Н

Ніколи не вірте соцмережам. Топ-20 фейків про стрілянину в Лас-Вегасі.

Поки правоохоронці та ЗМІ намагалися з’ясувати подробиці інциденту, інтернет заполонили десятки і сотні повідомлень з фальшивою інформацією.

Видання Buzzfeed зібрало 20 фейків про стрілянину в Лас-Вегасі (як мінімум 58 осіб загинули і понад 500 зазнали поранень) – в діапазоні від невдалих жартів чи спроб самопіару аж до політичної пропаганди.

1. Десяток твіттер-екаунтів поширювали фотографію комедійного актора Сема Хайда, який нібито є винуватцем злочину (насправді ж нападником виявився 64-річний білий місцевий мешканець, пенсіонер Стівен Педдок. Поліція заблокувала його в готельному номері, звідки він стріляв, і той наклав на себе руки).

Хайд, відомий своїми розіграшами та тролінгом, ще в 2015-му наразився на тролінг-кампанію у відповідь – його почали ставити на фото імовірних винуватців масових злочинів. Свого часу фото Хайда навіть опублікувала CNN.

«Терміново: Особу стрільця встановлено. Це Самір аль-Хаїд, новонавернений мусульманин.»

2. Розповсюдження фото Хайда – популярний мем у крайніх правих інтернет-тролів.

«На свободі підозрюваний, якого розшукує поліція Лас-Вегаса – не наближайтеся до нього і поширюйте це повідомлення».

3. Анонімний троль-екаунт поширив повідомлення про фейкову жертву стрілянини, «Тейлор Джошуас». Оригінал фото, імовірно, походить з екаунта користувачки Snapchat та Instagram @tiinytaylor.

«Моя донька зникла в готелі Мандалай Бей. Я дуже хвилююся. Будь ласка, зробіть ретвіт. Ось свіже фото – Тейлор Джошуас, вік 14 років».

4. Цей екаунт (його використовують британські фанати футбольного клубу «Челсі») поширював фото Месута Езіла, футболіста з Німеччини (турецького походження), який грає за команду «Арсенал».

«Це мій брат, практикуючий мусульманин. Він зник – пішов на концерт у Лас-Вегасі й не повернувся. Будь ласка, зробіть ретвіт і моліться за нього».

5. Користувач Твіттера заявив, що це фото його брата, який зник після стрілянини в неділю. Насправді це фото підозрюваного у вбивстві в Мексиці.

«Допоможіть, мій брат всередині готелю Мандалай Бей у Лас-Вегасі, він не відповідає на телефонні дзвінки».

6. Низка екаунтів отримала вірусне поширення завдяки фото порнозірки Джонні Сінса, який нібито зник під час інциденту

«Мій тато не виходить на зв’язок після стрілянини у Лас-Вегасі. Будь ласка, поширте це повідомлення. Ми у відчаї».

7. Цей екаунт, який також поширював фото Сінса, крім цього використав на аватарці фото популярного ютьюбера на ім’я Джон, який є власником каналу The Report of the Week.

8. Цей екаунт ретвітив фальшиві повідомлення про зниклих людей, а потім додавав: «Якщо ви справді шукаєте зниклих у масовій стрілянині родичів за допомогою Твіттера, можна з певністю сказати, що вони мертві», - після публікації свого власного твіту з фейком.

«Мій брат-аутист пішов на концерт у Лас-Вегасі, і я не можу до нього додзвонитися. Прошу, допоможіть мені його знайти! Ретвіт!»

9. Цей користувач публікував у Твіттері фото «їхнього сина Брендона» і відразу після цього розміщував повідомлення з рекламою їхнього Інстаграму.

«Мій син зник у Мандалай Бей, будь ласка, я дуже хвилююся, свіже фото нижче».

10. А ось фото колишньої зірки відеосервісу Vine – Ліл Теріо.

«Мій племінник зник після стрілянини у Лас-Вегасі. Будь-ласка, поширюйте це повідомлення. Ми в розпачі».

11. Користувачі сервісу з обміну фото 4chan заявили, що цей екаунт в Інстаграм, з лише однією фотографією на ньому, належить вірогідному стрільцю Стівену Педдоку. Виявилося, що фото та аватар з екаунту належать користувачу Facebook, чоловіку з Нью-Брунсвік, Канада, якого звати так само.

12. Інтернет-тролі з крайніми правими політичними поглядами поширювали конспірологічну теорію, що насправді стрільцем є чоловік на ім’я Гірі Денлі.

Гірі Денлі (Geary Danley) був у друзях на фейсбуку з Мерілу Денлі, яку поліція розшукувала в зв’язку зі стріляниною. Вони зверталися до всіх, хто її бачив, з проханням повідомити поліції. Денлі – місцева мешканка, яка жила разом із стрільцем.

Крайні праві тролі висунули версію, що Гірі є можливим підозрюваним, бо він ставив на фейсбуку лайки матеріалам лівого політичного змісту. Перш ніж екаунт Мерілу був вимкнений, з’явився пост з повідомленням, що Гірі та Мерілу одружилися в 2011 році.

13. Відомий сайт новин крайнього правого спрямування Gateway Pundit поставив публікацію про конспіративну версію щодо Гірі Денлі, описавши його як людину, що мала зв’язки з «антитрампівською армією».

«Гері Денлі, убивця як мінімум 20 відвідувачів концерту в Лас-Вегасі, був ліваком-психопатом – свідчить його фейсбук-екаунт».

Це повідомлення згодом видалили, але воно потрапило на сторінку сервісу «Реагування на кризи» у Facebook (на ній можна повідомити друзям, що ви у безпеці, а також знайти інформацію про перебіг кризової ситуації). Втім, за повідомленням речника Facebook, його прибрали через кілька хвилин. «Наш глобальний центр з операцій з безпеки помітив це повідомлення і видалив його. Втім, видалення затрималося на кілька хвилин, і за цей час був зроблений скріншот, який почав поширюватися в інтернеті. Ми працюємо над усуненням причин, через які це початково сталося, і глибоко шкодуємо, що це створило непорозуміння».

14. Одна з гілок обговорення про Денлі на сервісі 4chan потрапила до програми Google Top Stories.

«На жаль, рано зранку ми протягом короткого часу видавали в результатах пошуку посилання на неточний сайт на 4chan для незначної кількості запитів. Протягом кількох годин текст на 4chan був алгоритмічно замінений на правильні результати. Цього не повинно було статися щодо будь-яких запитів, і ми продовжуємо працювати над удосконаленням алгоритмів, щоб не допустити цього в майбутньому», - заявив Google.

15. Консервативний ведучий та продюсер Уейн Рут написав у Твіттері, що стрілянина – це «скоординована терористична атака мусульман», і вона сталася в декількох готелях.

Насправді стрільця виявили на 32-му поверсі готелю «Мандалай бей». Поліція встановила, що це Стівен Педдок, місцевий мешканець. Підтверджено і його смерть, і що інших нападників не було.

16. Кілька крайніх правих інтернет-спільнот просувають конспірологічну теорію, що Стівен Педдок, який стріляв у Лас-Вегасі, був пов’язаний з антифашистськими організаціями.

Насправді ж брат Стівена Ерік повідомив репортерам, що той не мав ніяких політичних зв’язків.

17. Повідомлення групи фейкових «Мельбурнських антифашистів» отримало вірусне поширення у крайніх правих фейсбук-спільнотах. «Мельбурнські Антифа» написали, що один з їхніх «товаришів» відповідальний за стрілянину в Лас-Вегасі.

«Один з наших товаришів у Лас-Вегасі змусив заплатити цих фашистських свиней, які підтримують Трампа».

18. Мерілу Денлі – особа, яку певний час розшукувала поліція – не попереджала відвідувачів концерту, що вони помруть. Поліція заявила, що у той час вона взагалі була за межами країни.

"Ми встановили її присутність за межами країни. Вона не була з ним, коли він поселявся в готелі, - заявив шериф Лас-Вегаса Джозеф Ломбардо. - Він використовував деякі з її документів і ми з нею спілкувалися, і ми не вважаємо, що вона до цього причетна".

«За повідомленнями місцевих репортерів, Мерілу Денлі, одна з підозрюваних у стрілянині в Мандалай Бей, попереджала людей: ви всі помрете».

19. Користувач YouTube на ім’я Стівен Хефлі пустив чутку, що Стівена Педдока бачили на мітингу проти Трампа в Ріно, Невада, у серпні 2017-го. Натомість нема доказів, що він взагалі вів хоч якусь політичну діяльність. Брат Стівена стверджує, що той ніколи не висловлював жодних політичних поглядів, лівих чи правих.

20. Служба безпеки не відреагувала на жінку, яка попереджала відвідувачів, що вони всі загинуть. Насправді ж Деймон Зумвальт, керівник безпекової фірми Contemporary Services Corporation, яка обслуговувала концерт, заявив, що це фальшиве повідомлення.

"Свідок розповів, що під час концерту прийшла жінка і сказала: ви всі помрете".

соцмережі інозмі сша тероризм пропаганда фейки медіа

Знак гривні
Знак гривні