В

Вірус страху. Свинячий грип викликав на Заході паніку не меншу, ніж в Україні

В країні – епідемія «свинячого» грипу. Щодня ЗМІ повідомляють про все нові випадки смертей, в тому числі й серед дітей. Школи закривають на карантин. Населення в паніці вимітає з аптек будь-які медикаменти, які мають хоч якийсь стосунок до лікування грипу. А коли в президента країни спитали, як населенню боротися з хворобою, він порадив… частіше мити руки.

Думаєте, це про Україну? Насправді описані події відбувалися не в нас і навіть не в Мексиці, звідки «свинячий» вірус розповсюдився світом. А в заможній Америці – півроку тому.

АВТОР: Іван Мельник

Америка: історія хвороби

Вірус A/H1N1 дістався з Мексики в США ще в березні цього року, однак перший потужний сплеск епідемії стався в травні. І якщо хтось думає, що Україна з її панічною реакцією як населення, так і влади на ріст кількості захворювань є чимось неординарним, то йому варто було б ознайомитися з перебігом аналогічних подій в США.

Взяти хоча б сумнозвісну «аптечну паніку», яка шаленіє зараз в Україні. Як тільки американські ЗМІ на початку травня розповіли про поширення вірусу A/H1N1 на території США та повідомили про першу смерть, населення штатів, які опинилися на чолі цього списку (в першу чергу, Каліфорнії) кинулося штурмувати аптеки.

Скупчення дитячих візків перед урядовим медичним центром у Фейрфаксі

Продажі антивірусних препаратів Таміфлю та Реленца зросли в рази – їх буквально вимітали з аптек. Неминучий в таких випадках дефіцит в торгівельних мережах супроводжувався «складуванням» цих ліків у домівках найбільш неврівноважених громадян. Більше того, багато з них почали вживати ці препарати не для лікування, а для профілактики – хоча вони не лише непридатні для цього, але й прямо шкідливі.

Але й цим панічні реакції не обмежилися: населення кинулося запасатися продуктами харчування. Хітом продажів у ті дні стала консервована їжа та вода в пластикових пляшках: мовляв, коли люди почнуть вмирати на вулицях від грипу, передбачливі щасливчики пересидять лихо вдома на цих запасах.

Можливо, комусь здавалися недолугими та примітивними поради українських чиновників від медицини: щоб захиститися від грипу, уникайте людних місць та частіше мийте руки. Але по суті те ж саме сказав своїм виборцям президент США Обама на прес-конференції з нагоди 100 перших днів при владі: «Американці, мийте руки, закривайте рота, коли кашляєте, та не випускайте хворих дітей надвір».

Ті, хто хочуть вакцинуватися найшвидше, ночують в наметах під лікарнями

Однак варто зауважити, що цими рекомендаціями влада США не обмежилася – і вживала ті ж заходи, які запроваджують зараз в Україні. Так, навесні-влітку в США були закриті на карантин протягом певного періоду часу як мінімум 726 шкіл, в яких навчалося понад 480 тис. дітей та підлітків.

Втім, в сенсі панічних реакцій на повідомлення про грип США були «заткнуті за пояс» Британією. Там газети описували перспективи використання підземних катакомб на кладовищі 19 століття для складування трупів померлих від грипу, та повідомляли, що хвороба може вбити кожного десятого британця. На цьому фоні українські чутки про дезінфекцію міст Західної України з літаків та про «легеневу чуму», від якої нібито помирають люди насправді, не виглядають такими вже дикими.

По другому колу

Всі названі явища дали підстави американським та британським фахівцям поставити резонне питання – а чи не є панічний страх перед «свинячим грипом» гіршим, ніж клінічні наслідки цієї хвороби.

Квіти та написи на дверях школи - пам'ять про вчителя, який став першою

жертвою грипу в Нью-Йорку

Статистика говорить сама за себе. Станом на 24 жовтня в США від клінічних проявів грипу A/H1N1 чи викликаної ним пневмонії померли1452 особи. Жахливі цифри – на цьому фоні статистика смертності в Україні (близько 70 осіб) виглядає незначною навіть з урахуванням різниці в кількості населення. Але це якщо не знати, що звичайний сезонний грип минулого року вбив у Америці 36 ТИСЯЧ (!!!) осіб. В усереднених цифрах – майже сто людей щодня. І типова статистика смертності перебуває в межах 30-40 тисяч.

Зрозуміло, що це аж ніяк не означає, що до епідемії, спричиненої новим штамом вірусу грипу, потрібно ставитися легковажно. Однак навіть заплановані заздалегідь та щедро профінансовані заходи можуть стати причиною нової хвилі паніки. Саме тієї, яка спостерігається зараз в США.

Справа в тім, що в вересні в США розпочався сезонний сплеск захворювань на грип – він «автоматично» призвів до смерті від пневмонії майже тисячі осіб лише за один тільки вересень. 24 жовтня Обама був змушений оголосити в США надзвичайний стан, пов’язаний з епідемією грипу.

Ця школа в Квінсі закрита на карантин

Основним засобом боротьби з цим прогнозованим сплеском мала стати тотальна вакцинація: влада США розраховувала, що до середини жовтня в розпорядженні медичних закладів буде 120 мільйонів доз вакцини.

Однак графік виробництва вакцини виявився зірваним: станом на кінець жовтня лікарі в різноманітних медичних установах отримали лише 11 мільйонів доз вакцини – в десять з гаком разів менше, ніж було заплановано.

Це породило нову хвилю паніки, тепер вже «вакцинної». Щоб хоч трохи заспокоїти пристрасті, Барак Обама був змушений показувати особистий приклад. Спочатку він разом з родиною публічно відмовилися вакцинуватися, поки до них не дійде черга в «загальному порядку». Приблизно иждень тому двоє дітей Обами вакцинувалися, але він з дружиною продовжив чекати на свою чергу.

Втім, наразі це не дуже допомагає. Люди тепер штурмують вже не аптеки, а клініки, де проводиться вакцинація. Дехто навіть ставить біля входу намети й ночує під дверима лікарень.

Штам вірусу А/H1N1 під електронним мікроскопом

На фоні цього масового психозу все активніше звучать застереження тих, хто пам’ятає, чим подібні речі закінчувалися в минулому. Найбільш скандальний прецедент стався в 1976 році. 5 лютого новобранець армії США, що перебував на базі «форт Дікс», несподівано помер. Причиною смерті став новий штам «свинячого грипу» H1N1.

Медичні кола пролобіювали ідею масової вакцинації населення США. Під час щеплень троє осіб старшого віку раптово померли – причиною стала недосконала вакцина, побічним ефектом від якої була аутоімунна реакція, що призводила до паралічів. Результат – грип так і не розповсюдився за межі форту Дікс, і померлий новобранець залишився його єдиною жертвою. Натомість кількість жертв вакцинації сягнула 25 осіб.

Зрозуміло, що проводити прямі паралелі між 2009 та 1976 роком, принаймні, некоректно. І навряд чи є сенс бачити за ажіотажним попитом на антивірусні препарати чи вакцини змову ненажерливих фармацевтичних концернів – а ця конспірологічна версія зараз досить популярна в світі, і напевне вона буде поширюватися і в Україні.

Однак варто пам’ятатати: ситуація з епідемією грипу в нас по суті нічим не відрізняється від того, що вже пройшли (причому без апокаліптичних втрат) інші країни світу. І перш ніж панікувати, скуповувати пачками (а тим більше – ковтати пачками) таблетки і носити маску день і ніч не знімаючи, набагато корисніше дотримуватися «трьох правил Обами». Мити руки, не кашляти на інших та не «переходжувати» грип на ногах.

паніка грип медицина епідемія

Знак гривні
Знак гривні