Р

Робот-трупожер: майбутня зброя армії США

Днями популярні інформаційні сайти зарясніли публікаціями про бойового робота, що здатен споживати біологічні матеріали (від опалого листя до трупів) і за рахунок цього взагалі не потребувати палива чи електрики. Перше враження - це «качка» від журналістів з Fox News, з подачі яких ця новина пішла гуляти світом, або ж «перли» перекладача, який банально щось переплутав. Насправді ж виявилося, що робот, який харчується органікою, – річ дуже навіть реальна.

Автор: Іван МЕЛЬНИК

Потомок слабый свиньи и жабы

В цыганский табор определен,

А робот вечный, бесчеловечный,

Идет беспечно промеж времен.

Гурт НОМ, «Надзвичайна пригода»

Той, який їсть

Американська рганізація під назвою DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, агенція з розробки передових дослідницьких оборонних проектів) – контора серйозна і дурницями не займається . А от проектами, спрямованими в майбутнє – так. Скажімо, навряд чи хтось в далекому 1969 році міг передбачити, що із розподіленої комп’ютерної мережі ARPANET, здатної зберігати функціональність під час ядерної війни, з часом постане сучасний Internet.

Серед найсвіжіших проектів, які фінансує уряд США на замовлення DARPA, є розробка під назвою Energetically Autonomous Tactical Robot («енергетично автономний тактичний робот»). Скорочено – EATR. Придивіться до цієї абревіатури уважніше: в ній неважко помітити натяк на слово eater/ Тобто, «той, хто їсть».

Уявімо собі ситуацію, коли виконання бойового завдання потребує тривалого (кілька місяців, а може, й роки) патрулювання в автономному режимі у ненаселеній місцевості – такій, як тайга, джунглі чи гори. Сама задача може бути цілком рутинною: радіо- чи відеоспостереження, ретрансляція, хімічний, бактеріологічний чи радіаційний аналіз, патрулювання периметру тощо. А може просто вимагати довгого й терплячого чекання: наприклад, щоб пустити зенітну ракету в літак південноамериканського наркобарона, потрібно кілька секунд, але хто зна, коли цей літак пролетить над певним квадратом місцевості.

Концептуальне зображення робота EATR

Використовувати для подібного завдання людей – дорого, нераціонально, а часто й вельми ризиковано. Роботизовані пристрої по ідеї справлялися б з цим краще, але в них є суттєве обмеження: рано чи пізно потрібно підзаряджати акумулятор або доливати бензин у бак.

Звідси логічний висновок – ідеальний наземний пристрій-автомат повинен мати змогу підзаряджатися тим, що можна знайти навколо нього. Тобто, самостійно шукати собі «харч» серед біологічних об’єктів – як це роблять живі істоти.

Знайти, розрізати, спалити

"Вдруг по улице с криком побежал человек. За ним гнался паукообразный механизм. Судя по крикам преследуемого, это был самопрограммирующийся кибернетический робот на тригенных куаторах с обратной связью, которые разладились и... "Ой-ой,он меня сейчас расчленит!.."

А. та Б. Стругацькі, «Понеділок починається в суботу»

Компанія Robotic Technology, яка вже кілька років працює над прототипом повністю автономного робота, схоже, змогла вирішити проблему «харчування із землі».

Архітектура EATR включає чотири основні системи: маніпулятор для збору/подрібнення біомаси; двигун; блок автономного управління; шасі з бортовим обладнанням

Для початку робот EATR повинен вміти визначати біомасу, яку можна переробити на енергію (дерево, траву, папір тощо) та відрізняти її від каміння чи металів

На другому етапі автомат збирає «енергетичні об’єкти» за допомогою механічної руки-маніпулятора, та при потребі подрібнює або розчленовує її до форми, придатної для подальшого споживання. Уява відразу малює щось на кшталт закривавленої циркулярної пилки, хоча насправді «розчленування», швидше за все, нагадуватиме процес подрібнення трави у газонокосарці.

Дядько Сем закликає вступати до армії роботів

На третьому етапі робот має перетворити біомасу на енергію, придатну для використання в кібернетичних пристроях. Тобто, на електрику. Насправді теоретичний енергопотенціал подібного пристрою не такий вже й малий: в Robotic Technology встановили, що на «заряді» із 150 фунтів (приблизно 68 кг) рослинної біомаси можна отримати енергію, достатню для подолання дистанції в сто 100 миль (160 км). Однак як саме це зробити?

Рік тому компанія Cyclone Power Technologies продемонструвала розробку двигуна, який не лише викликав зацікавлення публіки, але й здобув кілька нагород за інноваційність. На відміну від розповсюджених двигунів внутрішнього згоряння, двигун Cyclone має зовнішнью камеру згоряння. В принципі, для його роботи потрібне лише зовнішнє надходження тепла – від згоряння палива, вихлопних газів ДВС абощо . По суті, це паровий двигун т.зв. циклонного типу – пара, циркулюючи по колу, приводить у рух систему поршнів або турбіну. Як це працює, можна подивитися на відео.

Cyclone - паровий двигун 21 століття

Потужність такого двигуна невелика – наразі до 20 кінських сил. Але цього цілком достатньо, щоб забезпечити автономність порівняно компактного і не дуже «прудкого» робота. При цьому двигун є замкненою системою і не потребує радіатора, трансмісії, системи змащування, каталітичного конвертера чи інших атрибутів ДВС. Відповідно, його надійність наближається до теоретичного максимуму. А далі все порівняно просто: двигун заряджає акумулятор, той живить електромотори та бортові системи.

Однак двигун – це ще не все. EATR матиме потужну, як на нинішній рівень робототехніки, інтелектуальну систему. Вона має назву 4D/RCS – тобто, 4 виміри (три просторові і один часовий), керування реального часу. Міністерство оборони США витратило на розробку цієї концепції понад 250 мільйонів доларів. Окрім обов’язкових елементів, на кшталт орієнтування та навігації, система має ознаки «творчого розуму» та здатна навчатися і моделювати дійсність. Скажімо, один раз натрапивши на смітник, «багатий» на пальне (картон, папір, пластик тощо), робот надалі створить окрему тактику дослідження подібних «поживних об’єктів».

Від стерв’ятника до мисливця

Позабыты хлопоты, остановлен бег,

Вкалывают роботы, а не человек.

Пісня з кінофільму "Пригоди електроніка"

Таким чином, для свого «існування» EATR повинен знайти біомасу, придатну для спалювання в камері двигуна зовнішнього згоряння. Найпростіше та найдоступніше – це рослинна сировина. Однак із точки зору енергоефективності плоть істот є вигіднішим «пальним»: домінування хижаків над травоїдними це переконливо доводить.

Чи зможе EATR «споживати» не листя, а тіла? Теоретично це цілком можливо. Правда, спалювання в традиційному уявленні не буде – радше йтиметься про термічний розклад, т.зв. піроліз.

Правда, полювати на свої жертви подібно до роботів-термінаторів з відомої кіносаги EATR навряд чи зможе. Для нього більше пасує тактика стерв’ятника: знайти мертве тіло і «харчуватися» ним. Втім, у цього підходу є більш агресивне продовження, яке в живій природі застосовують отруйні варани з острова Комодо. Ті не можуть наздогнати прудкішу від себе тварину, тому терпляче вичікують, поки та наблизиться, потім роблять ривок, кусають, впорскують отруту і потім повільно, але вперто тягнуться по сліду, аж поки жертва здохне.

Бойове застосування цього може виглядати, наприклад, так: робот на гусеничній чи колісній платформі патрулює лісову чи гірську стежку на ворожій території. При появі ворогів атакує їх бортовою зброєю (вогнепальною або хімічною), після чого «підзаряджається» на тілах.

Redowl виявляє снайперські позиції ворога майже із 100% точністю

Фантастика? Радше, не така вже й віддалена перспектива. Бойові роботи не просто існують – вони діють на полі бою. Так, автомат під назвою Redowl виявляє роботу ворожих снайперів. Компактний пристрій на гусеницях можна принести на передову на спині, як рюкзак, і «випустити» в прострілювану зону. Після чого той з точністю 94% виявляє місце, звідки ведеться ворожий вогонь, і передає встановлені за допомогою GPS координати артилерійському чи авіаційному навіднику – або самостійно підсвічує ціль лазером.

Натомість робот SWORDS, розроблений компанією Foster–Miller, вміє убивати сам. Для цього на його шассі може бути встановлений легкий кулемет M249, середній M240, стайперська гвинтівка Барретта калібру 0.50, гранатометні пристрої тощо. Три роботи SWORDS пройшли бойове хрещення в нещодавній війні в Іраку.

Бойовий робот SWORDS вже убивав у Іраку

Військові пояснюють, що робот не може стріляти самостійно: для цього потрібна команда оператора. Однак задіяти цю можливість не складає жодних труднощів ні в теорії, ні на практиці.

Хто сказав, що "Термінатор 4" - це фантастика?

А тепер уявімо, що бойова машина на кшталт SWORDS має повну автономність і може функціонувати роками. Уявили? Ласкаво просимо до Армії визволення людства імені Джона та Сари Коннор.

роботи технології армія

Знак гривні
Знак гривні