П

Плями на сонці. Замість підтримки сонячної енергетики - дикий і нахабний дерибан у виконанні Клюєва

Логіка уряду Азарова залізна: беремо за горло малий бізнес, витискаємо з нього по максимуму, а гроші ділимо між собою. В прямому значенні. ТЕКСТИ розкопали одну таку схему. Компанія віце-премєра Клюєва продаватиме державі "зелену електроенергію" по найвищих у світі цінах.

Влітку нинішнього року в економічному лексиконі нової влади з’явився новий термін – «національні проекти». Були навіть визначені чотири пріоритетні напрямки - «Нова енергія», «Нова якість життя», «Нова інфраструктура» та «Олімпійська надія – 2022».

Автор: Іван Мельник, спеціально для "Текстів"

Насправді новизна «нацпроектування» є вельми умовною – національними проектами свого часу бавилася (безрезультатно – реальних, а не піарних результатів отримано не було) Росія. Можна було б із дуже високою вірогідністю очікувати аналогічних результатів і в нас – буде шум, піар, витрати на офіс і закордонні поїздки – але результату нуль. І те, що за роботу із «освоєння» нацпроектів засів такий видатний фахівець із подібних технологій, як Владислав Каськів, перетворювало цю версію на 99-відсотково доконаний факт.

Надії на розвиток сонячної енергетики в Україні розбилися об регіональний дерибан

Однак один з нацпроектів – «Нова енергія» - раптом почав демонструвати ознаки не піарного, а реального пожвавлення.

Мова йде про т.зв. альтернативну енергетику – створення джерел енергії, які не залежать від використання викопного пального. А точніше – про сонячну енергетику. Несподівано почали з’являтися різного роду чутки про те, що в Україні ось-ось почнуть реалізовуватися масштабні проекти із створення сонячних електростанцій (СЕС).

На вершині цього процесу опинився сам президент Янукович, який наприкінці серпня зробив сенсаційну заяву – вже цього року (!) в Україні запрацює одна з найбільших в Європі (!!!) сонячна електростанція. Заодно було озвучено й ім’я відповідального за цей процес урядовця – першого віце-прем’єра Андрія Клюєва.

Варто зазначити, що протягом останніх років сонячна енергетика розвивається в світі такими темпами, які подібні до розвитку комп’ютерної галузі двадцять років тому. Темпи зростання перевищують 60%, а обсяг встановленої в 2010 році потужності сонячних батарей перевищить 16 гігаватт. За еквівалентом згенерованої енергії це приблизно як Рівненська та Хмельницька атомні станції разом узяті. Причому лідерами впровадження СЕС є не "теплі країни", як міг би хтось подумати, а Європа: приблизно половина від всіх встановлених потужностей припадає на Німеччину, дуже гарну динаміку демонструє Чехія.

Під проводом Януковича та під безпосереднім контролем Клюєва Україна теж долучилася до цього глобального процесу.

Підконтрольна братам Клюєвим австрійська компанія Activ Solar GmbH вже почала будівництво СЕС на 20 мегаватт в районі села Родніковоє Сімферопольського району Криму. А Нацкомісія з регулювання енергетики окремою постановою затвердила (а 29 жовтня підвищила) закупівельний тариф на електроенергію для цих двох CЕС (єдиних в Україні, хто має право на «зелений тариф» ) - «Крайміа Солар 1» та «Крайміа Солар 2». У розмірі 512,95 коп за квт-год.

І тут у людей, які трохи розбираються в енергетиці, мають полізти на лоба очі та відвалитися щелепа.

СКІЛЬКИ-СКІЛЬКИ??? 64 ЦЕНТИ ЗА КІЛОВАТТ-ГОДИНУ?!!!

Це не висока ціна. Це АСТРОНОМІЧНО ВИСОКА ціна. Так, тариф на продаж електроенергії промисловим споживачам в Україні становить (без ПДВ) 55,27 копійок для т.зв. першого класу напруги (35 кВ і більше) та 68,60 копійок для другого класу напруги (менше 35 кВ). Тобто, в 7,5 разів менше, ніж тариф, по якому продаватимуть електроенергію в мережу дві компанії Клюєва.

Канадійцям із Sarnia Solar українські тарифи і не снилися. Бо в них нема свого Клюєва?

Чекайте, скаже хтось. Але ж «зелений» тариф і має бути вищим – в цьому ж і полягає суть стимулювання альтернативної енергетики.

Так, вищим. Але не настільки вищим.

Більше того, подібних «гіпертарифів» наразі немає ніде в світі – навіть у тих країнах, які активно розвивають і субсидують сонячну енергетику.

Покажемо це на прикладі. У жовтні було запущено найбільшу на північноамериканських теренах СЕС у Канаді - Sarnia Solar. Встановлена потужність – 80 мегаватт. Створення цього проекту стало можливим лише завдяки надзвичайно високому як для Канади «зеленому тарифу» - 42 центи за кіловатт.

Це НА 22 ЦЕНТИ МЕНШЕ, ніж «СЕС імені Клюєва», яку будують в Криму (і пустять у дію не раніше наступного року – про це проговорилася у свіжому (15 листопада) прес-релізі компанія Sinosol, яка постачає для цього проекту панелі).

Знову ж таки – тариф у 42 центи для Sarnia Solar був затверджений у 2007 році, а з того часу ціни на панелі СЕС впали в рази. Наразі ціна 1 квт-години великої СЕС промислових масштабів – менше 18 центів. І це з урахуванням високих цін на монтажно-будівельні роботи (40% від вартості самих панелей). В Україні будувати дешевше, ніж в США, Німеччині та Канаді, а ціна панелей залишається такою ж. Тож звідки цей тариф?

Можливо, є закон, який дозволяє «заряджати» такі шалені тарифи за сонячну енергію?

Так, закон є. І в ньому чітко вказано: коефіцієнт для електроенергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання наземними об'єктами електроенергетики, дорівнює 4,8 – на цю цифру треба помножити згаданий вище роздрібний тариф для другого класу напруги.

68,6 множимо на 4,8 – і отримуємо 329,28 копійок. На 183,15 копійок менше, ніж тариф для кримських СЕС. Для розуміння масштабів переплати: у цю різницю можна вмістити, наприклад, ВЕСЬ пільговий тариф для вітроелектростанцій, який діє в Україні - 124,68 копійок за кіловатт-годину.

Cхема зв'язку Клюєва з "Заводом напівпровідників" (джерело - Українська правда. До неї треба додати дві компанії, що належать Activ Solar GmbH - ТОВ "Крайміа Солар 1" та "Крайміа Солар 2".

Тож що це за компанія Activ Solar, якщо їй дають такі преференції? Багато що можна зрозуміти з матеріалу Сергія Лещенка в Українській правді. Але там на неї вийшли з іншої сторони – від Запорізького підприємства «Завод напівпровідників», який належить цій австрійській фірмі (читай, братам Клюєвим). І на яку Андрій Клюєв віддав 200 мільйонів гривень державних коштів – на компенсацію відсотків по кредитах.

Як виявляється, Activ Solar не лише отримує сотні мільйонів гривень «безкоштовної допомоги» від «уряду проФФесіоналів» та «будівничих нової України». Вона ще й продаватиме енергію за тарифом, який перевищує світові тарифи мінімум на третину.

Інакше, ніж дерибаном, цю оборудку назвати неможливо.

І ще. Для розвитку сонячної енергетики в Україні такий підхід означає як мінімум потрійну шкоду. По-перше, відбувається масштабна і абсолютно марна з точки зору користі для справи перевитрата державних коштів. По-друге, альтернативна енергетика дискредитується в очах як енергетики «нормальної», яку змушують продавати електроенергію за заниженими цінами, так і споживачів енергії. Які бачать ці астрономічні тарифи і думають, що так і має бути, коли мова йде про "сонячну" генерацію.

І найголовніше - навряд чи тепер хтось зможе відкрити в Україні «чесний» проект із створення СЕС – «клюєвського» тарифу їм не дадуть, а дати менший – означає витягти на світ божий і так шиту білими нитками оборудку.

******

Нагадуємо, що сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати на яку платіжну систему ви переслали кошти

енергетика корупція регіони

Знак гривні
Знак гривні