С

Свіжа деза із Росії. Випуск №12. Зеленський не гідний зустрічі з Путіним, а Порошенко підпалить свій будинок, як Гонтарева

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. У маніпулятивних новинах продовжують активно доводити, що Україна протидіє встановленню миру та розпалює війну. Не забувають нагадувати, як "все погано" і в межах країни: проект бюджету антисоціальний, Зеленський діє методами Порошенка, а Порошенко робить все, щоби підставити ветеранів АТО та планує інсценувати напад на себе, як це буцім-то зробила Гонтарєва. На міжнародній арені Україну все так само називають розмінною монетою, а представники ОПЗЖ своїми висловлюваннями допомагають дезінформаторам просувати цю тезу.

Період моніторингу: 16—22 вересня 2019 року

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 16—22 вересня 2019 року

Продовжується потік дезінформаційних публікацій про невиконання Україною Мінських угод. Мова йде передусім про проведення місцевих виборів в ОРДЛО та надання особливого статусу регіону з відповідними змінами до Конституції. З українських маніпулятивних сайтів лунають думки про втрату можливості покращення ситуації на Донбасі, а з окупованих територій ллється потік звинувачень політичних лідерів та партій в тому, що їм невигідне повернення Донбасу “без репрессий и террора”. Навіть дійшли до того, що проукраїнські політики “продуцируют идеи о лишении жителей Донбасса избирательных прав, помещения их в концлагеря и возвращение прав только в случае полной лояльности человеконенавистнической тоталитарной идеологии украинского нацизма”. Потік дезінформації поповнюють також тези про обраний Києвом військовий шлях повернення своїх території та про те, що Зеленський ще “не заслуговує” на зустріч із Путіним.

Кабінет Міністрів цього разу критикували через "антисоціальний проект бюджету". Як в ОРДЛО, так і на українських сайтах з’явилась дезінформаційна теза про “со всех украинцев соберут тысячи гривен на оборону и пенсии”.

Напади на Гонтареву та підпал її будинку викривили та представили як кризу та розбрат в таборі (“в преступной группировке”) Порошенка. Підпал ніби-то організувала сама Гонтарева з метою отримати політичний притулок у Великобританії. Прогнозували, що Порошенко піде тим самим шляхом і буде інсценувати політичну розправу.

Видання ОРДЛО особливо смакували звільнення В'ятровича. Називали його “главный бешеный идеолог украинского нацизма”. Приписували зниження рейтингу Порошенка, конфлікт з Польщею та поглинання значних бюджетних коштів.

Коли йде мова про публікації, які можна назвати піаром Медведчука, часто бачимо ідентичні заголовки, розтиражовані на численних сайтах. Цього разу таким заголовками стали “Путин – Медведчуку: Вы используете наши добрые отношения, чтобы реализовать интересы Украины и ее граждан” і “Американский Институт изучения войны: Зеленский готовится к войне против Медведчука”. Посилання на першоджерело на жодному з сайтів, які опублікували цей матеріал, ми не знайшли. Головна ідея, що постійно відтворювалась, — Зеленський шукає можливі важелі тиску на Медведчука, а також те, що він ніколи “не скрывал своей неприязни и ревности к Медведчуку”. Бо, згідно з мемом, який намагається поширити видання терористів, Медведчук тепер стає єдиним реальним та значущим конкурентом Зеленського.

В дезінформаційних виданнях триває висвітлення теми тиску на опозиційні – тобто, проросійські – медіа. Як і в попередніх випусках, пишуть, що нібито Зеленський продовжує використовувати методи Порошенка та намагається закрити телеканали, “которые призывают к миру в Украине”. Окремо просувається ідея, що Зеленський, навпаки, має бути зацікавленим в діяльності цих каналів, які єдині не називають “зрадою” всі спроби досягнення миру в межах Мінських угод.

В геополітичній сфері висвітлювали дуже різні теми. Але можна виокремити дві основні ідеї, що активно пропагуються. Перша стосується будь яких дій українських дипломатів, які завжди подають як спроби відтермінувати можливий мир. Так, наприклад, бойкот ПАРЄ — це самоізоляція України та втрачений шанс вести перемовини не лише у телефонних дзвінках президентів чи на зустрічах контактної групи по Донбасу. Закидають, що саме через дії дипломатів “диалог между Россией и Украиной практически прекращен”. Таким чином Росія намагається підірвати позиції української дипломатії, котра стоїть на державницьких позиціях, у структурі влади.

Друга ідея розкривається в контексті дій та слів політичних лідерів інших країн, які ніби вкотре доводять, що Україна — занадто слабкий гравець на міжнародній арені. В підтвердження цій тезі, наприклад, Дональд Трамп схиляється до дружби з Москвою, а Україна “нікого не хвилює”. ОПЗЖ також сприяли поширенню маніпуляцій в геополітичній площині. Озвучена Рабіновичем теза про зовнішній вплив Сороса була активно підхоплена та використана дезінформаторами.

Інцидент на мосту Метро в Києві, який заблокував ветеран АТО, і спочатку поліція думала, що він хоче підірвати міст, викликав низку дезінформаційних спекуляцій та домислів. Замінування назвали інсценованим, але версії щодо мотивів вчинку відрізнялись. Чи це Порошенко хоче виставити ветеранів АТО “психопатами”? Можливо, режисура належить особисто Авакову, і результатом стає вседозволеність ветеранів (“касты неприкасаемых”)? Або інсценування мало на меті зменшити зростання популярності партії Свобода? Цей приклад доводить, що подія, яка виходить за межі буденного існування жителів України — від баржі з кавунами до погрози теракту — в інтерпретації дезінформаторів перетворюється на повну “зраду”. Потік суперечливих версій події — добре відома (c.8) тактика російської дезінформації.

Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо лише з наступних груп сайтів:

1) з інтернет-видань, які пишуть для населення окупованих територій (для зручності ми називатимемо їх «видання з окупованих територій, ОРДЛО»)

2) з українських сайтів, на яких виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.

Приклади тем

Особливий статус Донбасу й російські погрози

Медведчук: Глава МИД Пристайко понимает «формулу Штайнмайера» исключительно в своем прочтении | golos.ua

Медведчук: Украинская власть не намерена выполнять Минские соглашения | kievpravda.com

Формула Штайнмайера: Россия разразилась обвинениями в адрес Украины | kordon.org.ua

«Киев продолжит делать заявления с абсурдными отговорками»: в РФ прокомментировали переговоры в Минске | replyua.net

«Достойный конец Украины»: Жириновский назвал причину «распада» страны | replyua.net

Киеву придется отвечать на неудобные вопросы Запада, считает украинский политолог | nation-news.ru (видання терористів)

Майданным преступникам не выгодно возвращение Донбасса без репрессий и террора | dosie.su (видання терористів)

Зеленский доказал, что не достоин встречи с Путиным | e-news.su (видання терористів)

Зеленский затеял новую игру с Кремлем | naspravdi.info (видання терористів)

Пушилин обвинил Киев в срыве Минских соглашений | alternatio.org (видання терористів)

Климкиноиды-порохоботы определяют внешнюю политику Зеленского. Владимир Скачко | e-news.su (видання терористів)

Власть изменилась, но ненависть к людям в Донбассе осталась — Скубченко | ukraina.ru (видання терористів)

Ищенко озвучил наихудший сценарий развития событий в Донбассе | ukraina.ru (видання терористів)


Бюджет зубожіння від провального Кабміну

Иван Крулько: «Проект Госбюджета не предусматривает экономического роста и повышения соцстандартов» | odessamedia.net

Медведчук: «Оппозиционная платформа – За жизнь» не поддержит такой антисоциальный бюджет | dneprcity.net

Бойко: "Оппозиционная платформа - За жизнь" готовит альтернативный проект госбюджета-2020, который предусматривает снижение тарифов и увеличение соцвыплат | newsmir.info

Экономическая политика Украины верхом на самокате и со смартфоном в руке | rusnext.ru (видання терористів)

Гончарук — пафосный дилетант, не соответствующий должности премьера — Головачев | ukraina.ru (видання терористів)

Со всех украинцев соберут тысячи гривен на оборону и пенсии, науке приказано умирать — проект бюджета-2020 (ВИДЕО) | rusvesna.su (видання терористів)

Новый бюджет Украины: хозяева колонии довольны оккупационной администрацией | rusnext.ru (видання терористів)


Зеленський готується до війни проти Медведчука

AgoraVox: Важную роль в обмене удерживаемых лиц сыграл Виктор Медведчук | from-ua.com

Путин – Медведчуку: Вы используете наши добрые отношения, чтобы реализовать интересы Украины и ее граждан | for-ua.life

Американский Институт изучения войны: Зеленский готовится к войне против Медведчука | from-ua.com

Медведчук: Очень жаль, что нынешняя власть пытается уничтожить свободу слова в Украине | from-ua.com

Статус автономии для Донбасса не изменит статус Украины как унитарного государства, - Медведчук | naspravdi.info (видання терористів)

Противостояние Зеленского-Коломойского с Медведчуком усиливается | naspravdi.info (видання терористів)


Звільнення В'ятровича як провал "пєщєрнава националізма"

"Оппозиционная платформа – За жизнь": Смена руководства Института национальной памяти – шанс для общенационального диалога и примирения | 112.ua

ОППОЗИЦИОННАЯ ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИЗНЬ требует от власти гарантировать языковые права украинцев | bessarabiainform.com

Важнейшим из искусств у нас является... "институт Вятровича"? | newsmir.info

ОППОЗИЦИОННАЯ ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИЗНЬ требует от власти прекратить ксенофобию в национальной политике | dneprcity.net

Украину лишили нацпамяти... имени Вятровича. Что обсуждали соцсети 18 сентября | ukraina.ru (видання терористів)

Соратник Зеленского взял курс на тотальную бандеризацию Украины | rusvesna.su (видання терористів)

«А вы говорите недостаточный реванш»: соцсети об увольнении Вятровича | ukraina.ru (видання терористів)

Поссорил Украину с Польшей и подорвал рейтинг Порошенко: чем запомнился Вятрович | e-news.su (видання терористів)

Самый главный бешеный идеолог украинского нацизма изгнан, что дальше? (ВИДЕО) | rusvesna.su (видання терористів)

Гаспарян о рекордной сумме денег из бюджета для Вятровича: Ожидайте следующего безостановочного парада дикости | ukraina.ru (видання терористів)

Всё, началось! Вятрович советует Украине готовиться к развалу России | e-news.su (видання терористів)


Напади на Гонтареву: Коломойський або симуляція

У Гонтаревой сгорел дом: как все было на самом деле, скандальное разоблачение | politeka.net

«Порошенко готов и свою хатынку поджечь» | ua24ua.net

Особенная Гонтарева: Сгорел скорей не дом, а сарай (видео) | u-news.com.ua

Лесев развеял пепел после пожара поместья Гонтаревой: "Эта пингвиниха сейчас сидит в Лондоне..." | znaj.ua

Олейник о поджоге дома Гонтаревой: «Посеяли ветер, теперь пожинают бурю» | ukraina.ru (видання терористів)

Головачев не сомневается, что нынешние власти подыгрывают Гонтаревой | ukraina.ru (видання терористів)

Золотарев пояснил скрытые желания экс-главы Нацбанка | ukraina.ru (видання терористів)


Ветеран на мосту Метро: “ЗСУ кого завгодно доведуть” і купа інших версій

Михаил Чаплыга: Почитал якобы откровения захватчика моста. 101% банальная постановка...! | ua24ua.net

Монтян о ЧП на мосту Метро: Похоже, все прекрасно знали, что никакой взрывчатки там нет | news247.com.ua

Никакой взрывчатки у виновника ЧП на мосту Метро не было, и его могли просто завербовать для такого «цирка» - Монтян | replyua.net

Индульгенция от Авакова: зачем главе МВД Украины наркозависимые террористы | ukraina.ru (видання терористів)

Дна нет. Как неоднократно судимый наркоман захватил мост в Киеве и отделался «хулиганкой» | antifashist.com (видання терористів)

Шабовта: Порошенко нарочно сделал психопатов из ветеранов донбасского конфлитка | ukraina.ru (видання терористів)

"Колитесь, стреляйте, взрывайте и будет прощено вам". Почему власти хотят отпустить "мостового террориста" Белько | nk.org.ua (видання терористів)


Методологія

Ми шукали теми у 2526 маніпулятивних новинах російською мовою з 18 пропагандистських сайтів та 61 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від всіх новин про Україну, усього — 81 сайт. Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”.

Список сайтів, які потрапили у випуск моніторингу:

112.ua, 1news.com.ua, akcenty.com.ua, alternatio.org, anna-news.info, antifashist.com, argumentua.com, bbc-ccnn, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, comitet.su, crime-ua.com, crisis.in.ua, dialog.ua, dneprcity.net, donbass.ua, dosie.su, e-news.pro, e-news.su, from-ua.com, glavk.info, golos.ua, hyser.com.ua, inform-ua.info, ipukr.com, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kordon.org.ua, mir-lug.info, most-dnepr.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newnews.in.ua, newsland.com, newsmir.info, newsonline24.com.ua, nk.org.ua, odessamedia.net, odnarodyna.org, onpress.info, patrioty.org.ua, person.org.ua, pl.com.ua, politeka.net, politica.com.ua, prioritet.org, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, rusvesna.su, skelet-info.org, sobytiya.info, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, taras-ua.com, timer-odessa.net, u-news.com.ua, ua-reporter.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukraina.ru, ukrainianwall.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, укроп.org, znaj.ua, zrada.today

Проект профінансовано National Democratic Institute

інфографіка дезінформація дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні