У

Україна на чверть збільшила постачання газу зі Словаччини. Від російського газу можна відмовитися вже в цьому році

У суботу, 25 січня, обсяги природного газу, який Україна отримує зі Словаччини через інтерконектор «Будінце», зросли із 29 до 37,9 мільйонів кубометрів на добу – тобто, майже на чверть.

Як повідомила перед цим словацька компанія-транзитер Eustream, збільшення постачання стало можливе завдяки проведеним українською стороною технічним засобам: потужність трубопроводу зросла на 8,5 мільйонів кубометрів на добу (до 40 мільйонів кубометрів). Зараз Eustream приймає заявки від європейських газотрейтдерів на використання цих потужностей, які почнуть працювати на регулярній основі з 1 березня. На нерегулярній, по оперативних заявках, це можна робити відразу ж. Що, власне, і відбулося 25 січня.

Що це означає для України?

По-перше, повністю усунуто ризик того, що до кінця зими Україні не вистачить газу. З урахуванням власного видобутку, запасів у підземних сховищах та збільшення європейського постачання наші газові ресурси на лютий фактично відповідають минулорічним. Якщо ж урахувати скорочення споживання газу в країні, то не залишається сумнівів, що зимовий опалювальний сезон Україна пройде без проблем.

По-друге – і це найважливіше – завдяки словацькому реверсу Україна отримує реальну можливість повністю відмовитися від закупівлі російського газу вже в цьому році.

Прем'єр-міністри України та Словаччини відкривають газопровід "Вояни-Ужгород"

Так, за даними НАК «Нафтогаз України», у 2014 році Україна скоротила споживання газу з 50 до 42,6 мільярдів кубометрів. Власний видобуток при цьому склав 20,5 мільярдів кубометрів, решта – це імпорт. У ньому 14,5 мільярдів кубометрів – це газ, придбаний у Росії.

Натомість у нинішньому році ситуація зміниться кардинально. Тільки по словацькому напрямку Україна зможе отримати близько 13-14 мільярдів кубометрів. І це далеко не межа. Нагадаємо, що у вересні, коли газопровід «Вояни-Ужгород» починав працювати, словаки гарантували 27 мільйонів кубометрів добового постачання, починаючи з березня 2015 року, а на осінь-зиму – лише 17 мільйонів. Насправді ж Україна отримувала в цей період майже вдвічі більше – 24-30 мільйонів кубометрів газу.

Якщо врахувати, що влітку в Європі буде надлишок газових ресурсів - через теплу зиму, заповнені сховища (62% станом на 25 січня – це дуже високі показники) та скорочення споживання газу країнами ЄС-28 – то можна прогнозувати ріст постачання по словацькому маршруту. Якщо є вільний газ – його охоче продадуть Україні.

Крім словацького, є ще польський та угорський маршрути, по яких Україна може отримати до 5 мільярдів кубометрів газу протягом року.

Слід також врахувати, що Україна в 2015 році вже придбала в Росії 1 мільярд кубометрів газу в рамках «зимового пакету» - ці обсяги також входять до річного газового балансу.

Як бачимо, за реалістичного сценарію (видобуток газу в країні стабільний, імпорт газу з ЄС здійснюється по всіх трьох напрямках, обсяги імпорту з ЄС на рівні нинішніх або зростають, споживання скорочується до 38-40 мільярдів кубометрів), Україні взагалі не потрібно буде купувати російський газ.

У цьому сенсі варто згадати нещодавню заяву очільника «Газпрому» Олексія Міллера, який шантажує Україну збільшенням ціни на газ із 1 квітня, коли завершується період «зимових домовленостей» по газопостачанню, до 485 доларів за 1000 кубічних метрів. Нахабство такої цінової пропозиції б’є всі рекорди: зараз, у період максимального попиту, на європейському спотовому ринку ціна 1000 кубометрів газу становить близько 230 доларів. Навесні-влітку вона зазвичай падає на 25-30%.

Висновок із цього простий: російський газовий шантаж, під тиском якого Україна жила останні 20 років, закінчився. Кремль із його пропозиціями газу по 485 доларів може шукати покупців на нього деінде – в Китаї, Туреччині, Північній Кореї чи на Місяці.

Україна, яка свого часу отримувала з Росії 50 мільярдів кубометрів на рік, була найбільшим у світі ринком для російського газу (більшим, ніж Німеччина). Однак замість логічних для покупця і продавця стосунків – із оптовими знижками та взаємовигідними проектами із розвитку галузі – Кремль обрав іншу стратегію. Її наслідком мав стати перехід усіх газових активів України (від газопроводів і сховищ до облгазів) під контроль Росії. При цьому українська влада повинна була танцювати під кремлівську гармошку, перебуваючи під постійною загрозою підвищення цін або «перекриття труби».

Цей план зазнав повного краху. Українська газова євроінтеграція вже відбулася, і далі вона буде тільки поглиблюватися. Її досягнення – це доступ до вільного ринку із об’єктивними цінами та потужними ресурсами газу, а також можливість обирати постачальників із кращою ціною.

P.S. Оперативні дані по надходженню газу зі Словаччини до України можна подивитися за лінком https://tis.eustream.sk/TIS/#/?nav=rd.flw (Point - Budince)

газ газпром економіка енергетика

Знак гривні
Знак гривні