С

США наближається до електронної демократії. Три соцмережі, які прямо впливають на політику

Під час нещодавних мовних протестів активісти ображалися на користувачів соціальних мереж за те, що вони "не виходили в реал". Натомість у США виник термін "кліківізм", який позначає політичну активність в інтернеті. З розвитком соцмереж "кліківізм" безпосередньо впливажє на політиків і стає прототипом прямої "електронної" демократії.

Цей матеріал з англійською назвою "3 Ways Social Media Is Reshaping the Political Landscape" написав Майкл Чонг, засновник Social Revolution, агенції з Сан-Франциско, яка прагне змінити майбутнє за допомогою інновацій. Майкл також заснував чотири інших стартапи, в тому числі MacWEEK і ICONOCAST. І він - автор Social Engagement Marketing, простого у навігації гіду в світі соціальних медіа. Переклад: Сергій Клімович

Заснована в 2006 році двома старшокурсниками Стенфордського університету, Change.org спрямована на подолання мікрокосмічних викликів. Компанія дозволяє громадянам створювати онлайн-петиції. Їх найвідомішою перемогою було примушення Bank of America скасувати заплановані щомісячні $5 банківські комісійні - цю петицію подала 22-річна няня Моллі Кечпол.

Враховуючи, що соціальні медіа найкращим чином забезпечують зв'язок людей з лідерами суспільства, немає ніяких сумнівів, що підприємці з галузі соціальних комунікацій можуть відігравати важливу роль в майбутньому країни (США). Генеральний директор Facebook Марк Цукерберг зазначив в документі для подачі на первинне розміщення акцій, що він розглядає Facebook як інструмент, який може "привнести чесніший і прозоріший діалог навколо урядування, що могло б призвести до більш прямої участі людей у здійсненні владних повноважень".

У той час як Цукерберг вважає, що соціальні медіа можуть привнести більше відповідальності до політичного процесу та запропонувати рішення деяких з наших найбільших проблем, як це бачення реалізується? Велика кількість стартапів наближається до соціального процесу взаємодії по-різному.

"Кліктівізм"

Заснована в 2006 році двома старшокурсниками Стенфордського університету, Change.org спрямована на подолання мікрокосмічних викликів. Компанія дозволяє громадянам створювати онлайн-петиції. Їх найвідомішою перемогою було примушення Bank of America скасувати заплановані щомісячні $5 банківські комісійні - цю петицію подала 22-річна няня Моллі Кечпол.

Наочно демонструючи зростання інтересу до онлайн-активізму (його часто називають "clicktivism"), Change.org об'єднав 17 мільйонів членів і щомісяця додає 2-3 мільйони нових клік-тивістів щомісяця, за повідомленям менеджера з комунікацій Change.org Communications Шарлотти Хілл.

У серпні Change.org допомогли трьом учням середньої школи добитися того, щоб жінка, журналіст CNN Кенді Кроулі, вела президентські дебати - а цього не відбувалося з 1992 року (подивіться тут на інші успіхи Change.org)

Хілл повідомила мені, що Change.org генерує дохід, приймаючи рекламу від некомерційних організацій, в основному - "спонсоровані петиції": Цей принцип, імовірно, працює, тому що компанія вже зросла до 150 осіб.

Громадянська активність

POPVOX був створений, щоб вирішити проблему надмірної кількості інформації. Засновник і генеральний директор Марсі Харріс працювала в якості помічника правника у Вашингтоні і виявила, що співробітники Конгресу тонули в "інформаційному шумі" (аргументах і псевдоаргументах лобістів і контрлобістів, - прим. ). Тож так народилася ідея створити інтернет-платформу настроїв.

POPVOX автоматизує процес налагодження зв'язку людей з їхніми політичними представниками. Онлайнова платформа полегшує громадянам можливість відстежувати запропоноване законодавство (шляхом проходження через парламент - Прим. Авт.) і висловлювати підтримку чи несхвалення, які потім пересилаються персонально парламентарям.

Харріс говорить мені, що POPVOX спирається на Freemium модель. Політики можуть розмістити безкоштовний віджет на своєму сайті, але якщо вони потребують аналітики, компанія більш ніж щаслива надати її за щомісячну абонентську плату.

Засновник цієї громадянської платформи Марсі Харріс говорить, що діяльність POPVOX отримала позитивні відгуки від співробітників Конгресу, тому що це дозволяє їм застосовувати аналітику до того, що зветься "голосом народу".

Користувачі POPVOX не повинні бути громадянами або навіть зареєстрованими виборцями. Таким чином, користувачі можуть логінитися за допомогою Facebook або Twitter. Ця функція дозволяє членам зберігати анонімність, але при цьому зв'язуватися з конгресом під своїми справжніми іменами.

Залучення виборців

Votizen використовує інший підхід. Він витратив багато грошей і часу на оцифровку записів реєстрації виборців - загалом 200 мільйонів американців. Знадобилося два роки, щоб обробити дані, які були надані місцевими реєстраторами на гнучких дисках, магнітній стрічці і навіть у формі таблиць.

Отримана завдяки цьому база даних на 1 терабайт була використана для створення сервісу на базі соціальних медіа, який дозволяє учасникам дізнатися, хто з їх соціальних зв'язків є однодумцями, а хто - ні. Votizen отримала $ 2,25 млн. від співзасновника Napster Шона Паркера і ангел-інвестора Рона Конвея, на додачу до Twitter-знаменитості Ештона Кетчера.

Votizen вважає, що політики і активісти будуть платити, щоб вийти на своїх членів, обраних за схожістю або географією. Служба говорить, що вже має 1549231 членів. Співзасновник і головний виконавчий директор Votizen Девід Бінетті говорить, що мета сервісу полягає в тому, аби знизити роль грошей в політиці, зробивши "розмір мережі людей більш важливим, ніж розмір їх гаманця".

Очевидно, що підприємці в галузі соціальних медіа відгукнулися на заклик допомогти змінити політичний ландшафт Америки, чи то через "кліктівізм", чи то - підвищення соціального і електорального залучення виборців. Я планую подивитися на іншу проблему, забезпечення прозорості в режимі реального часу та перевірку фактів, у своєму наступному дописі.

концепція інтернет інозмі

Знак гривні
Знак гривні