М

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. Випуск №3. Вся увага на вибори

Маніпулятивні новини в ЗМІ, орієнтованих на Україну, і видання з окупованих територій минулого тижня концентрувалися на майбутніх виборах. Зростає частка контенту з ознаками замовності, а сайти з ОРДЛО продовжують представляти виборчий процес як великий цирк. Поруч з виборами, дезінформація сепаратистів спрямована на теми війни та висвітлення Росії як поважного суб’єкта міжнародних відносин, який на рівні з іншими могутніми державами домовляється про долю України.

Період моніторингу: 10 — 16 червня 2019 року

Теми дезінформаційних новин. 10/06/2019 - 16/06/2019

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Сайти з окупованих територій присвятили значну увагу передвиборчій кампанії. Окрім партії Бойка-Медведчука, більшість політсил зображують негативно. Самі вибори представляють як фарс і чергове підкріплення тези про нікчемність України. Кремлівська дезінформація підхопила основні політичні події тижня та представила їх у вигідному для себе світлі. На українських сайтах маніпулятивні новини про вибори часто мали ознаки замовності. “Зливні бачки” й медіа ОРДЛО об’єднує глузливо-презирливе ставлення до кандидатів і виборчого процесу. Такий стиль новин знижує легітимність виборів і поляризує суспільство.

В окремі теми виділено масу матеріалів з ознаками замовності — джинси — на адресу партії Бойка-Медведчука-Рабіновича. Кількість таких матеріалів більша на українських “зливних бачках”, проте й видання терористів ОРДЛО підхоплюють ці тексти, щоб показати вагу представників цієї проросійської політсили. Матеріали з критикою Порошенка та наклепами щодо буцім-то вчинених ним злочинів, а також про ймовірні кримінальні провадження проти п'ятого президента та його втечу з країни об’єднують з передвиборчою риторикою, для того щоб знизити результат його партії (“Європейська Солідарність”) на майбутніх виборах.

Партію колишнього президента зображують переважно негативно, як зграю реваншистів і злодіїв. Кремлівська дезінформація через видання на окупованих територіях приділяє багато уваги націоналістичним партіям та називає їх ударною силою реваншу Порошенка.

Нову політсилу Вакарчука більше висвітлюють у вітчизняних маніпулятивних новинах, хоча з новин ОРДЛО транслюють повідомлення про його зв’язки з колишньою владою. Основними приводами для обговорення Святослава стали його участь у ток-шоу та натяки на підконтрольність Віктору Пінчуку.

Діяльність Зеленського минулого тижня більше висвітлювали в українських маніпулятивних новинах, аніж у дезінформації з ОРДЛО. Серед “зливних бачків” думки розділились: є виправдання його дій, аргументи про перешкоди від попередньої влади, є і явно негативні матеріали. Позиція видань з окупованих територій виглядає однорідною у негативному ставленні до Зеленського. Пишуть, що він продовжує політику Порошенка, неготовий до президентства, слабкий та некомпетентний.

Якщо у минулих моніторингах ми бачили позитивні та нейтральні висвітлення діяльності чинного президента, то на минулому тижні більшість публікацій про нього з ОРДЛО явно негативні. Нейтральні новини з таких видань стосувались теми газу. Зеленському пропонували дослухатись до Медведчука і ко в питаннях транзиту та прямих поставок російського газу. Газова тема, загалом, набрала обертів минулого тижня й привабила багато матеріалів з ознаками замовності. Окрім підняття питання про транзит і поставки російського газу, почали писати й про можливе зняття економічної блокади Донбасу.

З окупованих територій стабільно надходить потік фейків про обстріли ЗСУ та внутрішньоукраїнський конфлікт. Українські онлайн-видання не тиражують їх. Так само українські видання не повторюють дезінформацію про хороше життя в Криму. Натомість глузують з безлюдних пляжів та обурюються поведінкою співачки, яка не відповіла на питання “чий Крим?”. Ті маніпулятивні новини на українських сайтах, які стосувались тем обстрілів або міжнародної політики Росії, містили мову ворожнечі, спекуляції або емоційну лексику, проте не повторювали тези кремлівської дезінформації. Ці новини враховано у дослідженні тому, що вони мають ознаки маніпуляцій.

В ОРДЛО продовжили розвивати “вічну” тему зубожіння, а також досі писали про роздачу російських паспортів та утиски російської мови. Окрім зубожіння, ці теми не знаходять відгуку на українських “зливних бачках”. “Тотальну бідність та економічний занепад” в українських маніпулятивних новинах використовують для атак на окремих політиків, наприклад, членів уряду. Також продовжують писати про нападки Філарета на ПЦУ.

Теми минулого тижня показали перехід “зливних бачків” та медіа з ОРДЛО в передвиборчий режим. Окрім стабільних тем про представників нинішньої й колишньої влади, комуналки й соціалки, війни, Криму та мови, актуалізувались теми газу й економічної блокади Донбасу. Нижче ви можете переглянути список вибраних тем та заголовків.

Обмеження дослідження

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо лише з наступних груп сайтів:

1) з інтернет-видань, які пишуть для населення окупованих територій (для зручності ми називатимемо їх «видання з окупованих територій, ОРДЛО»),

2) з українських сайтів, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію і публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.

Приклади тем

Передвиборчі маніпуляції: джинса й "український виборчий цирк"

* Сторонник Порошенко пошел на месть "Слуге Народа" из-за нового члена партии: "Отрыжка совка" | politeka.net

* Политический флюгер Дмитрий Спивак теперь бежит к Зеленскому: до этого побирался в БПП, Оппоблоке и бегал на поклон к Рабиновичу | bbc-ccnn

* "Плюется, матерится, проклинает". В Сети появилось шокирующее видео кандидата в Раду от "ПСА Порошенко". | antifashist.com (видання терористів)

* Порошенко предрекли провал на выборах: "пролетит мимо Рады", фатальный прогноз | merezha.co

* Объект острот становится партнером. Тимошенко в борьбе за ускользающее премьерство | ukraina.ru (видання терористів)

Зеленський: ОРДЛО "проти", наші лайносайти переважно "за"

* Cвepгнyть Зеленского до конца года: рассекречен план Парубия, Пашинского, Порошенко и ко. | bbc-ccnn

* Гройсман захватил всю Украину, Зеленский принимает экстренные меры: "Буду долбить, пока..." | politeka.net

* Корнилов: Зеленский и его команда сами не знают, что им делать с Крымом и Донбассом | ukraina.ru (видання терористів)

* Нет слов. Почему в программе "Слуги народа" отсутствуют Донбасс и Крым | naspravdi.info (видання терористів)

* Партия Зеленского не готова брать на себя ответственность о практических шагах по Донбассу | metayogg.com (видання терористів)

* "Квартал-95" в Брюсселе: и война, и позор " | e-news.pro (видання терористів)

Джинса й похвали з ОРДЛО для проросійських опозиціонерів

* Гаврилечко: Политические преследования в отношении Медведчука демонстрируют, кого власть считает главным оппозиционером | from-ua.com

* Юрий Бойко: У нас есть комплексная программа по развитию транспортного потенциала Украины | vybor.ua

* Рабинович: Группа Порошенко с помощью тарифов ограбила народ на десятки миллиардов | proua.com.ua

* КиевПравда : Рабинович: Если до конца года не будут подписаны газовые соглашения с РФ, то наша труба станет металлоломом | kievpravda.com

* Медведчук раскрыл "самый страшный" факт о Зеленском | nation-news.ru (видання терористів)

* Бойко пообещал после выборов инициировать прямые переговоры с Москвой и Донбассом | antifashist.com (видання терористів)

Тарифний геноцид українців, газ

* Мерзкую схему Гройсмана и Коболева показали всей Украине: газ по цене ваших слез | politeka.net

* Сегодняшние тарифы на газ для населения искусственно завышены - Бойко | replyua.net

* "Оппозиционная платформа - За жизнь" потребовала от ЗЕленского отказаться от коррупционной схемы "ДюЗЕльдорф+" | politeka.net

* ГТС Украины превратится в металлолом, если не продлить контракт с РФ - эксперт | ukraina.ru (видання терористів)

* Украина заняла последнее место в рейтинге стран Европы по доступности газа для населения | ukraina.ru (видання терористів)

* Из-за политики украинских властей цены на газ выросли на 1090 процентов " | e-news.su (видання терористів)

* Разговор с Россией на языке ультиматумов оставит Украину без газа " | e-news.su (видання терористів)

Церковні сварки й знецінення Томоса

* Филарет: Епифаний хочет ликвидировать УПЦ КП, чтобы забрать ее деньги | spzh.news

* Дьявол воюет с Церковью через гонения, ереси, расколы, - Митрополит Онуфрий | spzh.news

* Филарет о Порошенко: "Это страшный аферист. Он верует в дьявола, а не в Бога" | glavk.info

* "Этот Томос мы не принимаем": Филарет подложил Порошенко жирную предвыборную свинью | rupor.info

* Петин Томос дотлевает. Анатолий Вассерман | metayogg.com (видання терористів)

* Бизяев рассказал, лишится ли Украина томоса после "воскрешения" "киевского патриархата" | ukraina.ru (видання терористів)

Критика Порошенка, наклепи про злочини

* "Да, мы тв*ри, но...": соратники Порошенко сделали признание о масштабных нарушениях экс-гаранта | newsmir.info

* Порошенко опозорился скандальной "победой" в США, денег больше не будет: "Пять лет боролся за..." | politeka.net

* Народный депутат рассказал, за что может быть привлечен к ответственности Порошенко | replyua.net

* Ви і досі смієтесь з Зеленського? "До кінця червня все майно Порошенка буде кoнфiскoвaнo", - адвокат | merezha.co

* Отправленный за решетку Порошенко попросил пощады у Зеленского | proua.com.ua

* "Придется стрелять в украинцев": Порошенко пошел на фатальную провокацию в центре Киева | politeka.net

* Порошенко для дискредитации Зеленского готовит хаос и теракты на Украине | antifashist.com (видання терористів)

* Привычка - вторая натура. Воровство как основной признак политсилы Порошенко | ukraina.ru (видання терористів)

Проросійські настрої у Харкові, Аваков, Кернес, Опоблок

* "Очередную ХНР хотят слепить": Кернеса, Новинского и Мураева заметили за необычным занятием | politeka.net

* В Харькове “Национальный Корпус” объявил войну олигархам и коррумпированным чиновникам | politeka.net

* Вятрович ползёт на восток. В Харькове открылся филиал "Института национальной памяти" | nk.org.ua (видання терористів)

* Риски и враги Арсена Авакова и всей Украины. Владимир Скачко " | e-news.pro (видання терористів)

* Маршала Жукова объявили "капитуляцией перед московской ордой" " | e-news.su (видання терористів)

* Аваков виляет нациками | e-news.su (видання терористів)

Методологія

Ми шукали теми у 2069 маніпулятивних новинах російською мовою з 19 пропагандистських сайтів та 43 українських онлайн-видань, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від всіх новин про Україну, усього — 62 сайти. Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”.

Дайджест у ПДФ можна завантажити тут

Список сайтів, які потрапили у випуск моніторингу: akcenty.com.ua, alternatio.org, anna-news.info, antifashist.com, bbc-ccnn, begemot.media, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, comitet.su, crisis.in.ua, dosie.su, dumskaya.net, e-news.pro, e-news.su, from-ua.com, glavk.info, gorodkiev.com.ua, grom-ua.org, hyser.com.ua, inforesist.org, ivasi.news, kievpravda.com, kordon.org.ua, merezha.co, metayogg.com, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newnews.in.ua, newsland.com, newsmir.info, newsonline24.com.ua, nk.org.ua, odnarodyna.org, onpress.info, patrioty.org.ua, person.org.ua, politeka.net, politica.com.ua, prioritet.org, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, rusnext.ru, rusvesna.su, skelet-info.org, sobytiya.info, spzh.news, t.ks.ua, ua-banker.com.ua, ua24ua.net, uazmi.org, ukraina.ru, ukrainianwall.com, verhovenstvo.com, vybor.ua, укроп.org, znaj.ua

Проект профінансовано National Democratic Institute

інфографіка дезінформація дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні