Т

Тревожно спиТЬся ветеранам. З Дев'ятим травня росіян вітають есесівці, танки Тигр та американські морпіхи

Святкування дня перемоги в Росії давно вже перетворилося зі свята пам'яті та шани до ветеранів на державну пропагандистську акцію. З кожним роком - більше пафосу, більше великодержавної помпезності, більше рекламної продукції "про війну" - від "георгіївських стрічок" до плакатів у кольорах цих стрічок на кожному стовпі. І все більше диких ляпів, які показово свідчать: всі ці пишноти насправді є порожньою декорацією.

Цього року були помічені відразу три агітаційні "шедеври" - схоже, російським братам вдалося встановти своєрідний антирекорд.

Ось свіженький зразок - плакат із солдатиком на фото вітає росіян з 9 травня. Але каска в солдатика якась дивна, і форма не схожа на радянську, і дерево за лівим плечем дуже вже нагадує не бєрьозку чи осіну, а щось пальмоподібне.

Нічого дивного - на фото зображений... американський морпіх на острові Гуам у Тихому океані (битва за звільнення острова від японців - один з найвідоміших епізодів війни між США та Японією). В руках у бійця американський же карабін М1. Зрозуміло, що до радянської перемоги цей персонаж не має жодного відношення. А його поява пояснюється просто: молодий дизайнер знайшов у інтернеті першу-ліпшу фотографію "салдата на вайнє", а яка там каска чи карабін, він не розрізняє. А навіщо якісь там знання - начепив георгіївську стрічку, і цього достатньо.

Ну а це вже взагалі - за межами добра і зла. Якісь креативні на всю голову люди взяли відому в усьому світі фотографію американських морпіхів, що встановлюють прапор на острові Іводзіма. За допомогою фотошопу частково "перевдягнули" їх в радянську форму, потім поставили фоном американський Капітолій, який, вочевидь, має зображати палаючий Рейхстаг.

Все це настільки абсурдно, що виникає підозра в тому, що плакат підроблено. Однак на фото добре видно відображення вулиці й машин у заскленій поверхні рекламного щита - навряд чи хтось взявся б підробляти такі тонкощі.

Третій "шедевр" у дусі двох перших, але тут його авторам та замовникам, схоже, пощастило уникнути епічного фейлу. Як бачимо, на фото зображені танки, на яких стоять солдати.

А ось - оригінал. Дизайнер дзеркально повернув цю фотографію. І навряд чи він знав, що на ній зображені німецькі танки Pz.Kpfw. V "Пантера". Однак йому пощастило, тому що танки ці - трофейні, і воювала на них рота гвардії лейтенанта Сотникова. Знімок зроблено в 1944 році поблизу варшавського передмістя Прага.

І хоч ця обставина врятувала ситуацію від повної ганьби, але плакати, які були призначені для розповсюдження в Єкатеринбурзі, були вилучені й знищені.

Плакат у розвиток військово-патріотичної теми. Однак літаки, які зображені на фоні, до Лавочкіна та його літаків не мають жодного відношення. Це - відомі бомбардувальники- пікірувальники Юнкерс-87. Або "лаптьожники", як їх називали фронтовики за форму обтічних ковпаків на шасі.

Ну а це - чи не найбільший ляп в історії подібної "патріотичної творчості" в Росії. На честь 65-річчя Перемоги організація ветеранів міста Перм замовила календар.

Замовлення виконали дуже неординарно. З шести фотографій у календарі - лише одна з радянськими солдатами. На решті - німці. Цікаво, що це не просто помилка молодого дизайнера - макет був підписаний в друк стороною, яка його замовила.

Вітальний бігборд до дня Перемоги у Чебоксарах. Зверніть увагу на фонове фото солдата з гранатою.

А ось і оригінал. Фото відоме: на ньому німецький солдат кидає гранату з окопа. Час дії - операція "Барбаросса", тобто, напад на СРСР. Надзвичайно вдалий вибір для привітання ветеранів, чи не так?

На фото - плакат із привітанням до Дня перемоги, який розмістили в Челябінську (з підписом губернатора, який дуже шанує ветеранів, еге ж). Якість не найкраща, але можна розрізнити, що на знімку - радянський танк Т-34 та солдати, що позують на його фоні. Правда, коли перехожі придивилися до цього фото уважніше, то побачили на грудях у цих солдатиків... німецькі розпізнавальні знаки. Місце дії - Львів, перші дні війни, вояки "Люфтваффе" позують на фоні підбитого чи покинутого радянського танка.

Цікаво, що навіть з цього епічного фейлу російські ЗМІ спробували зробити антиукраїнську політику. Хтось кинув версію, що на знімку - українці, вояки батальйону "Нахтігаль". І правильно - краще хай біомаса обговорює поганих українців, що воювали на боці Гітлера, аніж ідіотів-дизайнерів.

Ну а цей пафосний віршик взагалі перетворився на класичний епік фейл. Один зайвий м'який знак - і фраза "Тревожно спится ветеранам" перетворюється на глумливе "Тревожно спиТЬся ветеранам". Справді, пора вже ветеранам спиватися без зайвих тривог.

Калінінградська залізниця дуже шанує ветеранів - і її начальник не поскупився на замовлення рекламного вітання. Правда, вітальний пафос трохи зіпсувало те, що фоном для нього послужило зображення німецького танка Т-IV "Тигр". Важко уявити, як людина, яка має хоч найменші уявлення про Другу світову, могла помістити зображення "найстрашнішого" німецького танка на листівку із вітанням тим, хто переміг саме ці танки. Зрозуміло, що дизайнер, який її робив, та замовник, який приймав роботу, мають стільки ж знань про "Вєлікую отєчєственную", як про походи Александра Македонського.

На цьому фоні ось це самопальне привітання "учащихся и педагогического коллектива" - просто дрібниця. Знайшли дітки в інтернеті фото хвацького солдата, поставили на листівочку й роздрукували на принтері. Ну а те, що солдат у формі НАТО - так хто про це знає? Хоча, з іншого боку, вчитель історії в тому самому педагогічному колективі школи №9 мав би не лише знати, але й навчити своїх учнів тому, яку форму носили їх прадіди та прапрадіди на війні.

А чи були приклади подібного "креативу" в Україні. Так, був як мінімум один аналогічний шедевр - у Одесі, в 2011 році. І показово, що з'явився він тоді, коли відомий своєю проросійською спрямованістю губернатор Одеси Олексій Костусєв вирішив розповсюдити російські пропагандистські акції і в Одесі.

Зверніть увагу на нижнє фото на плакаті - солдати сидять на Приморському бульварі в Одесі. От тільки ці солдати - румунські окупанти. Які "відзначилися" в Одесі по повній програмі, розстрілюючи полонених та грабуючи мирне населення.

Варто зазначити, що коли обурені таким блюзнірством одесити звернулися до міської влади, в Костусєва відповіли їм на рідкість гнилою відмазкою: мовляв, румуни були в Одесі, це історичний факт, а плакат просто відтворює історію. За такою логікою на наступному вітальному плакаті варто було б зобразити Гітлера - адже він теж є історичною постаттю і теж має першочергове відношення до подій Другої світової.

9 травня "георгіївські стрічки" з'являться і на вулицях українських міст. І більшість із тих, хто їх вдягне чи начепить на сумку або авто, щиро вважатиме, що в такий спосіб вшановує пам'ять учасників війни. Насправді ж вони виступатимуть водночас статистами і декораціями в російській пропагандистській виставі, яка не має жодного відношення до справжньої пам'яті про справжню війну.

свято війна росія пропаганда

Знак гривні
Знак гривні