П

Парад на День Незалежності (ФОТОРЕПОРТАЖ)

24 серпня на честь 23-ї річниці незалежності України в Києві на Хрещатику відбувся військовий парад. Пропонуємо подивитися, як це було.

Фото і текст: Сергій Лук'янчук

Парад мав початися о 10-й ранку, але люди почали збиратися на прилеглих до Хрещатика вулицях години за півтори-дві. На сам Хрещатик доступ був вільний, у зону для почесних гостей пускали через два кордони - на одному перевіряли документи, на іншому - пропускали через міношукач.

До початку параду ще година

Дуже багато людей прийшли у вишиванках або з національною символікою.

Поблизу трибун вичікували дві представницькі "Чайки". Відверто кажучи, виглядають ці машини архаїчно, якщо не убого. Треба дати КрАЗу замовлення виготовити на наступний парад щось сучасне і адекватне.

Представницькі "Чайки" традиційно беруть участь у подібних заходах

Рівень безпеки на параді був високим, але не надмірним. Тієї параної, якою супроводжувалися подібні заходи при Януковичі, не було й близько.

Наскільки вдалося зрозуміти, це представники дипломатичного корпусу. Взагалі було багато людей у військовій формі інших держав.

Оркестр і хор. Треба зауважити, що від традиційної святкової "української програми" - козаки, дівчата з хлібом, хлопці в шароварах, а також пафосна до сиропності озвучка - добряче тхнуло нафталіном. Ці традиції теж пора міняти.

За кілька хвилин до початку.

Командувач парадом об"їжджає колони вояків. Коли вітав бійців із зведеної колони учасників АТО - Хрещатик вибухнув оплесками.

Прибув президент Петро Порошенко.

Я очікував, що у зв"язку з бойовими діями в країні Порошенка затулятимуть, прикриватимуть і т.д. і т.п. Нічого подібного. На моїй пам"яті це взагалі найбільш "відкритий" парад.

Прапор України урочисто виносять до флагштока.

Прапор піднімають. Взагалі сьогодні з прапорами відбувалися цікаві речі. Під час хвилини мовчання майдан Незалежності замовк. Але в цей же час різко посилився вітер, і прапори зашелестіли, майже загуділи. Містика.

Відкрили ходу прапори усіх видів збройних сил України.

Зведена колона учасників антитерористичної операції. На цьому заході найбільшої пошани заслуговували саме вони.

Цікаві однострої, і ранці теж цікаві.

До речі, наскільки я зрозумів, переважна більшість учасників параду - курсанти військових училищ. Що є логічною відповіддю на закиди "Як же це так, в країні війна, а ви армію відволікаєте на паради".

БТР-80 Нацгвардії. Судячи з вигляду, машини нові, але сама техніка не найновіша.

Вони ж із іншого ракурсу.

Наша відповідь "Хамві" - бронеавтомобілі "Кугуар", які дуже подобаються Арсену Авакову. :-) Робить КрАз по ліцензії канадської компанії.

Озброєння, до речі, в машин серйозне - автоматичний станковий гранатомет.

А це вже сучасна зброя. БТР-3 розробили в Харкові в 2000 році, як експортну машину. Цікаво, що в Україні станом на травень їх було лише 22, тоді як у Таїланд продали 102, у Емірати - 90, у Нігерію та Йорданію - по 51.

Найбільш іноваційний компонент БТР-3 - бойовий модуль, тобто, башта зі зброєю. Він автономний - націлювання та ведення вогню здійснює оператор дистанційно. Цей бойовий модуль має назву "Шквал" і включає 30 мм гармату та протитанковий комплекс "Бар"єр" (4 ракети з лазерним наведенням).

А тут озброєння інше - кулемет і міномет.

Найновіший український бронетранспортер БТР-4 "Буцефал". Його можна впізнати по "відкритому" бронесклу й характерному скосу корми. Це вже машина 21 століття, з сучасним модульним компонуванням відсіків. Ірак закупив 420 таких машин, вже понад 100 відправили. Але частину партії Ірак забракував. І зараз ці машини дуже стали в пригоді.

Бойовий модуль тут такий же, як в БТР-3 - "Шквал".

Медичний бронетранспортер на базі БТР-4.

Військові вантажівки "КрАз". Прикметно, що підприємство, яке до цього часу животіло, зараз дуже серйозно збільшило виробництво.

Якась дивна модифікація КрАза. Полонених возити, чи що?

Славно- (і сумно-) звісні "Гради"

Старший брат "Градів" - реактивна система залпового вогню "Смерч"

А це - улюблена страшилка російських ЗМІ, та сама "балістична ракета", яку застосовує жахлива українська армія. Насправді це далеко не новий ракетний комплекс "Точка У". Відстріляємо по сепаратистах те, що є - і здалося б поміняти його на щось новіше.

Зенітно-ракетний комплекс "Оса". Старий, як світ, але досі на озброєнні (в Росії, до речі, номер один за чисельністю).

Найпотужніше, що є в нас із протиповітряних засобів - комплекс "С300".

Ну і шароварщина під кінець заходу. Їй-бо, набридло.

На трибуні залишилися папірчики, по яких розташовувалися на подіумі високі чини. Полторак, Муженко, Гелетей. А ще поруч стояв на стільчику дротовий (!!!) телефон - мабуть, на випадок блокування мобільного зв"язку.

Знак гривні
Знак гривні