Д

Доларова аномалія: чому в Україні долар дорожчає, а в світі дешевшає

26 липня Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу телеканалу ICTV заявила: «всі макроекономічні показники, фінансове становище країни говорять про те, що гривня має бути 6-6,5 за долар. Це означає, що в нас є шанс поставити гривню на місце». Вже наступного дня курс долара дійсно зайняв нове місце – тільки не те, про яке говорила прем’єрка. У понеділок американська валюта, яка з середини травня по двадцяті числа липня трималася в «коридорі» 7,6-7,7 грн/дол, здолала рубіж у 8 грн.

Наступного дня готівкові курси продажу і покупки населенню в обмінниках зросли ще сильніше – відповідно, до 8.17 та 8.02 грн/дол (за даними сайту finance.ua . Однак найцікавішу новину принесли закордонні інформагенції: 28 серпня, коли в Україні долар стрімко йшов угору, на Заході він... обвалився до найнижчих у цьому році показників.

Автор: Петро Каменецький

Українське доларове диво

Як таке взагалі може бути? Індекс долара, показник, що визначається на основі співвідношень курсу американської валюти до інших провідних світових валют, сьогодні впав до 78.315 – це найнижчий рівень з 18 грудня 2008 року. А в Україні бакс, навпаки, посилюється. Дійшло до того, що Нацбанк був вимушений гасити пожежу: у вівторок, 28 липня, стало відомо, що НБУ вирішив продати 100 млн. дол. за курсом 7,75 грн./дол. для підтримки гривні на готівковому ринку. Крім пряника, був задіяний і канчук: Нацбанк пообіцяв посилити перевірки заявок комерційних банків на придбання валюти і у разі порушень запровадити щодо них санкції.

Тут ідеться ось про що: комерційні банки, подаючи заявки на купівлю валюти в Нацбанку, свідомо завищували на неї попит, при цьому вести закупівлю на міжбанківському валютному ринку. Розрахунок простий: курс піде вгору, в населення знову з’являться ознаки валютної паніки, Нацбанк відреагує виходом на торги з валютною інтервенцією – і комерційні банки куплять в нього долари значно дешевше, ніж по «міжбанківській» ціні.

У Нацбанку механізм цих «фокусів» з курсом чудово розуміли: саме через це він відмовився вийти на торги в понеділок, 27 липня. Однак у вівторок все ж вийшов: адже зволікання може тільки погіршити ситуацію.

Газ в обмін на долари

Однак це лише одна обставина з-поміж чинників, які «потягнули» курс долара догори у той час, коли в світі він пішов донизу.

Слід згадати про наближення сумнозвісного «сьомого числа» - дня, коли «Нафтогаз» має заплатити «Газпрому» за газ, поставлений у попередньому місяці. До 7 серпня Україна має знайти для Росії $595 мільйонів. Це майже вдвічі більше, ніж оплата за червень (300 млн дол.) Як правило, подібна масштабна закупівля валюти штовхає курс вгору і спричиняє дефіцит доларів на міжбанку.

Ще одна причина – зростання попиту на валюту в населення. Зниження ціни долара на фоні похмурих очікувань нового витка кризи восени призвело до того, що громадяни почали активніше переводити вільні гривневі кошти в долари. За твердженням керівника центру "Форекс Клуб Україна" Миколи Івченка, в червні населення купило валюти на 1,7 млрд. дол., тоді як у травні - всього на 1 млрд. дол. У липні ця цифра складе 2-2,1 млрд. дол.".

Правда, тут варто зазначити, що тут діє протилежний фактор: населення улітку традиційно витрачає валютні заощадження на відпочинок. Минулого тижня автор провів міні-експеримент: півгодинне стеження за клієнтурою обмінника зі «справедливими» цінами в торговому центрі показало, що 80% людей продавали валюту – і в більшості випадків, суми перевищували $100. Звісно, що таке спостереження не може претендувати на статистичну достовірність, але воно цілком вкладається в загальну схему.

Обнадійливий спад

Що штовхало долар догори в Україні, більш менш зрозуміло. А що ж тягнуло його донизу на Заході? Аналітики Bloomberg пропонують парадоксальну відповідь: долар дешевшав тому, що... в світовій та американській економіці з’явилися ознаки виходу із кризи.

Так, вперше з 2007 року аналітичні компанії підвищили прогнозні прибутки прибутків провідних компаній США. Продажі нових будинків у Сполучених Штатах минулого місяця зросли на 11% - а очікувалося, що цей показник не перевищить 8%. У фінансових колах панують оптимістичні напрямки. У Європі ситуація виглядає навіть більш позитивною: так, в Німеччині індекс споживчої впевненості, який відбиває готовність людей витрачати кошти на купівлю різноманітних товарів, зріс вище за прогнозовані оцінки.

Тож чому дешевшає долар? Річ у тім, що він виконує функції головної резервної валюти світу. Як каже відоме прислів’я, «долар – він і в Африці долар». Коли справи в світовій економіці геть кепські, гравці на глобальному фінансовому ринку купують долари – це практично не дає прибутків, але допомагає захистити активи. А коли в економіці справи йдуть на лад, роль долара як резервної валюти зменшується.

Таким чином, фінансові спекулянти, фігурально висловлюючись, «біжать попереду локомотиа» - долар недооцінений, і далі він буде дорожчати з відновленням економічного потенціалу США, але зараз можна більше заробити, інвестувавши у ті ринки, які відреагують на глобальне відновлення економіки швидше, ніж Америка.

Валютна карма експортера

А що ж буде в Україні? Обіцяного Юлією Тимошенко посилення українських грошей до 6-6,5 грн/долар чекати не варто. І не тільки тому, що такі заяви – на 99% передвиборчий популізм, але й з тієї причини, що це стало б фактичним самогубством для української промисловості, орієнтованої на експорт.

Наведемо простий приклад: євро щодо долара різко зміцнилося, але Європа з цього приводу не відчуває захвату – навпаки, там дуже сильно переживають, що експортний потенціал Євросоюзу буде меншим, адже тепер оцінені в євро товари подорожчають.

Для України зміцнення валюти мало б ще більш негативний ефект: металургія тільки-тільки почала виходити на більш-менш пристойні обсяги, аграрії сподіваються заробити на експорті зерна – а тут посилення гривні призводить до автоматичного здорожчання продукції в доларовому еквіваленті. А отже – до меншої конкурентоспроможності на зовнішньому ринку.

Зрозуміло, що експортноорієнтована валютна політика - не ідеал, і з цим треба щось робити. Але не під час кризи, коли обвал експорту призвів до різкого зменшення ВВП та надходжень до бюджету.

В нинішніх умовах вести курс на зміцнення гривні – означає убити експорт. Якщо Юлія Володимирівна цього не розуміє, їй не варто займати прем’єрське крісло. Втім, найвірогідніше, репліка «ми зміцнили б гривню, але нам вороги не дають» - це елемент не економічної політики, а передвиборчого піару. Більше того, бізнесмени з БЮТівського оточення дуже швидко пояснили б лідеру, чому на етапі акумулювання коштів на президентську виборчу кампанію не варто ображати експортерів.

Крім цього, нікуди не ділася й інфляція, і бюджетний дефіцит, і стрімке зростання зовнішніх державних запозичень. Всі ці чинники ослаблюватимуть гривню й надалі. І в цій ситуації можна очікувати, що восени 2009 року, як і восени 2008 року, на цінниках обмінних пунктів знову з’явиться цифра 10.

А що в цій ситуації робити громадянам? Якщо є кошти в доларах, варто докладати максимуму зусиль, аби не доводилося міняти їх на гривні саме зараз. Якщо ж заощадження в гривні, то тут все складніше. В серпні, швидше за все, різкого зниження курсу гривні не буде. Навпаки, варто очікувати, що після того, як «Нафтогаз» купить своє, а Нацбанк придушить спекулятивні оборудки банків, відбудеться «відкат» курсу нижче 8 грн/дол. Якщо станеться саме так, то це буде вигідний момент, щоб конвертувати «зайву» гривню в долари. Інший варіант – витратити частину заощаджень на покупку товарів, які ви однак планували придбати. Зволікати до осені не варто: омріяний холодильник чи пральна машина можуть суттєво подорожчати.

валюта долар економіка курс

Знак гривні
Знак гривні