П

Повноліття Незалежності: так святкувала Україна (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Двадцять четвертого серпня 2009 року незалежній державі Україна виповнилося 18 років. Дата хоч і некругла, але вельми символічна.

Можливо, для країни з 46-мільйонним населенням та тисячолітньою національною історією 18 років власної державності - це не вік. Але саме цього року повні громадянські права отримали юнаки та дівчата, які народилися в незалежній Україні. І їм немає потреби чи то по краплі вичавлювати з себе "совка", чи навпаки, ностальгувати по "Союзу нєрушімому рєспублік свабодних". Для них незалежність української держави - не несподіваний трофей і не крах усіх світоглядних цінностей. Вони виросли і стали повнолітніми у вільній країні. І день Незалежності - це в першу чергу їхнє свято.

Напередодні Дня Незалежності час від часу можна було почути думку "експертів": а навіщо це все взагалі - витрачати кошти на парад, виводити війська маршем на Хрещатик, піднімати в небо літаки? Краще було б, аби...

Що - аби? Громадяни незалежної держави мають право на власні очі бачити, що в них є військо, авіація, танки і ракети. Що молоді українські курсанти маршируть Хрещатиком не менш вправно, ніж їхні однолітки в Москві чи Вашингтоні. Що десятки тисяч людей вчора прийшли на парад не тому, що їх хтось до цього змушував, а тому, що вони вважають свято Незалежності своїм святом.

Що ж до України як держави, то було б дуже добре, якби із досягненням 18-річчя для неї закінчився період підліткової незрілості. Досі багато що з наших негараздів чи невдач можна було списати або на юнацький максималізм, або ж на юнацьку недосвідченість нашої політичної системи. Цей етап пора завершувати. 18 років - це всі права, але водночас і всі обов'язки. Звикаймо.

Президент Віктор Ющенко іде до почесної трибуни
Марширує почесна варта
Зранку в Софії Київській відбулася спільна молитва за Україну всіх провідних релігійних конфесій
Гімн України співають (справа наліво) прем'єрка Юлія Тимошенко, керівник Секретаріату Президента Віра Ульянченко та голова РНБО Раїса Богатирьова. Цікаво, чи в унісон у них виходить?
Прем'єрка звільнила міністра оборони, тому парад приймав начальник Генштабу Кириченко
Рапорт президентові
Цього року віп-персон на трибуні поставили поміж святих отців
Над Хрещатиком пролітає четвірка винищувачів Су-27...
... та військово-транспортний літак Ан-124 "Руслан"
На президента, схоже, справив враження танк "Оплот"...
Зі 125 мм гармати "Оплота" можна знищити будь-який сучасний танк. А при потребі - вистрілити керованою ракетою і збити ворожий вертоліт
Зенітно-ракетний комплекс "Оса"
Хлопчик "осідлав" ракету тактичного комплексу "Точка-У"
Самохідна 152-мм гаубиця "Акація"
Один з головних "експонатів" - зенітно-ракетний комплекс С-300

україна незалежність свято парад

Знак гривні
Знак гривні