В

Відпочинок у Карпатах: шари нема, зате й сервіс пристойний

Найпопулярніший варіант відпочинку в Карпатах – садиби. Все більше їх, свіженьких, щойно вирубаних з дерева, будується поміж полонин та смерекових лісів. Очі просто розбігаються – за останні роки карпатська туристична інфраструктура розвинулась неслабо. Пропозицій – море, кожна садиба має і детальний опис, і фотографії. Причому чесні, на яких видно де, що і з якого матеріалу (а не найвдаліший куточок кімнати, зафіксований в різних ракурсах, як це типово для українських сайтів з нерухомості).

Автор:Антоніна МАЛЄЙ

Рандеву з гуцулом – 50 грн

Новеньким виглядає і двоповерховий котедж «Гуцульське рандеву» (з позначкою «vip» в об`яві) в селищі Ільці Івано-Франківської області. Фото приваблює відразу – в мальовничій місцині ошатна хатинка виглядає святковою пасочкою.

Вмістити може до 10 осіб – в котеджі чотири окремі спальні, кухня, постійно гаряча та холодна вода, безкоштовний паркінг. Камінний зал, плетене крісло-качалка на терасі і чудовий вид на гору піп-Іван та річку Черемош справляють на мене враження і я дзвоню власнику.

В Інтернеті повідомлялось, що ціна на цю хатинку влітку – 600-700 грн за день, діє гнучка система знижок. Та власник повідомив, що на дати, які сподобались мені – з 15серпня – котедж буде коштувати 500 грн. А дізнавшись, що наша компанія планує відпочивати 10 днів запропонував 400 грн на добу. Тобто, якщо їде 8 чоловік (а це оптимальний варіант при чотирьох спальнях), то кожен платить 50 грн в день за відпочинок.

Котедж "Гуцульське рандеву" зовні виглядає мальовничо...

За словами власника, продуктовий магазин розташований зовсім поруч – 5 хвилин пішки, неподалік річка і гірськолижний витяг. За 25 грн на годину можна замовити більярд. Якась ідилія, наполегливо, хоча й даремно шукаю мінуси.

... але інтер'єр - вибачайте, панове гуцули - на «vip» не тягне

Трохи більше треба заплатити за добу проживання в котеджі «Стара хата» в селі Прокурава – від 80 до 125 грн з людини. Це або за однокімнатний двомісний номер або за двокімнатний «Люкс». Ця хатина теж виглядає ошатно зовні і всередині – всюди дерево, смугасті штори і білі скатерті, зручні на вигляд меблі.

Власники запевняють, що найближчі сусіди котеджу – скеля, річка й тиша. В об`яві акцент ставиться на те, що проживання без господарів – це важливо, маємо досвід відпочинку в котеджах Одещини. Серед відгуків нема жодного негативу. Хоч бери і їдь відразу.

Садиба "Стара хата": і хата не стара, і побутова техніка сучасна

Садиба за 35 грн і сусід-мольфар

Урочище Цюхів біля села Орів Сколівського району схоже на декорацію до якоїсь казки – вкритий пишною зеленою травою та схил «котится» вниз, а перед нами відкривається панорама з далекими карпатськими горами. Напевно за такий вид нічліг тут недешевий.

Зупинившись в гірському готелі «Карпатські полонини», ви заплатите від 195 грн за номер з балконом до 780 грн за двоповерховий трикімнатний котедж (вмістити може до 6 людей) в літній період. За це отримаєте комфортабельні кімнати, гарячу та холодну воду та «відпочинок від міської метушні в екологічно-чистій місцині».

Харчуватись пропонують у кафе-ресторані на території комплексу, сніданок, обід та вечеря на одну особу обійдуться в 105 грн. Для дітей до 7 років знижка на харчування - 50%. Серед безкоштовних розваг та зручностей пропонують паркінг, збирання ягід та грибів, риболовлю і багатофункціональний тренажер. Інше: лазня масаж, трансфер, екскурсії, більярд, теніс, тощо – за гроші.

Садиба "Горянка":гойдайся і дивись на гори

В садибі «Горянка» (м. Косів) пропонують скромніші одноповерхові хатинки, зате територію чудово обладнали - прикрасили клумбами, альпійськими гірками, садовими фонтанчиками та диванами-гойдалками. Прийняти садиба може від 8 до 13 осіб, але мова йде не про оренду котеджу, а про номери. Двомісний номер коштує від 100 грн, знаходиться в цокольному поверсі будинку господарів (двоспальне ліжко і ще одне безкоштовне спальне місце ставиться за бажанням, набір посуду, електрочайник, телевізор, санвузол на першому поверсі).

Харчування можна замовити у господарів, а можна готувати самим (чи їсти в одному з різноманітних косівських ресторанчиків). Сніданок та вечеря від хазяйки обійдеться в 50-60 грн на особу, обіцяють готувати національній страви. Є й невеличкі котеджі на двох, коштують від 250 грн на добу. Паркінг та трансфер – безкоштовно.

Ціна номера в "Горянці" - від 100 гривень

Двоповерховий дерев`яний «Гостиний двір Оксани Калинчук» під червоним дашком в селі Микуличин (неподалік від Яремче) теж виглядає привітно. Привітні тут і ціни – від 50 грн з людини за номер на добу. Поруч – річка і ресторан «Зорі Карпат». На території - мангал, стіл з лавами, безкоштовний паркінг.

Всього за 35 грн з особи пропонують житло у гостинному дворі «Горицвіт», що розташований в селі Верхній Ясенів (неподалік смт Верховина), відомому на всю Україну своїй мольфаром, паном Нечаєм. Тут теж двоповерховий будиночок без господарів. Правда, за паркінг треба заплатити – 5 грн за легковий автомобіль і 10 грн за мікроавтобус на добу.

Мольфарівські чари у дії - в "Горицвіті" беруть лише 35 грн з особи

Елітні готелі: за розкладений диван доплата 50 грн

Є в Карпатах і місця елітні. Модний гірськолижний курорт «Буковель» приманює туристів небувалими акційними знижками. На гарячій телефонній лінії, вказаній на сайті, я довідалась про номери за 76 грн! Правда, зателефонувавши, виявила, що це лише приманка, бо ціна вказана не за номер, а з особи (тобто за двох виходить вже 152 грн) і бронювати потрібно за місяць. Якщо ж я хочу приїхати на ці чи наступні вихідні, то маю заплатити за найдешевший двомісний номер близько 400 грн (якщо хто бував в цих номерах, то знає, що і одному там жити доволі тісно). Трансфер до готелю з Івано-Франківська коштує 250 грн в один бік легковим автомобілем і 20 грн за квиток на рейсовому автобусі..

Ще один приклад елітного відпочинку – готельний комплекс «Вежа Ведмежа», що розташований неподалік від гірськолижного курорту Славське. Симпатичний готель в баварському стилі, збудований посеред зелених гір, має басейн, мотузковий парк і свою легенду - начебто саме тут Діва-Марія у вигляді ведмедиці спасла лицаря від розбійників.

Перепочити в найдешевшому номері коштує від 565 грн на добу (двомісний сімейний, всі номери мають супутникове телебачення, телефон, сейф, міні-бар, санвузол з душовою кабіною, феном, в ціну входить сніданок). Двомісний покращений коштує дорожче – 720 грн., очевидно за рахунок дивану, тобто додаткового спального місця. Та яке ж було наше здивування, коли в готелі запитали, чи будемо ми розкладати диван і почувши ствердну відповідь, попросили доплатити ще 50 грн. Відразу стало цікаво. А чи за користування унітазом в туалеті не потрібно доплачувати окремо? Найдорожчі в готелі апартаменти «Вежа», нічліг тут обійдеться в 1800 грн. Доплата за додаткове місце складає 150 грн, діти до 5 років живуть безкоштовно.

Є в «Вежі Ведмежій» і спеціальні пропозиції. Наприклад пропозиція «Король Артур» - «всього» за 498 грн на добу туристу пропонується не тільки комфортно поспати в апартаменті площею 120 кв. м, але й одягти на себе середньовічний одяг, поплавати у відкритому басейні (варто сподіватися, що ці дві послуги надаються не одночасно - ZaUA.org), покататись на велосипеді, попаритись в руській бані, отримати посвяту в лицарі і подарунок.

Харчування в тур не входить, зате є можливість отримати фантастичний бонус – знижка на кухню та бар на 10%! Одна умова – тур має придбати обов`язково шість осіб на три дні. За 990 грн з особи пропонують тур вихідного дня на дві доби, вищевказані розваги включено.

В номери заглядаємо ще вдома

Івано-Франківську теж є чим похизуватись, наприклад, готельно-ресторанним комплексом «Легенда» (до центру міста 5 км). Номери для проживання розташовані в цегляному будинку, оформленому в старовинному стилі. Пишаються власники не тільки інтер`єрами, але й «унікальною аурою обслуговування, що поєднує професійну коректність з українською привітністю».

Коштує аура відповідно. За стандартний стандартний однокімнатний номер тут беруть 250 грн на добу при проживанні одної особи і 300 грн на добу для двох. (у вартість номера входить і сніданок). За двокімнатний «Люкс» просять від 500 грн. Дитині до 7 років відпочинок тут обійдеться безкоштовно. Паркінг з охороною безкоштовний, за Інтернет вимагають «символічну плату». За гроші пропонують і масажі, фінську та інфрачервону сауну, басейн. У ресторані обіцяють годувати вишуканими стравами україно-австрійської кухні, поки вдягнені в національний одяг музиканти будуть доносити до гостей «гармонію музики наших предків».

Готель "Легенда" обіцяє "унікальну ауру" за 250 грн/добу

Не може не радувати те, що нарешті наші готелі гарно представлені в Інтернеті, писала статтю і тішилась. Наприклад, туристичний центр «Карпатський затишок» в смт Славське пропонує мапу комплексу в 3-d форматі. Можна вибрати хатинку за своїм смаком, «зняти» з неї дах і заглянути всередину, чудово уявляючи собі вигляд кімнати. Розглядаю котедж біля басейну, трішки охолоджуюсь від вигляду кімнат, де навіть у сучасному плануванні живий дух радянських санаторіїв. Зате спальня виглядає непогано і високе двоспальне ліжко аж просить до себе на нічліг.

Територія теж вдало оформлена – альтанки, альпійські гірки та кольорові ліхтарики. Звичайний двомісний номер в «Затишку» коштує 225 грн на добу, «Люкс» - 355. малий котедж – 495 грн, а великий на 100 грн дорожчий. За додаткове місце слід заплатити 50 грн, за сауну на дровах – 100 грн на годину (для шістьох чоловік), обід коштує приблизно 25-30 грн, користування відкритим басейном на території – безкоштовне.

Отож підсумуємо. Відпочинок у комфортабельному котеджі в мальовничій місцевості коштує в середньому 50 грн з особи, ще 100 грн додамо за харчування. На десять днів виходить 1500 грн з особи, або 3000 грн за двох.

Порахуємо проїзд, наприклад автомобілем з Києва до Яремчі 580 км, за умови розходу пального 10 л на 100 км виходить приблизно 350 грн, тобто 700 грн в обидва кінці. Подорож обійдеться в 3700 грн.

Але нечесно не згадати про витребеньки, в яких навряд чи хтось відмовляє у відпустці. Хай на солодощі сауну, конні прогулянки тощо) ще потрібно витратить 100 грн в день, що складає мінімум 1000 грн, тож на відпочинок у Карпатах потрібно відкласти не менше 5 тис грн на двох на десять днів.

карпати відпочинок туризм

Знак гривні
Знак гривні