Б

Бін Ладена вбили спецназівці? Ні, бін Ладена вбили географи

Вперше президент Обама познайомився із розвідниками-географами у травні 2009 року, коли зайшов на ланч у вашингтонський фаст-фуд Five Guys, де під об'єктивами камер тиснув руки відвідувачів. Після цього він повернувся до людей з урядовими бейджиками. "То що ви робите?" - запитав президент. - "Я працюю у НГА, Національній агенції геоінформаційної розвідки", - відповів один із них. "Чудово. Тож поясніть мені детально, що робить ця геоінформаційна..." - "Ну, ми працюємо із супутниковими зображеннями...". Тепер, після ліквідації бін Ладена, Обама точно знає, чим займаються ці люди.

Автор: Марк ЕмбіндерІ,The Atlantic

Переклад: Сергій Лук'янчук

Після акції зі знищення Осами Бін Ладена у світлі слави опинилося багато офіційних осіб та установ, включно з ЦРУ та Міноборони.

Але насправді центральну роль у ліквідації лідера терористів відіграла робота маловідомої і неуславленої Національної агенції геоінформаційної розвідки, або НГА, як її часто називають.

До сфери діяльності НГА належить кілька ключових розвідувальних функцій. Вона складає карти та інтерпретує зображення, отримані від супутників та безпілотників. Вона аналізує спектри електромагнітного випромінювання, щоб відстежувати терористів та розшифровувати сигнатури ворожих радарів. Прикметно, що НГА - перша розвідувальна агенція, яку очолює жінка - Летиція Лонг, заслужений ветеран розвідки.

НГА зробила суттєвий внесок у операцію проти бін Ладена. Як розповіли впливові американські політики, що не працюють на агенцію, НГА виконала наступне:

- Створила тривимірну модель приміщень у Абботабаді, використовуючи зображення та дані лазерного радара (ладара).

- Допомогла об'єднаному штабові спецоперацій створити симулятори місій для пілотів, які потім вели вертольоти на завдання.

- Надала ЦРУ та іншим установам, відповідальним за прийняття рішень, оцінку кількості людей, які жили в будівлі, їх зріст та стать.

- Аналізувала дані від найновішого безпілотника, який стежив за будинком до, під час та після рейду. Цей безпілотник - RQ-170, розроблений компанією Lockheed Martin.

Директор НГА Лонг 2 травня заявила: "Я дуже пишаюся роботою, яку виконали люди з НГА і яка прямо забезпечила цей результат. Геоінформаційна розвідка мала критично важливе значення для перевірки того, чи справді в будинку знаходиться бін Ладен".

Лонг говорить про свої заслуги дуже скромно. Насправді НГА допомогла ЦРУ знайти сам будинок. На основі даних, отриманих від інформаторів та перехоплених телефонних розмов, аналітики розвідки створили загальний опис того місця, де жив кур'єр, який користувався довірою бін Ладена. Але саме аналітики НГА, переглядаючи деталізовані карти та проводячи обчислення, виокремили кілька місць у Пакистані, які відповідали моделі. Одним з таких місць був Абботабад. А там будинок бін Ладена було нескладно помітити.

"Ми знайшли місце, і зрештою, отримуючи все більше і більше даних прив'язки, змогли його візуально розпізнати. І склали доповідь та обгрунтування, яке було направлено старшим аналітикам", - заявив у інтерв'ю один із чільних аналітиків НГА.

Цей аналітик, який брав участь у полюванні на бін Ладена і який був відкомандирований до Афганістану, отримав дозвіл дати коментар лише на умовах анонімності. Його оцінка була підтверджена співробітниками розвідки, які не працюють на НГА,

Нічого дивного - технологічні спроможності НГА залишаються особливо секретними.

Адже якщо терористи дізнаються, що саме здатна робити агенція з даними, які вона отримує дистанційно, вони внесуть відповідні зміни в свої плани. Але аналітик НГА, який декілька разів був у службових відрядженнях до Афганістану, описав кілька з них.

НГА може з великої відстані встановити матеріали, з яких збудовано ту чи іншу споруду. Вона використовує складні методики аналізу прикмет людини, такі як хода чи розміри тіла.

Агенція застосовує одні з найпотужніших на планеті комп'ютерних засобів розпізнавання облич. Вона має в своєму розпорядженні "всепогодні" засоби отримання зображень: гіперспектральні та мультиспектральні сенсори, встановлені на супутниках та безпілотниках, дозволяють "бачити" крізь щільні хмари.

Професійні видання з оборонної та авіаційної тематики роблять припущення, що НГА разом із військово-повітряними силами розробила сенсори, які здатні "проникати" крізь листяний покрив, "заглядати" під воду і навіть під землю. Офіційні особи цього не коментують.

Джеймс Клеппер, директор національної розвідки, очолював НГА під час першої половини президентського терміну Джорджа Буша. І хоч агенція більш відома своєю картографічною діяльністю, він змінив її фокус у напрямку динамічної тривимірної інформаційної підтримки, що здійснюється в режимі реального часу та використовує всі частини спектру випромінювання.

Робота агенції коштує великих грошей, але вона уникла більшості бюджетних скорочень, які торкнулися інших агенцій національої безпеки. Чому? Через те, що вона відіграє першочергову і вкрай важливу роль у наданні розвідувальної інформації для боротьби з терором та щодо країн із ядерними амбіціями - таких як Іран та Північна Корея.

"Ми дуже пишаємося своєю роллю, але є проблеми, які мають такий же масштаб", - заявив аналітик НГА. Він має на увазі підвищений попит на результати своєї роботи. Агенція розглядає свою діяльність як надання послуг замовникам - а ці замовники просто ненаситні. Це не лише військові, але й, наприклад, агенція із надзвичайних ситуацій, що бореться з наслідками ураганів чи лісових пожеж. Якщо потрібен аналіз аерофотознімків, це справа НГА.

У світі з його глобальними кліматичними змінами, терористами та неконтрольованими державами потреба в інформації, яку надає агенція з геоінформаційної розвідки, навряд чи зменшиться лише через те, що Осаму бін Ладена відправлено на той світ.

інозмі армія сша технології тероризм

Знак гривні
Знак гривні