Т

Тепер не тільки для дорослих. В аптеках Каліфорнії лікувальну марихуану продають школярам

У лікувальному центрі «Мир в медицині», що знаходиться у каліфорнійському місті Севастополь, товари на вітрині аптеки включають сушену марихуану. Такі бренди, як «Kryptonite», «Voodoo Daddy» і «Train Wreck» - і лікувальне печиво з марихуани під заголовком «Тримайте подалі від мами», оскільки деякі з клієнтів цього центру занадто молоді навіть для того, щоб купити собі пиво.

АВТОР: Кетрін Елісон, "Нью-Йорк Таймс"

Один з лікарів, які рекомендують медичну марихуану своїм пацієнтам, заявив у нещодавньому інтерв'ю, що їх клієнтська база була розширена за рахунок включення підлітків з синдромом дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ).

"Марихуана - не ліки для кожного, але для декого це може стати причиною глибоких змін", - говорить Валері Коррал, засновник Альянсу за медичну марихуану, колективу пацієнтів в Санта-Крузі, що має із два десятки зареєстрованих неповнолітніх учасників.

Оскільки штат Каліфорнія не вимагає, щоб лікарі повідомляли про видані рецепти на медичну марихуану, не існує достовірних даних про те, як багато підлітків отримують її у якості ліків. Але доктор Жан Талейран, який заснував MediCann, мережу з 20 клінік в Оукленді, які дозволили пацієнтам використовувати марихуану, заявив, що його співробітники лікують близько 50 пацієнтів віком від 14 до 18 років, які мають нервові та психічні розлади.

Каліфорнійські лікарі були на передовій запеклих дебатів стосовно медичної марихуани, виборовши право на вживання марихуани для людей із серйозними захворюваннями, такими як рак і СНІД. Однак тепер ці лікарі використовують рецепти більш ліберально, про що свідчить їх теперішня практика.

«Це одна з найгірших ідей усіх часів», - стверджує Стівен Хінгшоу, голова факультету психології Університету Каліфорнії в Берклі.

Він наводить результати досліджень, які показали, що тетрагідроканабінол, або ТГК, активний інгредієнт канабіса, порушує увагу, пам'ять і концентрацію - функції, і без того слабкі у людей із синдромом СДУГ.

Але прибічники лікування марихуаною також непохитні, хоча і знаходяться в явній меншості. «Це безпечніше, ніж аспірин», - каже доктор Талейран. Він та інші його колеги стверджують, що марихуана - це також безпечніше, ніж метілфенідат (ріталін), стимулятор, який найбільш часто використовується для лікування синдрому СДУГ - список можливих побічних ефектів від застосування цього препарату включає безсоння, депресію, лицьові тики та затримку росту.

У 1996 році виборці вирішили зробити Каліфорнію першим штатом із легальним використанням медичної марихуани. Дванадцять інших штатів наслідували її приклад – дозволивши вживання канабісу у випадку декількох серйозних захворювань, включаючи рак і СНІД, - але тільки у Каліфорнії фраза з закону «у разі будь-якого іншого захворювання, для якого марихуана надає полегшення», додала сюрпризів.

Пацієнти стоять в черзі за медичною марихуаною в приміщенні Альянсу за медичну марихуану в Санта-Круз

Все ж, використання марихуани серед молодих людей є суперечливим фактом, навіть для лікарів, які схвалюють її медичні властивості. Ген Шенфілд, лікар із Сосаліто, каже: "Я б не став рекомендувати канабіс людям молодшим 21 року, які не мають загрози для життя, оскільки хронічне використання марихуани є згубним для підлітків».

Доктор Нора Волков, директор Національного інституту зі зловживання наркотиками, говорить, що вона була особливо стурбована зростанням ризику залежності – ризик, за її словами, є досить високим саме серед підлітків.

Водночас час багато каліфорнійських пацієнтів і лікарів заявляють, що марихуана допомагає полегшити деякі симптоми, зокрема тривогу і гнів, які так часто супроводжують СДУГ – розлад, який згідно даних Центру з контролю і профілактики захворювань був діагностований більше ніж у 4,5 мільйонів дітей у Сполучених Штатах.

Деякі вчені пов’язують вживання марихуани у підлітковому віці з підвищеним ризиком виникнення психозу та шизофренії серед людей, генетично схильних до цих захворювань.

Однак одна з доповідей 2008 року в журналі «Шизофренія» свідчить про те, що поширеність психічних розладів серед підлітків, які використовували марихуану була нижче, ніж серед тих, хто її не вживає.

«Марихуана є знахідкою для деяких людей зі СДУГ», - каже Едвард Хеллоуелл, психіатр, який вивчає цей синдром. Однак він перешкоджає своїм пацієнтам використовувати її, з тої причини, що це знаходиться поза законом в інших штатах, і тому, що «це може призвести до стану, в якому всі бажання зводяться до того, щоб обдовбатися».

Препарат марихуани у формі настоянки

Зараз пацієнти, які не досягли ще 18-річного віку й хотіли б отримувати медичну марихуану, під час візиту до лікаря повинні супроводжуватись одним з батьків або уповноваженим опікуном. Деякі з опитаних лікарів зізнались, що принаймні в деяких випадках батьки будуть супроводжувати своїх дітей в першу чергу з надією, що медична підстава дозволить підліткам не купувати наркотики на вулиці. Нещодавно дослідження Мічиганського університету показало, що понад 40 відсотків учнів середньої школи вживали марихуану.

«Я не бачу проблем, поки розмова стосується медицини», - каже доктор Талейран, додавши, що пацієнти при купівлі ліків повинні показати рекомендаційні записи лікарів.

Медична комісія Каліфорнії почали розслідування діяльності доктора Талейрана навесні - сказав його прес-секретар, Кендіз Коен - після опублікування доповіді, що ставить під сумнів практику в клініках MediCann, які вже заробив и на цьому не менше 10 мільйонів доларів протягом п'яти років.

Доктор Талейран і його співробітники не єдині серед медиків, які готові рекомендувати марихуану неповнолітнім.

У Берклі, доктор Френк Люсідо сказав, що він був допитаний медичною радою, за прописання марихуани 16-річному хлопцеві з СДУГ який до того безуспішно вживав ріталін.

Протягом року нового курсу лікування, хлопчик отримував більш високі оцінки і був обраний президентом класу. «Він говорив своїй матері: Мій мозок працює, я можу думати!» – стверджує доктор Люсідо. «До того ж, прописуючи будь-які ліки, вам необхідно зважувати вигоди і ризики», - додав він.

Незважаючи на це, пацієнти MediCann, які отримують дозволи, повинні підписати форму де перераховуються можливі наслідки використання медичної марихуани, в їх числі: "психічна заповільненість", проблеми з пам'яттю, нервозність, сплутаність свідомості, "балакучість", прискорене серцебиття, утруднення при виконанні складних завдань і почуття голоду. «Деякі пацієнти можуть потрапити у залежність від марихуани» попереджає форма.

Останні сигнали терпимості з Білого дому у формі федеральних медичних законів щодо застосування марихуани - які прямо не виключають продажу її неповнолітнім - поновили дебати про її медичне застосування. Деякі прихильники нетрадиційних методів, такі як доктор Лестер Грінспун, заслужений професор психіатрії з Гарвардського університету, стверджують, що стигма медичної марихуани має відношення не стільки до питань клінічної ефективності, скільки до асоціацій в популярній культурі з незаконним задоволенням і наркоманією.

Інші, наприклад Альберто Торріко з Фрімонта, лідер більшості в Асамблеї Каліфорнії, виступають за більш суворий нагляд. «Марихуана є набагато більш потужною, ніж у дні, коли ми були підлітками, і занадто часто використовується у немедичних цілях», - сказав він в інтерв'ю, додавши, що «будь -який доступ дітей до медичної марихуани є неприйнятним».

Як би там не було, але віднедавна OrganiCann, одна з аптек в Санта -Роса, на своєму веб -сайті має рекламу, що перераховує «товари тижня» – серед них цукерки з олією марихуани Rock в подарунковій коробці зі стрічкою. OrganiCann кожної п'ятниці також пропонує 10-відсоткову знижку клієнтам, які пред’являть дійсний студентський квиток.

наркотики сша медицина

Знак гривні
Знак гривні