Я

Як Росія може зірвати президентські вибори в США

Після оприлюднення результатів виборів почнеться істерія у ЗМІ, слухання, судові позови, масові мітинги, конституційна криза - що потягне за собою безлад, хаос, та підрив президентського статусу. За підсумками цих процесів Трамп може бути визнаний президентом

Автор: Енн Еплбаум, Washinghton Post

Ось заголовок у "Washinghton Post": США розслідують імовірний таємний російський план зі зриву президентських виборів у листопаді. Для тих, хто не звик до подібних сюжетів, такий заголовок може виглядати дивно. Таємна російська змова зірвати американські вибори шляхом хакерської атаки на виборчу систему? Це звучить як трилер за участю актора Харрісона Форда.

Насправді ж цей сценарій, який розслідують в США, вже був реалізований, повністю або частово, в інших країнах. І значна його частина розгортається відкрито; якщо говорити точно, у ній нема нічого "секретного" чи "таємного". Але через те, що більшість американців не бачили подібних ігор раніше (більшість американців, цілком раціонально, не стежать за політичними новинами з Центральної Європи чи України), я вважаю, що цей сценарій слід повністю озвучити. Таким чином, виходячи з російської тактики в інших країнах у минулому, і вважаючи, що вона діятиме більш-менш так само, як діяла в інших місцях, ось що може статися протягом наступних двох місяців.

1. Дональд Трамп, у якого працюють радниками декілька осіб з російськими зв’язками, буде повторювати і посилювати свою тезу "вибори сфальсифіковані". "Соціологічні опитування брешуть, справжніх людей не порахували, корумповані еліти\клан Клінтонів\провідні медіа змовилися, щоб не дати йому здобути президентську посаду". Трамп буде продовжувати порівнювати свою ситуацію з Брекситом - голосуванням, яке соцопитування дійсно оцінили неправильно - та з Найджелом Фараджем, крайнім правимб ританським політиком, який зараз рекламує Трампа (і - звісно ж, цілком випадково - йому щойно запропонували власну програму на RT, телеканалі, який фінансує російська держава).

2. Росія продовжить поширювати та публікувати матеріали, вже здобуті її хакерами внаслідок атак на Демократичний національний комітет, фонд "Відкрите суспільство" Джорджа Сороса, колишнього верховного головнокомандувача НАТО генерала Філіпа Брідлава, імовірно, також й інших осіб. Мета - дискредитувати не лише Хілларі Клінтон, але й демократичний процес у США, та, знову ж таки, "еліту", яка, гіпотетично, керує цим процесом. Як ми вже дізналися з досвіду багатьох країн, навіть "доброякісне" приватне спілкування та електронна пошта може виглядати зловмисно після публікації в газеті. Міркування здаються чимось лиховісним; жарти - погрозливими. Майже будь-який витік будь-якої інформації завдає шкоди.

3. У (або напередодні) дня голосування російські хакери спробують проникнути в систему голосування США. Ми точно знаємо, що це можливо: хакери вже атакували системи реєстрації виборців у Іллінойсі та Арізоні, про що писав The Post, і ФБР інформувала урядовців Аризони, що підозрює російські хакерські команди. У декількох штатах розслідують можливі випадки несанкціонованого доступу, і неважко уявити, що вразливих місць багато. Виборча система США є децентралізованою, і в деяких місцях вона реалізована на аматорському рівні, про що ми пересвідчилися у Флориді в 2000 році.

4. Росіяни можуть спробувати підробити результат виборів. Вони можуть підробити результат на користь Трампа. І навпаки - і це, звісно ж, буде ще більш деструктивним - вони можуть спробувати змінити результат на користь Клінтон, залишивши слід доказів, які прив’яжуть маніпуляції до виборчого штабу Клінтон.

5. Після оприлюднення результатів виборів почнеться істерія у ЗМІ, слухання, судові позови, масові мітинги, конституційна криза - що потягне за собою безлад, хаос, та підрив президентського статусу. За підсумками цих процесів Трамп може бути визнаний президентом. Після цього він, згідно з неодноразовими обіцянками на зборах своїх прихильників, буде намагатися "посадити Клінтон", і, звісно ж, розпочне розлогий процес налагодження стосунків з російським президентом Володимиром Путіним, єдиним іноземним лідером, яким Трамп, схоже, щиро захоплюється. Навіть якщо Клінтон залишиться президентом, вона буде заплямована. Частина країни вважатиме, що вона нелегітимна, і що еліти\клан Клінтонів\провідні ЗМІ вкрали результати виборів "у народу".

6. Більш імовірно, що хакерський напад зазнає невдачі, або просто буде зірваний з самого початку. Але які негативні наслідки від цієї спроби, або навіть від повідомлення про те, що спроба була? Чутки про шахрайство на виборах можуть створити таку ж істерію, як і реальне шахрайство. Вже зараз російська пропагандистська інформагенція sputniknews.com розмірковує над тим, що стаття в The Post про російські виборчі маніпуляції - це хитрий задум "приховати реальні спроби виборчих маніпуляцій" та "гарне прикриття підробки результатів виборів". Ця ідея буде поширюватися в твітері та коментарях усієї екосистеми професійних тролів та комп’ютерних ботів, знову і знову, поки вона зрештою не з’явиться на автентичних сайтах, що підтримують Трампа.

7. І в чому тут негатив для Трампа? Якщо він виграє - він виграє. Якщо програє - є найрізноманітніші способи заробити на тезі "результати виборів підроблені". Він може почати кампанію в ЗМІ, яка зосередиться на цій теорії змови. Він може заснувати національний рух. Він може знімати кіно. Він може стати героєм. Що б не сталося, це призведе до підриву політичного процесу, обвалу соціальної довіри та падіння рівня привабливості американської демократії, як вдома, так і по всьому світі. А саме це, звісно ж, і є метою.

клінтон сша росія вибори трамп

Знак гривні
Знак гривні