафон Зеленського. Висміювали його некомпетентність, іронізували з приводу нового світового рекорду та робили висновки про пускання пилу в очі світовій спільноті щодо «небывалой открытости украинской власти». Прізвище Білецького і тут з’являлось як доказ, що у Зеленського немає реальної влади.

“И Книге рекордов, конечно же, плевать на то, что допустили к президенту только жестко отфильтрованных и почти на 100% сервильно-лизоблюдских медийщиков, работающих по строго заданной парадигме и под страхом отлучения от «кормящего соска» не рискующих отклониться от заданных вопросов”

“Марафон-шоу Зеленского, на мой взгляд, имело лишь одну цель: отвлечь общество от того печального факта, что у Зеленского нет реальной власти. Приезд Билецкого в Золотое и срыв им отвода войск — яркое и наглядное подтверждение этому”

Бруд на попередню владу, арешт Пашинського

Відсутність влади у Зеленського раптово перетворюється на арешт Пашинського як сигнал для команди Порошенка, що “первые попытки раскачать ситуацию в стране приведут к нарушению договорённостей и массовой посадке бывших топ-чиновников и политиков”. Бо, згідно з логікою дезінформаторів, саме президент контролює всі банки та суди. Є чимало публікацій, в яких на Порошенка відкривають чергову кримінальну справу, Луценко тікає з країни, Супрун теж тікає, але з мільйонами доларів.

“[Арешт Пашинського — Тексти] это сигнал для команды Порошенко: первые попытки раскачать ситуацию в стране приведут к нарушению договорённостей и массовой посадке бывших топ-чиновников и политиков


Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо лише з наступних груп сайтів:

1) з інтернет-видань, які пишуть для населення окупованих територій (для зручності ми називатимемо їх «видання з окупованих територій, ОРДЛО»)

2) з українських сайтів, на яких виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.


Приклади тем

Формула Штайнмаєра та загроза Майдану через капітуляцію

Путин просто поймал Зеленского, и сделал его, как я не знаю кого – офицер ВСУ | antikor.com.ua

Призрак нового Майдана, новый секретарь СНБО, "липовое" дело против Гужвы: признание Мосийчука | strana.ua

Согласование «формулы Штайнмайера» означает, что Медведчук подтвердил свой статус политического стратега, — Калиниченко | golos.ua

Аваков и формула Штайнмайера: две антитезы | ua24ua.net

«Штайнмайер-майдан» против «Минска-2» и Киева | antifashist.com (видання терористів)

СБУ против "желтых повязок". Как власти и националисты готовятся к "Штайнмайер-Майдану" | nk.org.ua(видання терористів)

Жириновский: В «формуле Штайнмайера» мне не нравится ее автор. Он предатель | ukraina.ru (видання терористів)

Телеведущий Гордон призвал Киев отказаться от Крыма и Донбасса | nation-news.ru (видання терористів)

Разведение сил: неонацисты проклинают Зеленского и смеются над его приказами (ВИДЕО) | rusvesna.su (видання терористів)

«Украинское досье». «Формула Штайнмайера»: шансы для Донбасса и риски для Зеленского | ukraina.ru (видання терористів)

Победит ли на Украине новый Майдан: взгляд из Киева | e-news.su (видання терористів)

Зеленский должен подавить бунт националистов | rusnext.ru (видання терористів)

Бондаренко рассказал, почему Зеленский ждет 14 октября, чтобы реализовать «формулу Штайнмайера» | ukraina.ru (видання терористів)

Шеслер: Украина, как слепая кляча, ходит по кругу привязанная к столбу русофобии | antifashist.com (видання терористів)

«Скажи – «Донбасс, введи войска!»: Коммунист дал совет Зеленскому | e-news.su (видання терористів)


Страшні націоналісти. Білецький зриває розведення сил та мирний процес

Билецкий срочно обратился к Зеленскому и раскрыл правду о разведении войск на Донбассе: подробности | newsmir.info

Националисты не смогут вести боевые действия в Золотом, если оттуда отведут войска — Михайленко | replyua.net

«Вы идиоты?» Начальник Генштаба Хомчак попал в скандал с капитуляцией | for-ua.life

Билецкий пригрозил Украине катастрофическими последствиями | nahnews.org (видання терористів)

Билецкий переиграл Авакова: судьба министра внутренних дел зависит от радикалов и националистов | ukraina.ru (видання терористів)

Волга о заявлении Билецкого: Коломойский с Аваковым играют в старую игру в поддавки | ukraina.ru (видання терористів)

Руслан Бортник: в глазах Европы и ОБСЕ Украина превратилась в ненадежного партнера | alternatio.org (видання терористів)

Нацисты со стрельбой прорвались на Донбасс: почему молчит Зеленский? (ВИДЕО) | rusvesna.su (видання терористів)

«Не отдадим Путину ни метра украинской земли». Хроники пикирующей Украины | antifashist.com (видання терористів)

«Я верю, что вы люди слова». Билецкий призвал радикалов вести людей в Донбасс | ukraina.ru (видання терористів)

Договорняк в поддержку Зеленского. Аваков достает свои неонацистские козыри | antifashist.com (видання терористів)


Геополітика: відносини з Росією, демарш в ПАРЄ

«Тёплые экономические связи»: Политолог рассказал о дальнейших действиях Зеленского по выстраиванию отношений с Россией | kordon.org.ua

Заявление «Оппозиционная платформа — За життя»: отказ от работы в ПАСЕ — очередной шаг к политической самоизоляции Украины | most-dnepr.info

Демарш в ПАСЕ: эксперт пояснил, как Украина навредила себе | ukr.life

Разрыв шаблона: украинская делегация в ПАСЕ не может определиться, нужна ли ей Россия | rusvesna.su (видання терористів)

Пушков: «Попытки игнорировать Россию вредны для самой Украины» | ukraina.ru (видання терористів)

Пушков назвал слова Макрона об РФ в ПАСЕ ответом на украинские и прибалтийские "демарши" | nation-news.ru(видання терористів)

«В зале охнули»: Депутат решил шокировать Европарламент бредом о России и Украине | rusvesna.su (видання терористів)

Лукашенко: В Донбассе не гражданская война, а российско-украинская | newsland.com (видання терористів)

Непотопляемый авианосец России: Крым лишил США козырей | rusvesna.su (видання терористів)

Грабовский разделил «едыну» Украину на четыре части | naspravdi.info (видання терористів)

«Почему Украина и Россия не воевали в Крыму? Почему Украина даже не пыталась воевать?» Мнение иностранцев | e-news.su (видання терористів)


Зеленський на фудкорті

Погребинский: Зеленский был вынужден прямо лгать в ходе пресс-марафона | akcenty.com.ua

New York Times: украинцев мало волнует американский скандал с участием Зеленского | naspravdi.info (видання терористів)

Молчанов поставил бы Зеленскому за пресс-марафон троечку с натяжкой | ukraina.ru (видання терористів)

Кляп Сороса для Украины | naspravdi.info (видання терористів)

Короля играет свора: кто в команде у Зеленского | nk.org.ua (видання терористів)

Даже Янукович себе такого не позволял: в Офисе президента не захотели видеть Соню Кошкину на пресс-марафоне Зеленского | crisis.in.ua (видання терористів)

Зеленский, как и во время выборов, взывает к эмоциям своего электората — Корнейчук | ukraina.ru (видання терористів)

Кляп Доктора Зло для Украины | dosie.su (видання терористів)

Зе-марафон оказался попыткой переговорить Путина и Лукашенко | antifashist.com (видання терористів)

У Зеленского нет реальной власти — и это уже медицинский факт | nk.org.ua (видання терористів)


Рада: розкол Слуг народу, викривальна правда від Дубінського, протистояння з Кабміном

А. Якубин: «Репрессивная языковая политика может сыграть злую шутку с Президентом» | golos.ua

Дубинский объявил «х*ней» законопроекты, разрабатываемые в бывшем Офисе Гончарука | ukranews.life

Дубинский из "Слуги народа" упрекнул Зеленского: "Точно мы их сделали, а не они нас?" | znaj.ua

«С точки зрения оптимиста»: Почему «слуги народа» не служат народу? | ukraina.ru (видання терористів)

"Удобная ширма для решений по распродаже страны". Дубинский назвал Украину страной под управлением МВФ | nk.org.ua (видання терористів)

Украинский политолог предсказал «Слуге народа» еще не один кризис | ukraina.ru (видання терористів)

«Слуги народа», которые не служат. Новая система еще больше отрывает депутатов от избирателя | antifashist.com(видання терористів)

Бунт слуг. Как МВФ, Коломойский, Штайнмайер и деньги на округа раскалывают фракцию президента | nk.org.ua(видання терористів)

В команде Зеленского никто не любит Гончарука, а Богдан борется со всеми — Царев | ukraina.ru (видання терористів)

Как только МВФ не сможет доить Украину, он пустит ее на мясо — Ищенко | ukraina.ru (видання терористів)

Олейник: Партии «Слуга народа» нет, поэтому и исчезнуть она не может | ukraina.ru (видання терористів)


Бруд на попередню владу

Арест Пашинского — сигнал для команды Порошенко | u-news.com.ua

Супрун внезапно покинула Украину, всплыло новое фото: «Сняла со счетов 340 млн баксов» | politeka.net

Юрист Семен Ханин разоблачил провальные реформы Гонтаревой в НБУ: "мыльный пузырь" | newsmir.info

Слив из ГПУ: Порошенко активно готовят подозрение по громкой статье – СМИ | ukrainianwall.com

Почему экс-президент Порошенко до сих пор не допрошен по Иловайску? — Семен Семенченко | ua24ua.net

Пётр Полиграфович Порошенко: почему пятый президент не ходит на допросы | naspravdi.info (видання терористів)

«Иностранные журналисты в шоке»: Экс-генпрокурор Луценко сбежал из Украины на фоне скандала в США | rusvesna.su (видання терористів)

Власти Нидерландов устали от лжи Украины и готовы расследовать её роль в катастрофе MH17 | ukraina.ru(видання терористів)

Урок на десятки лет: После ареста Пашинского известный юрист обратился к Порошенко | rusvesna.su (видання терористів)

Ходаковский: Не ждите, что нынешние наследники Майдана арестуют Парубия | ukraina.ru (видання терористів)

Татьяна Чорновол собралась с автоматом защищать Пашинского и Украину | comitet.su (видання терористів)

Портнов: Мы будем делать всё, чтобы Порошенко стал следующим клиентом СИЗО | comitet.su (видання терористів)


Методологія

Ми шукали теми у 6750 маніпулятивних новинах російською мовою з 18 пропагандистських сайтів та 61 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від всіх новин про Україну, усього — 81 сайт. Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”.

Список сайтів, які потрапили у випуск моніторингу:

112.ua, 1news.com.ua, akcenty.com.ua, alternatio.org, anna-news.info, antifashist.com, argumentua.com, bbc-ccnn, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, comitet.su, crime-ua.com, crisis.in.ua, dialog.ua, dneprcity.net, donbass.ua, dosie.su, e-news.pro, e-news.su, from-ua.com, glavk.info, golos.ua, hyser.com.ua, inform-ua.info, ipukr.com, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kordon.org.ua, mir-lug.info, most-dnepr.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newnews.in.ua, newsland.com, newsmir.info, newsonline24.com.ua, nk.org.ua, odessamedia.net, odnarodyna.org, onpress.info, patrioty.org.ua, person.org.ua, pl.com.ua, politeka.net, politica.com.ua, prioritet.org, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, rusvesna.su, skelet-info.org, sobytiya.info, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, taras-ua.com, timer-odessa.net, u-news.com.ua, ua-reporter.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukraina.ru, ukrainianwall.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, укроп.org, znaj.ua, zrada.today

Проект профінансовано National Democratic Institute

інфографіка дезінформація дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні