С

Свіжа деза із Росії. Випуск №13. Штайнмаєр, войовнича українська влада та “сборная никому не известных ничтожеств” у Кабміні

Дезінформатори продовжують обговорювати войовничість української влади та її стійке небажання укладати мир, а також потенціал формули Штайнмайєра. Зеленський, за їхніми словами, активно, хоч і безуспішно, намагався сподобатись Трампу. Після виступу на Генасамблеї ООН українського президента звинувачували у тому, що діє за лекалами Порошенка та поширює дезінформацію з “пропагандистской мишурой”. Також виявляється, що сильна гривня - результат змови НБУ, а Янукович може скоро повернутись в Україну.

Період: 23—29 вересня 2019

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 23—29 вересня 2019 року


Порівняйте цей тиждень з попередніми за допомогою інтерактивної візуалізації

Зеленський у США

Очікувано багато уваги отримала поїздка Зеленського в США, його зустрічі з Трампом та стенограма їхньої розмови до цього. Як в українських маніпулятивні виданнях, так і в ОРДЛО активно поширювали порівняння Зеленського з Монікою Левінскі (учасницею сексуального скандалу з Біллом Клінтоном). Згадували слова невдоволення Зеленського діями Ангели Меркель (прогнозували потенційні руйнівні наслідки цих слів для України), звертали увагу на його невдалі спроби сподобатись Трампу. Оприлюднена розмова стала аргументом, який російська дезінформація використала для підкріплення свого старого твердження про несамостійність України та “зовнішнє управління”.

Ворог Волкер

Появу стенограми розмови Зеленського з Трампом пов’язали також із відставкою Волкера. Не забули звинуватити Волкера й у всіх попередніх провалених перемовинах по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі та необдуманій підтримці курсу Порошенка.

Формула Штайнмаєра й примус до миру

Та найбільше дезінформаційних новин тижня стосувались мирного врегулювання війни на Донбасі. Видання ОРДЛО, як і в попередніх випусках, переконували, що Україна має просто почати виконувати Мінські домовленості та “не обращать внимания на истерики «партии войны»”. Окрім прямих спонукань, нагадували про вигоду Заходу від припинення війни: “Европа "устала от Украины"”. Проросійські публікації закликали прийняти формулу Штайнмаєра, наприклад, український сайт цитував Пушкова: “Киев не хочет ее [формулу Штайнмаєра - Тексти] принять? Останется без формулы и без Донбасса” (архівований матеріал). До дезінформації з теми долучився і Медведчук: “Медведчук: Понимание «формулы Штайнмайера» Украиной и некоторыми участниками Нормандской четверки сегодня разное” (архівований матеріал).

Привид Порошенка над Зеленським

Прізвище Порошенка з’являлось кожного разу при згадуванні виступу Зеленського в ООН. З боку дезінформаторів в ОРДЛО, навпаки, частіше можна було прочитати, що Зеленський - це бліда копія Порошенка, його виступ був "пропагандистской мишурой”, хоча “методологія виступу” залишилась тією самою, як й за Порошенку, тобто говорити, що Росія агресор і показувати речові докази. Назвали його виступ дезінформацією та багато обговорювали, яку саме кулю він демонстрував перед Генасамблеєю. Президента переважно критикували і на українських маніпулятивних сайтах, навіть писали про те, що він не схожий на Голобородька.

Зубожіння: місія МВФ поїхала, курс гривні скаче

Тему “зубожіння” підкреслювали двома інформприводами. Перший - перемови з МВФ, котрі завершились безрезультатно через зв’язки Зеленського з Коломойським. Другий - коливанням курсу гривні, адже укріплення української валюти - це теж погано. Зростання курсу гривні пояснювали як результат невиконання держбюджету. Оскільки сильна гривня не вписується в риторику зубожіння, її доповнили міркуваннями про відсутність нових робочих місць, стагнацію економіки, постійне зростання цін та зовнішнього боргу. І прийшли до очікуваного висновку про грандіозну змову в НБУ. Ніби НБУ має важелі для “убеждения крупных игроков не проявлять повышенного интереса к американской валюте некоторое время”. З погрозами адміністративного пресингу у випадку невиконання правил гри.

Розпродаж чорноземів

Ще одна постійна тема, яка актуалізувалася останнім часом - розпродаж українських чорноземів. Її активно просували ОПЗЖ та Медведчук особисто, надаючи “потрібні” цитати. Цього разу це вимога МВФ про земельну реформу (та підвищення тарифів) як “издевательство над украинскими гражданами”. До маніпуляцій щодо купівлі українських земель іноземцями додалась лінія, що після відкриття ринку землі по всій Україні “поедут банды вооружённых «патриотов», уговаривающие владельцев земли её «продать»”.

Насмішки над Кабміном

Стосовно оцінки Кабінету Міністрів, дезінформація з ОРДЛО поєднує дві взаємовиключні теми: 1) Україні потрібні нові люди на заміну старим корупціонерам, 2) нові обличчя, наприклад, серед замів міністра МВС Арсена Авакова, нівелюватимуть роботу професіоналів та провокуватимуть ”отток крупиц старых кадров, которые имеют какие-то наработки, тех, кто знает, как работать в этой области”. Або ж нові обличчя виставляються виключно як маріонетки. Себто, раніше головні посади обіймали особисто “хозяева Украины”, а тепер це “сборная никому, даже друг другу, не известных ничтожеств”. Не забули висміяти й особисто Гончарука через його фразу про поєднання водним шляхом Балтійського та Чорного морів, провівши паралель з гіперлупом Омеляна. Вищеописане вкладається у звичний для російських дезінформаторів тренд знецінення усієї українскої влади.

Дезінформація як “свобода слова”

Проросійські видання продовжили писати про “утиски свободи слова”, маючи на увазі проросійські ЗМІ в Україні. Іх підтримали і сайти з ОРДЛО. В дискурсі про утиски свободи слова цитували критику ситуації “експертами” - невідомим в Україні євродепутатом та “британськими ЗМІ” без посилання на першоджерела.

Янукович повертається!

А після скасування Європейським Судом персональних санкцій проти Януковича на українських сайтах з’явилась велика кількість клікбейтних заголовків щодо його повернення. Хоча в самому тексті це розцінювалось як неможливий сценарій. Дезінформатори були такої самої думки, проте вони використали це як привід пофантазувати на тему потенційної реакції на повернення Януковича представників минулої влади та їх нестерпного бажання впровадити санкції стосовно нього.


Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо лише з наступних груп сайтів:

1) з інтернет-видань, які пишуть для населення окупованих територій (для зручності ми називатимемо їх «видання з окупованих територій, ОРДЛО»)

2) з українських сайтів, на яких виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.


Приклади тем

Штайнмаєр: шляхи припинення війни й російські погрози

«Останутся без Донбасса!» В России пригрозили Украине из-за «формулы Штайнмайера» | kordon.org.ua

Погребинский объяснил, почему Порошенко отрицает формулу Штайнмайера | ukraina.ru

А. Бодров: «Украина будет вынуждена ориентироваться на потепление европейских и американских отношений с Россией» | golos.ua

Польское радио: «Оппозиционная платформа – За жизнь» уже представила законопроекты, которые способны реализовать Минские соглашения | hyser.com.ua

Соловьев призвал ввести санкции против Украины после речи Зеленского | newsland.com (видання терористів)

Волошин посоветовал МИД не обращать внимания на истерики «партии войны» | ukraina.ru (видання терористів)

Анна Герман рассказала об ошибке Зеленского в отношениях с Москвой | ukraina.ru (видання терористів)

Политолог оценил заявление президента Эстонии, что Европа "устала от Украины" | nation-news.ru (видання терористів)

Против украинского посла Дещицы ГБР завело дело за матерное оскорбление Путина | e-news.su (видання терористів)



Зеленський під тиском. Українське втручання у вибори в США

Опрос: Как повлияет «украинский кейс» на выборы президента США | beztabu.net

Der Tagesspiegel: Европа и Германия достаточно помогли Украине | e-news.su (видання терористів)

Анатолий Шарий: Трамп вынудил Зеленского сделать ставку | rusnext.ru (видання терористів)

Затулин объяснил, в чем именно Европа должна помочь Украине, но до сих пор этого не делает | ukraina.ru (видання терористів)

СМИ: втираясь в доверие к Трампу, Зеленский оскорбил немецкое правительство | rusnext.ru (видання терористів)

Зеленский между ослом и слоном | rusnext.ru (видання терористів)



Зубожіння та боргова яма МВФ

Как в кино! Идите вы в ж@пу..., і ця умова обов'язкова до виконання! Похоже украина послала МВФ подальше | ua24ua.net

Куликов: «Печатный станок украинских ОВГЗ начинает давать сбои» | ukraina.ru (видання терористів)

«Ваших денег нам не надо»: Савченко предлагает отказаться от помощи США | ukraina.ru (видання терористів)

Онищенко рассказал, куда ушла финансовая помощь ЕС | ukraina.ru (видання терористів)

Из-за аппетитов Коломойского МВФ посадил Украину на голодный паёк | antifashist.com (видання терористів)

"Деньги или Коломойский". Почему власти не договорились с МВФ и придется ли теперь объявлять дефолт | nk.org.ua (видання терористів)



Зеленський в ООН, у кращих традиціях Порошенка

«Сволочь Порошенко!» Арестович шокирован речью Зеленского в ООН | kordon.org.ua

Выступление Зеленского в ООН не поняли | u-news.com.ua

Чем Зеленский отличается от Голобородько: есть только один нюанс | ua24ua.net

Сергей Гайдай: Самые страшные опасения по Зеленскому подтверждаются | dneprcity.net

Магия побед Зеленского уже не работает: Романенко объяснил причину | znaj.ua

Пушков назвал Зеленского с пулей в ООН "бледной копией" Порошенко с пробитым флагом | nation-news.ru (видання терористів)

Монтян жёстко поставила на место Зеленского после русофобского бреда в ООН | rusvesna.su (видання терористів)

Спиридонов: Зеленский, выступивший в ООН с пулей, напомнил Порошенко | ukraina.ru (видання терористів)

Олейник: Зеленскому не стоило опускаться до дешевых трюков Порошенко | ukraina.ru (видання терористів)

«Один артист сменил другого»: в Совфеде РФ ответили на выступление Зеленского с пулей | rusnext.ru (видання терористів)

Захарова назвала демонстрацию Зеленским пули в ООН примером дезинформации | rusnext.ru (видання терористів)



Курс гривні зростає, зубожіння теж

Минфин сегодня работает на иностранных кредиторов - экономист | golos.ua

Гривну уже не спасти: курс доллара обвалится, украинцев ошеломили прогнозом | news247.com.ua

Андрей Новак: Низких цен не будет, популярные товары будут дорожать | ukraina.ru (видання терористів)

Азаров: На Украине взвинтили цены на хлеб из-за непрофессионализма правительства | ukraina.ru (видання терористів)

Завоевания украинского майдана в пересчете на буханки | naspravdi.info (видання терористів)

Прощай, украинская копейка! И снова здравствуй, тысячная купюра! | e-news.su (видання терористів)

Американские горки украинской гривны — от взлета к обвалу | ukraina.ru (видання терористів)

Гривна бьёт новые рекорды. Надолго ли? | ukraina.ru (видання терористів)

Азаров вскрыл схему спекуляции с помощью украинских ценных бумаг | ukraina.ru (видання терористів)

Украинский минфин заявил, что Украина задолжала 82 миллиарда долларов | nation-news.ru (видання терористів)



Глузування над Кабміном: нікчемний бюджет, балтійський гіперлуп, князювання Авакова

Назначение Антона Геращенко в МВД — смачный плевок Зеленского в лицо своих избирателей | ua24ua.net

Медведчук: Абсурдная идея Гончарука прорыть Черноморско–Балтийский канал затмевает Hyperloop | dneprcity.net

Медведчук: Бюджет от нынешнего Кабмина не отличается от бюджетов правительств Яценюка и Гройсмана | bessarabiainform.com

Авакова обязательно «уйдут», это лишь вопрос времени — Золотарев | ukraina.ru (видання терористів)

Операция «Ы» и другие приключения Лёши | rusnext.ru (видання терористів)

Как «гадкий утенок» Алексей Гончарук превратился в премьер-министра | naspravdi.info (видання терористів)

Команда Зе: горькое разочарование неминуемо | odnarodyna.org (видання терористів)

Бюджет Гончарука аналогичен бюджетам Яценюка и Гройсмана — Медведчук | ukraina.ru (видання терористів)

Заместители-дилетанты Авакова продолжат разрушать систему МВД — эксперт | ukraina.ru (видання терористів)


Методологія

Ми шукали теми у 2791 маніпулятивних новинах російською мовою з 18 пропагандистських сайтів та 61 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від всіх новин про Україну, усього — 81 сайт. Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”.

Список сайтів, які потрапили у випуск моніторингу:

112.ua, 1news.com.ua, akcenty.com.ua, alternatio.org, anna-news.info, antifashist.com, argumentua.com, bbc-ccnn, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, comitet.su, crime-ua.com, crisis.in.ua, dialog.ua, dneprcity.net, donbass.ua, dosie.su, e-news.pro, e-news.su, from-ua.com, glavk.info, golos.ua, hyser.com.ua, inform-ua.info, ipukr.com, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kordon.org.ua, mir-lug.info, most-dnepr.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newnews.in.ua, newsland.com, newsmir.info, newsonline24.com.ua, nk.org.ua, odessamedia.net, odnarodyna.org, onpress.info, patrioty.org.ua, person.org.ua, pl.com.ua, politeka.net, politica.com.ua, prioritet.org, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, rusvesna.su, skelet-info.org, sobytiya.info, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, taras-ua.com, timer-odessa.net, u-news.com.ua, ua-reporter.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukraina.ru, ukrainianwall.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, укроп.org, znaj.ua, zrada.today

Проект профінансовано National Democratic Institute

інфографіка дезінформація дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні