Я

Янукович дякував Ющенку за те, що президент не зробив його бомжем

Сьогоднішній захід, на якому виступив Віктор Янукович, був анонсований як «прес-конференція для регіональних ЗМІ». Певно, партія, очолювана Віктором Федоровичем, вирішила таким непрямим чином нагадати про свою назву. Втім, тут було безліч і журналістів зі столиці, але прерогатива ставити питання залишилася за регіоналами.

Автор: Антон ЗІКОРА

Знавець лірики

Янукович огорнув свій спіч у, так би мовити, поетичну обкладинку. На самому початку він сказав, що сьогодні виповнюється сто п'ятдесят три роки з дня народження Івана Франка, і процитував його («Нам пора для України жити»), і навіть не збився жодного разу. Наприкінці прес-конференції лідер опозиції сказав, що йому прийшло повідомлення про смерть Сергія Михалкова. Він назвав його великим російським-радянським поетом, і зробив скорботне обличчя з сумного приводу.

З огляду на той факт, що інформація про смерть з'явилася близько першої години дня, а прес-конференція розпочалася о дванадцятій, навряд чи можна говорити про домашню заготовку. Втім, не виключено, що автора віршів про Дядю Стьопу-міліціонера Віктор Федорович, який свого часу тісно зіштовхнувся з правоохоронними органами, з дитинства пам'ятав краще, ніж творчість Анни Ахметової та Гулака-Артьомовського.

Лідер регіоналів розповів, що 2004 рік, час, коли помаранчеві прийшли до влади, був для нього страшним. Але він ніколи не сумнівався: саме за нього тоді проголосували люди. Відповідно до свого статусу, лідер опозиції «мочив» «нинішню владу» як міг. Він приводив цифри падіння ВВП у різних областях, говорив про крах гривні.

Росія - так, російська мова - як-як?

На будь-яке питання, стосувалося воно вугільної промисловості або цукрової, лідер опозиції відповідав, що в усьому винна діюча влада. «Щоб цукор був дешевшим, треба подивитися на дії Тимошенко і зробити навпаки». «Політику Кабінету міністрів не може знати навіть сам Кабінету міністрів», - це все цитати Януковича, який охарактеризував уряд як «збіговисько». Віктор Федорович пообіцяв, що цьому скоро прийде кінець, і заявив, що може перемогти на президентських виборах уже в першому турі.

Оце стосунки були: Мєдвєдєв у Януковича цукерки з рук їв

Не обійшлося і без гарцювання на улюбленому конику: Янукович в черговий раз розкритикував нинішню владу за погіршення відносин з Росією. Він згадав, що, будучи прем'єром, він мінімум двічі на тиждень спілкувався з лідерами сусідньої країни. І це допомагало підтримувати відносини в нормі. Тут йому можна було б згадати про цукерку, яку на трибуні з його рук взяв посмоктати нинішній президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв – мовляв, який ще потрібен доказ гармонії та порозуміння з Росією? Але чомусь Янукович цього не зробив.

Говорячи про Чорноморський флот Росії, Янукович припустив, що деякі положення договору про його базування в Україні можуть бути переглянуті. «Ми підійдемо до цього питання творчо і захистимо національні інтереси», - сказав він. Так що тлумачте його висловлювання, як хочете. А ось на питання про надання російській мові статусу другої державної Янукович так і не відповів, обмежившись банальностями про те, що дискримінація за національною чи релігійним принципом неприпустима.

Домовласник в законі

Схоже, представники ЗМІ не очікували прямого звернення Януковича до зали. Тому на питання: «Хтось допускає, що я можу десь незаконно проживати?», Відповіді не отримав – бо кореспондент http://zaua.org сидів на одному з останніх рядів, тому його думку почуто не було. "Ось це є відповідь на запитання", - сказав лідер опозиції у відповідь на мовчання.

"От забрали б в мене хатинку - що ж мені, в переході на гітарі грати?"

Історію про те, як Тимошенко відібрала у Януковича резиденцію в Межигір'і у викладі самого Януковича не можна слухати без сліз. Він сказав, що з цього маєтку його намагалися виселити ще з 2004 року. Він же законно, за його словами, викупив цю нерухомість, для чого йому довелося продати квартири в Києві та Донецьку. До речі, Віктор Федорович похвалив Ющенка, який свого часу дозволив йому жити в цьому будинку. «Я ніколи людину з хати виганяти не буду», - цитував з вдячністю Янукович президента. Лідер опозиції заявив, що виселятися з спірного будинку він не збирається.

Проффесор гиографеї

Загалом прес-конференція була рівною, тільки дуже нудною і затягнутою. А розвеселив публіку Віктор Федорович тільки в самому кінці, відповідаючи на питання про визнання Південної Осетії і Абхазії. Він сказав, що пропонував свого часу розглядати цю проблему в контексті з ситуацією з Чорногорією. Тут запанувало коротке мовчання, після чого журналісти стали підказувати Віктору Федоровичу, що малася на увазі не Чорногорія, а Косово. Янукович не відразу зрозумів, про що йдеться, але потім виправився, сказавши: «І моя позиція не змінилася. Не треба затягувати ці конфлікти ».

З приводу нового географічного конфузу Януковича вже встигли проїхатися багато ЗМІ, завтра це вийде в газетах. Дехто пригадав, що свого часу він сплутав Словаччину зі Словенією. Я ж пам'ятаю, як свого часу він не впорався зі словом «Азербайджан», тричі сказав «Азебарджан». Але скоріш за все, Віктор Федорович не дізнається, як над ним будуть жартувати журналісти. Бо, як з'ясувалося на сьогоднішній прес-конференції, його родичі ховають від нього газети, які пишуть про нього недобре. «Моя сім'я - це моя цензура», - сказав той, хто вважає себе майбутнім президентом України.

політика янукович говорильня зікора

Знак гривні
Знак гривні