Є

Є з чого вибрати. Тексти аналізують програми чотирьох політичних сил за п'ятьма критеріями

Напередодні виборів "Тексти" вирішили зробити те, чого зазвичай не робить ніхто - уважно прочитати виборчі програми політичних партій. Із'ясувати, чи згадані в них ті речі, які редакція вважає стратегічно важливими для подальшого розвитку країни.

Автор: Сергій Лук'янчук

Для початку - кілька слів про методологію оцінювання виборчих програм. Початкове ознайомлення із текстами цих програм навело на думку, що вишукувати в них "раціональні зерна", а потім співставляти виявлене в кожній програмі на предмет того, "хто зміг пообіцяти краще", - не найоптимальніший підхід.

Тому ми вирішили піти іншим шляхом - не від партійних обіцянок, а від тих позицій, які редакція "Текстів" воліла б бачити в програмах відповідальних політичних сил, якщо ті дійсно мають намір запроваджувати в країні позитивні зміни. Наводимо ці п'ять позицій із поясненням, чому ми вважаємо найважливішим саме це.

1. Запровадження суду присяжних. Це слід зробити без жодних обмежень за тим принципом, як ця система працює в США: присяжні виносять вердикт «винен/не винен», суддя веде процес і визначає покарання в разі винуватості. Присяжні при цьому перебувають під захистом держави, при потребі їм надають надійну охорону.

2. Запровадження ринку землі. Політичним силам, які претендують не на популізм, а на вирішення об'єктивних потреб країни, пора зрозуміти: чим довше ми тягнемо із запровадженням ринку землі, тим більше землі "прихватизують" собі олігархи за безцінь. Неформалізована власність на землю не дає можливості знати її реальну вартість, залучати кредити тощо. Поширені заклики "не дамо розпродати землю" - це фактично сприяння тому, щоб цю землю в селян відібрали задарма.

3. Законодавче скасування більшості пільг. Монетизація чинних пільг. Дослідження "Текстів" показало: в країні діють понад 130 найрізноманітніших пільг. Продовжувати цей "атракціон небаченої щедрості" більше неможливо. Єдиний вихід - скоротити число пільг, а ті, що залишилися, перевести в грошову форму.

4. Радикальне зменшення податків. Сьогодні Україна є світовим лідером із кількості податків. Почати можна із скасування ПДВ, оскільки більшість зібраного в країні ПДВ іде на компенсацію ПДВ експортерам. При скасованому ПДВ буде легше і експортерам, і усім іншим споживачам.

5. Максимально спрощене оформлення нерухомості.

Відомий економіст Ернесто де Сото пояснював, що причина процвітання Заходу - у оформленій нерухомості. В Україні безліч неоформленої нерухомості, починаючи з прибудинкової території в багатоповерхівках і закінчуючи незареєстрованими приватними будинками, яких 80% від збудованих за останні 20 років. Не кажучи вже про гаражні кооперативи і всякі самозахоплення. Ця власність не працює на економіку, не створює капітал, адже під неї не можливо взяти кредит, її важко продати чи легально використовувати у комерційних цілях. Люди не реєструють нажиту нерухомість, не тому що не хочуть, а тому що це дуже складно і дорого. Ми очікуємо на появі у програмах положення про максимально просту і дешеву реєстрацію наявної власності. Між іншим, новообраний президент Єгипту запросив де Сото стати консультантом, для того щоб формалізувати всю власність єгиптян. Єгиптяни розраховують, що така формалізація дасть потужний імпульс економіці і дасть змогу біднякам перетворитися на середній клас.

На додачу до цих п’яти пунктів ми сформулювали ще два критерії. Перший – гарна ідея, яка не входить до визначеного "Текстами" переліку. Умовна назва – «шедевр». Друге – пропозиції, виконання яких призвело б до серйозних проблем (умовна назва - «ганьба»).

Об’єктом нашого аналізу послужили виборчі програми чотирьох політичних сил – Об’єднана опозиція - Фронт змін (Тимошенко-Яценюк), «Удар» Кличка, «Україна – вперед» Королевської та «Свобода» Тягнибока.

Чому ми не аналізували програми Партії регіонів чи Комуністичної партії України? Тому, що вважаємо, що будь-які програмні заяви, виголошені цими політичними силами, не варті того паперу, на якому вони написані. Натомість ті чотири політичні сили, які згадані вище, у цьому сенсі ще зберігають репутацію - принаймні до того моменту, поки своїми діями не доведуть протилежного.

«Україна-вперед»

http://ukraina-vpered.com/ua/prohrama-partiji.html

Загальні враження від програми. Політтехнологи Королевської зуміли переконати її в тому, що програми слід писати лаконічно. Однак вони забули (чи не змогли) їй пояснити, що лаконізм має поєднуватися із конкретикою. На жаль, конкретики в програмі обмаль, а та, що є, змушує здивовано знизати плечима (наприклад, підвищення середньої зарплатні до 1000 євро, а пенсії – до 500 євро). Втім, справедливості ради слід зауважити, що подібні обіцянки є й у інших політичних сил - зокрема, Об'єднаної опозиції - Фронту змін

Суд присяжних – НЕМА В ПРОГРАМІ. Взагалі програма Королевської практично не торкається такої теми, як вдосконалення судової системи. Єдина згадка сформульована вкрай неконретно: «Ми усунемо всі можливості використовувати суди і правоохоронні органи для незаконного відбирання та захоплення власності». Яким чином це буде зроблено, і чому згадано лише про незаконне відбирання власності, а не про інші прояви сваволі українських судів (наприклад, незаконне позбавлення волі) – програма не пояснює.

Запровадження ринку землі – ПРОТИ. Фразу «Збереження української землі в українських руках» (єдина згадка про земельну власність у програмі) можна трактувати як підтримку збереження існуючого стану речей і опонування вільному ринкові землі

Скасування пільг: НЕМА В ПРОГРАМІ. Втім, фразу «Гарантовану безкоштовну медичну допомогу соціально незахищеним верствам населення» (діти, інваліди, пенсіонери, безробітні)» можна трактувати як відмову від безкоштовної медичної допомоги усім тим, хто до соціально незахищених верств не належить.

Зменшення податків: ЗА/ПРОТИ. З одного боку, програма пропонує «Максимальне спрощення системи оподаткування. Податкова система має стати інструментом розвитку, а не репресій». З іншого, та ж програма заявляє, що «багаті повинні платити більше податків, ніж бідні», а також про те, що великі підприємства мають реєструватися та сплачувати податки за місцем . Крім цього, є дві інші пропозиції, що стосуються податків – це введення податку на операції з офшорними компаніями та сплата податків за місцем розташування виробничих потужностей компаній

Спрощене оформлення нерухомості: НЕМА В ПРОГРАМІ. Парадокс, але питання, пов’язані з житлом і нерухомістю, в програмі Королевської відсутні навіть побіжно. Схоже, квартирне питання абсолютно не турбує ні партійних лідерів, ні тих, хто складав їм цю програму.

Шедевр: не виявлено.

Ганьба: «Будування шестисмугових магістралей, які з’єднають усі обласні центри України». Неприхований популізм, поєднаний із відвертим нерозумінням проблем, пов’язаних з українськими дорогами. З таким же успіхом можна було обіцяти будівництво космодромів у кожному обласному центрі – і за корисністю, і за реалістичністю виконання це було б точнісінько те ж саме.

Об’єднана опозиція-Фронт-змін

http://frontzmin.ua/mediafiles/pdf/ZA_prog.pdf

Загальні враження від програми. Дивина – програми, яка є на сайті Яценюка, на сайті БЮТ нема (принаймні, ми не знайшли) – там під таким же заголовком викладено певні тези, які значно коротші за обсягом і не повністю текстуально співпадають із тезами, викладеними на сайті «Фронту змін» Яценюка. З цієї причини ми вирішили використовувати для аналізу програму в редакції «Фронту змін».

Варто зауважити, що з усіх виборчих програм програма ОО-ФЗ є найрозлогішою. З одного боку, це дозволило згадати в ній про всі ті питання, які ми визначили як важливі (правда, не всі отримали підтримку цієї політичної сили). З іншого, текст страждає від самоповторів, і важко уявити, хто ще, крім фанатиків політичних програм узагалі та опозиції зокрема, знайде в собі силу й натхнення дочитати цю програму до кінця.

Суд присяжних – ЗА. «Ми створимо реально працюючий суд присяжних. Судді більше не будуть приймати неправосудні рішення, аби догодити владі

Більше того, у програмі ОО-ФЗ питання, пов’язані з реформою судової та правоохоронної систем викладені найбільш детально. Але це й зрозуміло - адже лідер цієї політичної сили Юлія Тимошенко перебуває за гратами.

Запровадження ринку землі – ПРОТИ. «Буде подовжено мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до того часу, поки не буде проведено повну інвентаризацію земель, створено реальний земельний кадастр, вироблено прості, зрозумілі, чесні правила роботи земельного ринку. Тільки громадяни України матимуть право приватної власності на землю. Ми не допустимо високої концентрації землі в одних руках».

При цьому «земельні ініціативи» ОО-ФЗ виглядають дещо дивно. «Сільськогосподарська земля використовуватиметься винятково за своїм прямим призначенням – для вирощування і збору щороку багатшого врожаю. Ми покладемо край будівництву маєтків, гольф-клубів, зон відпочинку на землях, украдених у селян.» По-перше, призначення землі змінювалося і буде змінюватися завжди – несільськогосподарська земля стає сільськогосподарською і навпаки. По-друге, якщо є юридичний факт крадіжки землі у селян, то ця земля має бути повернута власникові, а отже, заборона «крадієві» щось на цій землі будувати не має жодного сенсу.

Скасування пільг: ТАК/НІ. З одного боку, програма ОО-ФЗ неодноразово згадує як про уніфікацію законодавства про пільги, так і про скасування «зайвих» пільг». «Внесемо зміни до чинного законодавства з метою уніфікації різноманітних видів пільг, соціальних виплат та послуг, які містяться більш ніж у 55 законах та 120 підзаконних нормативно-правових актах»… «Скасування усіх пільг для народних депутатів та чиновників.»

Однак параллельно з цим ОО-ФЗ пропонує створення нових, «хороших» пільг - зокрема, для підприємців. «Для тих роботодавців, які забезпечуватимуть медичне страхування персоналу, будуть запроваджені податкові та інші пільги… Молоді підприємці-початківці розпочинатимуть власну справу на пільгових умовах. Молоді родини зможуть скористатися програмами молодіжного кредитування з доступними відсотковими ставками».

Зменшення податків - ЗА. Тут знову варто відзначити детальність та конкретність тих заходів, які обіцяє здійснити ОО-ФЗ. «Ми докорінно змінимо податкову систему. Кількість податків буде неухильно зменшуватися. В підсумку залишиться сім податків: податок на прибуток підприємств, податок на доходи громадян (за винятком тих, хто отримує мінімальну зарплату), модернізований ПДВ, акцизний збір, плата за користування природними ресурсами, а також податки на землю та нерухомість, які залишатимуться в місцевих бюджетах».

У програмі також є низка інших пропозицій, пов’язаних із зміною податкової системи. Вказаний і конкретний спосіб виконання цих обіцянок – ухвалення нової редакції Податкового кодексу.

Спрощене оформлення нерухомості: ЗА. «Здійснимо загальнодержавну інвентаризацію земель, зробимо справедливу оцінку вартості кожної земельної ділянки, забезпечимо відкритість процесу створення земельного кадастру з повним доступом громадян до інформації, створимо Єдину систему кадастру і реєстрації речових прав на нерухоме майно»

Шедевр: Антикорупційна люстрація (винні в корупції не зможуть обіймати державних посад). Скорочення міліційних спецпідрозділів. Безумовне дотримання законного права громадян на доступ до узбережжя річок, озер, морів,

Ганьба: Не виявлено.

Партія "Удар"

http://klichko.org/ua/about/programma

Загальні враження від програми. За обсягом тексту програма «Удару» ледь-ледь поступається програмі «України-вперед», і за лаконічністю викладу посідає друге місце. При цьому лаконізм не заважає конкретиці – її тут відчутно більше, ніж у Королевської, де переважають загальні фрази в стилі «ми хочемо, щоб усе було добре».

Суд присяжних – ЗА. «Запровадити суд з 12 присяжних для розгляду тяжких злочинів». Втім, поняття «тяжкі злочини» потребує додаткового роз’яснення. Прикметно, що в програмі партії цей пункт викладено повніше й чіткіше: «У кримінальній юстиції функціонує суд присяжних.»

Запровадження ринку землі – ЗА. Із чотирьох програм це єдина, що схвалює продаж землі, хай навіть із обмеженнями. «Продавати і здавати в оренду землі державної і комунальної власності винятково на аукціонах. Надати право власності на землі сільськогосподарського призначення виключно фізичним особам – громадянам України».

Скасування пільг: ТАК. «Удар» підтримує перехід до адресних пільг. «Запровадити адресність як основний принцип призначення соціальної допомоги, унеможливити її одержання заможними особами». Втім, у законі є натяки на запровадження нових пільг – зокрема, для молоді.

Зменшення податків - ЗА. Цікавий момент – якщо програма ОО-ФЗ називає сім податків, то в програмі Кличка їх шість: податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток підприємств, податок на додану вартість, єдиний соціальний внесок, акцизний збір, податки на нерухомість і землю (в списку податків ОО-ФЗ є ще плата за користування природними ресурсами).

Спрощене оформлення нерухомості: НЕМА В ПРОГРАМІ. Питання нерухомості програма «Удару» розглядає суто в контексті оподаткування – в ній запропоновано залишати 100% податку на нерухомість у місцевих громадах.

Шедевр: не виявлено.

Ганьба: Популістська теза, яка обіцяє надати українцям змогу «на місячну зарплату купити холодильник або пральну машину; пересічній сім’ї протягом 5 років придбати автомобіль, протягом 10 років – житло». По-перше, холодильники, пральні машини, авта й житло бувають вельми різними, а по-друге, пересічна сім’я і зараз без особливих проблем може придбати пральну машину чи холодильник з місячної зарплатні.

Партія «Свобода».

http://www.svoboda.org.ua/dokumenty/inshi/031823/

Загальні враження від програми. Програма «Свободи» є третьою за обсягом тексту, хоча вона не набагато більша від програм «України-вперед» та «Удару». Як і варто було очікувати, з-поміж усіх розглянутих передвиборчих програм вона є найбільш ідеологічною: «спочатку будуємо національну державу, а вже потім у цій державі запроваджуємо позитивні перетворення».

Суд присяжних – НЕМА В ПРОГРАМІ. Із питань, пов’язаних із реформою судочинства, у передвиборчій програмі є згадка лише про обрання місцевих суддів громадою строком на 5 років. «Тексти» перевірили і програму партії – там також нічого не сказано про суди присяжних.

Запровадження ринку землі – ПРОТИ. Причому на це «проти» програма «Свободи» вказує двічі – в преамбулі та у відповідному розділі. «Заборонити торгівлю землею сільськогосподарського призначення. Надавати її у довгострокове володіння українським громадянам із правом родинного успадкування. Дозволити продавати законно набуті наділи лише державі.» Звертає на себе увагу нечіткість формулювань: «дострокове володіння», вочевидь, не означає приватної власності, тому незрозуміло, на яких підставах держава має викуповувати землю, яка приватною власністю не є. Втім, варто зауважити, що «Свобода» пропонує провести повну інвентаризацію землі України та створити відповідний державний реєстр.

Скасування пільг: ПРОТИ. Точніше буде сказати, що про скасування чи впорядкування пільг у програмі «Свободи» не йдеться, зате вона пропонує запровадити принаймні дві нові пільги. Перша – для заробітчан, що захочуть повернутися до України. «Забезпечити пільгові умови повернення на Батьківщину всіх українських заробітчан. Зароблені ними гроші і майно, за умови їх вкладення у підприємницьку діяльність в Україні, вважати інвестиціями, які не оподатковуються.» Друга стосується ветеранів ОУН-УПА: «Надати їм належні пільги і компенсувати недодані за роки Незалежності.»

Зменшення податків – ЗА/ПРОТИ. Цікаво, що «Свобода» - єдина політична сила серед розглянутих, котра пропонує скасувати податок на додану вартість («Удар» пропонує його зберегти, «ОО-ФЗ» - зберегти у модернізованому вигляді. «Скасувати податок на додану вартість. Запровадити єдиний соціальний податок із доходів громадян з прогресивною шкалою оподаткування та базовою ставкою 20%. Не оподатковувати доходи громадян у розмірі мінімальної заробітної плати. Встановити прогресивні податки на розкіш».

Також у цьому пункті програми згаданий той же принцип, що і в Королевської (або, скажімо, у Барака Обами) – «багаті повинні платити більше податків».

Спрощене оформлення нерухомості: ЗА. Цей пункт у програмі «Свободи» подібний до такого ж положення у програмі ОО-ФЗ: «Створити Єдиний державний реєстр прав на нерухомість та землю і забезпечити його відкритість та прозорість». Втім, в обох згаданих випадках мова йде не про спрощення, а про формалізацію прав на нерухомість. Однак зрозуміло, що без здійснення цього етапу спростити оформлення прав просто неможливо.

Шедевр: Не виявлено.

Ганьба: Не виявлено.

Підсумкова таблиця

бют україна вперед УДАР політика свобода вибори-12

Знак гривні
Знак гривні